21.8 C
Ikaria
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Ενημέρωση από τον δήμο Ικαρίας για τις πρώτες του ενέργειες

sxoleiorecycle

 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ          Άγιος  Κήρυκος: 10/09/2014

ΔΗΜΟΣ  ΙΚΑΡΙΑΣ             

Δ/νση: Άγιος Κήρυκος Ικαρία

Τ.Κ. 83 300

Τηλ: 2275350400-401

Φαξ: 2275022215

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος δήμαρχος Ικαρίας έστειλε επιστολή  σε όλους τους διευθυντές των σχολικών μονάδων της Ικαρίας. Σε μια προσπάθεια να αποκτήσει μια πλήρη και έγκυρη ενημέρωση για προβλήματα τής νέας σχολικής περιόδου που διαγράφονται πολλά και σοβαρά σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Παράλληλα  από  την διοίκηση του δήμου από την πρώτη εβδομάδα  διαχείρισης των τοπικών προβλημάτων της Ικαρίας, κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί βάρος σε ένα καθοριστικό τομέα για την υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης. Με αυτό σκεπτικό προχωράει αύριο σε συνάντηση με κλιμάκιο της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ),  έτσι ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας των δυο φορέων που έχουν καθυστερήσει με ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης. Η νέα πλειοψηφία του δήμου Ικαρίας αν και εξακολουθεί να έχει ενστάσεις για ορισμένα σημεία της σύμβασης που έχει υπογράψει  ο δήμος Ικαρίας με την ΕΕΑΑ, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός και να ξεκινήσει η απομάκρυνση  των ανακυκλώσιμων από την Ικαρία με  ευθύνη της ΕΕΑΑ.

Ταυτόχρονα σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των κατοίκων του νησιού, δίνει στην δημοσιότητα ενημερωτικό σημείωμα για την  κατάσταση της ανακύκλωσης στο νησί σήμερα (Διαδικασία που έχει να γίνει από το 2010)  και απευθύνει έκκληση για συμβολή όλων σε αυτή την υπόθεση.

 

ΔΗΜΟΣ   ΙΚΑΡΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                          Αγ. Κήρυκος: 8/9/2014 ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ                                            

Δ/νση: Άγιος Κήρυκος Ικαρία

Τ.Κ. 83 300

Τηλ: 2275350400-401

Φαξ: 2275022215

ΠΡΟΣ:    Διευθυντές  σχολικών  μονάδων Ικαρίας                                                                      

 

Με αφορμή την καινούργια σχολική χρονιά, θα θέλαμε αρχικά να ευχηθούμε καλή αρχή και καλή δύναμη, σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Από τη μεριά της  Τοπικής διοίκησης της Ικαρίας, κάνουμε από την αρχή της νέας δημοτικής περιόδου καθαρό, ότι ο δήμος Ικαρίας με την νέα πλειοψηφία που πρόεκυψε στις πρόσφατες εκλογές, θα σταθεί αρωγός, συμπαραστάτης και συμμαχητής στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στους εργαζόμενους γονείς τους. Παράλληλα θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε την  αύξηση των δαπανών και των επιχορηγήσεων για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, τις επισκευές και τις συντηρήσεις.

Έχουμε πολλά ακόμα να πούμε, να συζητήσουμε, να διεκδικήσουμε, από τη μεριά της Τοπικής διοίκησης θα προσπαθήσουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση, να διατυπώσουμε θέσεις και προτάσεις, και σε αυτή την προσπάθεια έχετε όλοι λόγο.

Όμως  πριν από αυτό θεωρούμε αναγκαίο να έχουμε μια άμεση και λεπτομερή ενημέρωση από όλους τους διευθυντές των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με όλα τα ζητήματα που αφορούν την λειτουργία των σχολικών μονάδων (λειτουργικά έξοδα – στελέχωση των μονάδων με το αναγκαίο προσωπικό- μεταφορές μαθητών- προβλήματα  σχολικής στέγης).

Καλή αρχή ξανά και καλή δύναμη σε όλους!

 

Ο  ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ    ΣΤΑΜΟΥΛΟΣ

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΙΚΑΡΙΑΣ

Συνδημότες –Συνδημότισσες

Σας υπενθυμίζουμε  για μια ακόμα φορά ότιο δήμος Ικαριας έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη κάδων ανακύκλωσης  σε κεντρικά σημεία του δήμου (περίπου 50 σημεία συλλογής) για τη συλλογή  χαρτιού – αλουμινίου/ λευκοσιδήρου – πλαστικού. Στα σημεία συλλογής των οικισμών  υπάρχει από μια σειρά 3 κάδων και η συλλογή των ανακυκλώσιμων γίνεται σε 3 διαφορετικά ρεύματα.

    Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι η συγκέντρωση  τόνων χαρτιού και  λοιπών ανακυκλώσιμων υλικών, που δεν πήγαν στους ΧΑΔΑ του νησιού.                             Στόχος μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή μείωση του όγκου των απορριμμάτων που φτάνουν στους  ΧΑΔΑ, και παράλληλα η αύξηση του όγκου του συνόλου των ανακυκλώσιμων υλικών.

   Η δυναμική της ατομικής συμμετοχής σας αποδεικνύεται μόνο εμπράκτως από την ποσότητα που θα συλλέγεται από κάθε σημείο συλλογής κάνοντας την ανακύκλωση ουσιαστικό μέρος της καθημερινότητάς μας. Σε  αυτό το σημείο οφείλουμε να συγχαρούμε όσους συνδημότες μας συμβάλουν καθημερινά στην προσπάθεια του δήμου, αλλά παράλληλα θεωρούμε υποχρέωση μας να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας για την απαράδεκτη στάση ορισμένων συμπολιτών μας να ρίχνουν τα σκουπίδια τους στους κάδους ανακύκλωσης.

   Ο δήμος για την αντιμετώπιση και αυτών των  περιπτώσεων χρειάζεται την συνδρομή όλων σας….             

Ο δήμος Ικαρίας έχοντας υπ’ όψιν την μέχρι σήμερα στάση μέρους των επαγγελματιών καθώς και αρκετών συνδημοτών μας, σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζονται τα απορρίμματα τους. Σας καλεί για μια ακόμα φορά να εφαρμόσετε τον σχεδιασμό που υπάρχει από τον δήμο σύμφωνα με τον κανονισμό καθαριότητας  όσο και το έντυπο σχετικά με την ανακύκλωση ( Εγχειρίδιο του καλού ανακυκλωτή ).                     Το σχετικό έντυπο είναι διαθέσιμο τόσο στον δήμο όσο και στην ιστοσελίδα του δήμου .

 

Συνδημότες – Συνδημότισσες,

Η συμβολή σας στην εφαρμογή του σχεδιασμού έχει καθοριστική σημασία,     δεν είναι προαιρετική είναι και αναγκαία και απαραίτητη.                                                                  

Τόσο για την αποτελεσματική εφαρμογή της ανακύκλωσης, όσο και για την προσπάθεια μείωσης του όγκου απορριμμάτων που φτάνουν στους  ΧΑΔΑ .

Για μια ακόμα φορά σας θυμίζουμε ότι τα απορρίμματα δεν είναι του δήμου.          

Ευθύνη του δήμου είναι η οργάνωση του τρόπου διαχείρισης, αυτό όμως χωρίς την συμβολή των δημοτών δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό.                                

 Επιβάλλεται να αποδείξουμε όλοι στην πράξη το ενδιαφέρον μας για το περιβάλλον που θα παραδώσουμε αύριο στα παιδιά μας.

 

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ

ΤΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΤΙΣ  ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ

 

ü   Να είναι άδειες από τροφές και υγρά.

ü   Να τις ξεπλύνουμε,  ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, κ.λπ.

ü   Να τσακίζουμε τις χαρτόκουτες για να μην πιάνουν όλο το χώρο.

ü  Να ρίχνουμε χύμα τις συσκευασίες και όχι μέσα σε σφιχτοδεμένες σακούλες, για να βοηθάμε τη διαδικασία του διαχωρισμού .

ü   Να διαχωρίζουμε μόνοι μας το χαρτί από το πλαστικό στις συσκευασίες που υπάρχουν και τα δυο υλικά (π. χ φάκελους που έχουν πλαστική επένδυση με φουσκαλίτσες αέρα )

ü  Να συμπιέζουμε τα πλαστικά μπουκάλια,  για να εξοικονομούμε χώρο.

ü  Δεν πρέπει να πετάμε σπασμένα γυαλιά (τζάμια – καθρέφτες, κλπ)  γιατί η διαλογή γίνεται στο χέρι και είναι επικίνδυνο για τους εργάτες.

ΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ

ü    Χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες- χαρτομάντιλα- χαρτιά υγειάς , πάνες, κλπ.

üΜπαταρίες,  ελαστικά, μέταλλα, ρούχα, παπούτσια,  δοχεία από λάδια αυτοκινήτων ή από φυτοφάρμακα, οικοδομικά υλικά, στρώματα, παλιά έπιπλα,  τα οργανικά υπολείμματα των τροφών, τα κλαδιά από τα δέντρα.

ü Τις Φωτοδιασπώμενες σακούλες (Είναι καλύτερα να τις χρησιμοποιούμε στα κοινά σκουπίδια   γιατί, όταν η σακούλα διασπάται, επιταχύνεται ο χρόνος αποδήμησης).

ü Τα μικρά χαρτάκια, σκισμένες σελίδες, κλπ (όχι γιατί δεν ανακυκλώνονται, αλλά επειδή δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους).

   ΤΙ ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Αποτσίγαρα από έτοιμα ή από στριφτά τσιγάρα.

ü  Χαρτιά: κουτιά από τσιγάρα, λογαριασμούς, εφημερίδες, βιβλία, χαρτοκιβώτια όλων των ειδών, όλα τα περιοδικά,  όλους τους φακέλους αλληλογραφίας.

ü   Αλουμινένιες και λευκοσίδηρες συσκευασίες: κουτάκια από αναψυκτικά και μπίρες, κονσέρβες κάθε είδους, σακουλάκια μέσα στα οποία αγοράζουμε π.χ καφέ, αλουμινένια μπολ μιας χρήσης, τα μεταλλικά ταψάκια μιας χρήσης, το κομμάτι από το αλουμινόχαρτο που χρησιμοποιήσαμε χθες αλλά δεν χρειαζόμαστε πια, μεταλλικά αντικείμενα γραφείου, κ.λπ.

ü  Όλες τις πλαστικές συσκευασίες από: αναψυκτικά, λάδι, αποσμητικά, απορρυπαντικά, δοχεία από τις μπογιές που βάφουμε , σακουλάκια από καπνό.

Eπίσης, τα νάιλον από το πακέτο των τσιγάρων, το πλαστικό περιτύλιγμα από τα τρόφιμα ή τα έντυπα, τα πλαστικά από τα είδη διατροφής (αλλαντικά, τυριά κ.λπ.) που πωλούνται συσκευασμένα στο σούπερ μάρκετ, το κεσεδάκι από το γιαούρτι, το σακουλάκι από το ρύζι ή τα μακαρόνια, το περιτύλιγμα από τις πάνες και όλα τα σχετικά είδη, τη σακούλα του απορρυπαντικού πλυντηρίου που τελείωσε, τα παλιά γάντια κουζίνας που τρύπησαν κ.λπ.

ü  Πλαστικά αντικείμενα: κρεμάστρες σπασμένες, την πλαστική κουτάλα που χάλασε, τις πλαστικές σακούλες που δεν θα χρησιμοποιήσουμε, τα πλαστικά εργαλεία γραφείου, τις θήκες από τα CD, τις παλιές κασέτες που δεν ακούμε κ.λπ.

 

ΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΤΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ                      

          ΔΕΝ  ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΜΕ  ΤΟΥΣ  ΚΑΔΟΥΣ                                                 

ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,340ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ