Home Η Ικαρία ΠαντουΙκαριώτες Διάζωμα: Διάσωση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Πυθαγορείου

Διάζωμα: Διάσωση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Πυθαγορείου

by ikariaki.gr
1 views

θέατρο πυθαγορείου

«Η μέριμνα για τα μνημεία ήταν και παραμένει ένα ξεχωριστό κομμάτι της ζωής μου… Δεν μπορώ να τα αντιμετωπίσω ως ερείπια, ως νεκρά πράγματα. Βλέπω σε αυτά ζωντανούς οργανισμούς που εκπέμπουν μηνύματα γνώσης, σοφίας, αισθητικής, διαλόγου με το περιβάλλον και τη φύση, που στέλνουν ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΖΩΗΣ».

Με αυτή τη φράση, ο Σταύρος Μπένος, πρώην υπουργός και νυν πρόεδρος του

μη κερδοσκοπικού σωματείου «Διάζωμα», προτρέπει ΚΑΙ τους Σαμιώτες σε μια συλλογική προσπάθεια για την διάσωση, αξιοποίηση και ανάδειξη του «Αρχαίου Θεάτρου Πυθαγορείου» το οποίο επισκέφθηκε την Τρίτη 13 Νοεμβρίου, μαζί με τον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη και την Προϊσταμένη της ΚΑ΄ Εφορείας  Προϊστορικών-Κλασικών Αρχαιοτήτων Μαρία Βιγλάκη.

Το «αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου» είναι κτισμένο στην πλαγιά της Μονής Παναγίας Σπηλιανής στο Πυθαγόρειο της Σάμου, «σε θέση επιλεγμένη ad hoc» σύμφωνα με τον καθηγητή Αρχαιολογίας και εξ Ικαρίας καταγόμενο Πέτρο Θέμελη ο οποίος βραβεύθηκε προσφάτως από το συμβούλιο Καρδιναλίων του Βατικανό για την ανυπολόγιστη προσφορά του στον Πολιτισμό και την Αρχαιολογία!

«Το θέατρο αυτό έχει κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων και αποτελείτο από κοίλο, ορχήστρα και σκηνή. Σήμερα, πάνω στον ερειπιώνα, υπάρχει ξύλινη εγκατάσταση με ορχήστρα και καθίσματα, η οποία απαιτεί άμεσα ανακατασκευή» σημείωσε ο κ. Θέμελης. Πρότεινε δε, αυτή να είναι λυόμενη και σπαστή ώστε να μην καταστρέφεται κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί η πρόθεση του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» να συνδράμει στην δημιουργία και ανάδειξη του «Αρχαιολογικού Πάρκου Πυθαγορείου» προμελέτη για το οποίο έχει εκπονήσει το «Πνευματικό Ίδρυμα Δημητρίου».

«Υπάρχουν τρεις κατηγορίες εκπληκτικών ευρημάτων στην περιοχή» σημείωσε ο κ. Σταύρος Μπένος: «Τα αρχαία λατομεία, ανυπολόγιστης αρχαιολογικής σημασίας που ομοιάζουν με εκείνα των Συρακουσών. Επίσης, τα λαξευμένα ταφικά μνημεία και τα μωσαϊκά… Απαιτείται ωριμότητα και πληρότητα φακέλων ώστε στην επόμενη προγραμματική περίοδο να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Με αυτό τον άξονα και χωρίς τη βοήθεια της πολιτείας αλλά την ενεργοποίηση των δυνάμεων του τόπου, μπορεί να επιτευχθεί στο 1/3 του κόστους που θα απαιτούνταν υπό άλλες συνθήκες εκπόνησης μελετών. Το Διάζωμα προσφέρει αφειδώς τη συμβολή και την συμβουλή του…» επισήμανε ο κ. Μπένος, αναφερόμενος σε παραδείγματα δράσεων και αποκατάστασης αρχαίων θεάτρων ανά την Ελλάδα.

«Λειτουργούμε ενισχυτικά και εκ παραλλήλου με τις δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού» σημειώνει ο κ. Μπένος από τη Σάμο, τονίζοντας πως «στην προσπάθεια προστασίας και αξιοποίησης των αρχαίων θεάτρων, κινητοποιούνται και συσπειρώνονται δυνάμεις που αγωνιούν για την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Ο «ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ» ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΙΚΑΡΙΩΤΗ

banner

«Τα μεγάλα πράγματα γίνονται όταν τα αγκαλιάζουν οι πολίτες…» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Στύρος Μπένος, καλώντας όλους τους πολίτες να υιοθετήσουν ένα αρχαίο θέατρο. Με προγραμματικές  ή χορηγικές συμβάσεις αλλά κυρίως τους πολίτες-δωρητές με τους «κουμπαράδες», ξεχωριστούς δηλαδή λογαριασμούς για κάθε θέατρο. Κάθε πολίτης, ανάλογα με τις δυνατότητές του μπορεί να συνεισφέρει τον οβολό του για τη μελέτη, την ανασκαφή, τη συντήρηση, την αποκατάσταση και τη λειτουργική ένταξη των αρχαίων θεάτρων στην  Ελληνική Πολιτιστική διαδρομή.

Ο πρώτος που προσέφερε ποσό στον «κουμπαρά» για την εκπόνηση μελέτης διατήρησης και ανάδειξης του «Αρχαιολογικού Πάρκου Πυθαγορείου» ήταν ο καθηγητής αρχαιολογίας Σπύρος Θέμελης.

«Με αυτή μου την κίνηση και με σεβασμό στους Ικαριώτες προγόνους μου, θα ήθελα ο κουμπαράς της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σάμου και της Ικαρίας να είναι πάντα ξέχειλος….» σημείωσε ο κ. Θέμελης.

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue