Γονείς Ικαρίας: Καταγγελία για τη μεταφορά μαθητών δημοτικού σχολείου Ευδήλου

Σύλλογος γονέων δημοτικού σχολείου Ευδήλου Ικαρίας
Για πολλοστή φορά, με τον παρόν έγγραφο απευθυνόμαστε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Β. Αιγαίου και στο Επαρχείο Ικαρίας, προκειμένου να ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ για την ανεπαρκή και σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτη μεταφορά των παιδιών μας στο δημοτικό σχολείο Ευδήλου.
Από το Νοέμβριο του 2018 μέχρι σήμερα και παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες μας, οι οποίες οδήγησαν ακόμα και στην κατάληψη του δημοτικού σχολείου Ευδήλου, η μόνη διαθέσιμη συγκοινωνία για τους μαθητές από τα χωριά Αυλάκι (6 παιδιά) και Κάμπος (5 παιδιά) φτάνει έξω από το ΚΛΕΙΣΤΟ δημοτικό σχολείο Ευδήλου στις 7.30 π.μ., εγκαταλείποντας τους, χωρίς επιτήρηση και πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα Ραχών – Αγ. Κηρύκου.

Συγκεκριμένα μετά από σειρά διαμαρτυριών οδηγηθήκαμε σε κατάληψη του σχολείου μας από 15/3/2019 έως 21/3/2019, με αποτέλεσμα οι τότε αρμόδιοι να αντιληφθούν ότι το λεωφορείο που εκτελούσε την γραμμή Ράχες – Γιαλισκάρι – Αυλάκι – Κάμπος – Εύδηλος – Κεραμέ, αδυνατούσε να εξυπηρετήσει χρονικά τους μαθητές του δημοτικού σχολείου Ευδήλου και συνεπώς έπρεπε να προκηρυχθεί διαγωνισμός για ΣΧΟΛΙΚΟ λεωφορείο.
Ο εν λόγω διαγωνισμός προκηρύχθηκε μέχρι σήμερα τρεις (3) φορές, αλλά έχει κηρυχθεί και τις τρεις φορές άγονος.
Γνώμη μας είναι ότι, ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα η περιφέρεια ήταν σκόπιμα διεκπεραιωτικός προκειμένου να μετριάσει της διαμαρτυρίες και να οδηγηθούν οι γονείς από την ανάγκη και την αγάπη για τα παιδιά τους σε αυτό που τους αρνούνται έμπρακτα, την ασφαλή μεταφορά.
Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα:
Η περιφέρεια εκδίδει ονομαστικά μαθητικά δελτία.
2) Η μόνη διαθέσιμη συγκοινωνία όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά είναι με το υπ. Αριθμ. ΜΟΕ 2432 λεωφορείο ιδιοκτησίας Τσαντέ Συμεών στο δρομολόγιο:
Α. Αναχώρηση από Ράχες – Γιαλισκάρι- Αυλάκι- Κάμπος – Εύδηλος – Κεραμέ ,
αναχώρηση 06:45 ,13:20 και 16:00
Β. Επιστροφή από Κεραμέ – Εύδηλο – Αρμενιστή – Ράχες , αναχώρηση 07:30, 14.30
3) Η περιφέρεια εγκρίνει και υπογράφει τα χειμερινά δρομολόγια των λεωφορείων Νήσου Ικαρίας από 10-09-2019 μέχρι 31-06-2020 (Σάμος 11-11-2019/ Αρ. Πρωτ.:οίκ.70572/6824/19).

4) Η περιφέρεια γνωρίζει από την διεύθυνση του δημοτικού σχολείου Ευδήλου και από το καλοκαίρι του 2019 ότι δεν θα υπάρξει πρωινή ζώνη (δηλαδή προσέλευση μαθητών 7:00 π.μ. έως 7:15 π.μ.) στο δημοτικό σχολείο και άρα θα είναι κλειστό έως και τις 8:00 π.μ (άρθρο 11, προεδρικό διάταγμα 79/2017).
5) Συμπερασματικά, η περιφέρεια με τις αρμόδιες υπηρεσίες τις, γνώριζαν εξαρχής ότι με τις επιλογές τους εξυπηρετούσαν την υλοποίηση του προγράμματος χειμερινών δρομολογίων των λεωφορείων Νήσου Ικαρίας, εις βάρος τις ασφαλούς εξυπηρέτησης των μαθητών του δημοτικού σχολείου Ευδήλου.
Εκ του αποτελέσματος κρινόμαστε όλοι και το αποτέλεσμα μετά από ένα χρόνο δείχνει ότι η εξυπηρέτηση και η ασφάλεια των μαθητών του σχολείου μας είναι χαμηλά στις ιεραρχήσεις τις περιφέρειας.
Συνεπώς, για να έχουμε αναστροφή του αποτελέσματος πρέπει να υπάρξει ειλικρινής θέληση και πολιτική βούληση για γόνιμο διαγωνισμό σχολικού λεωφορείου και όχι διεκπαιρεωτική αδιαφορία που στόχο έχει να οδηγηθούμε μέσω της Κ.Υ.Α. 50025 στο να «μεταφέρονται οι μαθητές με ευθύνη εκείνων που έχουν τη γονική μέριμνα ή των κατά νόμο επιτρόπων αυτών και να τους χορηγείται επίδομα».
Επιπρόσθετα αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε με την μεταφορά δύο (2) μαθητών από το χωριό Αρέθουσα και τριών (3) μαθητών από το χωριό Κεραμέ, καθώς είμαστε ήδη στους δύο άγονους διαγωνισμούς για ταξί, με συνέπεια να οδηγούμαστε σε ανάλογη κατάσταση.
Τέλος όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ήδη από το προηγούμενο σχολικό έτος οι μαθητές παραμένουν στο χώρο του σχολείου πέραν της μίας ώρας από τη λήξη του σχολικού ωραρίου περιμένοντας τα λεωφορεία, που τους επιστρέφουν στις οικίες τους.
Ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να απαιτούμε τα αυτονόητα για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών μας και σας δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να αποτρέψουμε την επαναλαμβανόμενη έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο.
Ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, δεν σταματάμε να διεκδικούμε:
Κατάργηση της Κ.Υ.Α. 50025(ΦΕΚ Β 4217/26.09.2018) και ίδρυση δημόσιου συστήματος δωρεάν μεταφοράς όλων των μαθητών από και προς τα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή οχήματα και εξειδικευμένους μόνιμους οδηγούς και συνοδούς.
Ασφαλή και έγκαιρη δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών από και προς τα σχολεία τους, χωρίς παραβιάσεις του σχολικού ωραρίου και χωρίς εκπτώσεις στην ασφάλεια τους.

Για το ΔΣ – ο Πρόεδρος
Σκλαβενίτης Αθανάσιος

About ikariaki.gr