18.1 C
Ikaria
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Ερώτηση K.O KKE -Μέτρα προστασίας των παράκτιων αλιέων της Ικαρίας και των Φούρνων

Σε επιστολές προχώρησαν οι Αλιευτικοί Σύλλογοι Ικαρίας και Φούρνων σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς κυρίως από την αύξηση των καυσίμων αλλά και από άλλους παράγοντες. Ερώτηση απηύθυνε η Κ.Ο ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών και ζήτησε να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των αλιέων για άμεση καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης, θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μηχανισμών καταγραφής και αποζημίωσης των ζημιών και μείωση του κόστους των καυσίμων με τη διευκόλυνση του εφοδιασμού τους απευθείας με αφορολόγητο (ναυτιλιακό) πετρέλαιο.

1 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

  Προς τους Υπουργούς Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών

 Θέμα: Μέτρα προστασίας των παράκτιων αλιέων της Ικαρίας και των Φούρνων  

Η εκτόξευση της τιμής των καυσίμων έρχεται να προστεθεί στα διαχρονικά οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παράκτιοι αλιείς της Ικαρίας και των Φούρνων.

Οι ψαράδες των συγκεκριμένων νησιών είναι αναγκασμένοι κάθε 15 ημέρες να μετακινούνται έως 16 ναυτικά μίλια (περίπου 5 ώρες για μετάβαση και επιστροφή) για να φτάσουν στο Καρλόβασι της Σάμου, ώστε να προμηθευτούν αφορολόγητο (ναυτιλιακό) πετρέλαιο σε διπλάσια τιμή σε σχέση με πέρυσι. Οι αλιείς με μικρότερα σκάφη που είναι αναγκασμένοι να εφοδιάζονται το πετρέλαιο κίνησης από τα βενζινάδικα των δυο νησιών, απαλλάσσονται αρχικά μόνο από τον Φ.Π.Α., προκαταβάλουν τον ΕΦΚ (0,41 ευρώ/λίτρο), τον οποίο θα πάρουν πίσω μετά από 2-3 μήνες αφού πρώτα υποστούν την ταλαιπωρία μιας γραφειοκρατικής διαδικασίας ενώ επιβαρύνονται και περίπου με 0,10–0,15 ευρώ/λίτρο (κέρδος βενζινοπώλη, μεταφορικά κλπ).

Την παραπάνω Οδύσσεια υφίστανται οι περισσότεροι ψαράδες της νησιωτικής Ελλάδας, που δεν έχουν στα νησιά τους άμεση πρόσβαση σε αφορολόγητο (ναυτιλιακό) καύσιμο.

Οξυμένο είναι και το πρόβλημα της καταστροφής των αλιευτικών εργαλείων των ψαράδων από θαλάσσια θηλαστικά (φώκιες και δελφίνια) ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη αποζημίωσης των συγκεκριμένων ζημιών. Το ίδιο ισχύει και για τις ζημιές από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Παράλληλα, η μείωση των αλιευμάτων λόγω της υπεραλίευσης και της αυξημένης παρουσίας τα τελευταία χρόνια θαλάσσιων ειδών, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο, συμπιέζει συνεχώς το εισόδημα των ψαράδων, οι οποίοι επιπλέον έχουν να ανταγωνιστούν με άνισους όρους (χαμηλότερο κόστος, χωρίς τους περιορισμούς που επιβάλλει η Ε.Ε. στην παράκτια αλιεία κλπ) και τα τούρκικα αλιευτικά.

Τέλος, οι παράκτιοι αλιείς της Σάμου, της Ικαρίας, των Φούρνων και άλλων νησιών αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Με βάση τα παραπάνω, τα οποία έχουν οδηγήσει τους παράκτιους ψαράδες σε απόγνωση, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι  κ.κ Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των αλιέων της Ικαρίας και των Φούρνων όπως :

– Η μείωση του κόστους των καυσίμων με τη διευκόλυνση του εφοδιασμού τους απευθείας με αφορολόγητο (ναυτιλιακό) πετρέλαιο στα νησιά τους και με τη χορήγηση επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης απέναντι στο αυξημένο κόστος καυσίμων.

– Η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μηχανισμών καταγραφής και αποζημίωσης των ζημιών που προκαλούνται στα αλιευτικά εργαλεία από τα θαλάσσια θηλαστικά και τα καιρικά φαινόμενα.

– Η άμεση καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος τους λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

                                                                                                        Οι Βουλευτές

                                                                                                    Κομνηνάκα  Μαρία

   Μανωλάκου Διαμάντω

Συντυχάκης Μανώλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,330ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ