21.5 C
Ikaria
Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Η απαξίωση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β.Αιγαίου από την Περιφέρεια

δηπεθε β.αιγαιουΑγαπητοί κύριοι:

Με μεγάλη μου λύπη και απογοήτευση, ενημερώθηκα λεπτομερώς για τη συζήτηση σχετικά με το Δη.Πε.Θε. Βορείου Αιγαίου η οποία και διεξήχθη κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 10ης Απρίλη 2014. Λυπάμαι γιατί στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στήριζα αρκετές από τις ελπίδες μου για μια προσπάθεια από κοινού, ώστε να καταστήσουμε το ΔΗΠΕΘΕ Β.Α. πραγματικά περιφερειακό, προς όφελος και του πιο απομακρυσμένου δημότη μας. Ίσως το όνειρό μου αυτό, να μην το ενστερνίζεται και η περιφερειακή αρχή. Τουλάχιστον αυτό μας απέδειξε τέσσερα χρόνια τώρα.

Ωστόσο αντιδρώ για όσα ειπώθηκαν την 10η Απρίλη 2014, έντονα ενοχλημένος. Κρίνω τη φανερή πλέον απαξίωση προς το ΔΗΠΕΘΕ Β.Α. απαράδεκτη και ενοχλούμαι σφόδρα για την προσβολή που ακούστηκε από το στόμα του κ. Γιακαλή στο πρόσωπό μου, ότι -τάχα- «λειτουργώ με πολιτική σκοπιμότητα»! Η αναφορά αυτή του περιφερειάρχη, ξεφεύγει της απερισκεψίας. Λυπάμαι για τους τόνους, την παραπληροφόρηση και το επίπεδο της συζήτησης εκ μέρους του κ. Γιακαλή και αισθάνομαι βαθιά ντροπή. Χαρακτηρίζω ανέντιμη την ψευδή ενημέρωση του σώματος ότι δεν καταφέραμε ως ΔΗΠΕΘΕ να απορροφήσουμε το κονδύλι του ΕΣΠΑ, ή -ακόμη χειρότερα- ότι δεν έχουμε στείλει ακόμη τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα! Ένα πρόγραμμα που κουτσουρεύτηκε κατά 20.000 euro την τελευταία στιγμή (το ποσό του προγράμματος προβλέπει και συμφωνήθηκε στις 30.000 euro).

Αν δε «θυμάται» ο κύριος Γιακαλής, τότε μήπως να του «θυμίσει» ο κύριος Πρωτούλης Δημήτρης; Μήπως ο κύριος Πρωτούλης θυμάται πότε καταθέσαμε καλλιτεχνικό πρόγραμμα και οικονομικό προϋπολογισμό για το ΕΣΠΑ; Μήπως θυμάται ο κύριος Πρωτούλης αν το Νοέμβρη 2013 (και ενώ είχαμε καταθέσει), μας παρέπεμψε για συζήτηση μετά το τέλος των εορτών; Ακολούθως μετά τις εορτές, μήπως θυμάται ο κύριος Πρωτούλης ποιος του έδωσε εντολή να παγώσει το πρόγραμμα εις βάρος του ΔΗΠΕΘΕ, επειδή ωστόσο ακούστηκε ότι το ΔΗΠΕΘΕ θα ελέγχονταν από ορκωτούς λογιστές; Μετά από πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες, μήπως θυμάται ο κύριος Πρωτούλης ότι μου ζήτησε βεβαίωση(!), την οποία και έλαβε (χωρίς να έχει αυτό το δικαίωμα), ότι ΔΕ διενεργείται οικονομικός έλεγχος στο ΔΗΠΕΘΕ; Αν δε θυμάται ο κύριος Πρωτούλης όλο αυτόν τον εμπαιγμό επί ένα εξάμηνο, μπορώ να του θυμίσω με κάθε λεπτομέρεια την ταλαιπωρία και την οικονομική ζημιά που προκάλεσε στο ΔΗΠΕΘΕ. Γιατί, είχα ενημερώσει τον κύριο Πρωτούλη ότι υλοποιούμε το πρόγραμμα και άρα προχωράμε ως ΔΗΠΕΘΕ με συμβάσεις εργασίας σε ηθοποιούς και άλλους καλλιτέχνες. Ποιος τελικά είναι ο ρόλος του κ. Πρωτούλη και ποιον εξυπηρετεί;

Με το συνημμένο έγγραφο που ακολουθεί, διαψεύδω τον κ. Γιακαλή στην αναφορά του ότι ΔΕΝ καταθέσαμε τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό μας, πράγμα που έπραξα στις 11 Νοέμβρη 2013 Αρ.Πρ: 586 στον κύριο Πρωτούλη, όπως μου ζητήθηκε. Στο πρόσφατο παρελθόν ζητήθηκε επιπλέον και οικονομικός προϋπολογισμός ο οποίος και εστάλη με ηλεκτρονική αλληλογραφία: Date: 2014-03-21 10:41.

Κύριοι, ντρέπομαι. Ειλικρινά ντρέπομαι γιατί όπως ανέφερε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου σας, γνωριζόμαστε τόσο με τον ίδιο, όσο και με τον κύριο Γανιάρη πολλά χρόνια. Ντρέπομαι όμως και το εννοώ, γιατί δεν περίμενα τέτοια συμπεριφορά και απαξίωση. Η απαξίωση προς το ΔΗΠΕΘΕ στερεί τη δυνατότητά του να παρουσιάσει το έργο του στην περιφέρεια, γεγονός το οποίο αρνούμαι να χρεωθώ. Για το λόγο αυτό οφείλω να ενημερώσω σύντομα τους δημότες των νησιών μας για τη στάση της Περιφερειακής Αρχής Βορείου Αιγαίου με συνέντευξη τύπου.

Οι περιφέρειες της Ελλάδας συμμετέχουν από το 2013 στις προγραμματικές συμβάσεις των ΔΗΠΕΘΕ της χώρας, οι περισσότερες εκ των οποίων συν-επιχορηγούν το φορέα. Αυτό με εξαίρεση την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, εις βάρος των δημοτών. Μάλιστα, κατέθεσα φόρμα προγραμματικής σύμβασης πριν δύο μήνες προς υπογραφή στην ΠΒΑ, προκειμένου να συνδράμει με το ποσό των 30.000 euro ετησίως και με τη δέσμευση ότι με το ποσό αυτό το ΔΗΠΕΘΕ υποχρεούται σε παρουσία σε πέντε νησιά τουλάχιστον ετησίως (δέσμευση που ΔΕΝ προβλέπονταν, αλλά που ως ΔΗΠΕΘΕ επιθυμούμε για την Περιφέρεια Β.Α.). Ωστόσο, η μη επίσημη ή ανεπίσημη απάντηση έως τώρα εκ μέρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθιστά το ΔΗΠΕΘΕ Β.Α. στον αέρα άνευ προγραμματικής συμβάσεως, ενώ αδυνατούμε να εισπράξουμε και την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού από τις 27 Μάρτη 2014.

Ως προς το θέμα της Προγραμματικής Σύμβασης 2014, από τη συζήτηση της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της 10ης Απρίλη 2014, ενημερώθηκα ότι επικαλέστηκαν οι κύριοι Γανιάρης και Γιακαλής συνομιλία τους με τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ κ. Τσατσαρώνη. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι συνομιλούν με εκείνον και άρα παραβλέπουν τα αιτήματά μου; Μήπως ο κύριος Γιακαλής και Γανιάρης εννοούσαν ότι ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ αρνείται να επιχορηγηθεί το ΔΗΠΕΘΕ με το ποσό των 30.000 euro; Ενημερωτικά λοιπόν ως προς αυτό, σας γνωρίζω ότι ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κ. Τσατσαρώνης έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις για μια ενδεχόμενη τέτοια ενέργειά του. Με την ευκαιρία, αναρωτιέμαι αν γνωρίζουν ο κύριος Γιακαλής και ο κύριος Γανιάρης οι οποίοι συνεννοούνται με τον κ. Τσατσαρώνη, ότι ο τελευταίος διώκεται ποινικά για δύο σοβαρά παραπτώματα; Αναρωτιέμαι αν γνωρίζουν επίσης ότι επίκειται καταλογισμός στον κύριο Τσατσαρώνη, απόρροια κακοδιοίκησής του;

Κυρίες και κύριοι, θεώρησα απαραίτητη την ενημέρωσή σας, για να μπει μια τάξη σε όσα έχουν διαπραχθεί και ειπωθεί. Ωστόσο συγχωρήστε την αυστηρότητα της επιστολής μου και παρακαλώ συμμεριστείτε την απόγνωσή μου. Σας τα γράφω όλα αυτά, γιατί επιθυμώ στις συνεργασίες μου και στις σχέσεις μου, είτε προσωπικές, είτε επαγγελματικές, να προέχει η αλήθεια, η συνέπεια και προπάντων η εντιμότητα.

Εύχομαι και ελπίζω έστω και πολύ καθυστερημένα, ο κύριος Γιακαλής και ο κύριος Γανιάρης να επανεκτιμήσουν την έως τώρα στάση απαξίωσης στο ΔΗΠΕΘΕ, τόσο ως προς το ΕΣΠΑ, όσο και για την προγραμματική σύμβαση, πράγμα που άλλωστε οφείλουν να πράξουν θεσμικά και ηθικά.

Βρίσκομαι πάντοτε στη διάθεσή σας, στην περίπτωση που χρειαστεί να διαθέσω περεταίρω πληροφορίες από τη διαμειφθείσα ηλεκτρονική και έντυπη αλληλογραφία.

 

 

Γιάννης Ζαφείρης

Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δη.Πε.Θε. Βορείου Αιγαίου.


Χίος 14 Απριλίου 2014 – Αρ. Πρ: 915

 

Προς Επικεφαλής παρατάξεων Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,340ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ