18.9 C
Ikaria
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Απολογισμός 36 μηνών παρουσίας του Οικολογικού Ανέμου στο Π.Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου

Απολογισμος Οικολογικος ΑνεμοςΜυτιλήνη, 24 Φεβρουαρίου 2014

 

Απολογισμός 36 μηνών παρουσίας του Οικολογικού Ανέμου

στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου

 

    • Δημιουργικό και πλούσιο έργο για την Περιφέρεια

    • Μύθος η μονοθεματική ενασχόληση με το περιβάλλον

 

Ολοκληρώνονται 36 μήνες της παρουσίας του «Οικολογικού Ανέμου στο Βόρειο Αιγαίο» στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο συνδυασμός κάνει έναν απολογισμό της δράσης του, με σκοπό να ενημερωθούν οι κάτοικοι της περιφέρειας Β. Αιγαίου για τη δραστηριότητα του.

 

Στις εκλογές 2010 στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου κατεβήκαμε αυτόνομα και εκλέξαμε 1 περιφερειακό Σύμβουλο (σύνολο 41). Με την εκλογή του Ηλία Γιαννίρη, του πρώτου εκπροσώπου του οικολογικού χώρου σε όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Βόρειο Αιγαίο και την εναλλαγή του με τον Μιχάλη Μπάκα στα μέσα της θητείας, δόθηκε άλλη μια δυνατότητα στους ενεργούς πολίτες να παρεμβαίνουν μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο (ΠΣ), στη βάση του Προγράμματος και της Προγραμματικής Διακήρυξης1 που διαμορφώθηκαν από τα μέλη του Οικολογικού Ανέμου στο Βόρειο Αιγαίο και υπερψηφίστηκαν από 3.453 συμπολίτες μας.

 

Οι συνδυασμοί που έκφραζαν τις απόψεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είχαν «καθεστωτικές» δυνάμεις (πρώην Νομάρχες, Αντινομάρχες, Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι κλπ) με πολλά χρόνια παρουσίας στην αυτοδιοίκηση και τους γνωστούς μηχανισμούς ψηφοθηρίας και αλλοτρίωσης. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο υπήρχε σαφής διαίρεση σε 2 πολιτικές. Οι καθεστωτικές δυνάμεις από τη μια και ο Οικολογικός Άνεμος, οι Πολίτες Κόντρα στον Καιρό και η Λαϊκή Συσπείρωση από την άλλη. Οι δύο τελευταίοι συνδυασμοί είχαν κυρίως καταγγελτικό λόγο χωρίς προτάσεις, ενώ εμείς διατυπώναμε προτάσεις, προσπαθούσαμε να βελτιώνουμε τα θέματα που συζητούντο, ανοίγαμε την ατζέντα με δικά μας θέματα, κάναμε κριτική επί της ουσίας. Ανάλογα με το θέμα συζήτησης, κατά περίπτωση έχουμε βρεθεί μαζί, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Περιφέρειας.

Η ΓΓ Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, επιμελητήρια, επαγγελματικοί σύλλογοι, φορείς δήμων κλπ συχνά αναγνώριζαν σε εμάς ένα διαφορετικό στίγμα πολιτικής με το οποίο συμφωνούσαν και πάντως σε γενικές γραμμές δεν ήταν σε αντίθεση.

 

O Ηλίας Γιαννίρης και ο Μιχάλης Μπάκας έκαναν την παρακάτω δήλωση: «Με την ολοκλήρωση του τρίτου χρόνου παρουσίας μας στο περιφερειακό συμβούλιο προχωράμε στην παρουσίαση του έργου μας έτσι ώστε αφενός μεν να κάνουμε την αυτοαξιολόγηση της δράσης μας αφετέρου δε να επικοινωνήσουμε τις ενέργειες και θέσεις μας με τους πολίτες του Αιγαίου. Απολογισμό οφείλει και η Περιφερειακή αρχή του κ Γιακαλή, και μάλιστα υποχρεωτικά από το νόμο του Καλλικράτη, κάτι που δεν έχει πράξει ποτέ. Πιστεύουμε ότι βάλαμε ένα σπόρο για την δημιουργική άνθιση μια διαφορετικής φωνής στην τοπική αυτοδιοίκηση και αισιοδοξούμε να δούμε αυτό το σπόρο, τον Οικολογικό Άνεμο, να καρπίζει και να δυναμώνει στις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας και τα νησιά μας.»

 

Αναλυτικά

Σημαντικά σημεία μας ήταν:

 • Η ύπαρξη επεξεργασμένου προγράμματος 50 σελίδων (οι άλλες δυνάμεις είχαν διακηρύξεις και τίτλους θεμάτων)

 • Η απαίτησή μας να είναι διακριτή στους προϋπολογισμούς και στις συχνές τροποποιήσεις η κατανομή στις 5 περιφερειακές ενότητες και όχι στις 3 πρώην νομαρχίες

 • Η σύνδεση των θεμάτων που συζητούντο και με το ζήτημα της νησιωτικότητας (που συχνά ενέπλεκε και τις κεντρικές μνημονιακές πολιτικές κατευθύνσεις).

 • Η μη-Λεσβοκεντρική πολιτική μας και η επιμονή μας στα προβλήματα της διπλής νησιωτικότητας (το μεγαλύτερο νησί «ρίχνει» το μικρότερο).

 • Η απαίτησή μας για πιο ενεργή συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 • Η επιμονή μας στην ενδογενή βιωσιμότητα στην κοινωνία και την οικονομία.

 • Η πρότασή μας για δακοκτονία με δακοπαγίδες και όχι χημικά.

 • Η ανάγκη ουσιαστικής αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, του χωροταξικού σχεδιασμού και χρήσεων γης, της διαχείρισης των νερών. (Οι δυνάμεις μας διοργάνωσαν 8 εκδηλώσεις και ημερίδες).

 • Η εναντίωσή μας στο Φράχτη του Έβρου, στην εξόρυξη πετρελαίου στο Αιγαίο (όλες οι άλλες δυνάμεις εστίασαν στην ΑΟΖ), στις γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο και Ικαρία (προτείναμε άλλο ενεργειακό σχεδιασμό), στην τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων για τα απόβλητα των ελαιοτριβείων (όλες οι άλλες δυνάμεις ήταν μαζί).

 • Ο άμεσος συχνός απολογισμός με ΔΤ των δράσεών μας και της παρουσίας μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς και περιοδικοί απολογισμοί και τελικός απολογισμός της θητείας μας (η Περιφέρεια παρ’ όλο που είναι υποχρεωμένη από τον Καλλικράτη να κάνει ετήσιο απολογισμό, δεν έκανε τέτοιους απολογισμούς).

 

Με τη στάση μας στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου προσπαθήσαμε να σταθούμε εποικοδομητικοί για τα νησιά μας και τους νησιώτες μας. Παράλληλα, διατυπώσαμε προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του θεσμού του ΠΣ αλλά και την εν γένει λειτουργία της Περιφέρειας. Συμμετέχουμε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Υποδομών της Περιφέρειας (με την παραχώρηση μιας έδρας στον Οικολογικό Άνεμο Β. Αιγαίου από το Συνδυασμό «Αγώνας για τα νησιά μας») και ως αναπληρωματικό μέλος στην Οικονομική Επιτροπή.

Μετά από κάθε μία από τις συνεδριάσεις του ΠΣ ακολουθούμε την τακτική να εκδίδουμε σχετικό Δελτίο Τύπου με σκοπό την ενημέρωση των συμπατριωτών μας για τις θέσεις μας στα θέματα που συζητούνται. Στη ιστοσελίδα μας http://oikoanemos.wordpress.com/ ο καθένας έχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις ανακοινώσεις και τα Δελτία Τύπου του Οικολογικού Ανέμου στο Βόρειο Αιγαίο.

 

Α. Η συμμετοχή μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο:

 

Από ποσοτική άποψη, η συμμετοχή μας ήταν η μεγαλύτερη μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων.

Ο Ηλίας Γιαννίρης είχε τις περισσότερες συμμετοχές μεταξύ των μη-Λέσβιων περιφερειακών συμβούλων.

Ο Μιχάλης Μπάκας είχε συμμετοχή σε όλα τα Περιφερειακά Συμβούλια.

 

Από ποιοτική άποψη, είχαμε πρωτότυπες προτάσεις και καινοτόμες παρεμβάσεις που συχνότατα γίνονταν ειδήσεις στα ΜΜΕ και προβάλλονταν ευρύτατα σε όλα τα νησιά μας. Όλες οι παρεμβάσεις μας στο περιφερειακό συμβούλιο είναι αναρτημένες κατά θέμα στην ιστοσελίδα του Οικολογικού Ανέμου στο Βόρειο Αιγαίο.

 

Παράλληλα, εκτός περιφερειακού συμβουλίου κάναμε και 71 αυτόνομες παρεμβάσεις

Αυτές αναλύονται σε:

 • Αναπτυξιακά, πολεοδομικά, χωροταξικά, νησιωτικότητα, μεταφορικό ισοδύναμο κλπ 15

 • Προστασία περιβάλλοντος, απορρίμματα, υδατικοί πόροι, ενεργειακά 31

 • Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, πολιτισμός, απασχόληση, αλληλεγγύη, μετανάστευση 13

 • Διαχειριστικά, προϋπολογισμός, λειτουργία επιτροπών, θεσμοί, διαφάνεια 12

 

Β: οι 71 αυτόνομες παρεμβάσεις του Οικολογικού Ανέμου στο Βόρειο Αιγαίο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γ: Επιπρόσθετα πραγματοποιήσαμε 8 ημερίδες και εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα:

 1. ημερίδα στη Χίο με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιά του Βορ. Αιγαίου,

 2. εκδήλωση για τα Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς,

 3. ευρεία συνάντηση με φορείς της Λήμνου για το θέμα των ανεμογεννητριών.

 4. εκδήλωση με θέμα «Οικοτουρισμός – Birdwatching, μια αναπτυξιακή ευκαιρία για τη Λέσβο”

 5. Διήμερο για τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, στη Χίο,

 6. Ημερίδα για την κτηνοτροφία στην Αγ. Παρασκευή, στη Λέσβο.

 7. Ημερίδα για τα νερά και τη διαχείρισή τους, στη Χίο.

 

 

 

 

 

 

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Αναλυτικά, οι 71 αυτόνομες παρεμβάσεις μας:

 

Αναπτυξιακά, πολεοδομικά, χωροταξικά, νησιωτικότητα, μεταφορικό ισοδύναμο κλπ 15

 

 1. Το ζήτημα της ενεργειακής θωράκισης των κτιρίων και των επιθεωρητών δίνοντας έμφαση στην έλλειψη διαπιστευμένων επιθεωρητών σε Λήμνο, Σάμο και Ικάρια

 2. Τη νησιωτικότητα ζητώντας τον ορισμό ενός θεματικού Αντιπεριφερειάρχη με αντικείμενο τη νησιωτικότητα, την συγκρότηση ειδικής Περιφερειακής Επιτροπής καθώς και τον τον ορισμό του Πανεπιστήμιου Αιγαίου ως ειδικού συμβούλου της Περιφέρειας για τη νησιωτικότητα

 3. Το μεταφορικό ισοδύναμο και την ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του «μεταφορικού ισοδύναμου» στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα νησιά μας (κοινή ανακοίνωση με Οικολογικό Άνεμο Νοτίου Αιγαίου)

 4. Το ζήτημα της εξόρυξης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου του ΒΑ

 5. Τα προβλήματα από την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στη γειτονική Τουρκία (κοινή ανακοίνωση με Οικολογικό Άνεμο Νοτίου Αιγαίου)

 6. Τα σφαγεία σε Σάμο – Ικάρια

 7. Κατά της εκτός σχεδίου δόμησης.

 8. Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων.

 9. Το ακτοπλοικό πρόβλημα των νησιών και ειδικά της Λήμνου.

 10. Το Περιφερειακό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού.

 11. Κοινόχρηστα ποδήλατα σε Χίο και Λέσβο.

 12. Το πρόβλημα των βοσκοτόπων στα νησιά μας.

 13. Η αναγκαιότητα βελτίωσης του οδικού δικτύου στην Ικαρία.

 14. Για το ακτοπλοϊκό των νησιών, ειδική σύσκεψη.

 15. Τιμές ζώνης για τα αυθαίρετα εκτός σχεδίου.

 

Προστασία περιβάλλοντος, απορρίμματα, υδατικοί πόροι, ενεργειακά 31

 1. Την εκτός σχεδίου δόμηση και την ανάγκη προστασίας των οικοσυστημάτων των νησιών μας με την απαγόρευση δόμησης σε περιοχές Νατούρα

 2. Τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι υγρότοποι των νησιών μας από τις πιέσεις που δέχονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες

 3. Τη διαχείριση των υδατικών πόρων στα νησιά μας 

 4. Το ενεργειακό ζήτημα στο νησί της Λέσβου

 5. Την διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιά μας

 6. Τα προβλήματα ρύπανσης που παρουσιάστηκαν στον ποταμό Παρθένη στη Χίο

 7. Την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και την ανάγκη ευαισθητοποίησης των πάντων όλο το χρόνο και όχι μόνο σε επετειακές φιέστες

 8. Τα προβλήματα από την παράνομη λατομική δραστηριότητα στα νησιά μας και την ανάγκη παρέμβασης της περιφέρειας στην χωροθέτηση λατομικών ζωνών

 9. Την προσφυγή ελέγχου νομιμότητας της απόφασης της ΡΑΕ για τη εγκατάσταση 110 ανεμογεννητριών ισχύος 330 ΜW στην Ικαρία

 10. Την παράνομη λατομική δραστηριότητα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου – θεσμοθέτηση λατομικών ζωνών

 11. Τις βιοκλιματικές αναβαθμίσεις δημοσίων ανοικτών χώρων

 12. Τη λειτουργία του Βοτανικού Κήπου Αιγαίου στη Χίο

 13. Την καταγραφή συγκεντρώσεων εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό.

 14. Τη διαχείριση υδατικών πόρων στην περιφέρεια βορείου Αιγαίου

 15. Την πρωτοβουλία του Οικολογικού Ανέμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα νησιά μας και τη συνεργασία με τις άλλες νησιωτικές περιφέρειες

 16. Την κατάργηση των πυροσβεστικών κλιμακίων στο βόρειο Αιγαίο

 17. Τη λειτουργία των ελαιοτριβείων στα νησιά μας

 18. Την επενδυτική πρόταση Ρόκα σε Χίο, Λέσβο και Λήμνο

 19. Για την πυρκαγιά στη Χίο.

 20. Προτάσεις για ορθή διαχείριση φυτικών υπολλειμάτων.

 21. Το πρόβλημα της μόλυνσης του κόλπου της Καλλονής και των επιπτώσεων στο οικοσύστημα και στους οστρακοαλιείς.

 22. Λειτουργία ελαιοτριβείων στη Λέσβο.

 23. Η μη ιδιωτικοποίηση του νερού.

 24. Η ανεξέλεγκτη διάθεση οικιακών αστικών υπολλειμάτων στην πόλη της Μυτιλήνης.

 25. Το περιφερειακό σύστημα διαχείρισης απορριμάτων.

 26. Η δακοκτονία και η αναγκαιότητα καταπολέμησης του δάκου με βιολογικά σκευάσματα και δακοπαγίδες.

 27. Η αναγκαιότητα του φράγματος του Τσικνιά.

 28. Παράνομη χωματερή στη Σάμο.

 29. Κοπάδι από πρόβατα βοσκάνε στο βιολογικό της Καλλονής.

 30. Μεταλλαγμένο μέλι με την βούλα της ΕΕ.

 31. Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων.

 

 

 

Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, πολιτισμός, απασχόληση, αλληλεγγύη, μετανάστευση 13

 1. Τα ζητήματα στο τομέα της υγείας στα νησιά μας δίνοντας έμφαση στη λειτουργία του νοσοκομείου της Ικάριας

 2. Τα προβλήματα λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τη μείωση των πιστώσεων και του προϋπολογισμού του (κοινή ανακοίνωση με Οικολογικό Άνεμο Νοτίου Αιγαίου)

 3. Το ζήτημα του φράκτη του Έβρου και την ανάγκη προετοιμασίας της Περιφέρειας για την υποδοχή μεταναστών στα νησιά μας

 4. Οι πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

 1. Τον προγραμματισμό προσλήψεων από τους ΟΤΑ και τον εμπαιγμό από την κεντρική διοίκηση

 2.  Τα προβλήματα που παρουσιάζονταν από τη διακοπή των σχολικών δρομολογίων σε Σάμο και Ικάρια, αλλά και τα αντίστοιχα προβλήματα που υπάρχουν στα άλλα νησιά.

 3. Την ανάγκη υποστήριξης της περιφέρειας των εκδηλώσεων στο αρχοντικό Γεωργιάδη στη Λέσβο αλλά και ανάλογων εκδηλώσεων σε όλα τα νησιά μας

 4. Την παύση λειτουργίας των εργαστηρίων της ΤΕΔΚ Λέσβου με τεράστιες συνέπειες στου δήμων των νησιών μας αλλά και τη δημόσια υγεία

 5. Την υποστήριξη εκδηλώσεων ελληνοτουρκικής φιλίας στα νησιά μας

 6. Την συνέχιση της λειτουργίας του Μουσείου Δημοκρατίας στον Αγ. Ευστράτιο

 7. Τα προβλήματα υγείας στα νησιά μας

 8. Την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας

 9. Το στεγαστικό πρόβλημα του Παν/μιου Αιγαίου στη Χίο.

 

Διαχειριστικά, προϋπολογισμός, λειτουργία επιτροπών, θεσμοί, διαφάνεια 12

 1. Τη λειτουργία της οικονομικής επιτροπής του ΠΣ ζητώντας την πλήρη ενημέρωση μας ως αναπληρωματικά μέλη σε αυτή

 1. Τον προγραμματισμό του προϋπολογισμού της περιφέρειας ΒΑ

 2. Την ανάγκη σύστασης της Περιφερειακής Επιτροπή Διαβούλευσης η αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο της Περιφέρειας και μπορεί να αποτελέσει εργαλείο αμεσοδημοκρατικής ενίσχυσης του ΠΣ.

 3. Τον αποκλεισμό πρόσβασης σε ενημερωτικές ιστοσελίδες στους υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου

 4. Τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο που διεξήχθη στη Χίο

 5. Την πρόοδο του ΕΣΠΑ στο Βόρειο Αιγαίου

 6. Τη δημοσιοποίηση της ετήσιας δήλωσης περιουσιακής κατάστασης από τους αιρετούς της περιφερειακής αυτοδιοίκησης

 7. Συγκρότηση και λειτουργία της Επιτροπής Διαβούλευσης.

 8. Το κλείσιμο της ΕΡΤ.

 9. Για τις αδικαιολόγητες απουσίες Περιφερειακών Συμβούλων.

 10. Για μία ανοιχτή, κοινωνική και ελεύθερη ΕΡΑ Αιγαίου.

 11. Δυσφήμιση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στη Χίο.

 

Οικολογικός Άνεμος στο βόρειο Αιγαίο

Περισσότερες πληροφορίες

Μιχάλης Μπάκας 6944654785, Ηλίας Γιαννίρης 6974185330

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,330ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ