Home ΠολιτισμόςΕθελοντισμός «Δεν θα ξεχάσουμε αυτές τις εικόνες» λένε οι δύτες για το βυθισμένο σκάφος στη Σάμο

«Δεν θα ξεχάσουμε αυτές τις εικόνες» λένε οι δύτες για το βυθισμένο σκάφος στη Σάμο

by ikariaki.gr
7 views

Συγκλονισμένοι οι δύτες που βοήθησαν στην ανέλκυση του σκάφους με τους νεκρούς μετανάστες στη Σάμο

18271965_13958308.limghandler

Στη φωτογραφία επάνω, γερανός στο λιμάνι Μαλαγαρίου της Σάμου προσπαθεί το πρωί της περασμένης Δευτέρας να σηκώσει το σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες, ενώ μέλη του Λιμενικού Σώματος παρακολουθούν και συντονίζουν τη διαδικασία.                                                                       

Ο λογιστής Γιώργος Στάντζος δεν είχε φτάσει ακόμη στο γραφείο του προχθές το πρωί όταν τον κάλεσαν από το Λιμεναρχείο Σάμου. Eνα σκάφος με δεκάδες μετανάστες είχε ανατραπεί στα ανοιχτά του νησιού. Πήρε τη στολή του και τα καταδυτικά του σύνεργα και κατευθύνθηκε στο λιμάνι Μαλαγαρίου. Από το ρυμουλκούμενο σκάφος φαινόταν μόνο η καρίνα, που εξείχε μισό μέτρο από το νερό. Δεν περίμενε όταν βουτούσε για να βοηθήσει στην ανέλκυση ότι θα αντίκριζε 18 σορούς, πλεγμένες μεταξύ τους.
 
«Εκείνη τη στιγμή ήμασταν ψύχραιμοι, όπως έπρεπε. Αυτές οι εικόνες όμως δεν πρόκειται να ξεχαστούν από κανέναν. Φοβάμαι ότι στο μέλλον θα έχουμε και άλλα πτώματα» είπε ο κ. Στάντζος σε τηλεφωνική μας συνομιλία. Αλλοι τρεις ερασιτέχνες, μέλη του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, συμμετείχαν στην επιχείρηση μαζί με έναν επαγγελματία δύτη του Λιμενικού. Οπως οι περισσότεροι παράτυποι μετανάστες είναι άμαθοι στη θάλασσα και επιχειρούν το πέρασμα προς τη Δύση σε σκάφη ακατάλληλα ή υπερφορτωμένα, έτσι και οι τέσσερις ερασιτέχνες δύτες δεν είχαν βρεθεί ξανά μπροστά σε παρόμοιες εικόνες αν και έχουν εκπαιδευτεί σε επιχειρήσεις διάσωσης.
 
Μόνο κάποιοι από αυτούς λίγες ημέρες πριν από τα περασμένα Χριστούγεννα συμμετείχαν στην αναζήτηση αγνοούμενης γυναίκας από την Ερυθραία στον Αγιο Ισίδωρο της Σάμου. Μέχρι να πέσει το σκοτάδι είχαν εντοπίσει μόνο κάποια ρούχα της. Η γυναίκα δεν βρέθηκε ποτέ.
 
Ο ΦΡΑΧΤΗΣ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΣ ΡΟΕΣ. Ο κ. Στάντζος ασχολείται με τις καταδύσεις εδώ και πέντε χρόνια. Ο πιο έμπειρος της τετράδας και δάσκαλος κατάδυσης, ο Αγαμέμνων Αγγελετόπουλος βουτά από το 1986. «Από τότε που χτίστηκε ο φράχτης στον Εβρο βλέπουμε συνέχεια πρόσφυγες στο νησί, πονεμένους και κουρασμένους» λέει. Τον επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί. Ενδεικτικά, τον Ιούλιο του 2013 συνελήφθησαν 69 παράνομα εισερχόμενοι μετανάστες στα χερσαία σύνορα (στον Νομό Εβρου) και 1.513 στα θαλάσσια, στο Αιγαίο Πέλαγος. Παρόμοια είναι η τάση των μεταναστευτικών ροών και το 2014.

Μετά την ανατροπή του ανοιχτά της Σάμου το σκάφος «King Helsinki» ασφαλίστηκε με σάκους ανέλκυσης και μπαλόνια από δύτη του Λιμενικού προτού ρυμουλκηθεί προχθές το πρωί στο λιμάνι Μαλαγαρίου. Εκεί βούτηξαν οι τέσσερις ερασιτέχνες μαζί με τον δύτη του Λιμενικού, έσπασαν τα τζάμια για να βγει το νερό και να ελαφρύνει το σκάφος και πέρασαν τους ιμάντες από τους οποίους το τράβηξε ο γερανός στη στεριά. «Μέσα στο νερό δεν μπορούσες να δεις πολλά» λέει ο Δημήτρης Σιγανός, λογιστής και αυτός στο επάγγελμα και μέλος της τετραμελούς ομάδας. «Το σκάφος βρισκόταν σε 90 μοίρες γωνία. Τα κουρτινάκια ήταν τραβηγμένα. Οι άνθρωποι είχαν πέσει ο ένας πάνω στον άλλον με το που μπάταρε. Δεν ήταν κλειδωμένοι μέσα. Ο επαγγελματίας δύτης σφάλισε την πόρτα για τη ρυμούλκηση. Τώρα, πώς έγινε; Μπορεί κάποιο πλοίο να πέρασε και να προκάλεσε κύμα και λόγω απειρίας να μετατοπίστηκε το φορτίο, να γύρισε το σκάφος και να πήρε απότομα νερά» λέει.

 
ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΙΝΑ. Αφού το σκάφος ανελκύθηκε στο λιμάνι ο Αλέξανδρος Μαλαγάρης, πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοδυτών, άνοιξε την πόρτα. Οι ερασιτέχνες δύτες ήταν οι πρώτοι που μπήκαν στο σαλόνι και στην καμπίνα για να απεγκλωβίσουν τις σορούς. Τους είχαν πει από τις Αρχές ότι μέσα θα έβρισκαν τρία ή, το πολύ, δέκα πτώματα. Ο απολογισμός όμως ήταν μεγαλύτερος. Και οι τέσσερις λένε στα «ΝΕΑ» ότι δεν είδαν μέσα μητέρα με βρέφος στην αγκαλιά της, όπως αρχικά κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο.

Βρήκαν όμως μεταξύ των 18 θυμάτων δύο εγκύους, δύο εφήβους και ένα κορίτσι την ηλικία του οποίου εκτιμούν στα 10-12 έτη. Μαζί με τις σορούς που βρέθηκαν στη θάλασσα οι νεκροί έφταναν μέχρι χθες τους 22, ενώ οι αναζητήσεις συνεχίζονταν. Τριάντα έξι μετανάστες διασώθηκαν τη Δευτέρα.

 
Πηγή: http://www.tanea.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue