20.6 C
Ikaria
Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022

Από την απεργία των εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό την Τρίτη 9/11 στην Ικαρια

Το Σωματείο του κλάδου των νησιών μας στα πλαίσια της απεργίας της 9ης/11/2021 συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων προχωρησε σήμερα σε παράσταση διαμαρτυρίας στην τοπική υπηρεσία Ικαρίας – Φούρνων του ΟΑΕΔ  (το μόνο τμήμα των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας στα νησιά μας) καταθέτοντας το παρόν υπόμνημα με σκοπό να καταγγείλει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι του κλάδου με τις οικογένειες τους στα νησιά μας .


9/11/2021 

Αριθμός πρωτοκόλλου : 20                                                                                                                  

             

 Προς:  1. Διεύθυνση Παραρτήματος Ο.Α.Ε.Δ  

Ικαρίας-Φούρνων

 1.     Κεντρική  Διοίκηση Ο.Α.Ε.Δ

                     Κοινοποίηση: 1. Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου

 1. Μ.Μ.Ε

 

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α 

Για  την κάλυψη των  βασικών αναγκών  των εργαζόμενων                 στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού

  

  Το Σωματείο του κλάδου των νησιών μας στα πλαίσια της απεργίας της 9ης/11/2021 συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων προχωραει σήμερα σε παράσταση διαμαρτυρίας στην τοπική υπηρεσία Ικαρίας – Φούρνων του ΟΑΕΔ  (το μόνο τμήμα των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας στα νησιά μας) καταθέτοντας το παρόν υπόμνημα με σκοπό να καταγγείλει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι του κλάδου με τις οικογένειες τους στα νησιά μας .

  

  Ήδη χιλιάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες μας σε όλη την χώρα φέτος έμειναν «στον άσσο», χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα, χιλιάδες πήραν μόνο τις μονομερείς αναστολές του Μάη και Ιούνη και μένουν εκτός ταμείου ανεργίας, ακόμα και αυτό το ελάχιστο που δικαιούνται κάθε χρόνο. 

Τελείωσε μια Τουριστική σεζόν που το αποτέλεσμα της ήταν απρόσμενα θετικό (κάτι που το παραδέχονται όλοι). Ο στόχος που ήταν να πιάσουμε το 50% τόσο των αφίξεων όσο και των εισπράξεων του 2019 έχει υπερκαλυφθεί.

 Δυστυχώς όμως για άλλη και φορά οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν καρπώνονται τίποτα απ’ όλα αυτά, αντιθέτως η Κυβέρνηση αποφάσισε να κόψει το πενιχρό επίδομα ανεργίας σε χιλιάδες δικαιούχους,  κόβοντας έτσι και κάθε Ελπίδα για αξιοπρεπή επιβίωση τον πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων ετών. Όσοι δεν κατάφεραν να εργαστούν φέτος είτε γιατί οι επιχειρήσεις που δούλευαν δεν επαναλειτούργησαν, είτε γιατί έπεσαν θύματα εργοδοτικής παραβατικότητας (αφού ο ΣΕΠΕ δεν δουλεύει περιμένοντας να μετατραπεί σε ανεξάρτητη αρχή με τον Νόμο Χατζηδάκη)  μένουν εκτός ταμείου ανεργίας!!!

Ενώ όσοι ήταν να βγουν φέτος πρώτη φορά στην επιδότηση, βάση νόμου χρειάζονται 85 περσινά ένσημα τα οποία δεν υπάρχουν είτε γιατί πέρυσι δεν ήταν δικαιούχοι μονομερών αναστολών συμβάσεων και 25 ενσήμων το μήνα (εργαζόμενοι στον επισιτισμό) είτε γιατί ενώ ήταν δικαιούχοι δυστυχώς το κράτος δεν έχει βρει τρόπο να εμφανίσει τα ένσημα στον ΕΦΚΑ.

   Υπενθυμίζουμε ότι οι εποχικοί εργαζόμενοι στον επισιτισμό έχουν μείνει εκτός από οποιοδήποτε μέτρο στήριξης σε όλη τη διάρκεια                 της πανδημίας.

   Υπενθυμίζουμε ότι οι μισθοί μας παραμένουν χαμηλοί, τα ωράρια εξαντλητικά, τα μέτρα προστασίας της υγείας μας σχεδόν ανύπαρκτα.

  Δίνουμε συνέχεια στις μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις όλων των προηγούμενων μηνών, διεκδικώντας από κυβέρνηση και εργοδοσία:

 • Ταμείο ανεργίας 600 ευρώ χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο καιρό διαρκεί η ανεργία. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους.
 • Να καταβληθούν τα ένσημα της αναστολής του 2020 άμεσα από το κράτος για τους εργαζόμενους που έκαναν μονομερείς δηλώσεις.
 • Αυξήσεις στους μισθούς, συγκροτημένα δικαιώματα μέσα από την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Επαναφορά των τριετιών προϋπηρεσίας, κάλυψη των εξόδων μετακίνησης από την εργοδοσία. 
  • Καμία διακοπή ρεύματος, καμία κατάσχεση σε εργαζόμενο ή άνεργο του κλάδου.
 • Μέτρα προστασίας της υγείας μας, δωρεάν επαναλαμβανόμενα               τεστ για όλους τους εργαζόμενους που να καλύπτονται από την εργοδοσία η το ΕΣΥ, ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού με προληπτικές εξετάσεις, παρακολούθηση των εμβολιασμένων και φαρμακοεπαγρύπνηση, με ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 
 • Το γεγονός ότι κάποιος εργαζόμενος δεν έχει εμβολιαστεί να μην έχει καμία επίπτωση στα εργασιακά του δικαιώματα. 

 

   

 

Δεν θα ανεχτούμε άλλο την ανέχεια και την εξαθλίωση.

 Δεν θα συνεχίσουμε να θυσιάζουμε τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Διεκδικούμε τη δουλειά μας, το εισόδημά μας, την υγεία μας. Συνεχίζουμε την δράση για να καταργηθεί στην ζωή ο απαράδεκτος νόμος «Χατζηδάκη» , διεκδικώντας  την προστασία του απεργιακού δικαιώματος, της συνδικαλιστικής δράσης. Παλεύοντας ενάντια στην απεργοσπασία, για να καταργηθεί η προβοκατόρικη διάταξη περί «άσκησης ψυχολογικής βίας» που αποτελεί όχημα δίωξης αγωνιστών που περιφρουρούν τον αγώνα τους.

 

Για την  Διοίκηση

    Η  Προέδρος                                     Η  Γ. Γραμματέας

       Χατζηαργυρίου Κατερίνα                             Χερουβή  Κατερίνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,340ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ