Home ΚοινωνίαΕλλάδα Ένταση στη Βουλή χθες κατά τη συζήτηση για τις υποκλοπές – Αποχώρησε ο Πρωθυπουργός

Ένταση στη Βουλή χθες κατά τη συζήτηση για τις υποκλοπές – Αποχώρησε ο Πρωθυπουργός

by ikariaki.gr
30 views

Με αφορμή το νομοσχέδιο για τις διαδικασίες άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών συζητήθηκε χθες 8/12 το θέμα το υποκλοπών στη Βουλή.

Η άδεια στην Intellexa για εξαγωγή του Predator

Το νέο στοιχείο που ήρθε στην επιφάνεια μεταφέρθηκε μέσα στη Βουλή από τους Αλέξη Τσίπρα και Μιχάλη Κατρίνη. Προέκυψε από δημοσίευμα των New York Times σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στην εταιρεία Intellexa δύο άδειες εξαγωγής του Predator στη Μαδαγασκάρη το Νοέμβριο του 2021. Η εταιρεία μάλιστα σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα προσπαθούσε να κάνει το ίδιο για την Ουκρανία. 

Οι ποινικοί κώδικες

Κατά τα λοιπά εντός της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στη γραμμή πως ένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει τις παρακολουθήσεις που κάνει η ΕΥΠ, πως η κυβέρνηση δεν έχει αγοράσει το κακόβουλο λογισμικό Predator και θέλησε να στριμώξει τον Αλέξη Τσίπρα με αντίστοιχα ερωτήματα για το αν γίνονταν παρακολουθήσεις πολιτικών, επιχειρηματιών και ανώτατων δικαστικών επί ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα δε ο κ. Μητσοτάκης έκανε πολλές φορές αναφορά στην αλλαγή του ποινικού κώδικα λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2019 συνδέοντας ουσιαστικά τις αλλαγές σε ποινές και αδικήματα (κακούργημα – πλημμέλημα) με απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να συγκαλύψει υποκλοπές με παράνομα λογισμικά όπως το Pegasus επί των ημερών της διακυβέρνησης Τσίπρα.

«Γιατί επιμένετε να συνδέετε τις νόμιμες επισυνδέσεις με παράνομα λογισμικά; Ποιες άλλες παρακολουθήσεις κ. Τσίπρα γινόντουσαν επί των ημερών σας εκτός του κ. Πιτσιόρλα; Ήταν ενεργό το Pegasus από το 2016; Μήπως χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση πολιτικών σας αντιπάλων; Γιατί αφαιρέσατε τον δεύτερο εισαγγελέα για την έγκριση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ;» «Καταλάβαμε. Έστελνε σωρηδόν αιτήματα ο Ρουμπάτης και καταργήσατε το δεύτερο εισαγγελέα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε με τα ερωτήματα:

«Γιατί πέντε μέρες πριν τις εκλογές αλλάξατε τον ποινικό κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής; Γιατί αποποινικοποίθηκε το έστω υπό όρους πλημμέλημα της εμπορίας και κατοχής κακόβουλων λογισμικών; Σε ποιους επιτρέπατε να συνεχίζουν τη δράση τους; Κάποια στιγμή θα απολογηθείτε γι’ αυτό τον ποινικό κώδικα. Μετά τις ευρωεκλογές του 2019  κρατήσατε τη Βουλή ανοιχτή για να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο, το νέο ποινικό κώδικα. Πόσες άλλες αμαρτίες σας ξεπλύνατε με τον ποινικό κώδικα κ. Τσίπρα; Δεσμεύσατε τη δικαιοσύνη με ένα ελαστικό πλαίσιο ποινών. Ποιους επιθυμούσατε να ξεπλύνετε;».

Οι παρακολουθήσεις Χατζηδάκη – Φλώρου και η παραίτηση

Από τη δική του πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τα δικά του ερωτήματα και κυρίως έδωσε έμφαση στο αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

«Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε με το που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας να αλλάξει το πλαίσιο που ίσχυε από τη Μεταπολίτευση και μετά για την ΕΥΠ και να την «πάρει» στο γραφείο του, να διορίσει επικεφαλής τον κολλητό του, και να αλλάξει τον νόμο για να μην μαθαίνουν οι παρακολουθούμενοι τον λόγο της παρακολούθησής τους;

Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε να μην κληθούν κρίσιμα πρόσωπα στην επιτροπή, ποιος ήταν αυτός που επικαλέστηκε το εθνικό απόρρητο προκειμένου να αδρανοποιήσει την εξεταστική επιτροπή; Τίνος κόμματος είναι τα στελέχη που απειλούσαν δημόσια με φυλάκιση όσους μιλούσαν για την υπόθεση;

Ποιος παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο, τον οποίο οφείλει να ασκεί στην ΕΥΠ, που οδήγησε τον κ. Ράμμο να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών;

banner

Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα “το Βήμα” μάλιστα, τα οποία είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το Predator για λογαριασμό της ΕΥΠ; Ποιος; Κάποιος τρίτος; Εσείς τα αποφασίσατε όλα αυτά» ανταπαντούσε θέτοντας τα δικά του ερωτήματα ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Χρειάζεται σήμερα να δοθούν καθαρές απαντήσεις», συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Παρακολουθούσε η ΕΥΠ πέρα από τον Νίκο Ανδρουλάκη άλλα πολιτικά πρόσωπα, παρακολουθούσε η ΕΥΠ υπουργούς, τους αρχηγούς ενόπλων δυνάμεων; Χρειάζεται μία ξεκάθαρη απάντηση: Ναι, όχι ή δεν ξέρω», είπε και συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας:

«Εάν η απάντηση είναι όχι – και ελπίζουμε όλοι ότι θα είναι όχι – και αποδειχτεί το αντίθετο, θα πρέπει να δεσμευτείτε ότι θα παραιτηθείτε την ίδια στιγμή.  Εάν αποδειχτεί ότι παρακολουθούσατε τον κ. Χατζηδάκη ή τον κ. Φλώρο δεν θα μπορείτε να είστε πρωθυπουργός ούτε για μία ημέρα. Θεσμικά θα αγωνιστούμε έως το τέλος για να υπάρξουν αποδείξεις. Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα».

«Η συζήτηση λήγει»

Η οργισμένη απάντηση του πρωθυπουργού ήταν πως δεν θα επιτρέψει παιχνίδια με τις Ένοπλες Δυνάμεις, λέγοντας πως ο κ. Φλώρος είναι εξαιρετικός αξιωματικός που τιμάει το εθνόσημο. Κάποιοι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου χαίρονται πολύ με αυτά που γράφονται. Ενώ για την περίπτωση Χατζηδάκη στον ίδιο τόνο διερωτήθηκε γιατί να τον παρακολουθήσει. «Να μαθω πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις;».

Το ερώτημα δε για τον κ. Φλώρο και τον κ. Χατζηδάκη οδήγησε κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του κ. Τσίπρα και σε ένα σκηνικό που δεν συνηθίζεται στη Βουλή. O κ. Τσίπρας ζήτησε επιτακτικά από τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για κρίσιμο ζήτημα εθνικής ασφαλείας και θεωρώντας πως ο κ. Μητσοτάκης δεν απαντά ξεκάθαρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα κατέβει από το βήμα προκειμένου να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακολούθησε έντονη λογομαχία και ο Αλέξης Τσίπρας διέκοψε την ομιλία του από το βήμα προκειμένου να λάβει τον λόγο ο πρωθυπουργός και να απαντήσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να ολοκληρώσει ο Αλέξης Τσίπρας και μετά να απαντήσει, με τον τελευταίο να κατεβαίνει από το έδρανο για να δώσει τον λόγο στον πρωθυπουργό. Μετά από ελαφρές αψιμαχίες ανάμεσα στον κ. Τασούλα και τον κ. Τσίπρα για τη διαδικασία και το αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε ή όχι τη δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης πήρε το λόγο και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να αποδείξει αυτός αν γνωρίζει ότι παρακολουθούνταν ο κ. Φλώρος. «Εργαλειοποιείτε μια πληροφορία που δεν μπορείτε να αποδείξετε. Εσείς να το αποδείξετε. Όχι εγώ» αντέτεινε ο κ. Μητσοτάκης.

Τελειώνοντας δε την τριτολογία του ο πρωθυπουργός αποχώρησε λέγοντας ότι η συζήτηση τελειώνει εδώ, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για φυγή και να ρίχνει ευθύνες και στον πρόεδρο της Βουλής για τη «φυγάδευση» του πρωθυπουργού από την αίθουσα της Ολομέλειας.

«Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Πρωθυπουργός, κλείνει τη συζήτηση και είθισται στα κοινοβουλευτικά μας δρώμενα να μιλάμε τρεις φορές εμείς και δύο εσείς. Ό,τι είχατε να πείτε το είπατε, κ. Τσίπρα. Η συζήτηση λήγει» ανέφερε στο κλείσιμο της τριτολογίας του ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα τον ακολουθεί για πάντα»

Με τον κ. Μητσοτάκη απόντα από την αίθουσα ο κ. Τσίπρας ζήτησε το λόγο και από τη θέση του στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε ειρωνικά στον πρόεδρο της Βουλής: «Σας ευχαριστώ που τηρείτε τον κανονισμό. Θέλω να δηλώσω την βαθύτατη ανησυχία μου. Του έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα για το αν παρακολουθείται ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και φρόντισε να μην απαντήσει και να αποχωρήσει από την αίθουσα. Δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση. Είναι κρίσιμες οι στιγμές. Τέτοια ζητήματα εθνικής ασφάλειας δεν μπορούν να συζητιούνται με όρους πολιτικής επικοινωνίας. Η αποχώρηση του χωρίς να δώσει απάντηση γι’ αυτό το ζήτημα θα τον ακολουθεί για πάντα».

«Κάντε πρόταση δυσπιστίας»

Εκτός πάντως της αναφοράς του κ. Τσίπρα που έθετε ουσιαστικά ζήτημα παραίτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης ενώ αντίστοιχα θέμα παραίτησης της κυβέρνησης έθεσε και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης υπενθυμίζοντας φράση του Νίκου Αλιβιζάτου σύμφωνα με την οποία οι κυβερνήσεις παραιτούνται όταν υπάρχουν σκάνδαλα με ευθύνη του πρωθυπουργού.

Από την μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δημιουργεί τοξικό κλίμα με απώτερο σκοπό να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ενώ τον προκάλεσε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για να δει αν υπάρχει συνοχή και ομοιογένεια στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ απαντώντας έτσι στις αναφορές Τσίπρα για τις αιχμές Καραμανλή και Σαμαρά προς το Μαξίμου για τις υποκλοπές.

Οι δηλώσεις του Βαρουφάκη

Κωμικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τις διαδικασίες άρσης του απορρήτου ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης και επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις κινήσεις του οποίου -στη διαχείριση των υποκλοπών– παρομοίασε με την πτώση του πρώην Αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον για το «watergate».

«Μόνος στόχος σας είναι η παγιοποίηση των παρακολουθήσεων. Κύριε πρωθυπουργέ ότι και να κάνετε δεν σώζεστε. Ξεχνάτε τον Νίξον. Τον έριξε η προσπάθεια συγκάλυψης των υποκλοπών» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης διαχειρίζεται τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών όπως ο «εγκλωβισμένος στην άμμο» που «κινείται ενώ γνωρίζει ότι κάθε κίνησή του τον βουλιάζει περισσότερο. Τέτοια κίνηση είναι το σημερινό κωμικό νομοσχέδιο».

Κουτσούμπας: “Λες και η ΕΥΠ ήταν καλή πριν υπαχθεί στον πρωθυπουργό”

Ο κ. Κουτσούμπας συνέχισε την ομιλία του λέγοντας πως για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν φταίει το θεσμικό πλαίσιο, αλλά αν την αρμοδιότητα της ΕΥΠ θα την έχει ο πρωθυπουργός,  «Λες και η ΕΥΠ ήταν καλή πριν υπαχθεί στον πρωθυπουργό »

Επιπροσθέτως ανέφερε «Με το νομοσχέδιο ενισχύεται τις δυνατότητες του κράτους να παρακολουθεί, να καταστέλλει και να καταπατά τα δικαιώματα των πολιτών. Με άλλα λόγια αξιοποιείτε τα ίδια σας τα σκάνδαλα, τα ίδια τα εγκλήματα σε βάρος λαϊκών δικαιωμάτων για να ανοίξετε τον δρόμο σε νέα ακόμα χειρότερα εγκλήματα. Θέλει θράσος να εμφανίζεστε ως οι σωτήρες, η καθαρή δύναμη που θα διορθώσει τάχα τα κακώς κείμενα του παλιού θεσμικού πλαισίου.

Οι αλλαγές που φέρνετε αποτελούν συνέχεια, επέκταση και εμπλουτισμό αυτού του άθλιου θεσμικού πλαισίου. Του πλαίσιου που όλοι μαζί, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ έχετε διαμορφώσει και εφαρμόσει όλα αυτά τα χρόνια είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση. Το πλαίσιο που τελικά όλοι αθωώνονται».

«Δίνετε τα κλειδιά στην ΕΥΠ να ορίζει ποια είναι παράνομα και ποια όχι»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι οι μηχανισμοί παρακολούθησης θα έχουν την δυνατότητα να προμηθεύονται τα λογισμικά.

Συνέχισε αναφερόμενος προς την Κυβέρνηση «Αφήνετε την πίσω πόρτα στις εταιρείες να παράγουν και να προμηθεύουν τα λογισμικά αυτά. Ενισχύεται ο ρόλος του κράτους στην αγορά. Δίνετε τα κλειδιά στην ΕΥΠ να ορίζει ποια είναι παράνομα και ποια όχι.»

Τι ανέφερε για την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σε μία άλλη αποστροφή του λόγου του, ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά το θέμα των υποκλοπών.

Ανέφερε δε, ότι για τα λογισμικά παρακολούθησης, η θέση της Επιτροπής είναι η χρήση τους με πιο δημοκρατικές διαδικασίες.

Για την δεύτερη υπογραφή εισαγγελέα

Σε ότι αφορά την υπογραφή εισαγγελέα, ανέφερε ότι έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για την νομοθέτηση της έγκρισης της επισύνδεσης από την ΕΥΠ με την δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα, η οποία όμως «απλά θα επισφραγίζει την παρακολούθηση».

Μάλιστα, ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε για την δυνατότητα του ατόμου να προσφεύγει στην ΑΔΑΕ για να μαθαίνει αν παρακολουθείται, λέγοντας ότι αποτελεί ακόμα ένα «φύλο συκής» γιατί το μόνο που θα μαθαίνει, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα μαθαίνει τον χρόνο και αν παρακολουθείται και όχι την αιτία.

Το περιστατικό με την βουλευτή της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή

Όπως καταγράφεται στις κάμερες της Βουλής την ώρα που στο βήμα βρίσκεται ο πρωθυπουργός, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ αντάλλαξαν βαρύτατες καταγγελίες και χαρακτηρισμούς, ενώ η γαλάζια βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή σηκώθηκε από τη θέση της και κατευθύνθηκε στην πτέρυγα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, την επανέφερε στην τάξη καλώντας την να πάει στη θέση της, ενώ όπως φαίνεται σπεύδει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου να συγκρατήσει την κα Πιπιλή και να εκτονώσει την κατάσταση. Πιάνοντάς την αγκαζέ, την ανάγκασε να επιστρέψει στην θέση της.

Στο περιστατικό αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος στην έναρξη της δευτερολογία του ανέφερε ότι «η ένταση και ο διάλογος είναι εντός του πλαισίου της δημοκρατικής λειτουργίας. Θέλω να πιστεύω ότι το περιστατικό που είδαμε με την συμπαθέστατη σε εμένα βουλευτή να σηκώνεται από την θέση της και να ζητά τα ρέστα από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να ξαναγίνει».

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Τάσου Γαϊτάνη για το περιστατικό: «Η χθεσινή απρεπέστατη χειρονομία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προς τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κυρία Φωτεινή Πιπιλή θυμίζει εποχές Χρυσής Αυγής και πρέπει να καταδικαστεί απο όλο τον πολιτικό κόσμο. Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας που κατηγόρησε την κυρία Πιπιλή απο το βήμα της Βουλής, της οφείλει μια προσωπική συγγνώμη».

Πηγή:in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue