18.4 C
Ikaria
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Η ”Αγροτική Αναγέννηση” για το Συλλαλητήριο στις 3 Οκτώβρη

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Αγρότες, κτηνοτρόφοι, αμπελουργοί,

Η αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαικής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων έχει οδυνηρές συνέπειες για τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, σε όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων παραγωγής και εμπορίας τροφίμων. Χρεοκοπία και διάλυση των συνεταιρισμών, καταστροφή φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, κατάρευση των υποδομών, αφανισμός του αγροτικού εισοδήματος, δραματική μείωση του αγροτικού πληθυσμού, ερήμωση των χωριών και της υπαίθρου. Η βαθιά καπιταλιστική κρίση των τελευταίων χρόνων επιδεινώνει την κατάσταση με ακόμη εντονότερη συγκέντρωση – συγκεντροποίηση της γης, παραγωγής και κεφαλαίων, με μετατροπή των φτωχομεσαίων αγροτών σε σύγχρονους δουλοπάροικους. Το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας υπηρετεί αυτή τη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της Σάμου ένιωσε στο πετσί του τα αποτελέσματα της επίθεσης του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. Περιφέρεια, κυβέρνηση και ΕΕ έβαλαν λουκέτο στα σφαγεία, αποχαρακτήρισαν βοσκοτόπια, άσκησαν πολιτική περιορισμών και απαγορεύσεων με στόχο να αφανίσουν τους κτηνοτρόφους του νησιού και να δωρίσουν το εισόδημά τους στους εμποροβιομήχανους παραγωγής γάλακτος και κρεάτων.

Η διάλυση των συνεταιρισμών στον κλάδο του ελαιολάδου και η κατάργηση της κρατικής παρέμβασης στις τιμές, είχε αποτέλεσμα τη δραματική πτώση της τιμής παραγωγού και τη συσσώρευση υπερκερδών στα ταμεία των μεγαλεμπόρων και τραπεζιτών. Σήμερα τη στιγμή που το λαϊκό νοικοκυριό αγοράζει πανάκριβο το ελαιόλαδο ο ελαιοπαραγωγός της Σάμου δεν καλύπτει ούτε το καλλιεργητικό κόστος.

Η αμπελουργία του νησιού δέχεται επίθεση από ιδιωτικά συμφέροντα και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, ΕΕ, περιφέρεια, κυβερνήσεις, κόμματα του ευρωμονόδρομου. Η τραπεζική τοκογλυφία και η κρατική φοροληστεία σε συνδυασμό με την ενδοτική στάση των συμβιβασμένων Δ.Σ. της ΕΟΣΣ στην αντιαγροτική, αντισυνεταιριστική πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ, μείωσαν το εισόδημα του σαμιώτη αμπελουργού στο 50% την τελευταία δεκαετία. Η επίθεση αυτή, βασίζεται στο περιβάλλον που διαμόρφωσε για δεκαετίες η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ και στοχέυει στην παράδοση των αμπελουργών και της ΕΟΣΣ στα νύχια της κερδοφορίας ιδιωτικών συμφερόντων.

Ο προσχηματικός χαρακτηρισμός της ποιότητας του κρασιού με βάση ποσοτικά στοιχεία που επιβάλλονται εδώ και 30 χρόνια με ασφυκτικό περιορισμό των στρεμματικών αποδόσεων δημιουργεί σήμερα συνθήκες που εξωθούν τον σαμιώτη αμπελουργό στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας. Αυτουργοί αυτού του διαρκούς και καλά μελετημένου εγκλήματος που διαπράττεται εδώ και δεκαετίες εναντίον της φτωχομεσαίας αγροτιάς είναι όχι μόνο οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, όχι μόνο η ΕΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), όχι μόνο οι προδοτικές ηγεσίες του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος αλλά και όλα τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου. Τα κόμματα αυτά εκτός του οτι ψήφισαν και υπερθεμάτισαν υπέρ της ΚΑΠ της ΕΕ σπέρνουν αυταπάτες οτι τα προβλήματα θα λυθούν μέσα στη λυκοσυμμαχια της ΕΕ, μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα που σαπίζει και τσαλαπατάει αγρότες, εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, φτωχά λαϊκά στρώματα για να επιβιώσει.

Η Αγροτική Αναγέννηση καλεί όλους τους αγρότες σε μια πλατιά συμμαχία με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους τις γυναίκες και τη νεολαία, για την υπεράσπιση του εισοδήματός μας. Να παρθούν μέτρα ενίσχυσης των ανέργων που δημιουργούν οι πολιτικές τους. Να αγωνιστούμε για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης. Για την ανατροπή αυτών των πολιτικών και του καπιταλιστικού συστήματος που τις παράγει. Είναι ο μοναδικός δρόμος διεξόδου της αγροτιάς.

  • ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ. ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΑΣ.
  • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΗ

στις 7.00 το απόγευμα στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,330ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ