Home ΚοινωνίαΑιγαίο Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου : Προστασία ελαφιού στη Ρόδο

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου : Προστασία ελαφιού στη Ρόδο

by ikariaki.gr
5 views

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ_ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟΣ

 

ΟΧΙ στις δασικές περιφράξεις – ΝΑΙ στις επιδοτούμενες περιφράξεις των αγρών

ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ: «Το κυνήγι των ελαφιών δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την προστασία των αγροτικών καλλιεργειών στη Ρόδο»

 

Αυστηρή προειδοποίηση για το παράνομο κυνήγι ελαφιών στη Ρόδο απέστειλε για ακόμη μία φορά ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Νίκος Θεοδωρίδης μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί.

Κατά τη διάρκεια λαϊκής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα της Τοπικής Κοινότητας Απολακκιάς, ο κος Θεοδωρίδης επεσήμανε ότι η έξαρση των διαμαρτυριών και η αγανάκτηση για τις ζημιές που προκαλούν τα ελάφια έρχεται κάθε φορά μετά από σύλληψη κάποιου/ων λαθροκυνηγού/ών ελαφιών. Ο κος Θεοδωρίδης τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, αρνείται και δεν θα ήθελε ούτε θα μπορούσε να εικάσει ότι η όλη διαδικασία της συνάντησης στη Νότια Ρόδο ήταν άλλοθι, μόνο και μόνο για να ζητηθεί να επιτραπεί η θήρα των ελαφιών, χωρίς κανένα από τα κριτήρια που απαιτούνται για μία τόσο σοβαρή ενέργεια. Επισήμανε, μάλιστα, ότι η προβολή τέτοιων απόψεων και ενεργειών σε μέσα ενημέρωσης προσφέρει ηθικό έρεισμα στους λαθροθήρες να συνεχίσουν απτόητοι το έργο τους και κάλυψη στους συλληφθέντες λαθροθήρες ελάφου εν όψει της δίκης τους. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Φ. Ζαννετίδη, ενώ συμμετείχαν ακόμη ο αντιδήμαρχος Γ. Πόκκιας, τοπικοί πολιτικοί παράγοντες και, φυσικά,  αγρότες της περιοχής.

Ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι αμφισβητούνται οι αγροζημιές που αποδίδονται στα ελάφια και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να βεβαιώνονται και να καταγράφονται από τους δασοφύλακες της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, ώστε στη συνέχεια να είναι δυνατή η ενημέρωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του ΕΛΓΑ. Ζήτησε να γίνουν εκ νέου ενέργειες, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για παροχή αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες, σε κάθε περίπτωση αποδεδειγμένης ζημιάς από ελάφια. Σημείωσε δε, πως τα καταγεγραμμένα περιστατικά για αγροζημιές στη νήσο Ρόδο από παράνομη βόσκηση αδέσποτων και ανεπιτήρητων ζώων, κυρίως αιγών, ήταν 70 το 2015, ενώ από ελάφια μόνο δύο, ήσσονος σημασίας.

Ο κος Θεοδωρίδης εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να δοθούν επιδοτήσεις στους αγρότες για την τοποθέτηση περιφράξεων στα κτήματά τους.  Ωστόσο, αποκλείστηκε εξαρχής το αίτημα κάποιων κατοίκων για περίφραξη των δασικών εκτάσεων προκειμένου να περιοριστούν τα ελάφια. «Δεν είναι δυνατό να ζητείται η περίφραξη του 95% του Ελλαδικού χώρου για να προστατευτεί το 5% των γεωργικών καλλιεργειών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Θεοδωρίδης.

Ο περιορισμός των ελαφιών σε συγκεκριμένο χώρο, που προτάθηκε από τους κατοίκους ως πιθανή λύση στο πρόβλημα, κρίθηκε από τον Γενικό Γραμματέα αφ’ ενός αντιεπιστημονική και αφ’ ετέρου ανέφικτη, αναφέροντας συγκεκριμένα το παρόμοιο αποτυχημένο παράδειγμα της Πάρνηθας. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, ο κος Θεοδωρίδης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι τα ελάφια αποτελούν μέρος του Ροδίτικου φυσικού περιβάλλοντος, εδώ και 8.000 χρόνια. Οι άνθρωποι αναγκάζουν τα ελάφια να βγαίνουν έξω από τα δάση και τις δασικές εκτάσεις στα οποία ανήκουν, στερώντας από αυτά την τροφή και το νερό είτε μεταφέροντας τα νερά στις πόλεις και στα χωράφια για δικές τους ανάγκες, είτε βάζοντας 100.000 και πλέον δεσποζόμενα και αδέσποτα κτηνοτροφικά ζώα μέσα στα δάση, χωρίς καμιά μελέτη βοσκοϊκανότητας και βοσκοφόρτωσης των οικοσυστημάτων και χωρίς κανέναν έλεγχο. Τα δασικά εδάφη λεηλατούνται από τα χιλιάδες, επιπλέον της αντοχής των οικοσυστημάτων, ζώα και ποτέ -ούτε σήμερα, αλλά ούτε και στο παρελθόν- υπήρξε αειφορική διαχείριση της βόσκησης στη Ρόδο.

banner

Η ελεγχόμενη θήρα τους, που επίσης προτάθηκε ως λύση απορρίφθηκε καθώς η νομοθεσία δεν το επιτρέπει. Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι ο ίδιος δεν είναι δογματικά αρνητικός και δεν θεωρεί ζήτημα ταμπού τη θήρα οιουδήποτε βρώσιμου ζώου, ακόμη και του ελαφιού, το οποίο δεν θεωρεί ‘’ιερό’’, όπως θεωρούν τις αγελάδες οι Ινδοί, αλλά οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται για να επιτραπεί το κυνήγι τους είναι πολλές και πρέπει να είναι αυστηρές. Ενδεικτικά ανέφερε ότι: α) θα πρέπει να προωθηθεί αλλαγή του Δασικού Κώδικα, που απαγορεύει τη θήρα ελαφιών, β) να επιβεβαιωθεί, με ανάλογη μελέτη, που θα εγκριθεί από την ελληνική και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, ότι έχει πράγματι αυξηθεί ο αριθμός των ελαφιών στο νησί, σε επίπεδα που δεν θα επιτρέπουν να τεθεί σε κίνδυνο η ύπαρξη του συγκεκριμένου, μοναδικού στον κόσμο ελαφιού της Ρόδου, γ) θα πρέπει να συνταχθεί διαχειριστική μελέτη βοσκοϊκανότητας των δασών και των δασικών εκτάσεων του νησιού, ώστε να γνωρίζουμε επακριβώς τη δυνατότητα βόσκησης τόσο για τα ελάφια όσο και για τα άλλα (βόσκοντα) κτηνοτροφικά ζώα (κατσίκια, πρόβατα), δ) θα πρέπει να συνταχθεί μελέτη αειφορικής διαχείρισης για τα ελάφια από την οποία με λεπτομέρεια να φαίνεται η ποσότητα, η συχνότητα, ο τρόπος και οι λεπτομέρειες απόληψης συγκεκριμένου ζωικού κεφαλαίου.

Με αφορμή τη λαϊκή συνέλευση στη Νότια Ρόδο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου συγχαίρει για ακόμη μία φορά τη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου, τον τοπικό Κυνηγετικό Σύλλογο και τους δασοθηροφύλακες, για το επιτυχημένο και αποτελεσματικό έργο τους στην προστασία των ελαφιών στη Ρόδο.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue