Ανάγκη Δειγματοληψίας Ελαιολάδου και στην Ικαρία για την Ανάδειξη και Προώθηση Προϊόντων Ελιάς

Ανάγκη Δειγματοληψίας Ελαιολάδου στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο ”Εξειδικευμένη Έρευνα Προώθησης Ελαιολάδου και Προϊόντων Ελιάς Βορείου Αιγαίου μέσω Ανάδειξης του Βιοδραστικού Περιεχομένου και των Ιδιαίτερων Χαρακτηριστικών Ποιότητας”

 

Στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο “Εξειδικευμένη Έρευνα Προώθησης Ελαιολάδου και Προϊόντων Ελιάς Βορείου Αιγαίου μέσω Ανάδειξης του Βιοδραστικού Περιεχομένου και των Ιδιαίτερων Χαρακτηριστικών Ποιότητας”, παρακαλούνται οι ελαιοπαραγωγοί της Ικαρίας να αποστείλουν δείγματα ελαιολάδου.

 

– Η απαραίτητη ποσότητα δείγματος είναι 1 λίτρο μέσα σε γυάλινη καθαρή φιάλη ή λευκοσίδηρο δοχείο που θα ζητήσετε από τον υπεύθυνο συλλογής δειγμάτων.

– Το δείγμα θα πρέπει να αντιπροσωπεύει ένα αγροτεμάχιο, να είναι κατά προτίμηση μονοποικιλιακό (Θρουμπολιά, Κορωνέϊκο, Μανάκι κτλ) και να είναι Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο.

 

Οι παραγωγοί θα πρέπει να συμπληρώσουν και να αποστείλουν μαζί με το δείγμα το Έντυπο Δειγματοληψίας που επισυνάπτεται ή θα τους δοθεί σε έντυπη μορφή από τον υπεύθυνο συλλογής δειγμάτων Λευτέρη Τρικιριώτη ( 6974042417) στις Ράχες Ικαρίας

 

Αφού συγκεντρωθούν τα δείγματα θα σταλούν για αναλύσεις στη Μυτιλήνη

 

Τα μέχρι τώρα στοιχεία για την Ικαρία είναι ενθαρρυντικά αλλά χρειάζεται περαιτέρω δειγματοληψία για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Στην ιστοσελίδα του ερευνητικού προγράμματος μπορείτε να βρείτε ενημερωτικό υλικό για το ερευνητικό αυτό έργο. https://evoo-pvaigaiou.gr/

 

Επισυνάπτονται το έντυπο δειγματοληψίας, η επιστολή βέλτιστων πρακτικών καλλιέργειας και ελαιοποίησης και η έκθεση των έως τώρα ερευνητικών συμπερασμάτων για το ελαιόλαδο της Ικαρίας από το τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου

Νικόλαος Θωμαίδης – Καθηγητής Αναλυτικής χημείας ΕΚΠΑ

(κάντε κλίκ παρακάτω)

ΈντυποΔειγματοληψίας

Επιστολή Βέλτιστης Καλλιέργιας

 

Στα πλαίσια του Ερευνητικού Προγράμματος με τίτλο «Εξειδικευμένη Έρευνα Προώθησης Ελαιολάδου και Προϊόντων Ελιάς Βορείου Αιγαίου μέσω Ανάδειξης του Βιοδραστικού Περιεχομένου και των Ιδιαιτέρων Χαρακτηριστικών Ποιότητας» πραγματοποιήθηκε ενδελεχής χαρακτηρισμός του παραγόμενου ελαιολάδου από το νησί της Ικαρίας κατά την ελαιοκομική περίοδο 2017-2018, με τη συλλογή συνολικά 12 δειγμάτων ελαιολάδου από τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Τα δείγματα που συλλέχθηκαν ήταν τόσο μονοποικιλιακά, της ποικιλίας Κορωνέικης, ενώ υπήρχαν και ελαιόλαδα που προήλθαν από μίξη διαφορετικών ποικιλιών του νησιού. Όσον αφορά τις αγρονομικές τεχνικές που εφαρμόστηκαν, τα δείγματα ελαιολάδου ήταν συμβατικής καλλιέργειας, σε ημιορεινό υψόμετρο. Η ελαιοποίηση πραγματοποιήθηκε σε τριφασικά ελαιοτριβεία, με προσθήκη νερού, μάλαξη της ελαιοζύμης για 50 min  και επικρατούσα θερμοκρασία μάλαξης εκείνη των 40 oC.

Τα δείγματα που συλλέχθηκαν αναλύθηκαν ως προς το βιοδραστικό τους περιεχόμενο, με το σύνολο των δειγμάτων να δίνει τιμές συνολικού φαινολικού περιεχομένου >250 mg/kg, προσδίνοντας έτσι στα παραγόμενα ελαιόλαδα ισχυρισμό υγείας με βάση τον Κανονισμό (ΕΕ) 432/2012 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αξίζει επίσης να σημειωθεί το σύνολο των ελαιόλαδων της Ικαρίας έδωσε αρκετά υψηλές τιμές βιοδραστικού περιεχομένου, με εύρος τιμών 380-939 mg/kg και μέσο όρο 646 mg/kg. Οι ενώσεις που βρέθηκαν σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα στα ελαιόλαδα της Ικαρίας ήταν οι άγλυκες μορφές της ελαιoευρωπεΐνης και λιγκστροσίδης, ενώσεις χαρακτηριστικές του ελαιολάδου με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Εκτός από το φαινολικό προφίλ, προσδιορίστηκαν και μια σειρά από άλλες ωφέλιμες ενώσεις που περιέχονται στο ελαιόλαδο του όπως: βιταμίνη Ε, καροτενοειδή, τερπένια, διγλυκερίδια, αλλά και μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία βρέθηκε να ξεπερνούν το 70%, δίνοντας στο ελαιόλαδο της Ικαρίας τον ισχυρισμό της υψηλής περιεκτικότητας σε ακόρεστα λιπαρά όπως ορίζεται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 116/2010. Κατά τη μέτρηση ωστόσο των δι- και τρι-γλυκεριδίων στα ελαιόλαδα της Ικαρίας βρέθηκε υψηλό ποσοστό τριγλυκεριδίων, υποδηλώνοντας έτσι ένα παλιό, ή άσχημα διατηρημένο ελαιόλαδο.

Τέλος πραγματοποιήθηκε οργανοληπτικός έλεγχος των δειγμάτων για αξιολόγηση του φρουτώδους, πικάντικου και πικρού χαρακτήρα των ελαιολάδων. Τα ελαιόλαδα της Ικαρίας παρουσίασαν υψηλές τιμές φρουτώδους χαρακτήρα, μολονότι το 50% των δειγμάτων βρέθηκαν να έχουν αυξημένη τιμή ελαττώματος και παρατήρηση μούργας.

Check Also

Ανακοίνωση του Δήμου για την ανακύκλωση στον Άγιο Κήρυκο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Μετα λύπης διαπιστώθηκε πρόσφατα, ότι οι διαθέσιμοι κάδοι ανακύκλωσης της Δ.Ε Αγίου Κηρύκου, περιείχαν …