12.5 C
Ikaria
Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Επίκαιρη ερώτηση Α.Μιχαηλίδη για τα νοσοκομεία των νησιών

Χίος, 13 Σεπτεμβρίου 2021

 

Δελτίο Τύπου

του βουλευτή Χίου και αναπληρωτή τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ  Ανδρέα Μιχαηλίδη

 

Θέμα:    Α. Μιχαηλίδης προς Θ. Πλεύρη: «Καμία ουσιαστική στήριξη των δομών Υγείας στα νησιά»

 

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής Ανδρέας Μιχαηλίδης προς τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη σχετικά με τις ελλείψεις και την απουσία ειδικού σχεδίου για τις νοσοκομειακές μονάδες στα νησιά

Ειδικότερα, σε πρώτο επίπεδο ο Α. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στις σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό κυρίως, αλλά και σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα τα νοσοκομεία στα νησιά, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα από τα νοσοκομεία της Ρόδου, Λήμνου, της Σάμου, της Ικαρίας και της Χίου και τις σοβαρές συνέπειες που έχουν οι ελλείψεις αυτές για την παροχή κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών Υγείας στη νησιωτική χώρα.

Σε γενικότερο επίπεδο, ο Α. Μιχαηλίδης αφενός επέκρινε την πολιτική της ΝΔ για τα νοσοκομεία με πρόσχημα την πανδημία, αναφερόμενος σε πρόσφατες αποφάσεις σχετικά με την αναστολή εργασίας, αλλά και την τροπολογία Πλεύρη που ανοίγει την πόρτα στην παραχώρηση κρίσιμων  τομέων του ΕΣΥ στα ιδιωτικά συμφέροντα. Αφετέρου, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επί δύο έτη όχι μόνο δεν έχει διαμορφώσει, αλλά δεν έχει αντιληφθεί καν την ανάγκη επεξεργασίας εξειδικευμένης πολιτικής Υγείας πού θα απαντά στην ιδιομορφία της  νησιωτικότητας, με τις πολυδιασπασμένες δομές υγείας και τον μεγάλο φόρτο την τουριστική περίοδο. Υπενθύμισε δε την πρόταση που εδώ και καιρό έχει δημοσιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ένα συνεκτικό πλαίσιο κινήτρων προσέλκυσης γιατρών σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

Στις απαντήσεις που έδωσε ο Υπουργός αναφέρθηκε σε προκηρύξεις που έγιναν, παραδεχόμενος ωστόσο το πρόβλημα με την πλήρωση των θέσεων σε νοσοκομεία των νησιών. Επιπλέον, επικαλούμενος την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων από πλευράς του, δεσμεύτηκε να εξετάσει το πλαίσιο των κινήτρων προς γιατρούς, αποσιωπώντας βέβαια την έλλειψη οποιασδήποτε τέτοιας πρόθεσης και πρόνοιας από την κυβέρνηση της ΝΔ.

 

Το βίντεο της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης είναι διαθέσιμο στο: https://youtu.be/jaNt79ZvezU 

Χίος, 2 Αυγούστου 2021

 

Δελτίο Τύπου

του βουλευτή Χίου και αναπληρωτή τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής

του ΣΥΡΙΖΑ 

Ανδρέα Μιχαηλίδη

 

Θέμα:    Ερώτηση 29 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία Α. Μιχαηλίδη για το Νοσοκομείο Ικαρίας

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για τα επείγοντα προβλήματα στελέχωσης, υποδομών και υπηρεσιών που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Ικαρίας κατέθεσε ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Μιχαηλίδης. Η ερώτηση συνυπογράφεται από __βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Τα προβλήματα αυτά άλλωστε, όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, οδήγησαν το Δήμο Ικαρίας να αναστείλει τη λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών του σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση.

Η ερώτηση καταρχήν αναφέρεται στην έλλειψη κρίσιμων ιατρικών ειδικοτήτων, συνθήκη η οποία επιδεινώνεται από την ακατανόητη απόφαση του Υπουργείου να αποσπάσει ιατρούς από το νοσοκομείο της Ικαρίας σε άλλες μονάδες της χώρας. Υποστελέχωση παρουσιάζεται και σε άλλες κατηγορίες προσωπικού, όπως στους μόνιμους διασώστες ΕΚΑΒ και τις μαίες.

 Επιπλέον, από το νοσοκομείο απουσιάζουν κρίσιμες ιατρικές Μονάδες, όπως Τεχνητού Νεφρού και Αυξημένης Φροντίδας. Κατά συνέπεια, κάτοικοι του νησιού που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όχι μόνο υπόκεινται σε πρόσθετη ταλαιπωρία, αλλά κινδυνεύουν να στερηθούν ολοκληρωτικά της κατάλληλης θεραπείας και περίθαλψης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν ότι οι ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Ικαρίας προστίθενται σε άλλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού στην ικανοποίηση των υγειονομικών αναγκών τους, τα οποία σχετίζονται με τη νησιωτικότητα, και ρωτούν τον Υπουργό Υγείας πως ακριβώς προτίθεται να καλύψει τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και ιατρικές υποδομές που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου Ικαρίας, εν μέσω μάλιστα νέου πανδημικού κύματος και τουριστικής περιόδου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ