Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ανησυχητικά αργά τα βήματα στον δρόμο για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας

 

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας για την παιδική εργασία στον κόσμο: 152 εκατομμύρια παιδιά, το 10% του συνολικού παιδικού πληθυσμού, υποχρεώνεται από τις συνθήκες ζωής του, την φτώχεια και άλλες βίαιες αιτίες να δουλεύει.

Ανάμεσά τους, 4,3 εκατομμύρια παιδιά σε καθεστώς καταναγκαστικής εργασίας, από τα οποία 1 εκατ. παιδιά σε εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση, 3 εκατ. που αντιμετωπίζουν άλλες μορφές εκμετάλλευσης και 300.000 παιδιά σε καταναγκαστική εργασία που έχει επιβληθεί από κρατικές Αρχές!

Η πλειοψηφία (το 71%) των εργαζόμενων παιδιών, απασχολούνται στον αγροτικό τομέα και μάλιστα το 69% από αυτά εργάζονται χωρίς να πληρώνονται (δουλειά μέσα στην οικογενειακή μονάδα).
Μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά στη χώρα μας, δυστυχώς, ως αποτέλεσμα και της οικονομικής κρίσης και των μεταναστευτικών ρευμάτων.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ εκφράζουν σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας, την ανησυχία τους για το ότι, παρά τον διακηρυγμένο από τα Ηνωμένα Έθνη στόχο για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας έως το 2025, ο ρυθμός μείωσης της παραμένει πολύ πιο αργός από αυτόν που θα οδηγούσε στην επίτευξη του στόχου.

Η εξάλειψη της παιδικής εργασίας και των αιτίων που την προκαλούν (αυταρχικά πολιτεύματα, τράφικινγκ, πόλεμοι-βίαιη μετανάστευση, παιδική φτώχεια, φτώχεια στην κοινωνία γενικότερα) αποτελούν έναν από τους στόχους προτεραιότητας στην κοινωνική πολιτική που προτείνουν οι Οικολόγοι και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι.

Βασικό δε πρόταγμα, η αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου, όπως προτείνεται από την Πολιτική Οικολογία.

 

About ikariaki.gr