4 C
Ikaria
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Editorial: Κορωνοϊός στην Ικαρία – Γεγονότα και Συμπεριφορές

Αυτό το άρθρο σκοπεύει να διαφωτίσει (όσο είναι αυτό δυνατόν) μια κατάσταση, άσχημη κατά την άποψη μου που επικρατεί στο χώρο του διαδικτύου και αφορά την Ικαρία στο σύνολο της.

Τις τελευταίες μέρες η ανακοίνωση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος Κορωνοϊού στο νησί μας, έβγαλε άσχημες συμπεριφορές από διάφορες προελεύσεις που όχι μόνο δεν συνάδουν στο χαρακτήρα που θέλουμε όλοι να δείχνουμε ότι έχει η Ικαρία. Θα προσπαθήσω με τα γραφόμενα μου να μην ”δικάσω” κάποιον από τους συμπατριώτες μας καθώς όλοι μας είμαστε θεατές ενός άτυπου δικαστηρίου στο Facebook αλλά και αλλού, και δεν αναφέρομαι στην ”δίκη” του 25 χρόνου μόνο αλλά και της γενικότερης κατάστασης.

Από τη στιγμή του κρούσματος λοιπόν έχουν εκδηλωθεί συναισθήματα οργής και μερικές φορές μίσους απέναντι σε όσους ο κάθε ένας θεωρεί υπεύθυνο-κατά τη γνώμη του- μερικοί ευαγγελίζονται μέχρι και την ”απόλυτη αλήθεια”, συναισθήματα και συμπεριφορές που προσπαθούν να δείξουν ευθύνες σε άτομα που κάνανε το ένα ή το άλλο, και θέσανε σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία, άλλοι συμπατριώτες μας νομίζουν πως με την Αθρωποφαγία και την Διαπόμπευση μπορεί να βγει κάποιο αποτέλεσμα σωστό προς αυτούς, ή άλλοι να δικαιωθούν…που μας τα έλεγαν….

Τα γεγονότα ωστόσο είναι αμείλικτα

Είναι γνωστό πως οι Έλληνες πολίτες που έρχονται από το εξωτερικό ΠΡΕΠΕΙ να μένουν σε καραντίνα ειδικά μετά τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση και το περιβόητο ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ μέτρο που ξεκίνησε από τις αρχές Μαρτίου και πριν το Κλείσιμο των σχολείων στις 9/3 όταν εκδηλώθηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα. Οπότε ο κάθε Έλληνας πολίτης που επαναπατρίζεται από το εξωτερικό θα έπρεπε να μείνει σε εθελοντική ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ στο σπίτι του και όχι να κυκλοφορεί εκτός σπιτιού (ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ), στο εξοχικό του ή αλλού -και παράλληλα να πάει να κάνει και τα ψώνια του στην τοπική αγορά και να έρθει σε επαφή με τον ντόπιο πληθυσμός (ΕΧΕΙ-ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ)- αυτή είναι στο τέλος και η ουσία της Καραντίνας (Οι αναγνώστες μπορούν να κάνουν την αναγωγή στην περίπτωση της Ικαρίας – που δεν είναι σημειωτέον η μόνη).

 

Τα μέτρα ενάντια στον Κορωνοϊό που άρχισαν να εφαρμόζονται σταδιακά βρήκαν την απαγόρευση μετακινήσεων στα νησιά μας, παρά μόνο των μόνιμων κατοίκων στο ξημέρωμα του Σαββάτου 21 Μαρτίου 2020 και λίγα 24ωρα αργότερα εφαρμόζεται και απαγόρευση κυκλοφορίας (23/3) που ισχύει μέχρι και σήμερα που γράφω αυτές τις γραμμές.

Το μέτρο της Καραντίνας όπως επίσης το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ήταν, τουλάχιστον μέχρι και την απαγόρευση της κυκλοφορίας και την εφαρμογή προστίμων, προαιρετικό με την έννοια πως ο κάθε πολίτης έπρεπε να πράξει βάση συνείδησης (ή και φόβου), εκεί ακούστηκε για πρώτη φορά και η ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ.

Τι συμβαίνει στην Ικαρία

Γνωρίζουμε πως οι δομές Υγείας στο νησί μας, όπως και σε πολλά άλλα νησιά του Αιγαίου δεν είναι στα καλύτερα τους, τουλάχιστον για να αντιμετωπίσουν μια τέτοια Πανδημία, αυτό δημιουργεί στους κατοίκους και σε όσους έχουν στην Ικαρία τον Πατέρα τη Μάνα ή τους αγαπημένους τους ένα αίσθημα ανησυχίας, το αντιμετωπίσαμε όταν πριν το περιστατικό του 25χρονου είχαν ακουστεί πάλι πριν μέρες στη τοπική κοινωνία ανησυχία για πιθανά συμπτώματα από κάποιους συμπατριώτες μας, ευτυχώς τότε τα συμπτώματα δεν έδειξαν κρούσμα Κορωνοϊού, όμως οι αντιδράσεις απέναντι σε αυτούς που ”πιθανών” να νοσούσαν έδειξαν το πως σκέφτονται και πράττουν οι συμπατριώτες μας απέναντι στο δικαιολογημένο φόβο για μια εξάπλωση του Κορωνοϊού στο νησί.

Δικαιολογημένα τα αισθήματα ανασφάλειας, αισθήματα όμως που θα πρέπει να μας βρουν όλους οχυρωμένους πίσω από την ασφάλεια της Καραντίνας μας, της προσωπικής μας υγιεινής και των μέτρων που όπως δείχνουν τα χαμηλά (ακόμα) νούμερα κρουσμάτων Πανελληνίως λειτουργούν.

Μένουμε σπίτι-Αποφεύγουμε συνωστισμό και άσκοπες μετακινήσεις και φυσικά φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού τις ευπαθείς ομάδες που είναι και τόσο ευαίσθητες όπως δείχνουν τα ποσοστά στην αντιμετώπιση του Covid-19.

Το αν κάποιος έσπασε τη Καραντίνα μπορούν οι υπηρεσίες του Κράτους και του Δήμου να επιληφθούν και να δώσουν λύση συντεταγμένα. Ο Πανικός δίνει ΠΑΝΤΑ τις χειρότερες συμβουλές.

Πολλοί συμπατριώτες μας άδραξαν (κακώς) αυτή την ευκαιρία να κάνουν κριτική στο Σύστημα Υγείας, τη Κυβέρνηση, το Πρωθυπουργό και τελευταίως μέχρι και στον…Δήμο. Όλοι μας έχουμε τις Πολιτικές μας απόψεις και Ιδεολογίες και είναι όλες απολύτως σεβαστές, όμως η Πανδημία δεν είναι η ώρα για να συζητήσουμε, να καταγγείλουμε ή να κάνουμε τη μικροπολιτική μας αλλά να δράσουμε, έτσι θα σώσουμε τον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη, έτσι θα μείνουμε όσο το δυνατόν αλώβητοι από την Ανθρωπιστική και Οικονομική κρίση που μας επιβάλλετε από την Πανδημία. Να είσαστε σίγουροι πως μετά το τέλος αυτής μας της περιπέτειας θα έχουμε άπλετο χρόνο να τα συζητήσουμε και να τα καταγγείλουμε μαζί τα κακώς κείμενα. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να συνταχθούμε με τα λεγόμενα της Πολιτείας, είτε μας αρέσει είτε όχι.

Όσο αναφορά τον Δήμο, θα ήθελα να θυμίσω σε πολλούς φίλους που είναι οργισμένοι ενδεχομένως για μέτρα που θα θέλανε να παρθούν και ίσως δεν πήραν… πως συμπεριφέρθηκε μεγάλο τμήμα της Ικαριακής Κοινωνίας όταν στις αρχές του μήνα ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας, πως αντιμετωπίσαμε όλοι μας το Μένουμε στο σπίτι πριν δούμε τις εκατόμβες νεκρών στην Ιταλία και την αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα μας. Ο Δήμος ήταν, είναι και θα είναι δίπλα σε κάθε Ικαριώτη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή όπως οφείλει.

Όσο αναφορά το κρούσμα που τόσο πολύ συζητήθηκε στα Πανελλαδικά ΜΜΕ – και πολλές φορές διαστρεβλώθηκε , θα συνιστούσα ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ. Δεν χρειάζεται ούτε θα βοηθήσει πλέον στην εξέλιξη της Πανδημίας στα νησιά μας, η οργή και ο πανικός. Τώρα είναι η ώρα της μάχης απέναντι σε έναν Ιο που έχει καθηλώσει όλο το Κόσμο, είναι άδικο για την Ιστορία της Ικαρίας να αναλωνόμαστε σε ρεβανσιστικές κορώνες και όχι στην ουσία του πράγματος που θεωρώ πως είναι η ενεργή προστασία με κάθε τρόπο της Υγείας του νησιού.

Η Ικαριακή Ραδιοφωνία είναι εδώ (όπως βρίσκονταν πάντα) στην Κοινωνία του νησιού, μεταδίδοντας ειδήσεις και απόψεις από τους συμπατριώτες μας, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας και δημοκρατίας που πρέπει να ζούμε όλοι μας.

Τα μέτρα ενάντια στο Κορωνοϊό όπως διαβάζουμε από τα μεγάλα ΜΜΕ θα μείνουν μέχρι και τις 10 του Μάη, θα βρεθούμε εδώ αρκετές φορές έως τότε για να ”βλέπουμε” τη κατάσταση όσο το δυνατόν πιο Ψύχραιμα και Ήρεμα, πάντα όμως με Εγρήγορση και καλή διάθεση.

Δημήτρης Φιλιπποπολίτης – Ικαριακή Ραδιοφωνία

 

Related Articles

13,733ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ