Home ΑρθρογράφοιΔημήτρης Φιλιπποπολίτης Ένα σπάνιο αεροπορικό εύρημα του Β’ΠΠ στο Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου

Ένα σπάνιο αεροπορικό εύρημα του Β’ΠΠ στο Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου

by ikariaki.gr
56 views

Σπάνιο εύρημα από το αεροπορικό ατύχημα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή της Μεσαριάς Ικαρίας βρίσκεται πλέον στο Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο του νησιού στον Άγιο Κήρυκο.

Πρόκειται για το παρακάτω εύρημα το οποίο διέσωσε ο Χρήστος Χαλβάς του Ηρακλή μετά το ατύχημα του Φεβρουαρίου του 1944 και παρέδωσε στο Μουσείο ο γιος του Ηρακλής.

Φωτογραφία από την παράδοση στο Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο Ικαρίας – Λήψη: Αλέξιος Ξενίας

μετά από ερεύνα που είχε γίνει από την Οικογένεια Δουρή σχετικά με την ιστορία πτώσης του αεροσκάφους στην Ακαμάτρα, η ιστορία όπως καταγράφεται και επιβεβαιώνεται από τα αρχεία πτώσεων αεροσκάφους Bristorl Beaufighter στην Ελλάδα από το 1941 μέχρι το 1946 και με το παρών εύρημα επαληθεύεται.

Στις 9 Φεβρουαρίου του 1944 ένα σμήνος από 4 Βρετανικά αεροσκάφη Bristol Beaufighter MK X της 252 Μοίρας που ήταν σε αποστολή παρενόχλησης Γερμανικών πλοίων στο Ανατολικό Αιγαίο, δέχτηκαν επίθεση από Γερμανικά Bf-109 επιστρέφοντας στη βάση τους στην Αίγυπτο. Τα Γερμανικά αεροσκάφη κατάφεραν να καταρρίψουν τα 3 από τα 4 αεροπλάνα. Το LZ287 με πλήρωμα τους LT. Reginald R. Meyer και Sgt. Peter Grieve έπεσε στην Ικαρία, τα άλλα δύο (LZ271- LZ141) έπεσαν στην Πάτμο…

Οι Ικαριώτες συνέλεξαν τους Βρετανούς αεροπόρους και η κηδεία τους έγινε στον Προφήτη Ηλία της Ακαμάτρας. Μετά την λήξη του πολέμου οι σοροί των αεροπόρων μεταφέρθηκαν στο Συμμαχικό Νεκροταφείο στο Φαληρο.

Και ενώ είναι γνωστό πως διάφορα συντρίμμια του αεροσκάφους βρίσκονται ακόμα στην περιοχή, ωστόσο κανένα δεν έχει πάει σε κάποιο μουσείο έτσι ώστε να διασωθεί ή να καταγραφεί.

Λίγες μέρες πριν το παραπάνω ”εύρημα” παραδόθηκε στο Ικαριακό Μουσείο. Με την βοήθεια της ιστοσελίδας ww2wrecks.com και του ερευνητή Pierre Kosmidi αλλά και πολλών φίλων της σελίδας του, βρέθηκε πως το ”κομμάτι” που βλέπετε στην φωτογραφία είναι ο άξονας που ”έδενε” πάνω ο έλικας του κινητήρα ενώ τα τρία άκρα που είναι σε γωνία αφορούν το κιβώτιο μετάδοσης κίνησης του κινητήρα (Gearbox).

Η διάσωση και άλλων τμημάτων του αεροπλάνου στο οικείο Μουσείο θα βοηθήσει στην ακόμα καλύτερη διερεύνηση της ιστορίας, οπότε όποιος κατέχει αντίστοιχα τμήματα παρακαλείτε να τα παραδώσει.

banner

Δημήτρης Φιλιπποπολίτης

Έρευνα: Αλέξιος Ξενίας-Δημήτρης Φιλιπποπολίτης

Πηγές

http://aviationarchaeology.gr/wp-content/uploads/2014/07/Beaufighter-losses-in-Greece-1941-19464.pdf?fbclid=IwAR1htT_FQ20a661RlXl1s3CkgEfyT-_x-LVZmSKuoRXhUPQHxCDthWTc7UY

http://www.dourisfamily.org/whoswho/Plane%20story.pdf

http://www.bbm.org.uk/Meyer.htm

Οι Βρετανοί πιλότοι που έγιναν θρύλος στο νησί της Ικαρίας

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue