Home Εκπαίδευση Ψηφίσματα από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας Φούρνων

Ψηφίσματα από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας Φούρνων

by ikariaki.gr
3 views

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΙΚΑΡΙΑΣ – ΦΟΥΡΝΩΝ

[email protected]

τηλέφωνο: 6973062590

 

 ΑΠ:    , 12/11/17

ΠΡΟΣ:

Δ/νση Π.Ε. Σάμου

banner

Περ/κή Δ/νση Εκπ/σης Β. Αιγαίου

Υπουργείο Παιδείας

Σύλλογοι

ΜΜΕ

Μέλη Συλλόγου

 

Θέμα: ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ!

Άλλη μια πράξη κοινωνικής ευαισθησίας ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο πέταξε στο δρόμο δυο συμβασιούχους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στον Πειραιά και στη Βοιωτία. Η ανθρωπιά της είναι τόσο μεγάλη που αδιαφόρησε για το γεγονός ότι επρόκειτο για συναδέλφους που ανήκουν σε ειδική κατηγορία λόγω ανίατης ασθένειας.

Ο λόγος που επικαλείται το Υπουργείο είναι ότι οι συναδέλφισσες, που ανήκουν σε ειδική κατηγορία, δεν έχουν προσκομίσει το πιστοποιητικό από ΙΚΑ-ΕΤΑΜ – Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).

Η συναδέλφισσα από τον Πειραιά είχε καταθέσει σχετική αίτηση για εξέταση και έκδοση του πιστοποιητικού από τις 25 Απριλίου 2017 ενώ έχει ήδη καταθέσει ανάλογο πιστοποιητικό την προηγούμενη σχολική χρονιά, αλλά αυτό στην πορεία έληξε. Η ίδια απευθύνθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και εξήγησε το αυτονόητο, ότι δεν ευθύνεται η ίδια για την καθυστέρηση, αλλά το ΚΕΠΑ (δημόσια υπηρεσία). Εξήγησε επίσης ότι η ασθένειά της  δεν είναι ιάσιμη, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το τελευταίο πιστοποιητικό του ΚΕΠΑ που έληξε. Κατέθεσε τέλος τον αριθμό πρωτοκόλλου που έχει λάβει για να εξεταστεί ξανά και να εκδώσει νέο πιστοποιητικό από Απρίλη.

Μια ημέρα αργότερα, το Υπουργείο Παιδείας με ένα ανεπαίσχυντο Δελτίο Τύπου ανακοίνωσε και επίσημα την απόλυση αυτή. Δηλαδή η κυβέρνηση που υποστελεχώνει τις υπηρεσίες υγείας και ευθύνεται για την πολύμηνη καθυστέρηση των ΚΕΠΑ στη συνέχεια ζητάει και τα ρέστα από τους εργαζόμενους.

Αντίστοιχο ήταν και το περιστατικό απόλυσης συναδέλφισσας αναπληρώτριας, που δούλευε στην Βοιωτία στις 18 Οκτωβρίου.

Καλούμε όλους τους ΣΕΠΕ και τις ΕΛΜΕ να πάρουν τώρα αποφάσεις. Απαιτούμε να γυρίσουν εδώ και τώρα στη δουλειά οι συνάδελφοι, με ταυτόχρονη προσμέτρηση όλης της προϋπηρεσίας από την ημέρα που διορίστηκαν, χωρίς καμιά διακοπή, αλλά και πληρωμή των ημερομισθίων που έχασαν.

 

Για το ΔΣ

Η πρόεδρος                                                                Η Γραμματέας

 

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΙΚΑΡΙΑΣ – ΦΟΥΡΝΩΝ

[email protected]

τηλέφωνο: 6973062590

 

ΑΠ:    , 12/11/17

ΠΡΟΣ:

Μέλη Συλλόγου

Σωματεία

ΜΜΕ

 

Θέμα: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α.!

 

Οι εκπαιδευτικοί που εργαζόμαστε σε νησιωτικές περιοχές έχουμε μαζί με τα βάρη που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι, επιπλέον προβλήματα που προκύπτουν από τη φυσιογνωμία της εργασίας μας στη νησιωτική Ελλάδα και αφορούν τις μεγάλες αποστάσεις, τις δυσκολίες μετακίνησης ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, τις γενικότερες συνθήκες διαβίωσης. Για τους αναπληρωτές συναδέλφους δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι χρηματοδοτούν από την τσέπη τους την ολιγόμηνη υπηρέτηση σε κάποιο ακριτικό νησί.

Με την έναρξη του 2018 η κυβέρνηση «ξεπαγώνει» τον μειωμένο κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά. Το συγκεκριμένο μέτρο θα αυξήσει το ήδη υψηλό κόστος διαβίωσης στα νησιά (καύσιμα, εμπορεύματα, υπηρεσίες)  από την μία μέρα στην άλλη. Το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά, το οποίο καθιερώθηκε πριν από πολλά χρόνια μετά από επίμονους διεκδικητικούς αγώνες και πιέσεις των νησιωτών, δεν ήταν  χάρισμα. Ήταν ένα ελάχιστο αντιστάθμισμα   για μια σειρά αρνητικών παραγόντων που συνεπάγεται η «νησιωτικότητα» όπως: το επιπλέον κόστος διαβίωσης από το συνεχώς αυξητικό κόστος των θαλάσσιων – αεροπορικών μεταφορών, οι μεγάλες ελλείψεις στον δημόσιο τομέα της υγείας εξαιτίας των συνεχών περικοπών στην χρηματοδότησή του καθώς και άλλων ιδιαιτεροτήτων.

Αυτό το βαθιά αντιλαϊκό μέτρο θα επιφέρει βαρύ χτύπημα στο εισόδημα μας το οποίο έχει ήδη λεηλατηθεί με βαριά φορολογία, μειώσεις μισθών και συντάξεων, περιορισμό και κόψιμο κοινωνικών δαπανών και δικαιωμάτων. Ας αναλογιστούμε ότι ως συνέπεια των 3 μνημονίων οι μισθοί των εκπαιδευτικών ήδη περικόπηκαν κατά 6!!!

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ικαρίας- Φούρνων ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου (ΕΚΣ) και μαζί με άλλα σωματεία του νησιού θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση της Τρίτης 14 Νοεμβρίου στις 19:00 στην πλατεία Ευδήλου, στηρίζοντας την απόφαση Εργατικών Κέντρων των νησιών του Αιγαίου να κινητοποιηθούν την ίδια μέρα παλεύοντας και διεκδικώντας:

 

  • Να μη καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά μας.
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Να διευρυνθεί ο μειωμένος Φ.Π.Α. για όλα τα νησιά της χώρας.
  • Αφορολόγητο ατομικό όριο για όλους 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και να εκπίπτουν από τη φορολόγηση και οι δαπάνες υγείας, ΔΕΗ, θέρμανσης, νερού, τηλεφώνου.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
  • Απαγόρευση των πλειστηριασμών για το λαό.
  • Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.

 

Ταυτόχρονα καλούμε όλα τα σωματεία και τους συλλόγους στην Ικαρία να στηρίξουν την κινητοποίηση στις 14/11 στις 19:00 στον Εύδηλο, τα σωματεία και τους συλλόγους σε όλα τα νησιά να προβούν σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις.

 

 

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος                                                                Η Γραμματέας

 

Σωτηρίου Αναστασία                                                 Γλαρού Αθηνά

 

 

 

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΙΚΑΡΙΑΣ – ΦΟΥΡΝΩΝ

[email protected]

τηλέφωνο: 6973062590

 

ΑΠ:    , 11/11/17

ΠΡΟΣ:

Μέλη Συλλόγου

Σωματεία

ΜΜΕ

 

Θέμα: Όχι στα πυρηνικά σχέδια

Τα Σωματεία, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο βροντοφωνάζουμε:

ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ – ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΓΕΝΝΟΥΝ ΦΤΩΧΕΙΑ-ΠΟΛΕΜΟΥΣ-ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ

Παρά τις συνεχείς διαψεύσεις από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ που δεν σταματά να παίρνει συγχαρητήρια από ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ, το μεγάλο κεφάλαιο για τη σταθερή στήριξη που προσφέρει στα σχέδια τους να αιματοκυλούν τους λαούς, είναι αποκαλυπτική η ενοχή της, όπως αποδεικνύεται από έγγραφα που επιβεβαιώνουν την προετοιμασία της Νατοϊκής βάσης στον Άραξο να υποδεχτεί πυρηνικά όπλα.

Ήδη, η σημερινή Κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των Κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δίνει Γη και Ύδωρ στα γεράκια των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ

  • Έκανε το Αιγαίο ΝΑΤΟική Λίμνη, καλώντας τους φονιάδες των λαών να περιπολούν στο Αιγαίο
  • Ανανέωσε την παραχώρηση της Βάσης της Σούδας στους Αμερικανούς, δίνοντας τους το πάτημα που θέλουν για να αιματοκυλούν τους λαούς της περιοχής.
  • Έχει παραδώσει λιμάνια, αεροδρόμια, την γη, τον αέρα και το νερό της Ελλάδας στους δολοφόνους των λαών για να πηγαινοφέρνουν τους στρατούς τους και υπέγραψε με τις ΗΠΑ τώρα τη δημιουργία νέων Βάσεων για το ΝΑΤΟ και επέκταση των παλιών.
  • Συμμετέχει ενεργά με Ελληνικές Δυνάμεις σε 13 ιμπεριαλιστικές αποστολές όπου Γης και δίνει χείρα βοηθείας σε κάθε επέμβαση των ΝΑΤΟ-ΕΕ στην περιοχή

Τη στιγμή που η Κυβέρνηση τσακίζει μισθούς και μεροκάματα, πετσοκόβει συντάξεις και επιβάλλει βάρβαρους φόρους στον λαό, την ίδια στιγμή είναι μια από τις 4 χώρες παγκοσμίως που δαπανά το 2% του ΑΕΠ για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς (τρίτη σε επίπεδο ΕΕ και πέμπτη στον κόσμο στην κούρσα των εξοπλισμών). Και επιπλέον έκλεισε συμφωνία με τις ΗΠΑ 2,5 δις για εκσυγχρονισμό των αεροπλάνων F16.

Από τη μια καταδικάζει τον λαό στην πείνα, και από την άλλη βάζει πάνω απ’ το κεφάλι του μια ωρολογιακή –πυρηνική- βόμβα που περιμένει να εκραγεί!

Σε μια περίοδο που οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, η κλιμάκωση των συγκρούσεων και η επιθετικότητα οξύνεται, όπως οξύνεται και η διαπάλη για τις αγορές, τους δρόμους μεταφορών και τις ενεργειακές πηγές, αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι η συμπόρευση με το ΝΑΤΟ, η συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, η λεγόμενη «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» είναι ΚΙΝΔΥΝΟΣ-ΘΑΝΑΤΟΣ για τους εργαζομένους και τον λαό.

ΣΤΟΠ στα Πυρηνικά Σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Έξω οι Βάσεις και οι Αμερικανοί

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ

 

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος                                                                Η Γραμματέας

 

Σωτηρίου Αναστασία                                                 Γλαρού Αθηνά

 

 

 

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΙΚΑΡΙΑΣ – ΦΟΥΡΝΩΝ

[email protected]

τηλέφωνο: 6973062590

 

ΑΠ:    , 12/11/17

ΠΡΟΣ:

Μέλη Συλλόγου

Σωματεία

ΜΜΕ

 

 

Θέμα: Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία.

 

Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην Απεργία, την οργάνωση, την συλλογική πάλη και δράση. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων στη Βουλή για να χτυπήσει και να τρομοκρατήσει την εργατική τάξη για να μην σηκώνει κεφάλι.

Μπορούμε να βάλουμε φρένο στα σχέδια τους.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που υπογράφουμε το κείμενο αυτό καλούμε κάθε Εργατικό Κέντρο, κάθε Ομοσπονδία κάθε Συνδικάτο, κάθε συνδικαλιστή, τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, να συμπορευτούμε μαζί στον αγώνα που είναι αναγκαίος για να μην περάσουν οι απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεων του. Οι εργαζόμενοι να συζητήσουμε στους χώρους δουλειάς και μέσα από συλλογικές διαδικασίες μαζικά, μαχητικά και αποφασιστικά να δώσουμε απάντηση στα απεργοκτόνα σχέδια τους. Χωρίς καμιά καθυστέρηση να οργανώσουμε την πάλη μας δημιουργώντας προϋποθέσεις για κλιμάκωση της απάντησης μας και με Γενική Απεργία.

Παρά τα  όσα  διακηρύσσει  η κυβέρνηση  για « δίκαιη « ανάπτυξη , για επιστροφή στην κανονικότητα, για  βελτίωση της ζωής των εργαζομένων η επίθεση θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση. Η 3η αξιολόγηση θα συνοδεύεται με νέες περικοπές στις λαϊκές ανάγκες με γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Γι’ αυτό και κλιμακώνει την επίθεση γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής και των αντεργατικών μέτρων προϋποθέτει την θωράκιση όλου του κατασταλτικού οπλοστασίου ώστε  να μπουν οι αγώνες των εργαζομένων στο « γύψο» της προσαρμογής των  απαιτήσεων και των αναγκών του κεφαλαίου.

Αυτοί οι σχεδιασμοί  θα πάρουν την θέση τους δίπλα στις δικαστικές αποφάσεις που βγάζουν όλες τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές, στις  καταδίκες απεργών  με πολλούς μήνες φυλάκισης  επειδή παλεύουν για τις ανάγκες τους, για συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές, στις αποφάσεις για πολιτική επιστράτευση  και τις απειλές βαρύτατων συνεπειών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα διατάγματα κυβέρνησης και εργοδοσίας για « σιγή νεκροταφείου»

Θέλουν να τσακίζουν την ζωή μας και να μην βγάζουμε άχνα.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης όπως και των προηγούμενων, των άλλων κομμάτων και δυνάμεων του κεφαλαίου για «παρεμβάσεις» που θα ενισχύσουν την δημοκρατία και την συμμετοχή των εργαζομένων στην λήψη των αποφάσεων στα συνδικάτα μόνο τα μικρά παιδιά μπορούν να ξεγελάσουν.

Θέλουν να βάλουν κάτω από τον έλεγχο τους, τους αγώνες των εργαζομένων ώστε να μην αμφισβητούνται τα συμφέροντα του ΣΕΒ, των Εφοπλιστών, των Τραπεζιτών και των άλλων αρπαχτικών του ιδρώτα των εργαζομένων. Όλων αυτών που στο όνομα της κερδοφορίας τους  απαιτούν εδώ και χρόνια  να παρθούν μέτρα για τις απεργίες ώστε να διευκολυνθούν ακόμη περισσότερο  να τσακίζουν κάθε έννοια δικαιώματος των εργαζομένων  και να επιβάλουν χειρότερους όρους δουλειάς, να βάζουν εμπόδια στην οργάνωση της εργατικής τάξης, στη δράση των συνδικάτων. Να έχουν συνδικάτα του χεριού τους, στη δούλεψη τους.

Να βάλουν εμπόδια στον αγώνα για να διεκδικήσουμε το σχέδιο των 535 Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ και επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, ως βάση για αυξήσεις. Στον αγώνα για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που επέβαλαν μισθούς πείνας των 586 ευρώ και επαναφορά της καθολικής ισχύος και υποχρεωτικότητας. Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων. Διεκδικούμε ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς. Στον αγώνα για κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, για σταθερή και μόνιμη δουλειά.

 

Δηλώνουμε την απόφασή μας: Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε κανένα νόμο που θα βάζει εμπόδια στην λειτουργία και τη δράση, στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων. Θα απαντήσουμε με γενική απεργία. Δεν υποχωρούμε όσους νόμους και αν ψηφίσουν. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την κατάργηση των αντεργατικών, αντιλαϊκών νόμων, των μνημονίων.

 

 

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος                                                                Η Γραμματέας

 

Σωτηρίου Αναστασία                                                 Γλαρού Αθηνά

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΙΚΑΡΙΑΣ – ΦΟΥΡΝΩΝ

[email protected]

τηλέφωνο: 6973062590

 

ΑΠ:    , 12/11/17

ΠΡΟΣ:

Δ/νση Π.Ε. Σάμου

Περ/κή Δ/νση Εκπ/σης Β. Αιγαίου

Υπουργείο Παιδείας

ΚΟΙΝ:

Μέλη Συλλόγου

 

 

Θέμα: Κάλυψη οδοιπορικών αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Σαν να μην ήταν αρκετή η διαρκής μετακίνηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών-λάστιχο από τόπο πρόσληψης σε τόπο πρόσληψης, η διάθεσή τους σε σχολικές μονάδες οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικά χωριά γεννά πολλά επιπρόσθετα προβλήματα.

Σε περιοχές όμως όπως αυτή της Ικαρίας και των Φούρνων δεν υπάρχει συγκοινωνία που να εξυπηρετεί την μετάβαση των εκπαιδευτικών από το ένα χωριό στο άλλο. Εξαιτίας των μεγάλων περικοπών στις απολαβές, οι αναπληρωτές, οι οποίοι χρόνια τώρα ζουν στο νοίκι, κάθε χρονιά πασχίζουν πρώτον να επιβιώσουν και δεύτερον να αποταμιεύσουν τα χρήματα που θα τους χρειαστούν για να καταφέρουν να παρουσιαστούν στον τόπο που θα κληθούν να εργαστούν την επόμενη σχολική χρονιά. Η συγκέντρωση χρημάτων για την έκδοση διπλώματος, την αγορά και συντήρηση αυτοκινήτου, ιδιαίτερα για τους αναπληρωτές που προσλαμβάνονται για λιγοστούς μήνες κάθε χρόνο, φαντάζει αδιανόητη. Άλλωστε, η κατοχή διπλώματος οδήγησης και οχήματος δεν περιλαμβάνονται στα απαραίτητα προσόντα των Εγκυκλίων που αφορούν τις προσλήψεις αναπληρωτών.

Τι γίνεται, λοιπόν, όταν ένας εκπαιδευτικός που διατίθεται σε σχολικές μονάδες διαφορετικών χωριών δεν έχει στην κατοχή του κάποιο όχημα; Αναγκάζεται να νοικιάσει αυτοκίνητο σε μια τουριστική περιοχή πληρώνοντας με τον πενιχρό μισθό του ουσιαστικά ένα δεύτερο νοίκι! Τι γίνεται στην περίπτωση που μια εκπαιδευτικός δεν έχει δίπλωμα οδήγησης; Κάνει ωτοστόπ (!!!) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά της!

Δεν ανεχόμαστε οι συνάδελφοί μας να εξοντώνονται οικονομικά ούτε να θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα προκειμένου να μεταβούν στην εργασία τους.

Σας απευθύνουμε το ερώτημα, τι ακριβώς προβλέπεται για την καταβολή οδοιπορικών εξόδων στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς οι οποίοι μετακινούνται σε σχολικές μονάδες διαφορετικών χωριών στην περίπτωση που δεν υπάρχει συγκοινωνία που να τους καλύπτει και οι ίδιοι δεν διαθέτουν ιδιωτικό μεταφορικό μέσο ή δεν έχουν δίπλωμα οδήγησης.

Ταυτόχρονα αιτούμαστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση ασφαλούς και δωρεάν μεταφοράς των εκπαιδευτικών που εργάζονται στην περιοχής μας, όταν διατίθενται σε σχολικές μονάδες που βρίσκονται σε διαφορετικούς οικισμούς.

 

 

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος                                                                Η Γραμματέας

 

Σωτηρίου Αναστασία                                                 Γλαρού Αθηνά

 

 

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΙΚΑΡΙΑΣ – ΦΟΥΡΝΩΝ

[email protected]

τηλέφωνο: 6973062590

 

ΑΠ:    , 12/11/17

ΠΡΟΣ:

Δ/νση Π.Ε. Σάμου

Περ/κή Δ/νση Εκπ/σης Β. Αιγαίου

Υπουργείο Παιδείας

ΚΟΙΝ:

Μέλη Συλλόγου

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντείνει την επίθεσή της στις ζωές μας. Νέα μέτρα βρίσκονται στα σκαριά, ενώ ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί και αυτά που ψηφίστηκαν στο 3ο και 4ο Μνημόνιο. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο για τη θεσμοθέτηση της 2χρονης Προσχολικής Αγωγής. Αντιθέτως, διαμορφώνει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για το Νηπιαγωγείο όπως και για όλη την εκπαίδευση. Ορίζει υποχρεωτικότητα μόνο για Νήπια, προχώρησε στον διπλασιασμό από 7 σε 14 παιδιά ως ελάχιστο αριθμό για λειτουργία νηπιαγωγείου, έθεσε νέους περιορισμούς στο Ολοήμερο, προχώρησε σε αύξηση ωραρίου, θεσμοθέτησε τις μετακινήσεις μαθητών, 25αρια τμήματα, ακατάλληλα κτήρια κ.ά.

Ταυτόχρονα στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς το 60% των εργαζομένων προσλαμβάνεται με κάθε είδους συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, οι νεαρές λαϊκές οικογένειες αγκομαχάνε κάθε χρόνο να βρουν θέση για τα παιδιά τους, πληρώνοντας τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, που η χρηματοδότησή τους συναρτάται κατά κύριο λόγο από το ΕΣΠΑ. Το 50% των παιδιών είναι έξω από κάθε δομή. Χτυπιέται το δικαίωμα στη μητρότητα και αυτό σε συνδυασμό  με την οικονομική ανέχεια βάζει πρόσθετα εμπόδια στα νέα ζευγάρια.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε παρά να δούμε με καχυποψία το θέμα της συγχώνευσης των τμημάτων Νηπιαγωγών και Βρεφονηπιοκόμων όπως αυτό έρχεται στην επικαιρότητα μέσα από διάφορες ανακοινώσεις και με βάση πληροφορίες από τη σύνοδο προέδρων των παιδαγωγικών τμημάτων καθώς και κείμενου ενός «Δικτύου Πρακτικών Ασκήσεων». Οι αλλαγές που προτείνουν δεν έχουν καμία σχέση με τη σύγχρονη κοινωνική ανάγκη όλα τα παιδιά που βρίσκονται στην προσχολική ηλικία να βρίσκονται με ευθύνη του κράτους σε δημόσιες, αναβαθμισμένες και δωρεάν δομές. Είναι φανερό ότι υπάρχουν πολλαπλές στοχεύσεις όλων των κυβερνήσεων, της ΚΕΔΕ αλλά και των Παιδαγωγικών Σχολών που σχετίζονται με αλλαγές στη δομή και το περιεχόμενό της Προσχολικής Αγωγής. Το κυβερνητικό σχέδιο είναι συνέχεια των προηγούμενων “σχεδίων Αθηνά” και των συγχωνεύσεων που έκαναν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

Με ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να ξεκαθαρίσει ΑΜΕΣΑ το τοπίο, η θολούρα που η ίδια δημιουργεί εσκεμμένα, μαζί με την ΚΕΔΕ και τις Διοικήσεις των Πανεπιστημίων προωθώντας διαφόρων ειδών συμφέροντα.

Η φροντίδα και η εκπαίδευση του παιδιού με ευθύνη του κράτους είναι διεκδίκηση πρώτης γραμμής για το συνδικαλιστικό κίνημα. Απέναντι στην κυβερνητική κοροϊδία, πρέπει να δυναμώσει ο κοινός αγώνας για:

  • Να εξασφαλιστεί με καθολικό τρόπο, δημόσια και δωρεάν φοίτηση όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, από τη μικρή βρεφική έως και τη νηπιακή ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι εδώ και τώρα:

1) πρέπει να υλοποιηθεί το αίτημα για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Να λειτουργήσει παντού Ολοήμερο Νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά. 2) πρέπει τώρα όλα τα παιδιά κάτω των 4 ετών να εγγραφούν σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφεία.

  • Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό σε παιδαγωγούς, ειδικούς επιστήμονες, βοηθητικό προσωπικό, τόσους όσοι χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες.
  • Ενιαίο, παιδαγωγικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα αγωγής, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αναπτυξιακές ανάγκες της κάθε ηλικίας, με ευθύνη του κράτους και χωρίς καμία εμπλοκή Δήμων, ΜΚΟ και επιχειρήσεων.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως είναι οι συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και διατροφής των παιδιών, με ευθύνη του κράτους και με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού (μάγειροι, τραπεζοκόμοι κ.τ.λ).
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Παιδείας. Η Προσχολική Αγωγή δεν είναι εμπόρευμα για να δίνεται με κουπόνια. Είναι ανάγκη και πρέπει να δίνεται δημόσια και δωρεάν σε όλους!
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. Καμία απόλυση αναπληρωτή.

Η πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Υπονομεύει τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, φορτώνει το κόστος στους γονείς, ανοίγει δρόμο για την ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Προσχολικής Αγωγής, μέσω των Δήμων ή οτιδήποτε άλλο.

Το δημόσιο Νηπιαγωγείο δεν κινδυνεύει από τους εργαζόμενους σε άλλους χώρους, π.χ. στους παιδικούς σταθμούς, αλλά από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΝΔ, τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., την αντιλαϊκή πολιτική, που τσακίζει μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα. Βάζουμε στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο! Παλεύουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και  τους γονείς των λαϊκών οικογενειών.

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος                                                                Η Γραμματέας

 

Σωτηρίου Αναστασία                                                 Γλαρού Αθηνά

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue