Ακούστε: Συμβουλευτικό Κέντρο Μυτιλήνης ενάντια στην Οικογενειακή Βία

Η βία κατά των γυναικών είναι , δυστυχώς, ένα καθημερινό φαινόμενο. Πολλές φορές αυτή προέρχεται από άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος που μόνο αγάπη θα έπρεπε να προσφέρουν. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγες οι γυναίκες που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, κυρίως από συντρόφους, χωρίς να συνειδητοποιούν, πάντα, πως μια συμπεριφορά κρύβει από πίσω βία. Όλες οι γυναίκες είναι πιθανά θύματα βίας ανεξάρτητα από το κοινωνικό προφίλ τους.

Βοηθητικό ρόλο απέναντι στα θύματα βίας παίζουν τα Συμβουλευτικά Κέντρα που λειτουργούν ανά την Ελλάδα, παρέχοντας τόσο ψυχολογική όσο και πρακτική (νομική, εργασιακή) υποστήριξη. Ένα από αυτά τα Κέντρα λειτουργεί στη Μυτιλήνη και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την Κοινωνική Λειτουργό του Κέντρου κυρία Κατερίνα Παπαδοπούλου.


Το Συμβουλευτικό Κέντρο /Μυτιλήνης παρέχει δωρεάν τηλεφωνική και δια ζώσης υποστήριξη τόσο σε γυναίκες θύματα οικογενειακής βίας αλλά και σε γυναίκες που έχουν ανάγκη, όπως άνεργες, μονογονείς, ΑμεΑ, πρόσφυγες και μετανάστριες.

Η κυρία Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στα είδη της βίας αλλά και στα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν από την περσινή χρονιά. Κατά το 2019 το τηλεφωνικό κέντρο της γραμμής SOS 15900 δέχτηκε 5984 κλήσεις εκ των οποίων οι 4619 αφορούσαν περιστατικά έμφυλης βίας. Κατά την περίοδο της καραντίνας λόγω covid τα περιστατικά της ενδοικογενειακής βίας ανέβηκαν δραματικά. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2020 στη γραμμή 15900 πραγματοποιήθηκαν 1769 κλήσεις με τις 1070 να αφορούν σε περιστατικά βίας, τη στιγμή που τον Μάρτιο του 2020 οι κλήσεις έφτασαν τις 325.


Οι γυναίκες που υφίστανται κάποια μορφή βίας μπορούν να λάβουν υποστήριξη με προστασία των προσωπικών τους δεδομένων είτε καλώντας στο Συμβουλευτικό Κέντρο Μυτιλήνης στο τηλέφωνο 2551034470, το οποίο λειτουργεί τις καθημερινές από τις 8:00 μέχρι τις 16:00 είτε στη γραμμή SOS 15900, καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο.

Σοφία Σιδηροπούλου – Ικαριακή Ραδιοφωνία 92.8

Check Also

Αναβολή προγραμματισμένης δακοκτονίας λόγω καιρικών συνθηκών

Ενημερωθήκαμε από την Υπεύθυνη Γεωπόνο Ένωσης εργολάβων Κυργεωργιου-Τριτσινιωτη κ.Δεληγιάννη Σταματία πως η προγραμματισμένη διαβροχή αναβάλλεται …