Επίσκεψη στη Μονή της Οσίας Θεοκτίστης (φωτορεπορτάζ)

Σπάνια εμπειρία αποτελεί η επίσκεψη στη Μονή της Οσίας Θεοκτίστης της Λεσβίας, στην Ικαρία, καθώς συνδυάζονται όμορφες εικόνες από το φυσικό περιβάλλον, με ιστορικής αξίας τοιχογραφίες που βρίσκονται στη Μονή.

Και δεν είναι μόνο αυτά, αλλά και το αναπαλαιωμένο σπίτι που δείχνει πώς ζούσαν οι κάτοικοι του νησιού πριν από αρκετές δεκαετίες.

Όπως προκύπτει από επιγραφή, η Μονή ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1688 και το μοναστήρι χτίστηκε νωρίτερα.

Στον ίδιο χώρο τα παιχνίδια των βράχων βοήθησαν στο να δημιουργηθεί το παρεκκλήσι της Θεοσκέπαστης. Ανεβαίνοντας με λίγη προσοχή τα σκαλοπάτια, μπορούμε να δούμε ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο με επιγραφή που αναφέρει σαν έτος κατασκευής του το 1849.

Συνολικά υπάρχουν 15 κελιά και βοηθητικοί χώροι, ενώ στην ακμή του, που υπολογίζεται ότι ήταν το 1500μΧ, το μοναστήρι είχε έως και 100 μοναχούς.

Εντυπωσιάζει ένα άνοιγμα – σπηλιά στο βράχο, πίσω από το Ιερό της εκκλησίας, όπου σύμφωνα με την παράδοση κοιμόταν η Οσία Θεοκτίστη. Εκεί βρέθηκαν λείψανα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο χώρο που χτίστηκε το παρεκκλήσι της Θεοσκέπαστης. Στη Μονή Μουντέ υπάρχει τάφος ομώνυμης μοναχής της Οσίας που έζησε  στη Μονή στα μέσα του προηγούμενου αιώνα . Από λάθος πληροφορία, στην πρώτη ανάρτηση, αναφέρθηκε ότι ήταν ο τάφος της Οσίας, ενώ το σωστό είναι ότι ο τάφος στη Μονή Μουντέ ανήκει στη μοναχή Θεοκτίστη.

Σήμερα το μοναστήρι επιβλέπει μία κυρία από την περιοχή και γενικά η Μονή, ειδικά τους θερινούς μήνες, αποτελεί σημείο με τουριστικό ενδιαφέρον. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, 500 μέτρα από το χωριό πηγή και σχετικά κοντά στο λιμάνι του χωριού Εύδηλος.

Φωτορεπορτάζ: Νάσος Μπράτσος

 

είσοδος στο βράχο

 

                                                                                            εδώ κοιμόταν η Οσία

 

 

                                                                                        η Θεοσκέπαστη
                                                                                             το εσωτερικό στη Θεοσκέπαστη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναδημοσίευση από : http://www.ert.gr

 

 

 

 

About ikariaki.gr