18.5 C
Ikaria
Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022

Απογραφή 2021: Tι θα γίνει με τους αρνητές – Οι νέοι τρεις τρόποι που φέρνει η ΕΛΣΤΑΤ

Μπορεί η διαδικασία της Απογραφής 2021 να ξεκίνησε τον Οκτώβριο, αλλά από ότι φαίνεται οι δυσκολίες είναι αρκετές και τα προβλήματα που έχουν προκύψει είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω επιφυλαξεων των πολιτών παραμένουν, με αποτέλεσμα απογραφείς και αρμόδιοι να πασχίζουν να κλείσουν τη διαδικασία που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και καιρό.

 

Επισημαίνεται ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να απογραφούν όλοι οι κάτοικοι μιας περιοχής καθώς το ποσό της κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνει κάθε Δήμος για να χρηματοδοτήσει τις βασικές του δραστηριότητες εξαρτάται από τον αριθμό του μόνιμου πληθυσμού.

 

Αν και ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) κ. Αθανάσιος Θανόπουλος, λίγο πριν τα Χριστούγεννα είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την «πολύ επιτυχημένη» διαδικασία  της πρώτης φάσης, δηλαδή της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής, δεν ισχύει το ίδιο για τη δεύτερη φάση της διαδικασίας.

Οδηγία να μην υπάρχει η επιλογή «άρνηση»

 

Σε αυτήν τη φάση της «κανονικής απογραφής» η οποία είναι ακόμη σε εξέλιξη, πολλοί που δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ηλεκτρονικά, έχουν πιθανώς ήδη δεχθεί επίσκεψη από τον απογραφέα της περιοχής τους και ίσως έχουν λάβει κάποιο ειδοποιητήριο για να κάνουν την απογραφή μέσω τηλεφώνου. Η τηλεφωνική απογραφή προκρίνεται από τις περισσότερες εποπτείες, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού. Παρόλα αυτά,  σύμφωνα με πληροφορίες από απογραφείς, γενικά υπάρχει μία ασάφεια, η απογραφή είναι μεν υποχρεωτική, πλην όμως δεν είναι σαφές αν οι «αρνητές» θα υποστούν κυρώσεις για την άρνησή τους.

Όπως αναφέρουν, δεν υπήρξε σωστή οργάνωση και ενημέρωση τόσο για τον κόσμο όσο και για τους απογραφείς, ενώ η πλατφόρμα όπου καταγράφεται η πορεία της διαδικασίας αλλάζει συνεχώς. Σύμφωνα με απογραφέα, ενώ στην αρχή υπήρχε η επιλογή «ΑΡΝΗΣΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ» για όποιον πολίτη δεν επιθυμούσε να συμμετάσχει στη διαδικασία, πριν από μερικές εβδομάδες αυτό άλλαξε, με αποτέλεσμα οι απογραφείς να είναι «υποχρεωμένοι» είτε να βρουν από τρίτους πληροφορίες για το άτομο που αρνήθηκε να απογραφεί είτε να γράψουν ό,τι γνωρίζουν, πράγμα αδύνατον, καθώς αν κάποιος έχει αρνηθεί να απογραφεί δεν μπορούν να γραφούν στοιχεία όπως το πόσα άτομα μένουν στο σπίτι, ποιες είναι οι ηλικίες τους κλπ.

 

Η ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δώσει οδηγία να μην υπάρχει η επιλογή «ΑΡΝΗΣΗ» και να ολοκληρωθεί η διαδικασία άμεσα με όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία γίνεται, διαφορετικά θα έπρεπε να παραιτηθεί ο απογραφέας, ακόμη και αν πήγε επανειλημμένως στο ίδιο σπίτι, δεν εντόπισε τους ενοίκους ή του αρνήθηκαν να απαντήσουν. Για αυτό άλλωστε και δεν έλειψαν αρκετές παραιτήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας το προηγούμενο διάστημα, με ενδεικτική εκείνη στην Πάτρα, όπου όπως είχε αποκαλύψει ο προϊστάμενος της Στατιστικής Υπηρεσίας του νομού Αχαΐας Νίκος Μουρτζούχος από τους 700 απογραφείς είχαν παραιτηθεί οι 500. Έτσι, το πόσο αξιόπιστα και αληθή θα είναι τελικά τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει η ΕΛΣΤΑΤ παραμένει γρίφος.

Τι επικαλούνται οι αρνητές απογραφής

 

Ο μεγαλύτερος φόβος που εκφράζουν οι «αρνητές απογραφής» είναι η εφορία,  καθώς φοβούνται ότι θα ενημερωθεί το Taxisnet με τα στοιχεία τους. Άλλοι σκέφτονται ότι δεν πρέπει να απογραφούν στο αστικό κέντρο όπου διαμένουν, αλλά στο χωριό τους, γιατί φοβούνται ότι μπορεί να κλείσει εκεί το κέντρο υγείας ή/και το σχολείο. Πολλοί δε θέλουν να δώσουν ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ γιατί θεωρούνται προσωπικά δεδομένα για να γνωστοποιηθούν στον απογραφέα. Και βέβαια είναι και εκείνοι που απλώς είναι αρνητές και δε δέχονται καν να μιλήσουν, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αρκετοί πολίτες έχουν φερθεί με αγένεια σε απογραφείς.

 

Όπως και να έχει, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί, η Απογραφή θα τελειώσει αλλά όπως φαίνεται δεν θα «Μετράμε Όλοι»…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,340ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ