Home ΚοινωνίαΠολιτικήΑπόψεις Χ. Καλογήρου : «Θέλουμε να συνεχίσουμε το έργο μας»

Χ. Καλογήρου : «Θέλουμε να συνεχίσουμε το έργο μας»

by ikariaki.gr
3 views

 

Ανθή Παζιάνου

Παρούσα δήλωσε η Περιφερειάρχης, Χριστιάνα Καλογήρου και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Από το μεγαλύτερο νησί, το δικό μας, έως το πιο μικρό του Βορείου Αιγαίου, η Περιφερειάρχης, Χριστιάνα Καλογήρου πασχίζει, ήταν και προεκλογικό της στοίχημα, να δώσει ταυτότητα στον κάθε τόπο. Παρατηρεί και διαπιστώνει με κάθε ευκαιρία συζήτησης με επιστήμονες ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου κρύβουν πολλούς «θησαυρούς», που για τους νησιώτες είναι δεδομένοι, αλλά «νίκη» για τα νησιά θα είναι, όπως είπε, όταν θα δει ένα μικρό μπουκαλάκι λάδι να πωλείται σε υψηλή τιμή σε όλα τα καταστήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αίολος 92,8 fm» χτες το πρωί μίλησε εφ’ όλης της ύλης για τους θησαυρούς του Αιγαίου και τους στόχους της περιφερειακής Αρχής. Εμείς επιλέξαμε να σταθούμε στο πολιτικό μέρος των δηλώσεών της, στα ενδοπαραταξιακά προβλήματα, το προσφυγικό, το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα και τις σχέσεις της με την κυβέρνηση και την τοπική ΝΟΔΕ. Και βέβαια στο ότι για πρώτη φορά επίσημα η Χρ. Καλογήρου δήλωσε ότι θα διεκδικήσει εκ νέου το τιμόνι της Περιφέρειας στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Έχετε μεγάλο φόρτο εργασίας. Αισθάνεστε μόνη σας;

«Όχι. Αισθάνομαι ότι έχω πάρα πολύ κόσμο δίπλα μας, ο οποίος έχει πιστέψει στο μεγάλο όραμα για το Βόρειο Αιγαίο. Γινόμαστε μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι, άνθρωποι με θεσμικό ρόλο, αλλά και απλοί πολίτες βρίσκονται στο πλευρό μας. […] Η ενασχόληση με την πολιτική δεν είναι απλή διαδικασία, αλλά δυναμική και εξελισσόμενη. Και στα νησιά μας δόξα τω Θεώ οι συνθήκες είναι μεταβαλλόμενες. Όλο αυτό είναι ένα μεγάλο ταξίδι με πολλούς συνεπιβάτες και συνοδοιπόρους. Πέραν του μεγάλου οράματος, ο δικός μου προσωπικός στόχος είναι ο πληθυσμός των νησιών μας να μεγαλώνει»

Ένα ταξίδι με πολλούς συνεπιβάτες, αλλά αρκετά ενδοπαραταξιακά προβλήματα.

«Δεν μπορούν όλοι να συμφωνούν με όλα. Στη Δημοκρατία υπάρχει πάντα και η άλλη άποψη. Όλα εδραιώνονται και μέσα από τη συμφωνία και μέσα από τη σύγκρουση. Η ζωή προχωρά μέσα από τις συγκρούσεις»

Αισθανθήκατε προδομένη;

banner

«Όχι»

Το περιμένατε;

«Ναι. Το περίμενα. Στην πολιτική όταν μπαίνει κανείς, δεν μπορεί να περιμένει ότι ο δρόμος είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Αν δεν είσαι έτοιμος να δεχτείς τις συγκρούσεις, δεν μπορείς να ασχοληθείς με την πολιτική. Είναι λογικές και ανθρώπινες. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στη διαφωνία και την αντίθετη άποψη. Με αυτόν τον τρόπο βελτιωνόμαστε όλοι, και βέβαια κι εγώ η ίδια. Πάντα, σε τέτοιες περιπτώσεις προσπαθώ να βρω τι έχω κάνει εγώ λάθος […] Στο μακρύ ταξίδι του χρόνου τα μικρά πράγματα έχουν ελάχιστη σημασία»

Ενώ εξελίσσονταν, πάντως, ο ενδοπαραταξιακός καβγάς, την ίδια ώρα υπήρχε αποδοχή της θέσης σας από την κυβέρνηση

«Ποτέ δεν έχω κρύψει και ποτέ δεν έχω διατυμπανίσει ότι είμαι ένας άνθρωπος που ανήκω στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Ανήκω στο κόμμα της ΝΔ, είμαι ενεργό στέλεχος του κόμματος, είμαι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, πρώην βουλευτής, κατέβηκα με τη σημαία του κόμματός μου- δεν είπα ότι είμαι ανεξάρτητη. Όμως είμαι ένας άνθρωπος, που προσπαθώ να συνθέτω απόψεις. Είναι μεγάλη τιμή για μένα να έχω συνεργάτες από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως ο Κώστας ο Αδαμίδης, ο Βαγγέλης ο Γιαρμαδούρος, άνθρωποι που εξακολουθούν να είναι σε άλλες παρατάξεις. Κι εμείς είμαστε στην ίδια ομάδα. Η προσπάθεια για το καλό του τόπου δεν έχει παρατάξεις και χρώματα. Το σημαντικό είναι να μπορεί κανείς να ξεπερνά πολλές φορές τις ιδεολογικές του πεποιθήσεις και χωρίς ιδεοληψία να βλέπει την κοινή συνισταμένη για το καλό του τόπου. Εκεί που πρέπει να υποστηρίξω ως Χριστιάνα Καλογήρου σε ένα εθνικό θέμα, εκεί θα βγω μπροστά και δεν έχω κανένα πρόβλημα να το στηρίξω, παρά την όποια κριτική θα ακουστεί. Είναι θέματα όπου η χώρα δεν μπορεί να είναι μόνη της, όπως το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Όπου η Ευρώπη θα έπρεπε να συμπαρασταθεί περισσότερο στη χώρα μας- και δεν είναι ζήτημα για εσωτερική αντιπολίτευση, αλλά για να δεις τι μπορείς κι εσύ να προσφέρεις σε μια και μοναδική κατεύθυνση, αυτή της αναζήτησης των λύσεων. Και ναι, αν πρέπει σε κάποια πράγματα να στηριχτεί ο υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα στηριχτεί για να εφαρμόσει τη λύση για το καλό του τόπου. Έτσι είμαστε ωφέλιμοι»

 Το Προσφυγικό

Σας έχει ασκηθεί κριτική ότι δεν έχετε ασχοληθεί με το προσφυγικό όσο οι Δήμοι

«Το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα το αναδείξαμε ως Περιφέρεια στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσεων και δεν υπάρχει κανένα απολύτως επίπεδο όπου θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει κάτι και δεν το κάναμε. Και σε επίπεδο εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό. Επομένως σε αυτό το θέμα, του οποίου η διαχείριση είναι στην ευθύνη της κυβέρνησης και στο οποίο δηλώνουμε παρόντες όποτε μας ζητηθεί κάτι. Δεν υπήρξε περίπτωση να μην ανταποκριθούμε. Από την αρχή έχουμε συγκεκριμένη και σταθερή άποψη στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των νησιών μας. Επιμένουμε ότι η δυνατότητα των νησιών εξαντλείται στη δυναμικότητα των Χοτ- Σποτς, στην ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου, ώστε τα αιτήματα σε πρώτο και δεύτερο βαθμό να εξετάζονται σε λίγες εβδομάδες και όχι σε πολλούς μήνες. Επιμένουμε στο ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία και την κοινωνία. Ήταν το πρώτο πράγμα που ζήτησα από τον πρωθυπουργό στην πρώτη συνάντηση που είχαμε στο Μέγαρο Μαξίμου»

 

«Σωρεία έργων στο ειδικό αναπτυξιακό»

 

» Και πραγματικά είναι πολύ σημαντικό, το ότι ανταποκρινόμενη η κυβέρνηση έχει κάνει το ειδικό αναπτυξιακό και για το Βόρειο και για το Νότιο Αιγαίο (ήταν αυτό που είχαμε ζητήσει από κοινού με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου). Και το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα είναι αυτό στο οποίο πρόσφατα ο υπουργός κ. Χαρίτσης ενέταξε σωρεία έργων υπερδιπλασιάζοντας τον αρχικό του προϋπολογισμό και κάνοντας ειδικές δράσεις για τα νησιά μας. Πώς λοιπόν να μην αναδείξουμε ότι αυτό είναι ένα καλό βήμα για τα νησιά μας;

Από την άλλη μεριά όμως, βεβαίως και θα αντιπολιτευθούμε το θέμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ, που σε αυτή τη χρονική περίοδο θα είναι ταφόπλακα για τα νησιά, διότι θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα; Και πώς να μην επιμείνουμε ότι ο μειωμένος ΦΠΑ των νησιών δεν είναι προνόμιο, αλλά είναι το μόνο μέτρο που είχαμε για να εξισορροπήσουμε τις αδικίες και τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν τα νησιά. Επομένως όπου πρέπει να πούμε μπράβο, θα το πούμε, και όπου πρέπει να αντιπολιτευτούμε και να διεκδικήσουμε για τα νησιά, το κάνουμε. Και δόξα τω Θεώ η φωνή είναι ισχυρή εκεί που πρέπει, εξαντλώντας κάθε περιθώριο, σε όλα τα μέτωπα. Λύνουμε ζητήματα, συνθέτοντας απόψεις»

Αν και μέλος της ΝΔ, λειτουργείτε υπερκομματικά στο τιμόνι της Περιφέρειας. Παρακολουθείτε τις συνεδριάσεις της ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ;

«Εκ των πραγμάτων δεν μπορώ να παρακολουθώ τις συνεδριάσεις, νομίζω είναι κατανοητό. Πλέον ο χρόνος είναι τόσο περιορισμένος, που σπάνια μπορώ να είμαι και στις πολιτικές επιτροπές της ΝΔ»

Πολιτικά συμφωνείτε με τις κινήσεις της;

«Δεν μπορούμε να συμφωνούμε σε όλα. Όπως ακριβώς έχουμε διαφωνίες με όλους τους θεσμούς έτσι δεν συμφωνούμε παντού και σε όλα. Οι δημοκρατίες έτσι προχωρούν. Ο λόγος για τον οποίο τα κόμματα έχουν τα όργανά τους είναι για να μπορούν να συζητιούνται όλ’ αυτά τα θέματα. Αν συμφωνούσαμε όλοι με όλα δεν θα προχωρούσαμε ποτέ»

 

 «Θα ξαναδιεκδικήσουμε την ψήφο των πολιτών»

 

Η τοπική ΝΟΔΕ μπορεί να έχει τη δική της κατεύθυνση, πάντως πρόσφατα το κεντρικό στέλεχος της ΝΔ, ο βουλευτής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μυτιλήνη αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που έχει η ΝΔ με εσάς. Αυτό σημαίνει ότι θα σας ξαναδούμε υποψήφια;

«Ναι έχω αποφασίσει να διεκδικήσουμε και πάλι την Περιφερεια Βορείου Αιγαίου. Εγώ από την αρχή είχα πει ότι με ενδιαφέρει η αυτοδιοίκηση και ο δεύτερος βαθμός. Το είχα πει αμέσως μετά το 2007 που δήλωσα ότι δεν θα ξανακατέβω ποτέ υποψήφια βουλευτής και ότι αποχωρώ από την κεντρική πολιτική σκηνή. Τότε λοιπόν αν ανατρέξετε στα δημοσιεύματα της τότε εποχής θα το δείτε. Σταθερή στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα ξαναδιεκδικήσουμε την ψήφο των πολιτών. Επί τη ευκαιρία να πω ότι μας ψήφισε το 53 % των πολιτών του Βορείου Αιγαίου, άρα η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος της σύνθεσης. Και στον χαρακτήρα μου αυτό ταιριάζει. Δεν είμαι ένας άνθρωπος, που τρέχει μόνος του έναν αγώνα δρόμου. Περισσότερο προτιμώ τα ομαδικά αθλήματα, και γι’ αυτό και στα νιάτα μου συμμετείχα σε ομαδικά αθλήματα. Θέλουμε να συνεχίσουμε το έργο για την επόμενη 5ετία ή 4ετία, όπως οριστεί»

Τι ήταν αυτό που σε μια εποχή όπως το 2014, όπου η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θεωρούνταν ξεπερασμένα κόμματα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτούσε την ελπίδα, εσείς καταφέρατε να κερδίσετε την Περιφέρεια;

«Νομίζω ότι σηματοδοτούμε το διαφορετικό και εκείνο που έχει να κάνει με την ταυτότητα του τόπου. Είχα μιλήσει προεκλογικά για το branding και την ταυτότητα των νησιών. Νομίζω ότι ο κόσμος βλέπει τα έργα που κάνουμε, τους δρόμους, τις υποδομές, και άλλα. Αλλά το διαφορετικό που σηματοδοτούμε είναι η προσπάθεια που κάνουμε με επίκεντρο τον άνθρωπο. Γιατί εγώ ποτέ δεν θα κουραστώ να επισημαίνω ότι η δύναμη του Αιγαίου είναι η δύναμη των ανθρώπων του.»

 

 

Αναδημοσίευση από : http://www.emprosnet.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue