18.1 C
Ikaria
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Ανακοίνωση για την 11η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ικαρίας

Ανακοίνωση για την 11η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

 

Κατά την διάρκεια της 11ης συνεδρίασης του Δ.Σ του δήμου Ικαριας στις 23/6/14 οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υποστήριξαν τα εξής:

 1. Σχετικά με την υπόδειξη εκπροσώπων στη Λιμενική Επιτροπή του Λιμενικού Ταμείου Ικαρίας : Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δηλώσαν ότι :

 • Θεωρούμε απαράδεκτη την διάταξη της ΚΥΑ 4121 /1990 που ζητεί την πρόταση του Δημοτικού συμβούλιου για την εκπροσώπηση του στην λιμενική επιτροπή , ορίζοντας παράλληλα τον Γενικό Γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης ως αρμόδιο για την επιλογή του αντιπροσώπου που προτείνει το δημοτικό συμβούλιο χωρίς να προσδιορίζει τα κριτήρια με τα οποία γίνετε η επιλογή αυτή.

 • Πιστεύοντας παράλληλα ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν λαμβάνει πρόνοια για την εκπροσώπηση στην Λιμενική επιτροπή όλων των περιοχών που οι λιμένες τους υπάγονται διοικητικά στην εν λόγο επιτροπή. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ να προβεί άμεσα σε αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που θα αποκαθιστά τις προαναφερθείσες ανακολουθίες ως προς την εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών και των ΟΤΑ στις Λιμενικές επιτροπές .

 • Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις και πιστεύοντας ότι η εκπροσώπηση της τοπικής διοίκησης των νησιών μας πρέπει να λαμβάνει υποψιν τόσο την εκπροσώπηση όλων των περιοχών που έχουν λιμάνι όσο και την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία, όπως αποτυπώθηκε στις πρόσφατες εκλογές, καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να υποστηρίξει την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έτσι ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνεργασία των δήμων της περιφερειακής ενότητας Ικαρίας με την Λιμενική επιτροπή του νεοσύστατου Λιμενικού ταμείου Ικαρίας.

 • Η πρόταση μας περιλαμβάνει τους: 1) Τσαντέ Στέφανο (Δημοτικό σύμβουλο, συνταξιούχο ναυτικό, μέλος του συλλόγου αλιέων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών) από την Δ.Ε Αγίου Κηρύκου, 2) Ανδριώτη Θεόδωρο (Επιχειρηματία στο χώρο του τουρισμού με εμπειρία στο αντικείμενο) από την Δ.Ε Ευδήλου, 3) Κυπραιο Νικόλαο από τον δήμο Φούρνων (Εν ενεργεία ναυτικό και αλιέα πρώην πρόεδρος του συλλόγου αλιέων Φούρνων), 4) Ρουστά Πέτρο (Ναυτιλιακό πράκτορας που δεν έχει προταθεί από τον σύνδεσμο των ναυτιλιακών πρακτόρων). Με πρακτορεία και στα δυο λιμάνια της Ικαρίας.

Η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία.

 

 1. Σχετικά με την υπαγωγή των οφειλετών του δήμου στην ρύθμιση οφειλών που προβλέπει ο Ν.4257/2014, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δηλώσαν ότι : « Συμφωνούμε με την ένταξη του δήμου στην διαδικασία που προβλέπει ο νόμος έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι οφειλέτες του δήμου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι των υπηρεσιών του δήμου, προτείνοντας μάλιστα να καθοριστεί ο αριθμός των δόσεων στο μέγιστο δυνατό που προβλέπει ο νόμος (24 μηνιαίες δόσεις)».

 

 

Παράλληλα εξέφρασαν επιφύλαξη ως προς τον αριθμό των οφειλετών που πρέπει να ενταχτούν στην ρύθμιση, αφού δεν παρουσιάστηκε συγκεκριμένη εικόνα από την απερχόμενη πλειοψηφία, ως προς τον αριθμό των οφειλετών, το ύψος της συνολικής οφειλής, την προέλευση των οφειλών, και τις υπηρεσίες στις οποίες υπάρχουν εκκρεμότητες.

Ενημέρωση την οποία δεσμεύτηκε η πλειοψηφία ότι θα κάνει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο (μέχρι 3/7/2014). Η απόφαση αυτή ήταν ομόφωνη .

3. Σχετικά με την αξιολόγηση του προσωπικού των Δημοσίων υπηρεσιών και των ΝΠΔΔ, (θέμα το οποίο συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόσο πριν της εκλογές όσο και μετά): Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τόνισε μεταξύ άλλων ότι , «Δεν υπακούμε στις εντολές της κυβέρνησης. Δεν στέλνουμε καμία διαπιστωτική πράξη για αξιολόγηση υπηρεσιών και εργαζομένων, διεκδικούμε την κατάργηση του νόμου στην πράξη». Επισημαίνοντας πως «μέσω και της προωθούμενης "αξιολόγησης", η κυβέρνηση στοχεύει στη διαμόρφωση ενός μικρού, ευέλικτου και επιτελικού κράτους, ενός κράτους, που θα υπηρετεί ακόμα καλύτερα τα μονοπώλια και την κερδοφορία τους. Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνονται και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και οι απολύσεις». Τέλος κατέθεσε το ακόλουθο σχέδιο απόφασης, «Το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στο νόμο 4250/14, δηλώνει ότι θα περιφρουρήσει το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών διεκδικώντας, την εξασφάλιση σταθερής εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλους χωρίς καμία εξαίρεση, αποφασίζοντας :

 • Να καταδικάσει την προωθούμενη αξιολόγηση, την πολιτική των απολύσεων και τη διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα αγωνιστεί μαζί με τους εργαζομένους και το λαό των νησιών μας για την κατάργηση του νόμου.

 • Να διεκδικήσει τη μη εφαρμογή του νόμου 4250/14,

 • Να καλέσει τον δήμαρχο να μην προχωρήσει στην έκδοση της απόφασης για τον επιμερισμό των ποσοστών.

 • Το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας αποφασίζει τέλος, οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί υπάλληλοι να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια υλοποίησης του νόμου, κανένας να μη βάλει την υπογραφή του σε "αξιολογήσεις" που θα οδηγήσουν σε απολύσεις εργαζομένων, να μη συμπράξουν στην ανθρωποφαγία και τον αλληλοσπαραγμό που επιχειρείται από το αυταρχικό σύστημα διακυβέρνησης του τόπου μας»

Η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μετά και από την παρέμβαση του συλλόγου εργαζομένων στους δήμους Ικαριας και Φούρνων έγινε ομόφωνα δεκτή από τους παριστάμενους δημοτικούς σύμβουλους (Απουσίαζε ο δήμαρχος, τρεις σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ένας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και ο σύμβουλος της ΑΣΠΙ). Κάνοντας την απόφαση του δήμου Ικαριας.


Αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο

 

Κύριε Δήμαρχε. Κύριε Πρόεδρε.

Στις 22 Απριλίου η Λαϊκή Συσπείρωση είχε θέσει σαν αίτημα προς εσάς να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της «Αξιολόγησης» στο Δήμο που τότε είχε προσδιοριστεί από την Κυβέρνηση ως ημερομηνία έναρξης η 28η Απριλίου 2014. Υπενθυμίζουμε το τότε αίτημα μας και το περιεχόμενο του:

« Στις 7 Απριλίου 2014 αναρτήθηκε η εγκύκλιος του Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης με θέμα την Τροποποίηση διατάξεων του Π.Δ. 318/1992 (Α΄161) περί αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών και των ν.π.δ.δ.

Αφορά μέρος των πρόσφατα ψηφισμένων ρυθμίσεων που πέρασε η Κυβερνητική πλειοψηφία στην βουλή μέσω του πολυνόμου που αλλάζει και προσαρμόζει επί το αντιδραστικότερο λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης και χρησιμοποιεί παρελκυστικά για αυτό τη λεγόμενη αξιολόγηση του προσωπικού .

Με βάση την συγκεκριμένη εγκύκλιο που στάλθηκε σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και στο Δήμο μας γίνεται πια ολοκάθαρο ότι η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί την αξιολόγηση του προσωπικού για να δώσει βίαιη ώθηση στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και τομέων που μέχρι σήμερα παρέμεναν στην ευθύνη του κράτους και των Δήμων .

Με την συγκεκριμένη εγκύκλιο δηλώνεται ότι ο επιμερισμός του ποσοστού των υπάλληλων που θα κατανεμηθούν ως «άριστοι», «καλοί», «μέτριοι» θα γίνει για το σύνολο του προσωπικού και ο επιμερισμός των ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης θα γίνει στο επίπεδο των οργανικών μονάδων είτε από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου είτε από τον Δήμαρχο! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα αποφασίσουν σε ποιες υπηρεσίες θα επιμεριστεί το «άριστα», σε ποιες το «καλός» και σε ποιες το «μέτριος» που πρακτικά σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα αποφασίσουν και θα υπογράψουν ποιες υπηρεσίες θα μείνουν ανοιχτές και ποιες θα κλείσουν ή θα ξεπουληθούν προσεχώς!

Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε μέρος της εγκύκλιου που καταγράφει κυνικά την αντιδραστική κατεύθυνση που αποφάσισε και ψήφισε η Κυβερνητική πλειοψηφία και στέλνει προς υλοποίηση και στους Δήμους. Τονίζει ότι «Ο επιμερισμός των ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης σε κάθε Γενική Διεύθυνση γίνεται με απόφαση του οικείου Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης στο σύνολο των υποκείμενων οργανικών μονάδων μέχρι και επιπέδου Τμήματος ή αντιστοίχου επιπέδου οργανικής μονάδας ή γραφείου. Για τον επιμερισμό αυτόν λαμβάνονται υπόψη κριτήρια, ιδίως:

α. η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα των μονάδων, β. οι αρμοδιότητες των οργανικών μονάδων σε σχέση με τις προτεραιότητες της ασκούμενης πολιτικής,

γ. η κατανομή των υπαλλήλων ανά οργανική μονάδα.»

Και καλεί στην έκδοση της απόφασης επιμερισμού ποσοστών έως την 28 /4 /2014!

 

Με βάση τα παραπάνω σημαίνει ότι καταμεσής της προεκλογικής περιόδου ο κάθε απερχόμενος Δήμαρχος θα αποφασίσει μόνος του και χωρίς συζήτηση – απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το μέλλον των υπηρεσιών και των εργαζομένων στο Δήμο! Να πάρουν θέση ευθύνης όλες οι πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν και στηρίζουν τον Καλλικράτη! Τα ψέματα τέλειωσαν !

Ζητάμε σαν Λαϊκή Συσπείρωση την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβούλιου!

 • Για να καταδικάσει το πνεύμα και το γράμμα αυτής της εγκυκλίου.

 • Να απαιτήσει την απόσυρση της.

 • Να μην υπογράψει ο Δήμαρχος απόφαση έκδοσης επιμερισμού ποσοστών αφού θα σημάνει ότι παίρνει και την ευθύνη να κλείσει και να ξεπουληθούν σε ιδιώτες δημόσιες υπηρεσίες και δομές, και οι εργαζόμενοι να πάρουν το δρόμο της απόλυσης μέσω της αξιολόγησης και της κινητικότητας!

 

Η αξιολόγηση των υπάλληλων και στο Δήμο σημαίνει την κατάργηση και το ξεπούλημα υπηρεσιών και πρέπει ο εργατόκοσμος, οι άνεργοι, οι τσακισμένοι μικρομεσαίοι να το παρεμποδίσουν !

Είναι ψέμα ότι αξιολογούνται οι δημόσιοι οι υπάλληλοι για να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες! Αξιολογούνται για την σειρά της απόλυσης και την υπακοή τους στην αντιλαϊκή επέλαση!

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις στο δημοτικό συμβούλιο να πάρουν τις ευθύνες τους !»

Κύριε Δήμαρχε & Κύριε Πρόεδρε

Επαναφέρουμε το παραπάνω αίτημα μας, μιας και η διαδικασία της αξιολόγησης τότε μεν αναβλήθηκε (κάτω και από αίτημα Δημάρχων) και σήμερα επανέρχεται με προσδιορισμένη ημερομηνία καθ ́οσον γνωρίζουμε την 28η Ιούνη.

Η σύγκληση του Δημοτικού Συμβούλιου είναι η μόνη ενδεδειγμένη πολιτική πράξη ώστε να καταδικάσει και ή δυνατόν να παρεμποδίσει ενέργειες και πράξεις που στόχο έχουν, να αποφασίσουν (Ο δήμαρχος η και ο Γ. Γραμματέας του Δήμου ακόμα) μονοπρόσωπα και ερήμην του Δημοτικού συμβουλίου, να υπογράψουν το νέο κύμα διαθεσιμοτήτων – απολύσεων για το προσωπικό στο Δήμο. Οδηγώντας παράλληλα σε συρρίκνωση ακόμα και κλείσιμο υπηρεσιών των δήμων.

 

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας

Στέλιος Σταμούλος


Σχέδιο  απόφασης  για την «αξιολόγηση» των δημοτικών υπαλλήλων

    Το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας εκφράζοντας  την πλήρη αντίθεσή του στο νόμο 4250/14, δηλώνει ότι θα περιφρουρήσει το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών  διεκδικώντας, την εξασφάλιση  σταθερής εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλους χωρίς καμία εξαίρεση, αποφασίζοντας να :

 • Καταγγείλει την πολιτική της ΕΕ και την πολιτική της κυβέρνησης που προωθούν νόμους που σχεδιάζονται για τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.
 • Καταδικάσει την προωθούμενη αξιολόγηση, την πολιτική των απολύσεων και τη διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα αγωνιστεί μαζί με τους εργαζομένους και το λαό των νησιών μας  για την κατάργηση του νόμου.
 •  Διεκδικήσει  τη μη εφαρμογή του νόμου 4250/14,
 • Καλέσει τον δήμαρχο να μην προχωρήσει στην έκδοση της απόφασης για τον επιμερισμό των ποσοστών.
 • Το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας αποφασίζει τέλος, οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί υπάλληλοι να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια υλοποίησης του νόμου, κανένας να μη βάλει την υπογραφή του σε "αξιολογήσεις" που θα οδηγήσουν σε απολύσεις εργαζομένων, να μη συμπράξουν στην ανθρωποφαγία και τον αλληλοσπαραγμό που επιχειρείται από το αυταρχικό σύστημα διακυβέρνησης του τόπου μας.

      Προς την διοίκηση  του δήμου Ικαρίας

Τοποθέτηση  σχετικά  με  την υπόδειξη εκπροσώπων στη Λιμενική Επιτροπή του Λιμενικού Ταμείου Ικαρίας

 

     Κύριε  Δήμαρχε. Κύριε Πρόεδρε.

    Αρχικά θα θέλαμε να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο για τους λόγους που δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία σύστασης του δημοτικού λιμενικού  ταμείου Ικαρίας, καθώς και το περιεχόμενο του από 20/5/14 έγγραφο σας(Α.Π 5970) προς την αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου.

 

  Έχοντας υποψιν τα σχετικά έγγραφα για την συγκρότηση της Λιμενικής επιτροπής του νεοσύστατου Λιμενικού ταμείου Ικαρίας, δηλώνουμε τα έξης :

 • Θεωρούμε  απαράδεκτη την διάταξη της ΚΥΑ 4121 /1990 που ζητεί την πρόταση του Δημοτικού συμβούλιου για την εκπροσώπηση του στην λιμενική επιτροπή , ορίζοντας παράλληλα  τον Γενικό  Γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης ως αρμόδιο για την επιλογή του αντιπροσώπου που προτείνει το δημοτικό συμβούλιο χωρίς να προσδιορίζει τα κριτήρια με τα οποία γίνετε η επιλογή αυτή.
 • Πιστεύοντας παράλληλα ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν λαμβάνει πρόνοια για την εκπροσώπηση στην Λιμενική επιτροπή όλων των περιοχών που οι λιμένες τους  υπάγονται διοικητικά στην εν λόγο επιτροπή. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ να προβεί άμεσα σε αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που θα αποκαθιστά  τις προαναφερθείσες  ανακολουθίες ως προς την εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών και των ΟΤΑ στις Λιμενικές επιτροπές .
 • Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις και πιστεύοντας ότι η εκπροσώπηση της τοπικής διοίκησης των νησιών μας πρέπει να λαμβάνει υποψιν τόσο την εκπροσώπηση όλων των περιοχών που έχουν λιμάνι όσο και την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία, όπως αποτυπώθηκε στις πρόσφατες εκλογές, καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να υποστηρίξει την  πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έτσι ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνεργασία των δήμων της περιφερειακής ενότητας Ικαρίας με την Λιμενική επιτροπή του νεοσύστατου Λιμενικού ταμείου Ικαρίας.
 • Η πρόταση μας περιλαμβάνει τους:  1) Τσαντέ Στέφανο (Δημοτικό σύμβουλο, συνταξιούχο ναυτικό, μέλος του συλλόγου αλιέων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών) από την Δ.Ε Αγίου Κηρύκου, 2) Ανδριώτη Θεόδωρο (Επιχειρηματία στο χώρο του τουρισμού με εμπειρία στο αντικείμενο) από την Δ.Ε Ευδήλου,  3) Κυπραιο Νικόλαο   από τον δήμο Φούρνων (Εν ενεργεία ναυτικό και αλιέα πρώην πρόεδρος του συλλόγου αλιέων Φούρνων),  4)  Ρουστά Πέτρο (Ναυτιλιακό πράκτορας που δεν έχει προταθεί από τον σύνδεσμο των ναυτιλιακών πρακτόρων του νομού).  Με πρακτορεία  και στα δυο λιμάνια της Ικαρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,330ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ