Home Τ. Αυτοδιοίκηση ΛαΣ Βορείου Αιγαίου για την Συνεδρίαση Π.Σ. 22_12_2015 και Τουρισμό

ΛαΣ Βορείου Αιγαίου για την Συνεδρίαση Π.Σ. 22_12_2015 και Τουρισμό

by ikariaki.gr
4 views

λασ βορειου αιγαιουΠερίληψη των παρεμβάσεων του περιφ. Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Στρατή Κόρακα κατά τη συνεδρίαση του Π.ΣΒ Α στις 22/12/2015:

  • Θέμα 1ο. 11η τροποποίηση π/υ Β. Αιγαίου:

Υπενθυμίζουμε ότι καταψηφίσαμε τον π/υ του 2015, χαρακτηρίζοντας τον π/υ της εξαθλίωσης λόγω του εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου του. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι και οι συνεχείς τροποποιήσεις του στη λογική του «ράβε ξήλωνε». Ψηφίζουμε λευκό.

  • Θέμα 2ο. 5η τροποποίηση προγράμματος έργων

Έχοντας καταψηφίσει το Πρόγραμμα έργων ψηφίζουμε λευκό για την τροποποίησή του διαπιστώνοντας ότι και ορισμένα από τα ελάχιστα που προβλεπόταν δεν προχώρησαν.

  • Θέμα 3ο. Πρόγραμμα τεχνικών έργων έτους 2016.

Η πρόταση που γίνεται για τα έργα κατά το 2016 είναι έκθεση επιθυμιών «στον αέρα», δεδομένου ότι οι οικονομικοί πόροι της Περιφέρειας βρίσκονται σε κάθετη πτώση. Υπενθυμίζουμε ότι για το 2015 η πλειοψηφία είχε ψηφίσει 92 εκατομ. για έργα από το περιφ. ταμείο (για τα οποία δεν έχουμε απολογισμό) ενώ για το 2016 ψήφισε 53 εκατομ. που είναι αμφίβολο αν θα διατεθούν. Καταψηφίζουμε.

  • Θέμα 4ο. Στρατηγική ΠΒΑ για τον τουρισμό….

Η εισήγηση του κα’ ύλην αρμόδιου Περιφερειάρχη είναι προσανατολισμένη στον «ποιοτικό τουρισμό» προερχόμενον από το εξωτερικό. Δεν γίνεται καθόλου λόγος για τον εσωτερικό τουρισμό και ακόμα περισσότερο για το δικαίωμα των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, γενικότερα, για διακοπές ανάπαυσης και ψυχαγωγίας . Επίσης θεωρούμε εξαιρετικά υψηλό το προβλεπόμενο κονδύλιο των 568000 ευρώ για τουριστική προβολή προσανατολισμένη σε λάθος κατεύθυνση. Πιστεύουμε τέλος, όπως έχουμε συχνά τονίσει ότι οι συμμετέχοντες υπό την αιγίδα της περιφέρειας επιχειρηματίες στις εκθέσεις πρέπει να επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης αν όχι το σύνολο.

Για τους λόγος αυτούς καταψηφίζουμε.

  • Θέμα 5ο..Προγραμματισμός 1ου τριμήνου δράσεων εξωστρέφειας….

Συμφωνούμε η Περιφέρεια να παίξει ένα ρόλο συντονιστικό-συμβουλευτικό για την προβολή των προϊόντων της ΠΒΑ και τη συμμετοχή των παραγωγών (ιδιωτών και Συνεταιρισμών) στις διεθνείς και ελληνικές εκθέσεις. Δεν συμφωνούμε όμως να αναλαμβάνει και τις δαπάνες και μάλιστα 20.000 για συμμετοχή σε τρεις εκθέσεις στην Ελλάδα. Αυτές πρέπει να επιβαρύνουν τους εκθέτοντες και η Περιφέρεια να επωμίζεται μόνο τη δαπάνη της δικής της συμμετοχής. Ψηφίζουμε λευκό.

  • Θέμα 6ο. Παράταση προγραμματικής Σύμβασης.

Ψηφίζουμε λευκό διότι είχαμε ψηφίσει λευκό και για τα κοινωνικά παντοπωλεία. Θεωρούμε ότι η φτώχεια και η εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων που προκαλεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν αντιμετωπίζεται με συσσίτια και διανομή τροφίμων, Αυτή η κατάσταση, που επιδεινώνεται, είναι κατάντια απαράδεκτη που θα τερματιστεί οριστικά μόνο με την ανατροπή της πολιτικής και του συστήματος που τη δημιουργούν.

  • Θέμα 7ο. Προγαμματική Σύμβ. για θερμοπηγές και Σάρλιτσα….

Πρρόκειται για σημαντικό περιουσιακό στοιχείο που κακώς ο ιδιοκτήτης του Τ.Σ.Α.Υ. το άφησε τόσα χρόνια να καταρεύσει. Υπερψηφίζουμε τη σύμβαση για την αναστύλωση, ουσιαστικά, των λουτρών και του Σάρλιτσα, διατυπώνοντας ορισμένες ενστάσεις και επιφυλάξεις όπως :

– Ολόκληρη η δαπάνη (4.240.000) αναλαμβάνεται από την ΠΒΑ με συμμετοχή του ΕΕΤΑ-ΤΣΑΥ μόνο 60.000 ευρώ και όχι μόνο καμιά συμμετοχή οικονομική του ΥΠ.ΠΟ.Α. αλλά και αν χρειαστεί απασχόληση υπαλλήλων του Υπουργείου (Αρχαιολογία), αυτοί θα αμείβονται από την Περιφέρεια !!

banner
  • Το Σάλιτσα να μετατραπεί σε θερμαλιστικό ιαματικό κέντρο, διότι είναι μάλλον αδύνατη η αξιοποίησή του ως ξενοδοχείο παίρνοντας υπόψη τις σύγχρονες απαιτήσεις.
  • Δεν συμφωνούμε με τον όρο της σύμβασης οι συνταξιούχοι υγειονομικοί να μην πληρώνουν και να πληρώνουν το 50% οι εν ενεργεία υγειονομικοί. Προτείνουμε να πληρώνουν και οι συνταξιούχοι το 50% και συμφωνούμε με την πρόταση να πληρώνουν οι εν ενεργεία το 75%.
  • Ζητάμε να καθοριστούν χρονικά όρια μέσα στα οποία θα ολοκληρωθούν τα έργα για να αποφύγουμε τον συνήθη κίνδυνο της επ’ αόριστον αναβολής. Ίσως θάπρεπε να τεθούν οι προθεσμίες μέσα στη σύμβαση. Και, φυσικά, πρέπει να ξεκαθαριστεί πού θα βρεθούν τα 4.000.000.

Θέμα 8ο. Υπερψηφίζουμε θεωρώντας ότι είναι ένα σημαντικό βήμα για την αναβίωση της εταιρείας που κακώς πήγε για εκκαθάριση.

  • Θέμα 9ο. Υπερψηφίζουμε προβάλλοντας το αίτημα της ελεύθερης χρήσης των παραλιών από όλους.

 

 

Σάμος 28/12/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τοποθέτηση Αντώνη Δράκου , περιφερειακού Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης για το 4ο Θέμα: «Στρατηγική της Περιφέρειας για τον Τουρισμό- έγκριση προγράμματος τουριστικής προβολής 2016»

Για το θέμα που συζητάμε έχω να κάνω τις παρακάτω διαπιστώσεις, ιδίως για το πρώτο σκέλος, τη στρατηγική για τον τουρισμό.

  1. Το θέμα του τουρισμού το προσεγγίζουμε όχι μόνο από την οικονομική του διάσταση αλλά και από την ανάγκη και το δικαίωμα του λαού στις διακοπές και στην αναψυχή.

  2. Ο τουρισμός στη περιφέρεια και ιδίως στη Σάμο παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία του νησιού και αν θέλετε με τα ετεροβαρή χαρακτηριστικά, σε σχέση με τους άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως τόνισε και ο επικεφαλής της παράταξής μας Στρατής Κόρακας. Ο κλάδος του τουρισμού απασχολεί το 60% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού στο νησί και πολύ περισσότερο αν συνυπολογίσουμε και τους άλλους κλάδους που εξαρτώνται ή επηρεάζονται από αυτόν. Τον χαρακτηρίζει η εποχικότητα του εισοδήματος το οποίο συμπληρώνεται από την απασχόληση στην αγροτική οικονομία.

  3. Δυστυχώς όμως βλέπουμε ότι και τα 2 εισοδήματα μειώνονται συνεχώς. Και από την τουριστική ανάπτυξη, οι μόνοι που κέρδισαν ήταν οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές επιχειρήσεις διακίνησης των τουριστών, με την εκτόξευση των κερδών τους, ιδίως αυτή την περίοδο της κρίσης που περνάμε στην Ελλάδα. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι που είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται 40% και η φορολογία τους να αυξάνει. Αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι που με την συμπίεση των τιμών αλλά και την εξοντωτική φορολογία έγιναν εύκολη λεία για τους κολοσσούς και είτε έριξαν τις τιμές, είτε πούλησαν-ενοικίασαν τις επιχειρήσεις τους, είτε έκλεισαν, παρόλο που η κίνηση όπως άκουσα εισηγητικά αυξήθηκε άρα και τα κέρδη.

  4. Ο εσωτερικός τουρισμός μειώθηκε απελπιστικά λόγω της φτωχοποίησης του λαού με τα μέτρα που πάρθηκαν τα τελευταία χρόνια. Μέτρα υπεράσπισης των κερδών του κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού (μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά).

  5. Ένας σοβαρός παράγοντας που επηρεάζει και τον τουρισμό είναι οι κακές και πανάκριβες συγκοινωνίες (ακτοπλοϊκές, αεροπορικές, εσωτερικές) που έχουν τα νησιά μας. Και αντί να καταγγελθεί εισηγητικά, αντίθετα η εισήγηση λέει ότι είχαμε βελτίωση. Μόλις προχτές το Σ.Α.Σ. απέκλεισε τη Σάμο και άλλα νησιά της Περιφέρειας από την σύνδεση με την Θεσσαλονίκη.

Η Περιφέρεια θα πρέπει να σταματήσει να προτείνει λύσεις και να στηρίζει πολιτικές που εξυπηρετούν το εφοπλιστικό κεφάλαιο και να συνταχτεί με το εργατικό-λαϊκό κίνημα διεκδικώντας δημόσιο φορέα συγκοινωνιών, για να έχουμε φτηνές, σύγχρονες και γρήγορες συγκοινωνίες, καθημερινά δρομολόγια με Πειραιά, Β. Ελλάδα, αλλά και των νησιών μεταξύ τους. Να αντισταθεί στην ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων και λιμανιών.

  1. Για όλα αυτά η ΛΑΣ προτείνει άλλη πολιτική ανάπτυξης, που από τον τουρισμό θα ωφελούνται οι εργαζόμενοι και όχι τα μονοπώλια. Που ο τουρισμός θα είναι δικαίωμα για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Λ.Α.Σ Β. Αιγαίου

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue