18.1 C
Ikaria
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Φίλοι του ελληνικού νησιού και της θάλασσας – . – Καλοκαιρινές δραστηριότητες – Προσκλήσεις

unnamed

Αριθ. Πρωτ. 76-14

 

 

Αγαπητοί Φίλοι,

 

Έχοντας ολοκληρώσει τις καλοκαιρινές μας δραστηριότητες  που φέτος ήταν ιδιαίτερα σημαντικές, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας, περιληπτικά, όλα όσα έγιναν.

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο δόθηκαν όπως κάθε χρόνο οι συναυλίες των ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον οι τοπικές κοινωνίες. Δόθηκε έτσι στα παιδιά η ευκαιρία να παρουσιάσουν στις Αρχές, στους γονείς και τους φίλους τους τη πρόοδο της χρονιάς ατομικά αλλά και ομαδικά μέσα από τη συμμετοχή τους σε μικρές ορχήστρες και μουσικά σύνολα.

Δυστυχώς φέτος, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε,  τα μέλη του Δ.Σ. δεν ήταν δυνατό να παραστούν σε αυτές τις σημαντικές εκδηλώσεις. Ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί να ξαναγίνει τέτοια περικοπή γιατί η παρουσία αυτή του Συνδέσμου στα νησιά είναι απολύτως αναγκαία γιατί ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ μας, στηρίζει τους δασκάλους και δημιουργεί ευκαιρίες για νέες συνεργασίες.

Στις 9 – 13 Ιουλίου, όπως γνωρίζετε, πραγματοποιήθηκε στη Σίφνο το 1ο Φεστιβάλ «Μέρες Μουσικής, Μέρες Κιθάρας» αφιερωμένο στη Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη.

Ήταν ένα δύσκολο και πολύ απαιτητικό εγχείρημα με πολλές πρακτικές δυσκολίες και ένα πενθήμερο  πρόγραμμα που για πρώτη φορά αποτολμούσε ο Σύνδεσμος: καθημερινά σεμινάρια κλασσικής κιθάρας με τους Βαγγέλη Μπουντούνη και τη Μάρω Ραζή, πιάνου με το Διονύση Μαλλούχο και τα βράδια συναυλίες με ποικίλο περιεχόμενο, διαφορετικούς εκτελεστές, σε εναλλασσόμενους  χώρους και τοποθεσίες του νησιού.

56 μαθητές κλασσικής κιθάρας από τη Σίφνο, την Ικαρία, τη Σέριφο και την Αθήνα, 17 μαθητές πιάνου από τη Σίφνο, 6  διακεκριμένοι μουσικοί σολίστ κλασσικής κιθάρας και 7 δάσκαλοι από τα Μουσικά Εργαστήρια πήραν μέρος σε αυτό το μουσικό  πενθήμερο, πλαισιωμένοι από  δύο εξαιρετικά μουσικά σύνολα, τους Ritornello με ένα πρόγραμμα παλαιάς μουσικής και τους  String Demons με δικές τους δυναμικές σύγχρονες συνθέσεις και πρωτότυπες διασκευές.

Το μουσικό πρόγραμμα πλαισιώθηκε από 2 ενδιαφέρουσες εκθέσεις:

  1. “Παιδί και Μουσική στη Σίφνο” 40 επιλεγμένα αντίγραφα σκίτσων της ζωγράφου – σκιτσογράφου κυρίας Έλλης Σολομωνίδη – Μπαλάνου, στο «Πολιτιστικό Κέντρο Μαριάνθη Σίμου». Τα έσοδα από την πώληση των έργων παραχωρήθηκαν από την καλλιτέχνιδα στο Σύνδεσμο υπέρ του έργου του. Της είμαστε ευγνώμονες για αυτό αλλά και για την υποστηρικτική παρουσία της κοντά μας τις ημέρες αυτές.

Η καλλιτεχνική προετοιμασία των έργων ήταν προσφορά της κυρίας Μαργαρίτας Σαμούρκα την οποία και θερμά ευχαριστούμε.

  1. “Αγαπημένες εικόνες του τόπου μου” ήταν η έκθεση που έγινε στο χώρο όπου λειτουργεί το Μουσικό Εργαστήρι «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη» στη Σίφνο  με επιλεγμένα έργα των μαθητών του Δημοτικού από τα νησιά και τις παράκτιες πόλεις που συμμετείχαν το 2013 στον ετήσιο Διαγωνισμό του Συνδέσμου με το θέμα αυτό.

Στη Ιστοσελίδα του Συνδέσμου http://www.filoitounisiou.gr/meresmousikis/2014meresmousikis.html  και στο Facebook www.facebook.com/filoitounisiou μπορείτε να δείτε φωτογραφίες και μικρά video  από όλες τις εκδηλώσεις.

Η συμμετοχή του κόσμου σε όλες τις εκδηλώσεις ήταν εντυπωσιακή και είναι μεγάλη μας χαρά που το φιλόξενο αυτό νησί ανταποκρίθηκε με τόσο ενθουσιασμό, προθυμία, και γενναιοδωρία στη πρώτη μας αυτή προσπάθεια. Με τη στήριξη του Δήμου, ιδιωτών, επαγγελματιών, γονέων αλλά και με πολύ κόπο, ξεπεράσαμε όλες τις δυσκολίες και αντλήσαμε κουράγιο για να συνεχίσουμε και μελλοντικά με νέες ιδέες και καινοτόμα προγράμματα, εφόσον  φυσικά οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Στο σημείο αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συμβάλατε οικονομικά  στην πραγματοποίηση του Φεστιβάλ. Είμαστε ευγνώμονες.

Αρχές Αυγούστου έγινε η παρουσίαση του μουσικο – θεατρικού έργου με τίτλο «Τα μυστικά της Θάλασσας» που «ανέβασε» το Μουσικό Εργαστήρι της Σερίφου κατόπιν προσκλήσεως των οργανωτών του ετήσιου Φεστιβάλ Σερίφου. Στο κατάμεστο θεατράκι της Χώρας  με μοναδική θέα στο Αιγαίο παρακολουθήσαμε μια άρτια, εμπνευσμένη και μεστή παράσταση που ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε να την απολαύσουμε σύντομα και στην Αθήνα.

Σημαντικές εκδηλώσεις οργανώθηκαν σε δύο πολύ διαφορετικούς χώρους και στη Κέα με τη συμμετοχή του Μουσικού Εργαστηρίου.

Κυριακή 10 Αυγούστου, συναυλία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιουλίδας, μετά από πρόσκληση, για τρίτη συνεχή χρονιά, της ΚΑ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στην εκδήλωση της Πανσελήνου, αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη.

Κυριακή 24 Αυγούστου συναυλία στο υπαίθριο θέατρο του «Κέντρου Ανάδειξης Αγροτικής, Λαογραφικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κέας “Μυλοπόταμος”»

Υλικό και για αυτά τα γεγονότα μπορείτε να  αναζητήσετε στη ιστοσελίδα του Συνδέσμου http://www.filoitounisiou.gr/music_events.html και στο Facebook www.facebook.com/filoitounisiou

 

Είναι κρίμα που με νωπές ακόμα αυτές τις εντυπώσεις και τον ενθουσιασμό που τις συνόδεψε ξεκινάμε τη πιο δύσκολη χρονιά μας λόγω των ανυπέρβλητων οικονομικών δυσκολιών.

Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να τις υπερβούμε, δεν υπάρχουν όμως μαγικές λύσεις. Κάθε προσφορά, κάθε ιδέα, κάθε γνωριμία κάθε ένας που μπορεί να στηρίξει τη προσπάθεια είναι πολύτιμος  όπως πολύτιμο αγαθό είναι και η προσφορά στο πολιτισμό ιδιαίτερα  στα παιδιά που ζουν στο περιθώριο των ευκαιριών γιατί τα χωρίζει η θάλασσα.

Το Δ.Σ προχωρεί σε μια σειρά ενεργειών ώστε να εξασφαλιστούν τουλάχιστον τα απαραίτητα λειτουργικά έξοδα όπως η άμεση αντικατάσταση του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (500€) και η εξασφάλιση των ναύλων των μουσικών από και προς τα νησιά, ιδιαίτερα αυτά των 3 δασκάλων του Μ.Ε Ικαρίας (4000€), διαφορετικά κινδυνεύει να αναστείλει τη λειτουργία του.

Μέρος της προσπάθειας για να αντιμετωπιστούν τα άμεσα έξοδα είναι και οι προτάσεις για ξεναγήσεις για τα μέλη και τους φίλους τους, όπως αυτές επισυνάπτονται με την ελπίδα πως θα συμβάλλετε και εσείς δυναμικά ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή. Γιατί πέρα από τα όποια οικονομικά οφέλη η παρουσία σας είναι αυτή που θα κρατήσει ζωντανό και δημιουργικό το έργο του Συνδέσμου.

 

Με θερμές ευχές για Καλό Φθινόπωρο!

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ

 

v     Ξενάγηση στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων

Διογένους 1-3, Πλάκα,( στους “Αέρηδες”, περιοχή Ρωμαϊκής Αγοράς)

Σάββατο 18 Οκτωβρίου, ώρα 11πμ. συνάντηση, έξω από την είσοδο του Μουσείου

 

Το Μουσείο, μοναδικό στο είδος του, αποτέλεσε έργο ζωής του μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη ο οποίος όχι μόνο συγκέντρωσε αλλά και μελέτησε σε βάθος τα νεοελληνικά κυρίως μουσικά όργανα τα οποία και διέσωσε κατά τις περιηγήσεις του στον ελληνικό χώρο. Με παραπομπές στην βυζαντινή εποχή αλλά και έξοχη τεκμηρίωση το Μουσείο δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να παρακολουθήσει διαχρονικά την πορεία των μουσικών οργάνων, ενώ με τεχνικά μέσα- ακουστικά- μπορεί να “ακούσει” και τους ήχους τους.

Ξενάγηση από την καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου κυρία Κατερίνα Κορρέ – Ζωγράφου.

Μετά την επίσκεψη θα πάρουμε καφέ σε χώρο με έξοχη θέα προς την αρχαία Αγορά και τη στοά του Αττάλου.

 

Κόστος συμμετοχής: €15

Δηλώσεις συμμετοχής: μέχρι την Τρίτη 14 Οκτωβρίου

———————-

v       Ξενάγηση στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης

Πανός 22 (κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά)

Σάββατο 22 Νοεμβρίου, ώρα 11πμ. συνάντηση έξω από την είσοδο του Μουσείου.

 

Επίσκεψη στην μόνιμη έκθεση του Μουσείου «Άνθρωποι και εργαλεία». Στο κτήριο, χαρακτηριστικό δείγμα αθηναϊκής Αρχιτεκτονικής του πρώτου μισού του 19ου αι. στεγάζονται δείγματα/εργαλεία του “υλικού πολιτισμού’, εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν κατά τις παραδοσιακές καλλιέργειες μέσα από τη μελέτη των οποίων μπορεί να παρακολουθήσει ο επισκέπτης τον μόχθο των καλλιεργητών κατά την περίοδο της προβιομηχανικής εποχής.

Ξενάγηση από την καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου κυρία Κατερίνα Κορρέ – Ζωγράφου.

Μετά την επίσκεψη καφές στο παραδοσιακό καφενείο “Η ωραία Ελλάς”.

Κόστος συμμετοχής: €15

Δηλώσεις συμμετοχής: μέχρι την Τρίτη 18 Νοεμβρίου

 

—————————-

 

v     Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 7-9 μ.μ. σας ετοιμάζουμε και πάλι μια ιδιαίτερη εκδήλωση, προάγγελο της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, στο Κυλικείο του Μουσείου Μπενάκη, Κουμπάρη 1, Αθήνα.

  • Η βραδιά θα αρχίσει στις 6μ.μ.ακριβώς,   για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη ξενάγηση που σας προσφέρουμε με την κυρία Κατερίνα Κορρέ – Ζωγάφου, στη θεματική συλλογή των κεραμεικών του Μουσείου (κεραμεικά νεοελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά καθώς και οθωμανικά -Τσανάκ καλέ, Κιουτάχειας και  Iznik- που αποτέλεσαν κύριο διάκοσμο των νεοελληνικών κατοικιών).
  • Στις 7 μμ μέχρι τις 9 μμ, στο κυλικείο θα μοιραστούμε όλοι μαζί ζεστό κόκκινο κρασί, καλή παρέα, μεζεδάκια, και μια μουσική έκπληξη.  Θα κυκλοφορήσει επίσης λαχείο με ιδιαίτερα επιλεγμένα δώρα.

Κόστος συμμετοχής: 25€

Δηλώσεις συμμετοχής:  μέχρι την  Τρίτη 9 Δεκεμβρίου

 

Ώρες γραφείου: κάθε Τρίτη 10πμ – 2μμ και Πέμπτη 4-8μμ.

Τηλέφωνο: 2103252012, fax 2107711804, e-mail: [email protected]

 

Σας περιμένουμε!!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,330ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ