3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Δουβλίνου

Ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή 22/10/17 το 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Δουβλίνου. Το Φεστιβάλ παρουσιάζει ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους μαζί με ειδικές εκδηλώσεις σε κορυφαίους πολιτιστικούς χώρους του Δουβλίνου.

Το Όραμα και ο στόχος του Φεστιβάλ είναι να προωθήσει τον ελληνικό πολιτισμό μέσα από μια ποικιλία ταινιών και εκδηλώσεων και να δείξει δεσμούς μεταξύ της Ιρλανδίας και της Ελλάδας.

Στο Φεστιβάλ παρουσιάζονται τελευταίες ταινίες από διεθνώς αναγνωρισμένους σκηνοθέτες και αναδυόμενους κινηματογραφιστές, οι οποίοι παράγουν σήμερα πολλές από τις πιο δυναμικές και καινοτόμες και ταινίες στον κόσμο.

Εκτός από την προβολή ταινιών, διοργανώνονται και εκδηλώσεις που παρουσιάζουν τον ελληνικό πολιτισμό.

Την Πέμπτη 19/10 προβλήθηκε η ταινία Xamou (Ξα Μου) της Κειώς Φανουράκη σε σενάριο της ίδιας. Παίζουν οι Γιώργος Χωραφάς, Σοφία Χιλ, Λευτέρης Ελευθερίου, Ζωή Χωραφά, Νίκος Μπουσδούκος κ.ά. Ο ήρωας της ιστορίας, χάνει την εργασία του εν μέσω της οικονομικής κρίσης, απορρίπτεται από την οικογένειά του και αρχίζει μια περιπλάνηση σε ολόκληρη την Κρήτη.

Την Παρασκευή 20/10 προβλήθηκε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ The Longest Run (Ο πιο μακρύς δρόμος) της Μαριάννας Οικονόμου σε σενάριο της ίδιας. Η ιστορία δυο νεαρών Σύρων προσφύγων που κατέληξαν στις Ελληνικέ φυλακές κατηγορούμενοι ως διακινητές προσφύγων.

Επίσης την Παρασκευή προβλήθηκε η ταινία Boy on the Bridge (Το αγόρι στη γέφυρα) του Πέτρου Χαραλάμπους, σε σενάριο των Εύας Μάκη και Σταύρου Παμπαλλή. Παίζουν οι, Κίκα Γεωργίου, Τόνυ Δημητρίου, Κώστας Δημητρίου, Σπύρος Σταυρινίδης, Ανδρέας Τσελεπός κ.ά. Σε ένα φαινομενικά ειδυλλιακό κυπριακό χωριό, οι ατέλειωτες καλοκαιρινές ημέρες του δωδεκάχρονου Σωκράτη διακόπτονται απότομα, όταν θα βρεθεί στο κέντρο μιας έρευνας δολοφονίας, η οποία εκθέτει ένα σκοτεινό οικογενειακό μυστικό και αλλάζει τη ζωή του για πάντα.

Στο πρόγραμμα του Σαββάτου περιλαμβάνονταν το βραβευμένο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ True Blue του Χάρη Ραφτογιάννη, για τη ζωή ενός ζεύγους ηλικιωμένων Ελληνοαμερικανών στην Ικαρία και το επίσης βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Απόστολου Καρακάση, Next Stop: Utopia (Επόμενη στάση: Ουτοπία) για την κατάληψη και τη λειτουργία από τους εργαζόμενους, ενός χρεωκοπημένου εργοστασίου.

Ακόμη το Σάββατο προβλήθηκε και η ταινία Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου σε σενάριο του ίδιου και του Σύλλα Τζουμέρκα. Παίζουν οι, Έλλη Τρίγγου, Μάκης Παπαδημητρίου, Ντίμι Χαρτ, Σύλλας Τζουμέρκας, Μάρκους Κόλλεν κ.ά. Η καλοκαιρινή ιστορία ενός μεσήλικα γιατρού σε ένα ελληνικό νησί, που αποκτάει εμμονές με μια νεαρή ασθενή του.

Την Κυριακή 22/10 προβάλλεται το βραβευμένο φιλμ του Γιάννη Σακαρίδη Amerika Square (Πλατεία Αμερικής) με τους Γιάννη Στάνκογλου, Μάκη Παπαδημητρίου, Θέμιδα Μπαζάκα, Ξένια Ντάνια, Ερρίκο Λίτση κ.ά. Θα ακολουθήσει συναυλία του Ντουέτου Greekadelia (Κρίστι Στασινοπούλου-Στάθης Καλυβιώτης).

Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα “Μύθοι και Αρχέτυπα της Ελλάδας”.

 

(Πηγή: greekfilmfestival.ie)

(Οι εικόνες από το περσινό 2ο Φεστιβάλ)

 

Αναδημοσίευση από : http://www.verianet.gr

 

Check Also

Προβολή CineDoc: Επιχείρηση Αρκτική – Παρασκευή 31 Ιανουαρίου

Οι σύλλογοι ‘ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΦΟΥΤΡΙΔΗΣ’ και ‘ΕΡΓΑΝΗ ΑΘΗΝΑ’  παρουσιάζουν  το φεστιβάλ ταινιών ‘CINEDOC ISLAND’, στην αίθουσα …