Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΕκλογές 2014 Ενημέρωση από τον Οικολογικό Άνεμο – Απάντηση στην Ανοιχτή Επιστολή του ΚΠ ΦΑΡΟΣ

Ενημέρωση από τον Οικολογικό Άνεμο – Απάντηση στην Ανοιχτή Επιστολή του ΚΠ ΦΑΡΟΣ

by ikariaki.gr
3 views

Table of Contents

oikologikos-anemos_voreio2

Παρεμβάσεις του Οικολογικού Ανέμου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου που σχετίζονται με την Ικαρία.

 

 

14/04/2014 Οι πολίτες να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση ενός μοντέλου ανάπτυξης βιώσιμου, με οικολογικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Θέσαμε και πάλι το ζήτημα των λατομικών περιοχών στα νησιά μας ζητώντας από την περιφερειακή αρχή να φέρει το θέμα προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, όπως επανειλημμένα έχουμε ζητήσει ως Οικολογικός άνεμος από το 2011. Μπορεί να μην γίνεται από όλους αντιληπτό, αλλά σε όλα τα νησιά του Αιγαίου υπάρχουν και σημαντικές οικολογικές- περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την απουσία οργανωμένων λατομικών περιοχών και πρέπει άμεσα αν ενεργοποιηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

07/03/2014 Έλεγχος λειτουργίας λατομείου εξόρυξης στην περιοχή Άγιος Ισίδωρος, Πέζι Ικαρίας. Το ζήτημα των λατομείων είχε τεθεί από τον Οικολογικό Άνεμο με δύο παρεμβάσεις τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2011 (παράνομη λειτουργία λατομείων στα νησιά του Βορ Αιγαίου και θεσμοθέτηση λατομικών ζωνών) χωρίς δυστυχώς καμία ανταπόκριση από την Περιφερειακή αρχή. Αποτελεί ζητούμενο η ανάπτυξη λατομικών ζωνών στα νησιά του Βορ. Αιγαίου, ζωνών που θα απορροφήσουν την πίεση για οικοδομικά υλικά αλλά με κανόνες και χωρίς να προσβάλλεται το φυσικό περιβάλλον.

 

24/02/2014  Απολογισμός 36 μηνών παρουσίας του Οικολογικού Ανέμου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου. Δημιουργικό και πλούσιο έργο για την Περιφέρεια. Μύθος η μονοθεματική ενασχόληση με το περιβάλλον. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο υπήρχε σαφής διαίρεση σε 2 πολιτικές. Οι καθεστωτικές δυνάμεις από τη μια και ο Οικολογικός Άνεμος, οι Πολίτες Κόντρα στον Καιρό και η Λαϊκή Συσπείρωση από την άλλη. Οι δύο τελευταίοι συνδυασμοί είχαν κυρίως καταγγελτικό λόγο χωρίς προτάσεις, ενώ εμείς διατυπώναμε προτάσεις, προσπαθούσαμε να βελτιώνουμε τα θέματα που συζητούντο, ανοίγαμε την ατζέντα με δικά μας θέματα, κάναμε κριτική επί της ουσίας.

 

22/01/2014 Περιφερειακό Συμβούλιο της 21ης Ιανουαρίου 2014. Ζητήσαμε την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της βιολογικής αντιμετώπισης του δάκου στη Λήμνο και την Ικαρία έτσι ώστε να αποκτήσει το προϊόν μια υπεραξία με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία των νησιών μας. Προς αυτή την κατεύθυνση και με τη στήριξη της Δνσης Γεωργίας θα απευθυνθούμε στις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους για την εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης.

 

banner

20/01/2014 ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΜΕΛΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΑ ΤΗΣ ΕΕ!!! ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΠΑΡΑΓΩ-ΓΟΥΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ. Είναι απαραίτητη η εκπόνηση ενός Ολοκληρωμένου Προγράμματος Μελιού για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το οποίο θα εστιάζει κυρίως στην ανάπτυξη του κλάδου στην Ικαρία στους Φούρνους στη Λήµνο και στον Αη Στράτη. Θα πρέπει δε να υποστηριχτεί η τυποποίηση του µελιού µε την ταυτόχρονη υποβολή φακέλων και αναγνώριση των προϊόντων ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

 

30/10/2013 Εισήγηση του Μιχάλη Μπάκα στη σύσκεψη για το ακτοπλοϊκό στη Μυτιλήνη της 29ης Οκτωβρίου 2013. To ζήτημα σήμερα αφορά στη Λέσβο και τη Χίο αλλά εδώ και πολύ καιρό μας απασχολεί για τα προβλήματα που υπάρχουν στα υπόλοιπα νησιά στη Λήμνο, την Ικαρία αλλά και τη Σάμο. Συμφωνούμε όλοι ότι στα νησιά χρειαζόμαστε αξιόπιστες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες 12 μήνες το χρόνο κι όχι απλώς τους καλοκαιρινούς μήνες. Προϋπόθεση για την παραμονή των νησιωτών στους τόπους τους αλλά και για την προσέλκυση κι άλλων μόνιμων κατοίκων είναι οι αξιόπιστες συγκοινω-νίες για όλα τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους και αριθμού τουριστών που τα επισκέπτονται παράλληλα με την ενδυνάμωση των κοινωνικών υποδομών. Επιδιώκουμε σχεδιασμό των συγκοινωνιών με διαφάνεια και με βάση τις ετήσιες ανάγκες των νησιών, ασφαλή ακτοπλοΐα και αεροπλοΐα και λογικές τιμές εισιτηρίων, με βάση την αρχή του μεταφορικού ισοδύναμου. Επιδιώκουμε τη δρομολόγηση και μικρότερων σκαφών για μετακινήσεις από το ένα νησί στο άλλο υποστηρίζοντας και την παράκτια ακτοπλοΐα στα μεγάλα νησιά, ως εναλλακτική μετακίνηση αντί της οδικής.

 

16/10/2013 Περιφερειακό Συμβούλιο στην Ικαρία στις 14 Οκτωβρίου 2013. Μετά από περισσότερες από 60 συνεδριάσεις επιτέλους συνεδριάζουμε για πρώτη φορά στην Ικαρία.

  • Η Ικαρία είναι προφανές ότι πάσχει σε υποδομές καθώς για χρόνια οι πολιτικοί άρχοντες του τόπου εξαιτίας της μικρής πολιτικής της δύναμης την αγνοούσαν… Ακόμα και στο περιφερειακό συμβούλιο η Ικαρία υποεκπροσωπείται με μόλις 1 περιφ σύμβουλο. έχουμε ζητήσει να αιτηθεί το Περιφερειακό συμβούλιο την αύξηση των συμβούλων της Ικαρίας. Δυστυχώς η πρόταση μας αυτή δεν υποστηρίχθηκε από καμία άλλη περιφερειακή παράταξη.
  • Το ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας, που πρέπει να προσφέρουμε στους κατοίκους του νησιού είναι πρωτεύον και δεν χωρά συμβιβασμούς.
  • Με το ζήτημα του κλεισίματος της ΔΟΥ Ικαρίας διαφαίνεται η αδυναμία προσφοράς υπηρεσιών στους πολίτες από τα ΚΕΦ
  • Ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ δεν αρκεί απλά η κατασκευή ενός έργου αλλά πρέπει να βλέπουμε και τη διαχείριση του έργου και τη λειτουργικότητα του. Συζητάμε για νέα φράγματα χωρίς να συζητάμε για τη συνολική διαχείριση των υδατικών πόρων και ξεχνάμε φράγματα που δεν λειτούργησαν ποτέ. Συζητάμε για νέους βιολογικούς καθαρισμούς, που είναι απαραίτητοι αλλά δεν βλέπουμε την προβληματική λειτουργία των υπαρχόντων. Έχουμε ξεχάσει τη σοφία του παρελθόντος όπου πρακτικές υδρονομίας χάνονται στη λήθη της εξέλιξης.
  • Είναι σημαντική η ανάπτυξη έξυπνων μικρών συστημάτων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων στα χωριά, αλλά είναι σημαντικός και ο έλεγχος των μονάδων των ξενοδοχείων. Μια αστοχία στην Ικαρία θα έχει οδυνηρές συνέπειες στον τουρισμό.
  • Το μικρό μέγεθος νησιών όπως η Ικαρία τα καθιστά ευαίσθητα σε μεγα-επεμβάσεις όπως είναι αυτή τις εγκατάστασης 110 ανεμογεννητριών, για την οποία είμαστε κάθετα αντίθετοι.
  • Η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους στην Ικαρία φαίνεται και από την ευρεία έκταση της μαύρης εργασίας στο νησί.
  • Τέλος το ζήτημα της ερημοποίησης είναι σημαντικό όπως και τα προβλήματα των κτηνοτρόφων και απαιτείται συνολικό σχέδιο διαχείρισης της βόσκησης στο νησί όπως και η επίλυση των ζητημάτων των σφαγείων αλλά και του αποκλεισμού του νησιού λόγω του μελιταίου πυρετού.

 

08/10/2013 Μερικά χρήσιμα συμπεράσματα για το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, την υποεκπροσώπηση της Ικαρίας και τη συμμετοχή του Οικολογικού Ανέμου

  • Η υποεκπροσώπηση της ΠΕ Ικαρίας συνιστά παραβίαση του νόμου του Καλλικράτη, θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα και η ΠΕ Ικαρίας θα πρέπει να διεκδικήσει τη νόμιμη εκπροσώπησή της με τρεις περιφερειακούς συμβούλους μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014.
  • Από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής έχουν 10-15 Λέσβιοι και ο επικεφαλής του Οικολογικού Ανέμου (Γιαννίρης/Μπάκας). (Συμμετοχή  81%). Κανένα άλλο απλό μέλος του ΠΣ εκτός Λέσβου δεν είχε τέτοια υψηλή συμμετοχή.

 

04/10/2013 Η Ικαρία επιβαρύνεται κατά 1.300% έως 479% περισσότερο με ανεμογεννήτριες, από ότι τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου

  • Αντιστοιχούν στην Ικαρία 4,3 ανεμογεννήτριες ανά 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όταν στη Λέσβο και στη Χίο αυτή η ίδια αναλογία είναι 0,9. Δηλαδή η Ικαρία επιβαρύνεται 479% περισσότερο! (όχι ότι πρέπει να μπουν και εκεί).
  • Αντιστοιχούν στην Ικαρία 1,3 ανεμογεννήτριες ανά 100 κατοίκους, όταν στη Χίο η ίδια αναλογία είναι 0,1. Δηλαδή η Ικαρία επιβαρύνεται 1.300% περισσότερο!
  • Αντιστοιχούν στην Ικαρία 3,9 MegaWatt ανά 100 κατοίκους, όταν στη Λέσβο και τη Χίο η ίδια αναλογία είναι 0,3. Δηλαδή η Ικαρία επιβαρύνεται 1.162% περισσότερο!

 

30/09/2013 Περιφερειακό Συμβούλιο της 27ης Σεπτεμβρίου 2013. Υποστηρίχθηκε το αίτημα του συναδέλφου κ Κουλουλία για την αναγκαιότητα βελτίωσης του οδικού δικτύου της Ικαρίας.

 

01/08/2013 Περίληψη εισήγησης του περιφερειακού συμβούλου του Οικολογικού Άνεμου Μιχάλη Μπάκα για τη «Μελέτη αξιολόγηση – αναθεώρηση Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου (στάδιο Α1)»

  • Ζητάμε σεβασμό στην κλίμακα του χώρου σε κάθε επένδυση που έρχεται στο νησί μας έτσι ώστε να μην έρχεται σε σύγκρουση με τις κεντρικές αναπτυξιακές μας προοπτικές, ζητάμε περιφερειακό ενεργειακό σχεδιασμό, διείσδυση όλων των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας (γεωθερμία, βιομάζα, αιολικά, φωτοβολταϊκά) αλλά και εκμετάλλευση τους με ντόπια κεφάλαια, προς όφελος του νησιού. Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική λύση, έτσι ώστε να αποφύγουμε και τα μεγαθήρια των βιομηχανικών ΑΠΕ που υπερασπίζονται κάποιοι.
  • Αδυναμία του κειμένου σε ζητήματα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ζητήματα ερημοποίησης και υπερβόσκησης.
  • Από την Ικαρία μας έχει έρθει από τον Ηλία Γιαννίρη πρόταση του μηχανικού Κ. Ρόζου για την κατασκευή σήραγγας που θα ενώσει Βόρεια και Νότια Ικαρία, πρόταση που την καταθέτουμε στο σώμα.

 

01/07/2013 Περιφερειακό Συμβούλιο στη Λήμνο, 28 Ιουνίου 2013. Μ. Μπάκας: «Τα ζητήματα των μικρότερων περιφερειακών ενοτήτων, Λήμνου και Ικαρίας, αποτελούν προτεραιότητα για την παράταξη του Οικολογικό Ανέμου και ο Ηλίας Γιαννίρης έδωσε μεγάλες μάχες κατά τα 2 χρόνια παρουσίας του στο ΠΣ, τον οποίο είχα την τιμή να αντικαταστήσω μετά την εφαρμογή της εναλλαγής στο συνδυασμό μας».

 

28/05/2013 Περιφερειακό Συμβούλιο της 27ης και 28ης Μαΐου 2013. Υποστηρίξαμε τη λειτουργία του μνημείου αγώνων και συμφιλίωσης «Μίκης Θεοδωράκης» στην Ικαρία

 

14/03/2013 Περιφερειακό Συμβούλιο της 11ης και 12ης Μαρτίου 2013. Για τη διάθεση των ταμειακών υπολοίπων των ΚΑΠ της πρώην Νομαρχίας Σάμου επισημάναμε ότι αυτές οι κατανομές δεν περιλαμβάνουν κανένα έργο σε Ικαρία και Φούρνους.

 

01/02/2013 Περιφερειακό Συμβούλιο της 29ης και 30ης Ιανουαρίου 2013. Για το ζήτημα των προβλημάτων του νοσοκομείου Μυτιλήνης αλλά και γενικότερα για τα προβλήματα της υγειονομικής περίθαλψης των νησιών μας: Στο Νοσοκομείο Ικαρίας υπάρχει ευχαριστήρια πλάκα με τα ονόματα των νεκρών του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ που έπεσε κάποτε. Οι θάνατοι ήταν πολλοί στα καράβια, στα αεροπλάνα, μέχρι να ξαναγίνει νοσοκομείο το νοσοκομείο Ικαρίας που είχαν υποβαθμίσει οι τότε πολιτικές σε κέντρο υγείας. Σήμερα ξανα-υποβαθμίζεται μαζί με όλα τα νοσοκομεία της Περιφέρειας. Φοβούμαστε ότι νέες ευχαριστήριες πλάκες νεκρών γιατρών ασθενών και πιλότων θα προστίθενται στις πλατείες σε όλα τα νησιά μας, μαζί με τους αφανείς ασθενείς που θα πεθαίνουν στα καράβια και στα αεροπλάνα και θα τους ξέρουν μόνο οι οικογένειές τους. Πρέπει να ευχαριστήσουμε τους γιατρούς και το προσωπικό που παρά τον πόλεμο που δέχονται κάνουν καλά τη δουλειά τους και είναι κοντά στον ασθενή.  Θέλαμε να είχαμε σθεναρή ενεργοποίηση του Περιφερειάρχη και του ΠΣ με την προηγηθείσα συγχώνευση των νοσοκομείων Λήμνου και Ικαρίας. Βγήκε το ΦΕΚ και από το Γενάρη 2013 δεν είναι αυτοτελή τα δυο αυτά νοσοκομεία.

 

27/09/2012 Περιφερειακό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου 2012. Ζητήσαμε το επόμενο ΠΣ να γίνει στη Λήμνο και το ΠΣ του Δεκεμβρίου ή του Ιανουαρίου να γίνει στην Ικαρία. Σε αυτή την πρόταση εκφράστηκαν επιφυλάξεις για τις δυσκολίες μετάβασης και για τη δυνατότητα φιλοξενίας στην Ικαρία. Εμείς γι αυτό ακριβώς το λόγο θέλουμε να γίνει ένα ΠΣ στην Ικαρία μέσα στο Χειμώνα για να γίνει συνείδηση στο ΠΣ πόση διαφορά έχουν όλα τα άλλα νησιά σε δρομολόγια και υποδομές. Δεν υπήρξε άμεση απάντηση στο αίτημά μας.

 

06/09/2012 Περιφερειακό Συμβούλιο της 4ης και 5ης Σεπτεμβρίου 2012

·Μεταφορές μαθητών: Ζητήσαμε κατά προτεραιότητα να εξοφληθεί η Ικαρία που έχει απλήρωτα τιμολόγια από το 2009 και διότι δεν έχει ΚΤΕΛ.

·Για το δρόμο «Στελί-Φραντάτο-Ράχες» της Ικαρίας, εκφράσαμε επιφυλάξεις για τον τρόπο κατασκευής του δρόμου, κάτι που εξηγήθηκε ότι θα κριθεί από την ΜΠΕ και όχι από τον χαρακτηρισμό του. Γι αυτό και συναινέσαμε ο δρόμος να χαρακτηριστεί ως επαρχιακός, προκειμένου να ενταχθεί σε πρόγραμμα.

·Για την ίδρυση και λειτουργία καταδυτικών πάρκων στα νησιά Ικαρία και Φούρνοι Κορσεών, αφού ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα δεσμευτεί θαλάσσια έκταση υπέρ κάποιου επιχειρηματία αλλά θα μπορούν να αναπτύσσουν καταδυτικές δραστηριότητες όσοι ενδιαφέρονται, υπερψηφίσαμε την εισήγηση του κ. Ν. Κουλουλία. Προτείναμε να συνδυαστούν τα καταδυτικά πάρκα με τεχνητούς υφάλους για τον εμπλουτισμό της ιχθυοπανίδας, και να γίνουν και στο βόρειο μέρος της Ικαρίας όπου υπάρχει μεγάλη υποχώρηση των αλιευμάτων.

·Η συνδιοργάνωση επετειακών εκδηλώσεων μεταξύ των σχολείων Βολισσού και Ραχών Ικαρίας αποτελεί θετικότατο παράδειγμα και πρέπει τέτοιες εκδηλώσεις να πολλαπλασιαστούν.

 

27/06/2012 Περιφερειακό Συμβούλιο της 26ης Ιουνίου 2012.

·Για τη σύσταση πολυμετοχικής ΑΕ για την αγροδιατροφική σύμπραξη Βορείου Αιγαίου που στοχεύει να προωθήσει τοπικά προϊόντα και τοπικές παραγωγικές διαδικασίες επισημάναμε ότι τους περασμένους μήνες ο Οικολογικός Άνεμος συνέβαλε ουσιαστικά ώστε να ολοκληρωθεί η πρόταση των υπηρεσιών. Θεωρήσαμε αρνητικό ότι στην παρούσα φάση δεν δήλωσαν συμμετοχή η Ένωση Αγροτικών Συνεταρισμών Σάμου και Λήμνου και ότι η περιφερειακή ενότητα Ικαρίας-Φούρνων είχε μόνο μια συμμετοχή, του Γυναικείου Συνεταιρισμού Ραχών

·Υπερψηφίσαμε τη σύσταση επιτροπής στην ΠΕ Χίου για τη συγκρότηση λαϊκών αγορών και επισημάναμε ότι ο Δήμος Ικαρίας δεν έχει λαϊκή αγορά σε καμία από τις πόλεις του

·Υπερψηφίσαμε την έγκριση προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους Ικαρίας και Φούρνων για το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στον Άγιο Κήρυκο και 4 έργα των Φούρνων Κορσεών που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα «μικρά νησιά του Αιγαίου».

 

21/06/2012 Πολιτισμός – Εκδηλώσεις στο Βόρειο Αιγαίο. Ερώτηση προς τον περιφερειάρχη Βορ. Αιγαίου Νάσο Γιακαλη σχετικά με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Τι πολιτιστικές εκδηλώσεις και σε ποια νησιά έχει προγραμματίσει η Περιφέρεια για το 2012;

Εάν προτίθεται η Περιφέρεια να συνεχίσει την υποστήριξη των εκδηλώσεων στο Αρχοντικό Γεωργιάδη στη Λέσβο, το φεστιβάλ Καλομοίρη στη Σάμο, το Ικαριακό Φεστιβάλ στην Ικαρία και ανάλογες εκδηλώσεις στα άλλα νησιά;

 

12/04/2012 Σφοδρή κριτική του Οικολογικού Ανέμου για της ανεμογεννήτριες της Χίου στην ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου Είναι ανεπαρκή και ελλιπή τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί. Ο κ. Γιαννίρης γνωστοποίησε ότι σε παλιότερη απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο, με αφορμή τη συζήτηση για τις σχεδιαζόμενες 110 Α/Γ της Ικαρίας, απεφάνθη ότι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο Ικαριακός λαός. Κατ’ αναλογία ο Χιακός λαός είναι αυτός που ουσιαστικά θα πρέπει να αποφασίσει. Τάχθηκε κατά των γιγαντιαίων επενδύσεων που αλλοιώνουν το χαρακτήρα των νησιών και συνηγόρησε για αυτόνομα ενεργειακά συστήματα που θα στοχεύουν σε εξοικονόμηση ενέργειας και σε αξιοποίηση όλων των μορφών ΑΠΕ και όχι μόνο της αιολικής ενέργειας.

 

04/04/2012  O Οικολογικός Άνεμος Βορείου Αιγαίου στη σύσκεψη της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλ-λόγων για τις Ανεμογεννήτριες της Λήμνου.

·Υπογράμμισε ότι δεν συνεκτιμώνται οι αναπτυξιακές και οικονομικές απώλειες από τη μη ανάπτυξη του ήπιου-εναλλακτικού τουρισμού.

·Μετέφερε στην Ομοσπονδία τις γνώσεις και την εμπειρία που έχει συσσωρευτεί από την περίπτωση των σχεδιαζόμενων 110 ανεμογεννητριών ισχύος 330MW της Ικαρίας.

·Επισήμανε ότι στη Λέσβο και στη Χίο έχουν ήδη συγκροτηθεί επιτροπές φορέων και πολιτών προκειμένου να εξετάσουν τις επιπτώσεις στα νησιά τους και ότι θα πρέπει να υπάρξει συνολικότερος συντονισμός και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των τριών νησιών.

·Τέλος, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του συνδυασμού «Οικολογικός Άνεμος στο Β. Αιγαίο» συμμετέχουν ενεργά στην ενημέρωση και στην προσπάθεια διαμόρφωσης θέσεων για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης επέμβασης.

 

13/03/2012 Ερώτηση την έλλειψη σφαγείου για τα νησιά της Σάμου, Ικάριας και Φούρνων και την προβληματική λειτουργία των σφαγείων στα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα προχωρά στη διερεύνηση λύσης με την προμήθεια ενός κινητού σφαγείου, που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το ζήτημα. Τα κινητά σφαγεία είναι μια πρακτική σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία (κανονισμοί 852/2004-853/2004) και αποτελούν μια καλή εναλλακτική λύση σε σχέση με τα κλασικά σφαγεία, τουλάχιστον για γεωργικές επιχειρήσεις σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές. Με την χρήση ενός κινητού σφαγείου θα περιοριζόταν ο αριθμός των ζώων που μεταφέρονται ζωντανά

ερωτάται ο Περιφερειάρχης για τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η περιφερειακή αρχή για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης λειτουργίας σφαγείου στα νησιά της Σάμου, Ικάριας και Φούρνων

 

26/01/2012 Περιφερειακό Συμβούλιο της 24ης Ιανουαρίου 2012

Α. Για το ζήτημα της οδικής ασφάλειας στο επαρχιακό & εθνικό δίκτυο των νησιών της Περιφέρειας,  σημειώσαμε ότι ήταν πολύ θετική η δουλειά που έκαναν οι εισηγητές. Τέτοιες μελέτες επί του πεδίου παρέχουν στοιχεία για μέτρα πολιτικής εφαρμοσμένα και εντοπισμένα σε συγκεκριμένα σημεία και δράσεις και υποστηρίζουν το έργο της Περιφέρειας. Εντοπίσαμε ότι πρέπει να προστεθούν οι ΠΕ Λήμνου και Ικαρίας στην προτεινόμενη επέκταση μαζί με τα σεμινάρια εκπαίδευσης που θα πρέπει να είναι 5 και όχι 3 που προτείνει η εισήγηση, και οι εισηγητές το δέχτηκαν.

Ειδικά για την Ικάρια σημειώσαμε ότι η κατάσταση του οδικού δικτύου είναι απαράδεκτη. Οι χωματόδρομοι ακόμη κυριαρχούν στο οδικό δίκτυο. Μετά τη θεομηνία του Οκτωβρίου 2010 προκλήθηκαν ζημιές κυρίως στο οδικό δίκτυο ύψους 13 εκατομ. Έχουν δοθεί μόνο 3 εκατ για άμεση αντιμετώπιση. Πρέπει η μελέτη Οδικής Ασφάλειας να επισημάνει αυτά τα σημεία και να προτείνει στο ΠΣ βελτιώσεις Συχνά αυτές είναι χαμηλού κόστους.

·Η οδική συμπεριφορά είναι κρίσιμη παράμετρος γενικά αλλά ατυχήματα εξ αιτίας του οδικού δικτύου αναμένεται να είναι πάνω από το Μέσο όρο της Περιφέρειας στην Ικαρία.

·Ειδικά για φέτος το Εγχειρίδιο Χρήσης που θα ετοιμαστεί να έχει ειδικά για την Ικαρία και την προσθήκη ένα χάρτη της Ικαρίας για τα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου.

·Χρειάζονται «Μάτια Γάτας» σε όλο το κεντρικό οδικό δίκτυο της Ικαρίας. Στα λίγα χιλιόμετρα που έχουν τοποθετηθεί διαπιστώνεται ότι είναι πολύ βοηθητικά.

·Χρειάζεται διαγράμμιση. Τα περισσότερα χιλιόμετρα του οδικού δικτύου δεν έχουν ή έχουν ξεθωριασμένη και δυσδιάκριτη διαγράμμιση.

·Δεν υπάρχει ούτε μια σήμανση για διάβαση πεζών στην Ικαρία!

·Ατυχήματα, θανατηφόρα ατυχήματα Ικαρίας: Εκτιμάται με πρόχειρους υπολογισμούς ότι τα ατυχήματα είναι περίπου 50 το χρόνο. Τα θανατηφόρα είναι πάνω από 3 το χρόνο που φτάνουν ορισμένες χρονιές και τα 7, δυσανάλογα πολλά σε σχέση με άλλες περιοχές της Περιφέρειας.

 

Β. Για το ζήτημα της κατανομής κονδυλίων η ΠΕ Ικαρίας δίνει την εξής άνιση εικόνα εξόδων για το πρώτο εννεάμηνο .

 

έξοδα

Προϋπολο-γισμός

Ενταλ-θέντα

Πληρω-θέντα

 

σύνολο Ικαρίας

90663

10280,5

10280,5

 

σύνολο Περιφέρειας

55671443

17430355

16933222

 

ποσοστό Ικαρίας

0,16%

0,06%

0,06%

 

Θα πρέπει να ισχύουν κριτήρια κατανομής των κονδυλίων. Για παράδειγμα, αν υπολογιστεί π.χ. το πληθυσμιακό κριτήριο, τότε υπάρχει η εξής εικόνα:

πληθυσμός Ικαρίας (περίπου)

9.000

Πληθυσμός Περιφέρειας (περίπου)

210.000

%

4,28%

 

 

13/12/2011 Ελαιοτριβεία: Με δύο μέτρα και δύο σταθμά βαδίζει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Η Περιφέρεια προτίμησε να στυνεχίσει την τακτική της παρελθούσας δεκαετίας της Νομαρχίας Λέσβου παρέχοντας πολιτική κάλυψη για τα ελαιοτριβεία των υπόλοιπων Περιφερειακών Ενοτήτων (Λέσβος, Λήμνος, Χίος) και η Περιφέρεια δημιούργησε μια κατάσταση δύο μέτρων και δύο σταθμών με αποτέλεσμα:
1. Την τελευταία εβδομάδα να γίνονται συλλήψεις στη Σάμο και στην Ικαρία για τα παράνομα ελαιοτριβεία (έφτασαν 15 στον αριθμό!!!!!!!!)

2. Τα ελαιοτριβεία της Λέσβου να λειτουργούν χωρίς εγκαταστάσεις επεξεργασίας των αποβλήτων τους, συνεχίζοντας για άλλη μια ελαιοκομική περίοδο να ρυπαίνουν

 

25/11/2011 Περιφερειακό Συμβούλιο της 22ης Νοεμβρίου 2011 στη Σάμο. Στο θέμα της ενημέρωσης για νέα έργα και μελέτες για βελτιώσεις οδικού δικτύου στην πρώην νομαρχία Σάμου (νησιά Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι) καταγγείλαμε ότι τα κονδύλια διαμοιράζονται άνισα μεταξύ των νησιών.  Μέχρι σήμερα έχει διεξαχθεί μια συνεδρίαση στην ΠΕ Χίου, ενώ όλες οι άλλες εννέα έχουν γίνει στη Μυτιλήνη. Ζητήσαμε στο επόμενο διάστημα να γίνουν δύο επόμενα ΠΣ και στις ΠΕ Λήμνου και Ικαρίας.

 

17/11/2011 Πρωτοβουλία του Οικολογικού Ανέμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα νησιά μας και τη συνεργασία με τις άλλες νησιωτικές περιφέρειες. Στο θέμα της επικείμενης εγκατάστασης αιολικού πάρκου στην Ικάρια, που εισηγήθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση, κάναμε ενημερωτική παρουσίαση του ζητήματος με διαφάνειες όπου επιχειρηματολογήσαμε για ένα εναλλακτικό ενεργειακό σχέδιο για Ικαρία-Σάμο και Φούρνους. Ψηφίσαμε την εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία όμως δεν πλειοψήφησε. Στη συνέχεια ο πρόεδρος έθεσε σε ψηφοφορία δική του πρόταση: «το Περιφερειακό Συμβούλιο θα δεχτεί την όποια απόφαση που θα πάρει ο καριώτικος λαός» την οποία υπερψηφίσαμε, θεωρώντας ως καταλληλότερο μέσο το τοπικό δημοψήφισμα. Ο Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο είναι υπέρ της εγκατάστασης και αιολικών πάρκων τόσο χερσαίων όσο και θαλασσίων με σωστό στρατηγικό σχεδιασμό και σύνεση έτσι ώστε το νησιωτικό περιβάλλον και οι οικολογικές αντοχές κάθε νησιού να γίνονται απολύτως σεβαστές. Γι’ αυτό η επένδυση των 330MW στην Ικάρια, που χρειάζεται μέγιστο 9 MW, μας βρίσκει αντίθετους.

 

27/10/2011 Περιφερειακό Συμβούλιο της 25ης και 26ης Οκτωβρίου 2011

·Μετά από νέα γραπτή ερώτησή μας για το θέμα των καταγγελλόμενων παράνομων λατομείων στη Λέσβο[2] και το ζήτημα της χωροθέτησης λατομικών ζωνών στα νησιά μας που είχαμε θέσει σε παλιότερη ερώτησή μας (27-6-2011)[3] ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε το σώμα ότι θα έρθει σε συζήτηση στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, ώστε να συζητηθεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

·Κατά τη συζήτηση για το τμήμα του προϋπολογισμού της περιφέρειας που αφορά τις πιστώσεις ΚΑΕ για το 2012 δηλώσαμε ότι θα ψηφίζαμε τον προϋπολογισμό αν επανερχόταν στο Περιφ. Συμβούλιο με τις εξής αλλαγές: (α) Να δομηθεί σε 5 στήλες, όσες είναι οι Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.), ώστε να ξέρει κάθε περιφερειακή ενότητα τι της αναλογεί και μάλιστα σε σύγκριση με τις άλλες Π.Ε.

 

04/08/2011 Προσφυγή ελέγχου νομιμότητας της απόφασης της ΡΑΕ για τη εγκατάσταση 110 ανεμογεννητριών ισχύος 330 ΜW στην Ικάρια κατέθεσε ο Ηλίας Γιαννίρης

Ο Ηλίας Γιαννίρης σε σχετική του δήλωση αναφέρει: «Ο Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο είναι υπέρ της εγκατάστασης αιολικών πάρκων τόσο χερσαίων όσο και θαλάσσιων με σωστό στρατηγικό σχεδιασμό και σύνεση έτσι ώστε το νησιωτικό περιβάλλον και οι οικολογικές αντοχές κάθε νησιού να γίνονται απολύτως σεβαστές. Τίποτε από όλα αυτά δεν ισχύει στην περίπτωση της επένδυσης των 110 ανεμογεννητριών. Η ζημιά που θα πάθει η Ικαρία από τη συγκεκριμένη επένδυση θα είναι πολύ μεγαλύτερη και πολύπλευρη και δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από το (οικονομικό και μόνο) όφελος του Δήμου.

 

14/07/2011 Περιφερειακό Συμβούλιο της 12 και 13 Ιουλίου 2011. Με αφορμή το θέμα της δακοκτονίας, ζητήσαμε από τον Περιφερειάρχη να φέρει στο Περιφερειακό Συμβούλιο μια συγκριτική μελέτη για το κόστος της σημερινής μεθόδου δακοκτονίας σε σχέση με την καταπολέμηση του δάκου με δακοπαγίδες. Εκτιμούμε ότι με δακοπαγίδες το κόστος θα είναι μικρότερο, το λάδι που θα παράγεται θα είναι βιολογικό σε όλα τα νησιά μας και δεν θα ρυπαίνεται με τα χημικά της δακοκτονίας το φυσικό περιβάλλον των νησιών μας.

Ως προς το ζήτημα της στήριξης των τοπικών προϊόντων και την παρουσίαση του Κινήματος Πολιτών «Καταναλώνουμε ότι παράγουμε», υπερψηφίσαμε την πρόταση, επισημάναμε ότι στην Ικαρία από Κίνηση Πολιτών Ραχών εδώ και 4 χρόνια έχει καθιερωθεί ο Αγροτικός Αύγουστος όπου τοπικοί παραγωγοί πουλούν τα προϊόντα τους. Είναι σημαντικό να στηριχτούν απευθείας συναλλαγές μεταξύ τοπικών παραγωγών και καταναλωτών σε συλλογικότητες. Προτείναμε να συγκροτήσουμε Περιφερειακή πολιτική για την τοπική ανάπτυξη και την ενίσχυση των τοπικών προϊόντων.

 

11/07/2011 Δραστικές μειώσεις κλινών και θέσεων προσωπικού στα νησιά του Αιγαίου

 

05/05/2011 Περιφερειακό Συμβούλιο της 3 και 4 Μαίου 2011. Ο συνδυασμός μας έχει ζητήσει (Περιφερειακό Συμβούλιο της 29ης και 30ης Μαρτίου 2011) και επανέλαβε το αίτημα πάλι, για ανά τρίμηνο συγκεντρωτικούς πίνακες ώστε να παρακολουθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο την πορεία του κόστους των αποφάσεών του, τόσο οριζόντια όσο και ανά νησί. Επίσης, θα πρέπει να καθοριστούν τα κριτήρια με τα οποία θα γίνεται αυτή η κατανομή στα νησιά της περιφέρειας.

 

02/05/2011 Εισήγηση του Ηλία Γιαννίρη, στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το ζήτημα της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων στο Βόρειο Αιγαίο. Ο Οικολογικός Άνεμος θεωρεί ότι η μελέτη για το ΠΕΣΔΑ Βορείου Αιγαίου είναι επαρκής και ικανοποιητική ως προς την ποιότητα και τους στόχους, πολλοί από τους οποίους υλοποιήθηκαν.
Σήμερα, η μελέτη αυτή χρειάζεται επικαιροποίηση με τους εξής στόχους:

·Να συμπεριληφθούν τα νέα δεδομένα της Περιφέρειας.

·Να συμπεριληφθεί το ζήτημα της χωροθέτησης των απαιτούμενων χώρων εναπόθεσης μπάζων, μια αναγκαιότητα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο άμεσο μέλλον.

·Να τεθούν οι άξονες για την αντιμετώπιση της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων της Περιφέρειας, ιδιαίτερα των νοσοκομειακών αποβλήτων.

 

16/03/2011 Περιφερειακό Συμβούλιο της 15ης Μαρτίου 2011. Πρέπει πρώτα να λυθεί το θέμα της μεταφοράς μαθητών, ειδικά αφού συγχωνεύονται 13 σχολεία και καταργούνται 12 (σύνολο 25) πράγμα που πρακτικά σημαίνει περί τα 25 επιπλέον δρομολόγια μεταφοράς μαθητών. Καμία εξοικονόμηση δεν θα γίνει με τη διαδικασία αυτή. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα κριτήρια του υπουργείου (ανάγλυφο, απόσταση κλπ) δεν έχουν εφαρμοστεί ή έχουν «ελαστικοποιηθεί» στην περίπτωση της Ικαρίας. Μάλλον το υπουργείο και η Περιφ. Διεύθυνση δεν έχουν ιδέα για το που πέφτει το Περδίκι ή οι Βρακάδες.

 

21/02/2011  Ο Οικολογικός Άνεμος Βορ. Αιγαίου για το ζήτημα της εξόρυξης των κοιτασμάτων πετρέλαιου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο. Η θέση μας είναι “η εξόρυξη πετρελαίου στο Αιγαίο μαζί με τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα των νησιών μας και του δημιουργικού κόπου που κάνουν καθημερινά οι νησιώτες.”

 

24/01/2011 Καλλικράτης και μνημόνιο δεν χωράνε στην υγεία. Όχι στην απαξίωση και κλείσιμο του Νοσοκομείου Ικαρίας. Παρέμβαση του Οικολογικού Ανέμου για τα ζητήματα υγείας.

 

21/01/2011 Παρέμβαση του Οικολογικού Ανέμου για τη νησιωτικότητα. Γιατί μπορούμε και αξίζουμε ένα καλύτερο μέλλον στα νησιά μας. Επιστολή προς τον περιφερειάρχη Β. Αιγαίο Ν. Γιακαλη απέστειλε ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Γιαννίρης σχετικά με την ανάγκη πρωτοβουλίας από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου για τη συγκρότηση ειδικής πολιτικής για τη νησιωτικότητα. Ο στόχος πρέπει να είναι το 2014, οπότε αρχίζει η νέα χρηματοδοτική περίοδος που θα διαδεχτεί το ΕΣΠΑ 2007-2013. Μέχρι τότε θα πρέπει να εργαστούμε συστηματικά ώστε να έχει αναγνωριστεί η αναγκαιότητα για ειδικές πολιτικές για τα νησιά και να υπάρχουν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά μέσα.

 

04/11/2010  Συνάντηση κλιμακίου του Οικολογικού Ανέμου Βορείου Αιγαίου με την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Σοφία Θεολογίτου. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση κλιμακίου του συνδυασμού … με την Περιφερειάρχη Σοφία Θεολογίτου… Το κλιμάκιο του συνδυασμού παρέδωσε στην Κα Περιφερειάρχη φάκελο με συγκριτική ανάλυση που έχει κάνει ο συνδυασμός «Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο» μεταξύ των σχεδίων Οργανισμών των αιρετών Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, όπου φαίνονται με λεπτομέρεια σημαντικές παραλείψεις υπηρεσιών για τις Περιφερειακές ενότητες Χίου και Σάμου (παλιές νομαρχίες) και Λήμνου και Ικαρίας (παλιές Επαρχίες).

 

01/11/2010 Μέσω Καλλικράτη: απαράδεκτη αδικία σε βάρος των κατοίκων των μικρότερων νησιών της Περιφέρειας Ικαρίας, Φούρνων, Λήμνου και ‘Αη Στράτη. Ο «Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο» θεωρεί απαράδεκτο σχέδιο οργανισμού για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών και θα κάνει ότι μπορεί για να αναδείξει το θέμα μέχρι την άρση της αδικίας σε βάρος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου, Σάμου), αλλά και σε επίπεδο παλιών Επαρχιών της Ικαρίας και των Φούρνων (Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας) και της Λήμνου και Αη Στράτη (Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου). Τη θέση αυτή μετέφερε στον Έπαρχο Ικαρίας κ. Ρουζίνο ο επικεφαλής του συνδυασμού Ηλίας Γιαννίρης στη συνάντηση που είχαν στην Ικάρια αλλά και στον Έπαρχο Λήμνου κ Σάραγκα ο ΥΠ. Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Μιχάλης Μπάκας σε συνάντηση που είχαν σήμερα 1 Νοεμβρίου στη Λήμνο.

 

25/10/2010  Επίσκεψη του Ηλία Γιαννίρη στην Ικαρία. «Πολλαπλασιάζονται και διαιωνίζονται τα προβλήματα του νησιού» Την Ικαρία επισκέφτηκε στις 17/10 ο Ηλίας Γιαννίρης, υποψ. Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου. Ο Ηλίας Γιαννίρης έζησε προσωπικά τη θεομηνία της 18/10 που έπληξε στο νησί, καθώς εκείνο το βράδυ υπήρχε προγραμματισμένη προεκλογική συνάντηση στον Εύδηλο.

 

 

 

 

 

Απάντηση στην Ανοιχτή Επιστολή του ΚΠ ΦΑΡΟΣ: Τι έκανε ο Οικολογικός Άνεμος για το θέμα των Κέντρων Πρόληψης στα νησιά μας

5 Μαΐου 2014

 

Σχετικά με την ανοιχτή επιστολή που έστειλε Κέντρο Πρόληψης ΦΑΡΟΣ προς τους υποψήφιους δημάρχους και αντι-περιφερειάρχες, ο Ηλίας Γιαννίρης, τέως Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου και υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Σάμου απάντησε ως εξής:

 

"Ο Οικολογικός Άνεμος υποστήριξε σθεναρά το θέμα των Κέντρων Πρόληψης και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση και λειτουργία τους στα νησιά μας. Παραθέτουμε τέσσερα παραδείγματα:

 

1. Ενημέρωση για τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου της 9-10 Σεπτεμβρίου 2013

Προτείναμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο να διαμορφώσει ένα ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ για την Υγεία στο Αιγαίο δεκαετούς διάρκειας (2013-2023) που θα στηρίζεται στα αποτέλεσμα μιας σοβαρής προεργασίας που θα κάνει μια αντιπροσωπευτική επιτροπή Περιφερειακών Συμβούλων (με συμμετοχή κυρίως αυτών που έχουν άμεση σχέση με τα θέματα υγείας) καθώς και επιστημόνων και εκπροσώπων νοσηλευτικού-ιατρικού προσωπικού.

Το τελικό κείμενο του Σχεδίου Περιφερειακής Πολιτικής για την Υγεία στο Αιγαίο 2013-2023, μετά και την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα αφορά στόχους, χρονοδιαγράμματα και μέσα υλοποίησης της πολιτικής αυτής, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες ΚΑΘΕ νησιού σε ολοκληρωμένη βάση, θα βελτιώνει σταδιακά τον συντονισμό μεταξύ των διαφόρων δομών υγείας αλλά και των κοινωνικών υπηρεσιών που σχετίζονται με τα θέματα υγείας, και θα δίνει προτεραιότητα στην πρόληψη των ασθενειών και στη διατήρηση της υγείας. Παράλληλα απαιτείται η συνεννόηση με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα για τη διαμόρφωση κοινής πολιτικής για την υγεία στα νησιά μας

http://oikoanemos.wordpress.com/2013/09/11/%ce%b5%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%ce%b4%cf%81%ce%b9%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b5-11/

 

2. Ενημέρωση για τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου της 11ης και 12ης Μαρτίου 2013

Για το ζήτημα του παγώματος χρηματοδότησης των Κέντρων πρόληψης και της δομής «Βοήθεια στο σπίτι» επισημάναμε ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες εδώ και πολλά χρόνια, υποστηρίξαμε να απαιτηθεί να κατατεθούν τα ποσοστά από τις ΚΑΠ που αναλογούν και χωρίς τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες πρόνοιας και προτείναμε η Περιφέρεια να απαιτήσει είτε να μονιμοποιηθούν οι υπηρεσίες που παρέχουν κοινωνικές εξυπηρετήσεις.

http://oikoanemos.wordpress.com/2013/03/14/%ce%b5%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%ce%b4%cf%81%ce%b9%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b5-9/

 

3. Ενημέρωση για τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου 2012

υποστηρίξαμε το αίτημα να μην κλείσουν τα κέντρα πρόληψης της Περιφέρειας λόγω υποχρηματοδότησης (25/9)

http://oikoanemos.wordpress.com/2012/09/27/%ce%b5%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%ce%b4%cf%81%ce%b9%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b5-7/

 

4. 30/09/2010, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Β ΑΙΓΑΙΟ ΟΚΤ 2010 Πρόγραμμα θέσεων για το Βόρειο Αιγαίο

Αν η πολιτική πρόληψης είναι απαραίτητη σε όλες τις κοινωνίες, η εμπειρία ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής θα έπρεπε να έχει γίνει η βάση για την πολιτική υγείας στα νησιά. Αντί για αυτό, στα νησιά δεν υπάρχει η ελάχιστη έμφαση σε θέματα πρόληψης, ενώ και η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι σε

απαράδεκτα επίπεδα, ιδιαίτερα για τα πιο μικρά νησιά και για την υπόλοιπη εκτός τουριστικής περιόδου εποχής. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει μια πολιτική για την υγεία που να ανταποκρίνεται εξειδικευμένα στις νησιωτικές κοινωνίες κάθε μεγέθους.

Οι προτάσεις μας

Η έμφαση για την προστασία της υγείας των νησιωτών πρέπει να είναι στην πρόληψη και στην παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα νησιά….

Σημαντική έμφαση πρέπει να δοθεί από την Περιφέρεια στην μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν πλέον την υγεία των νησιωτών, να υπάρξουν

σοβαρές μελέτες για τα αίτια της αρρώστιας και της θνησιμότητας στα νησιά καθώς και ένα σχέδιο για τη βελτίωση της υγείας με έμφαση στην πρόληψη, την αλλαγή συνηθειών (και με βάση την εμπειρία από το πρόσφατο παρελθόν)καθώς και τη βελτίωση των περιβαλλοντικών παραγόντων που σχετίζονται με την υγεία.

http://oikoanemos.wordpress.com/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1/ "

 

Ηλίας Γιαννίρης

τ. Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου

υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Σάμου

 

Πηγή: https://www.facebook.com/Ilias.Gianniris?ref=tn_tnmn#!/notes/ηλίας-γιαννίρης/απάντηση-στην-ανοιχτή-επιστολή-του-κπ-φαροσ-τι-έκανε-ο-οικολογικός-άνεμος-για-το/704240882956186

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue