Home ΚοινωνίαΠολιτικήΑπόψεις Υγεία: συλλογικό αγαθό ή ατομική ευθύνη;

Υγεία: συλλογικό αγαθό ή ατομική ευθύνη;

by ikariaki.gr
42 views

Θάλαμος στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» | EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σταμάτης Βαρδαρός*

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος της Ν.Δ. ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει ανοίξει μόνο 110 νέες δομές ΤΟΜΥ αντί 230. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που το 2017 από το βήμα της Βουλής είχε χαρακτηρίσει τις ΤΟΜΥ «μια μεγάλη, βαριά, φαραωνική δομή, η οποία κατά την άποψή μας είναι περιττή».

Στον ευαίσθητο και ιδιαίτερα φορτισμένο ιδεολογικά χώρο της υγείας η ερμηνεία της στρατηγικής ήττας του κυβερνώντος κόμματος στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις αποτυπώθηκε ευδιάκριτα -παρά τις κοπιώδεις προσπάθειες συσκότισης- με την παρουσίαση των βασικών αξόνων του προγράμματος της Ν.Δ. για την υγεία: διακινδύνευση της έννοιας της ισότητας και της καθολικής κάλυψης (προτεραιότητα σύμφωνα με τις ανάγκες και φροντίδα για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ήταν το σχετικό σύνθημα), μετατόπιση από την προσέγγιση της υγείας ως συλλογικού αγαθού στην ατομική ευθύνη («από το ΕΣΥ στο εγώ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης), σύστημα υγείας πολλών ταχυτήτων με πέρασμα των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης [η οποία θα το συντηρεί ανάλογα με τις δυνατότητές της(;)], αναγωγή των προβλημάτων υγείας στην κουλτούρα με απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στους κοινωνικούς προσδιοριστές της υγείας (ανεργία, φτώχεια, περιβάλλον).

Δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτή η κακογραμμένη έκθεση ιδεών είναι τεκμήριο ανεπάρκειας να επεξεργαστούν οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση έχει να κάνει με κομβικά πεδία του κοινωνικού κράτους –με τα οποία παραδοσιακά δεν έχουν καλή σχέση- ή αν σκόπιμα επιχειρούν με γενικότητες να αποκρύψουν τον νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα του σχεδίου τους, που συνίσταται σε λιγότερο κράτος, μικρότερο ΕΣΥ και αγορά υπηρεσιών από τον κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα.

Ας δούμε όμως ορισμένα στοιχεία του «προγράμματος» της Ν.Δ., που θέλουν εκ νέου επισκόπηση:

Πουθενά δεν αναφέρεται στο «πρόγραμμα» αύξηση των δαπανών για την υγεία, έστω και ανάλογα με την ανάπτυξη ή το δημοσιονομικό περιθώριο. Οι παρεμβάσεις προκύπτουν με χρηματοδότηση από το «νοικοκύρεμα» και τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Το προηγούμενο νοικοκύρεμα που επιχειρήθηκε κατά την 5ετία 2010-2014 είχε αποτέλεσμα το ΕΣΥ να φτάσει στα όρια της λειτουργικής κατάρρευσης.

Τους ευρωπαϊκούς πόρους όταν τους αξιοποιεί η υπάρχουσα κυβέρνηση τους θεωρούν μη επαρκείς και «…με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα».Μάλιστα προβλέπουν «…τη διάθεση 100 εκατ. € εντός 5ετίας (20 εκατ. €/έτος;) για αναβάθμιση κτιριακών υποδομών και όχι ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και επιπλέον αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και ιδιωτικών δωρεών».

Μόνο για το 2018 οι πόροι που διατέθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από το αποθεματικό του υπουργείου Υγείας για αναβάθμιση των υποδομών του συστήματος υγείας ξεπέρασαν τα 21 εκατ. €, ενώ αντίστοιχα οι δεσμευμένοι πόροι για το σύστημα υγείας από το ΕΤΠΑ της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου σε 128 έργα υποδομών και προμηθειών σε όλη τη χώρα ξεπερνούν τα 218 εκατ. €. Εάν σε αυτά προστεθούν τα 200 εκατ. € της χορηγίας του ΙΣΝ, καταδεικνύεται με τον πλέον εμφανή τρόπο πότε μιλάμε για ουσιαστική επένδυση στο σύστημα υγείας και πότε οι εξαγγελίες συνοδεύουν την απορία του κ. Μητσοτάκη «…για ποιο λόγο θα πρέπει να προμηθευθούν τα νοσοκομεία μαγνητικούς τομογράφους όταν μπορούν να αγοράσουν υπηρεσίες από τους ιδιώτες;».

Η ίδια απορία, υποψιάζομαι, συνοδεύει την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη (διαθεσιμότητα) για στοχευμένες προσλήψεις στο ΕΣΥ, την ώρα μάλιστα που η γενική προσέγγιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνίσταται στην επαναφορά του κανόνα 1/5 για τη στελέχωση του δημόσιου τομέα.

banner

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποσχέθηκε ότι θα δώσει έμφαση στην πρόληψη ενισχύοντας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει ανοίξει μόνο 110 νέες δομές ΠΦΥ (ΤΟΜΥ) αντί 230. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που το 2017 από το βήμα της Βουλής είχε χαρακτηρίσει τις ΤΟΜΥ «μια μεγάλη, βαριά, φαραωνική -τολμώ να πω- δομή, η οποία κατά την άποψή μας είναι περιττή».

Αυτές οι «περιττές» δομές έχουν υλοποιήσει στον ένα χρόνο λειτουργίας τους πάνω από 650.000 επισκέψεις πολιτών σε γιατρούς, περισσότερες από 2.000 δράσεις πρόληψης και προαγωγής υγείας στην κοινότητα (σε σχολεία, σε ΚΑΠΗ, σε χώρους εργασίας), έχοντας παράλληλα συμβάλει σημαντικά στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Στο πρόγραμμα τονίζεται η απουσία συμβεβλημένων παιδιάτρων από κάποιες περιφερειακές ενότητες της χώρας, χωρίς καμία αναφορά στην παιδιατρική κάλυψη που παρέχουν είτε νέες δομές (ΤΟΜΥ), είτε γιατροί που έχουν ενισχύσει το υπόλοιπο σύστημα υγείας (Κέντρα Υγείας, περιφερειακά νοσοκομεία κ.λπ.). Από πότε η επιχειρησιακή επάρκεια του συστήματος υγείας αποτιμάται μόνο από το εύρος των συμβάσεων που έχει συνάψει ο ΕΟΠΥΥ με τον ιδιωτικό τομέα;

Αντίστοιχα τη στιγμή που ήδη έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό 2 εκατ. πολίτες, με τις διαθέσιμες επιλογές να αυξάνονται όσο ο θεσμός προχωρά και ξεκινούν τη λειτουργία τους νέες ΤΟΜΥ, είναι μάλλον αστοχία η διαπίστωση της Ν.Δ. περί δυνατότητας εγγραφής μόλις 1 στους 10 πολίτες σε οικογενειακό γιατρό.

Εξάλλου, παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια να ανοίξει ένας νέος καινούργιος κόσμος στην ατζέντα υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τελικά ξέχασαν να γράψουν κάτι για το πεδίο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Την ίδια ώρα αυτή η κυβέρνηση προχωρά σε σημαντικά θεσμικά μέτρα βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης των εξαρτήσεων με τη συνδρομή όλων των φορέων που παρεμβαίνουν στην πρόληψη, στη μείωση της βλάβης, στη θεραπεία, στην επανένταξη υπό τη μορφή διακριτού άξονα στο ΕΣΠΑ που ξεπερνά τα 25 εκατ. €.

Τουλάχιστον αφαιρούν τη δικαιολογία περί άγνοιας, καθώς όπως δήλωσε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, «ο καθένας πλέον μπορεί να αντιληφθεί με ποιο πολιτικό σχέδιο μπορούμε να ελπίζουμε σε ακόμα μεγαλύτερη αναβάθμιση της Υγείας στη νέα μεταμνημονιακή περίοδο».

*Αναπληρωτής γενικός γραμματέας υπουργείου Υγείας

Αναδημοσίευση από : https://www.efsyn.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue