12.4 C
Ikaria
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο Νοσοκομείο Ικαρίας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

 

Θέμα : Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων λειτουργίας του Νοσοκομείου Ικαρίας και των άλλων δομών υγείας της Π.Ε Ικαρίας – Φούρνων. 

 

    Επανερχόμαστε για μια ακόμα φορά επισημαίνοντας την κατάσταση του Νοσοκομείου Ικαρίας – που καλείται να καλύψει τον πληθυσμό της Ικαρίας, των Φούρνων και της Θύμαινας- αλλά και των άλλων δομών ΠΦΥ, η οποία είναι τραγική. 

 Η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης για διαθεσιμότητες των υγειονομικών έδωσε ένα ακόμα χτύπημα στην ούτως η άλλως προβληματική λειτουργία των δομών υγείας των νησιών, αφού στερούνται την παρουσία 23 υγειονομικών που για διάφορους λόγους δεν έχουν εμβολιαστεί. Την ώρα που οι δομές είναι χρόνια υποστελεχωμένες, είναι εγκληματικό να γίνονται διαθεσιμότητες με τέτοια ευκολία.

 Χαρακτηριστικά παραδείγματα των συνεπειών αυτής της πολιτικής είναι ότι εδώ και 20 μέρες στο νοσοκομείο δεν λειτουργούν η χειρουργική και η παθολογική κλινική, φτάνοντας στο σημείο οι ασθενείς που απευθύνονται στο νοσοκομείο ακόμα και για θεραπεία που πριν ήταν ρουτίνας, τώρα να καλούνται να υπογράψουν έγγραφο στο οποίο δηλώνουν ότι «αναλαμβάνουν την ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή» και για ό,τι συμβεί! Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρουν επώνυμες καταγγελίες και δημοσιεύματα, απαιτήθηκε από καρκινοπαθή που προσήλθε στο νοσοκομείο για την προγραμματισμένη της θεραπεία να υπογράψει δήλωση που γράφει χαρακτηριστικά: «Η ασθενής ενημερώθηκε για την απουσία παθολόγου από το Γενικό Νοσοκομείο και αφού ενημερώθηκε για τις πιθανές επιπλοκές, επιμένει να της χορηγηθεί το φάρμακο παρά την έλλειψη ειδικότητας ευθύνης παθολόγου – αιματολόγου».

 Το Νοσοκομείο της Ικαρίας, αδυνατεί πλέον να αντιμετωπίσει την πλειονότητα των περιστατικών και οι διακομιδές αποτελούν τη νέα καθημερινότητα. Αφού εκτός αυτών υπενθυμίζουμε (όπως επισημάναμε με ερώτηση μας και τον περασμένο Μάιο) ότι σε μια σειρά ειδικότητες υπάρχει μόνο ένας γιατρός, π.χ υπάρχει ένας καρδιολόγος, ένας παιδίατρος, ένας γυναικολόγος. Μια σειρά ειδικότητες δεν υπάρχουν καθόλου (πνευμονολόγος, ψυχίατρος, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ενδοκρινολόγος κλπ). Δεν υπάρχει ακτινολόγος παρότι το νοσοκομείο διαθέτει σύγχρονο αξονικό τομογράφο. Η μονάδα τεχνητού νεφρού που δημιουργήθηκε μετά από διεκδικήσεις πολλών ετών, ακόμα δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα οι νεφροπαθείς του νησιού να συνεχίζουν να πηγαίνουν στη Σάμο. Αν παράλληλα ληφθεί υπόψη ότι ένας μεγάλος αριθμός των εργαζομένων (περίπου το ¼) είναι συμβασιούχοι που λήγει η σύμβασή τους μέχρι τέλος της χρονιάς, καταλαβαίνει κανείς ότι τα προβλήματα γιγαντώνονται. Ενώ την ίδια στιγμή αντιμετωπίζονται ζητήματα με τον εξοπλισμό του νοσοκομείου (π.χ αναπνευστήρες) , αλλά και με την έλλειψη ΜΕΘ και ΜΑΦ. Παίρνοντας υπόψη ότι είναι νοσοκομείο αναφοράς covid-19, καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι το ιατρικό & νοσηλευτικό προσωπικό χρειάζεται ενίσχυση. 

Το Κ.Υ Ευδήλου ποτέ δεν στελεχώθηκε πλήρως και από το Πολυδύναμο περιφερειακό Ιατρείο Ραχών, λείπουν παιδίατρος, ορθοπεδικός και παθολόγος, (σύμφωνα με το ΦΕΚ σύστασης) αφού γι’ αυτές τις θέσεις δεν έχει γίνει ποτέ προκήρυξη. Σε χειρότερη κατάσταση βρίσκονται δυστυχώς οι δομές υγείας στα νησιά των Φούρνων. Τέλος και το ΕΚΑΒ δεν διαθέτει τον απαιτούμενο στόλο και προσωπικό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του νησιού.

Οι συνθήκες κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη να ικανοποιηθεί το χρόνιο αίτημα του σωματείου εργαζομένων στην υγεία, αλλά και των συνδικάτων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, για ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας του νησιού που παραμένουν υποστελεχωμένες.

Οι αιτίες αυτής της κατάστασης είναι η πολιτική της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας, πολιτική της ΕΕ, που συναποφασίζουν και υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη στο 4ο κύμα της πανδημίας, της αύξησης της πίεσης των δομών υγείας και του όγκου των περιστατικών, 

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι προτίθεται να πράξει ώστε:

  • Να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία και η καθημερινή εφημερία  του Γ.Ν Ικαρίας και η ασφαλής λειτουργία των άλλων δομών υγείας των νησιών της Π.Ε Ικαρίας – Φούρνων.
  • Να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή.
  • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ώστε να στελεχωθεί πλήρως το Νοσοκομείο Ικαρίας και οι δομές ΠΦΥ και για να μονιμοποιηθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που εργάζεται ήδη σε αυτά.
  • Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση του νοσοκομείου, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες υλικοτεχνικής υποδομής.

 

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Συντυχάκης Μανώλης 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,360ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ