20 C
Ikaria
Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022

Δελτίο Τύπου Τεχνικών ΔΕΗ Σάμου-Ικαρίας & Εργαζομένων στους Δήμους Ικαρίας-Φούρνων

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ ΣΑΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Πραγματοποιήθηκε στις 9/7 στον Αγ.Κήρυκο συγκέντρωση- συζήτηση, μετά από πρωτοβουλία των σωματείων της ΕΤΕ ΔΕΗ και των Εργαζομένων στους Δήμους Ικαρίας-Φούρνων. Αναδείχτηκε το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά αλλά και ότι οι νόμοι της αξιολόγησης στο δημόσιο, είναι όψεις της ίδιας βάρβαρης πολιτικής. Μιας αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Ε.Ε., ΔΝΤ, που κατάργησε δικαιώματα, κατρακύλησε τους μισθούς και τις συντάξεις, εξαφάνισε κοινωνικές παροχές, βγάζει σε διαθεσιμότητα εργαζόμενους. Ξεπουλάει τη ΔΕΗ, περιουσία πληρωμένη πανάκριβα από τον ελληνικό λαό, αφού μόνο τα τελευταία το ρεύμα έχει αυξηθεί κατά 100%.Φέρνει την αξιολόγηση στο δημόσιο, δηλαδή διαθεσιμότητες-απολύσεις, κατάργηση δομών και υπηρεσιών και παράδοση τους στους ιδιώτες.

Με αφορμή και την πανελλαδική απεργία στο δημόσιο, την συζήτηση ξεκίνησε η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στους δήμους Ικαρίας-Φούρνων, όπου αρχικώς αναφέρθηκε ότι στο χώρο του Δημοσίου βρίσκεται τους τελευταίους μήνες η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αξιολόγηση δομών και εργαζομένων (ν. 4250/2014).

Η λεγόμενη αξιολόγηση-δηλο επιμερισμός του ποσοστού των υπάλληλων που θα κατανεμηθούν ως «άριστοι», «καλοί», «μέτριοι» και θα γίνει για το σύνολο του προσωπικού– δεν έχει να κάνει με καλύτερη παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, με ικανότερους δημόσιους υπάλληλους, ούτε με την εξάλειψη των αιτιών που δημιουργούν τα εκρηκτικά λαϊκά προβλήματα. Δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των εργαζομένων, ώστε οι ίδιοι και οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν σύγχρονες, καλύτερες στην παροχή αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών.

Η αξιολόγηση έχει να κάνει με την αναμόρφωση σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση του αστικού κράτους, με την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας στο χώρο του Δημοσίου, τον εκφοβισμό των δημοσίων υπαλλήλων, τη μισθολογική τους καθήλωση.

Η αξιολόγηση αποτελεί ένα από όλα τα εργαλεία στην υλοποίηση της στρατηγικής του κεφαλαίου, στο πλαίσιο των συνολικών αναδιαρθρώσεων στο δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Συνδέεται με το νέο μισθολόγιο, τις απολύσεις, τον επανέλεγχο των συμβασιούχων, που έγιναν αορίστου χρόνου, το νέο μηχανισμό κινητικότητας (εσωτερική αγορά εργασίας), το νέο τρόπο επιλογής των στελεχών διοίκησης, το πειθαρχικό δίκαιο, τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων και υπηρεσιών.

Η αξιολόγηση των υπάλληλων και στο Δήμο σημαίνει κατάργηση και ξεπούλημα υπηρεσιών και πρέπει ο εργατόκοσμος, οι άνεργοι, οι τσακισμένοι μικρομεσαίοι να το παρεμποδίσουν .

Είναι ψέμα ότι αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι για να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Αξιολογούνται για την σειρά της απόλυσης και την υπακοή τους στην αντιλαϊκή επέλαση.

Τέλος πρόβαλε την ανάγκη μαζικής καταδίκης του νόμου με όρους μαζικής, συλλογικής απειθαρχίας.

Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι, σε συντονισμό με τα άλλα λαϊκά στρώματα, να συνεχίσουν να οργανώνουν την πάλη τους όχι μόνο ενάντια στην αξιολόγηση και τις απολύσεις, αλλά και ενάντια στις συνολικές αναδιαρθρώσεις που προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του παραρτήματος Σάμου-Ικαρίας της ΕΤΕ-ΔΕΗ όπου αρχικώς αναφέρθηκε στο -προς ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής-νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ. Προβλέπει έναν ακόμη τεμαχισμό της «παλιάς ΔΕΗ» με την απόσπαση από αυτήν του 30% του παραγωγικού της δυναμικού. Αυτή, η λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ», πέραν των μονάδων παραγωγής με λιγνίτη, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά, θα «κληρονομήσει» και το 30% των πελατών της ΔΕΗ όπως είναι σήμερα (2εκ. οικιακοί και βιομηχανικοί πελάτες) καθώς και 3.000 από τους σημερινούς υπαλλήλους της ΔΕΗ.

Αναφέρθηκαν οι νόμοι και οι κοινοτικές οδηγίες που οδήγησαν στην απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, τους οποίους προώθησαν και ψήφισαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ,έχοντας στη στήριξη του Συνασπισμού σε κομβικά σημεία.

Η «μικρή ΔΕΗ» δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», όπως πολλοί προσποιούνται, αλλά πρόκειται για την ολοκλήρωση ενός σχεδιασμού που εδώ και 2 δεκαετίες μεθοδεύει συστηματικά και σταθερά η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, πριν την κρίση και τα μνημόνια. Η δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» δεν είναι τίποτα άλλο από την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας προς όφελος των μονοπωλίων, διακηρυγμένος και αδιαπραγμάτευτος όρος της Ε.Ε., που οι ίδιοι υπερασπίζονται.

Ακολούθησε η αναφορά στις επιπτώσεις από αυτές τις εξελίξεις τόσο για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ όσο και για τον ίδιο τον λαό: Έχουμε σημαντικές αυξήσεις στην τιμή της KWH– πάνω από 80%, τεράστιες αυξήσεις στις ΥΚΩ(Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) κυρίως για να επιδοτούνται οι ιδιώτες επενδυτές στις ΑΠΕ.Οι αυξήσεις αυτές θα συνεχιστούν ήδη έχει αποφασιστεί η αύξηση της τιμής του ρεύματος μέχρι 800 KWH, που πλήττει κυρίως τα φτωχά νοικοκυριά. Στα πλαίσια της κατεύθυνσης της Ε.Ε κανένα τιμολόγιο να μην είναι κάτω του κόστους.Ήδη 400.000 λαϊκές οικογένειες είναι χωρίς ρεύμα.

Έχουμε σταδιακή μείωση του μόνιμου προσωπικού: από 36.000 έχουν μείνει στον όμιλο 18.500. Έχουν αυξηθεί οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, εργολαβικοί, νοικιασμένοι. Η κερδοφορία των μονοπωλίων, στα οποία θα παραδοθεί ολοκληρωτικά ο ενεργειακός τομέας, απαιτεί αυξήσεις στις τιμές της kwh και μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Έγινε εκτενής αναφορά στην ΕΠΙΤΑΞΗ των εργαζομένων της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια των απεργιακών τους κινητοποιήσεων από την συγκυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η επίταξη του συνόλου των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά το δόγμα της κυβέρνησης «νόμος και τάξη». Χθες με τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους στο μετρό, τους καθηγητές, αύριο σε κάθε εργαζόμενο που θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά του απέναντι στην αντεργατική λαίλαπα.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ όχι μόνο δεν πρέπει να φοβηθούν από αυτές τις ενέργειες, αλλά με τον οργανωμένο αγώνα να τσακίσουν τον αυταρχισμό και αυτούς που τον προωθούν. Αναγκαία είναι η οργάνωση και η συνέχιση του αγώνα στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κυβέρνηση, γιατί η επίθεση δεν θα σταματήσει με την ψήφιση του νόμου στη Βουλή.

Η επιστράτευση χτυπιέται με κλιμάκωση, η οποία προϋποθέτει κινητοποιήσεις στον κλάδο, αλλά και στήριξη απ’ όλους τους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει απάντηση από όλα τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν, γιατί η ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας αφορά όλο τον ελληνικό λαό, όχι μόνο τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ.

Μέχρι στιγμής, ανακοινώσεις και ψηφίσματα καταδίκης για την επιστράτευση των εργαζομένων της ΔΕΗ , την ιδιωτικοποίηση της και την απελευθέρωση της η.ε εξέδωσαν τα σωματεία: ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ,ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ, και ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ- ΕΝΙΑΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ- ΚΑΝΕΝΑΣ ΙΔΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΔΙΑΝΟΜΗ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ- ΦΤΗΝΟ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ- ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ» & ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΠΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗ ΔΕΗ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ Η.Ε

ΙΚΑΡΙΑ 14/7/14

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,340ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ