Home Αρθρογράφοι Για την Ημέρα της Γυναίκας

Για την Ημέρα της Γυναίκας

by ikariaki.gr
18 views

Για την Ημέρα της Γυναίκας

Η 8η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στις γυναίκες και όπως κάθε χρόνο θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, αφιερώματα και γυναίκες θα γεμίσουν χώρους διασκέδασης για να γιορτάσουν την ανεξαρτησία τους.

Ιστορικά, η μέρα καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης των αγώνων που έδωσαν γυναίκες για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Η ημέρα εορτάζεται πρώτη φορά στις 29 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια, το 1910, προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών η 8η Μαρτίου. Στη Ρωσία του 1917 οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου και έτσι η ημέρα καθιερώθηκε ως εθνική αργία ενώ από τα Ηνωμένα Έθνη υιοθετήθηκε πολύ αργότερα, μόλις το 1975.

Στο πέρασμα των χρόνων οι γυναίκες διεκδίκησαν ίσο δικαίωμα στην εργασία, την αμοιβή, δικαίωμα στη μόρφωση, δικαίωμα ψήφου (οι Ελληνίδες ψήφισαν για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές το 1934 ενώ για τις βουλευτικές εκλογές τους δόθηκε δικαίωμα ψήφου το 1952).

Και φτάσαμε στο 2020. Στη σημερινή “σύγχρονη” εποχή η γυναίκα σε πολλά κράτη του κόσμου όχι μόνο δεν έχει ίσα δικαιώματα αλλά αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο και όχι ως άνθρωπος.

  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, μία στις δέκα γυναίκες έχει υποστεί κάποια μορφή βίας ενώ μία στις δέκα βίωσε σεξουαλική κακοποίηση από ενήλικα πριν την ηλικία των 15 ετών.
  • Σε διάστημα ενός έτους σε χώρες της Ε.Ε. 16,7 εκατομμύρια γυναίκες υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση.
  • Παγκοσμίως 500 εκατομμύρια γυναίκες είναι αναλφάβητες.
  • 129 εκατομμύρια και γυναίκες έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, συχνά κάτω από επικίνδυνες συνθήκες.
  • Στην Ελλάδα, η γραμμή sos 15900 το 2018 είχε δεχτεί 5088 κλήσεις, το 70% το οποίων είχε γίνει από τις ίδιες τις γυναίκες και αφορούσαν ενδοοικογενειακή βία.

Και ο κατάλογος είναι μακρύς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γυναίκες φοβούνται να κάνουν καταγγελία ή το αποφεύγουν λόγω ντροπής. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου γυναίκες που έπεσαν θύματα κακοποίησης δέχτηκαν υποτιμητικά σχόλια όταν κατήγγειλαν το γεγονός. Πολλές γυναίκες, επίσης, θύματα βιασμού αποφεύγουν να κάνουν καταγγελία καθώς φοβούνται αφενός την κοινωνική κατακραυγή και αφετέρου τον επαναβιασμό τους κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. Καμία γυναίκα δεν θα πρέπει καταρχάς να πέφτει θύμα οποιασδήποτε κακοποίησης αλλά αν αυτό συμβεί σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να φοβάται να το καταγγείλει. Και σε αυτό θα πρέπει να βρίσκει συμμάχους τόσο την πολιτεία όσο και την κοινωνία.

Η βία κατά των γυναικών συνήθως ορίζεται ως:

  • Ενδοοικογενειακή βία
  • Βιασμός
  • Σεξουαλική παρενόχληση (συνήθως στο εργασιακό περιβάλλον)
  • Trafficking (Διακίνηση γυναικών αλλά και παιδιών με σκοπό την σεξουαλική και οικονομική εκμετάλλευσή τους)
  • Stalking (Μη εμφανής παρακολούθηση ή παρενόχληση)

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως βία δεν είναι μόνο η σωματική κακοποίηση αλλά και η ψυχολογική βία, η λεκτική βία, ο υποβιβασμός της προσωπικότητας, η απαξίωση λόγω φύλου, η οικονομική εκμετάλλευση κ.α.

banner

Το θύμα της κακοποίησης δεν έχει συγκεκριμένο προφίλ. Θύματα μπορεί να είναι ανήλικα κορίτσια, φοιτήτριες, γυναίκες χωρίς στοιχειώδη μόρφωση ή γυναίκες με σπουδές και μεταπτυχιακά, μπορεί να είναι μητέρες ή όχι, παντρεμένες ή ελεύθερες, ντυμένες με σορτς και μπλουζάκι ή με μακρύ παντελόνι και ζιβάγκο. Δυνητικά θύματα μπορούν να είναι όλες οι γυναίκες όσο υπάρχει η ανοχή του κοινωνικού, κυρίως, περιβάλλοντος. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει μετά από ένα βίαιο περιστατικό, που μπορεί να αφορά ακόμα και φόνο, το κοινωνικό περιβάλλον να αναφέρει πως υπήρχαν ενδείξεις, ακούγονταν φωνές ή είχαν δει τον άντρα να χτυπάει δημόσια την γυναίκα, ωστόσο κανένας ποτέ δεν κατήγγειλε το περιστατικό.

Θα μπορούσαμε να γράφουμε σελίδες ατελείωτες με τις διαφορετικές περιπτώσεις βίας που δέχονται παγκοσμίως οι γυναίκες. Ας μείνουμε με την ευχή πως σύντομα θα δούμε την κατάσταση εις βάρος των γυναικών να αλλάζει.

Κλείνοντας, ας εστιάσουμε στις γυναίκες εκείνες που κάνουν τη διαφορά. Στις γυναίκες που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν εμπόδια λόγω φύλου και κυνηγούν τα όνειρά τους σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Σε γυναίκες που έχουν συμβάλει σε επιστημονικές ανακαλύψεις που έχουν βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπων. Σε γυναίκες που κατάφεραν να ξεφύγουν από ένα κακοποιητικό περιβάλλον και έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη βοήθεια άλλων γυναικών. Στις γυναίκες μαχήτριες της ζωής.

Μία ημέρα, λοιπόν, αφιερωμένη στις γυναίκες. Στις γυναίκες που δημιουργούν τη ζωή.

 

 

 

 

 

Σοφία Σιδηροπούλου

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue