Home Η Ικαρία ΠαντουΙκαριώτες Τ.Ε. Ικαρίας – Φούρνων ΚΚΕ : Διήμερες εκδηλώσεις στην Ικαρία για τον Δ.Σ.Ε.

Τ.Ε. Ικαρίας – Φούρνων ΚΚΕ : Διήμερες εκδηλώσεις στην Ικαρία για τον Δ.Σ.Ε.

by ikariaki.gr
79 views

 

 

 

 

Κ.Ο.Β.  ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΜΟΥ

 

«Οι μαχητές της Σκίζας δεν λύγισαν ποτέ ,τιμή & δόξα στον Δ.Σ.Ε. »,«ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ-ΟΠΛΑ-ΔΣΕ,δόξα & τιμή στο Κ.Κ.Ε.», «ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΑΓΩΝΕΣ και ΘΥΣΙΑ το Κ.Κ.Ε. στην Πρωτοπορία».

banner

Με αυτά τα συνθήματα,νέοι και νέες από όλη την Ικαρία (αναμεσά τους κι ένας 7 χρονος !) και έπειτα από πολύωρη ανάβαση,ύψωσαν για 3η συνεχόμενη χρονιά την κόκκινη σημαία του ΚΚΕ, στο σημείο που έγινε η Μάχη της Σκίζας,πάνω από το Πελεκητό Καραβοστάμου.Στη μάχη αυτή που έγινε τον Μάη του ’49 ανάμεσα σε αντάρτικη ομάδα του ΔΣΕ και  απόσπασμα μοναρχοφασιστών, σκοτώθηκε ο Διαμαντής Διαμαντής, αξιωματικός του ΕΛΑΣ,από την Λίμνη Ευβοίας ο οποίος βρισκόταν στην Ικαρία ως πολιτικός εξόριστος. Επίσης έγινε απαγγελία του «Όρκου του μαχητή του Δ.Σ.Ε.» από την Μανώλια Καϊάφα  και ξεκίνησε η κατάβαση προς το Πελεκητό για την συνέχεια των εκδηλώσεων.

Πλήθος κόσμου περίμενε υπομονετικά τους νέους που περπάτησαν «στα χνάρια του Δ.Σ.Ε.»,με αποκορύφωμα την υποδοχή που τους επεφύλαξαν οι 2 μοναδικοί επιζώντες αντάρτες από τη Μάχη της Σκίζας: ο Ορέστης Πορτέλος και ο Σταμάτης Φουντούλης.

Στον χαιρετισμό εκ μέρους της Τ.Ε Ικαρίας-Φούρνων του ΚΚΕ, ο Αποστόλης Δημόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις έως τώρα δραστηριότητες των Κ.Ο της Ικαρίας για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δ.Σ.Ε. :

«1ος ιστορικός περίπατος τον Οκτώβρη του ’16 στη θέση Πλατανίδι Κάμπας και έπειτα από δύσβατη διαδρομή πραγματοποιήθηκε τοποθέτηση τιμητικής πλάκας για τον Νέστωρα Νιαπά,τον 1ο πεσόντα μαχητή του Δ.Σ.Ε στην Ικαρία,ο οποίος δολοφονήθηκε έπειτα από ενέδρα στις 19/6/48.

2ος ιστορικός περίπατος τον Μάρτη του ’17 στον Άγιο Ονούφριο στο Μαυράτο, όπου τοποθετήθηκε μαρμάρινη πλάκα στη μνήμη του πεσόντα αντάρτη του ΔΣΕ Μόσχο Μάζαρη και τους αιχμαλώτους Γιωργο Τσερμέγκα και Παναγιώτη Σαμπλίδη,στις 14/1/49 οι οποίοι εκτελέστηκαν αργότερα με απόφαση του Στρατοδικείου Σάμου.

 Το περασμένο καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε η 3η αποκατάσταση του μνημείου του ΚΚΕ στο Μουντέ Ραχών το οποίο ανα διαστήματα βανδαλίζεται από αντικομμουνιστές και λοιπά φασιστοειδή,με τελευταίο κρούσμα πριν λίγες μέρες-νύχτες μαλλον, γιατί κρυμμένοι στο σκοτάδι τόλμησαν να γράψουν επάνω στο Μνημείο σύμβολα της Χ.Α. Τους λέμε ξεκάθαρα –και μακάρι να φτάσει στα αυτιά αυτών που το κάνουν: 100 φορές να το χαλάσουν,να το μαγαρίσουν, να το βανδαλίσουν, ε, 101 φορές οι Κομμουνιστές θα το αποκαταστήσουν.Όπως και ήδη έγινε».

Στη συνέχεια η γραμματέας της ΚΟΒ Καραβοστάμου Ελένη Κούβαρη σημείωσε :

«Σήμερα βρισκόμαστε και πάλι εδώ στα βουνά που περπάτησαν οι αντάρτικες ομάδες του Δ.Σ Ικαρίας, που με τη δράση και την αυτοθυσία τους, έβαλαν τα δικά τους σημάδια στις ηρωικές σελίδες της ιστορίας του ταξικού κινήματος στην Ελλάδα, στην ιστορία του λαού μας. Η οργάνωσή μας τιμά τα παλικάρια της Ικαρίας που σηκώσανε ανάστημα απέναντι στην βαρβαρότητα του καπιταλιστικού κράτους μαζί με όλους τους αλύγιστους της ταξικής πάλης στις φυλακές και τα ξερονήσια…Τοκαλοκαίρι του ’47 η συνδιάσκεψη της ΕΠΟΝ Ικαρίας αποφάσισε κανένας νέος να μη καταταγεί στο στρατό.Έτσι άρχισαν να δημιουργούνται οι πρώτες αντάρτικες ομάδες και στη συνέχεια συνδέθηκαν με το αρχηγείο της Σάμου.Την άνοιξη του ’48 ξεκίνησαν οι πρώτες συγκρούσεις με αποσπάσματα της χωροφυλακής…Έπειτα από μαρτυρίες και έρευνα ,η  οργάνωση μας κατάφερε να συγκεντρώσει  και να αναγράψει στην μαρμάρινη πλάκα τα εξής ονομάτα που πήραν μέρος σε αυτήν εδώ τη μάχη :

Διαμαντής Διαμαντής ,από την Λίμνη Εύβοιας πολιτικός εξόριστος,αξιωματικός του ΕΛΑΣ

Τσούνος Θεολόγος, από την Αρέθουσα

Παριανός Αποστόλης, από την Αρέθουσα

Παριανός Χρήστος, από την Αρέθουσα

Πορτέλος Ορέστης, από την Αρέθουσα

Φουντούλης Σταμάτης, από το Καραβόσταμο

Φουντούλης Χρυσόστομος, από το Καραβόσταμο

Φούσκας Βσίλης, από το Καραβόσταμο

Κούβαρης Φάνης, από το Καραβόσταμο

Παναγιωτίδης Πέτρος, από το Καραβόσταμο

 

Ιδιαίτερη φόρτιση και με υψωμένες γροθιές, υπήρξε κατά τη διάρκεια των αποκαλυτηρίων της μαρμάρινης πλάκας από τους δύο επιζώντες της μάχης Ορέστη Πορτέλο, Σταμάτη Φουντούλη αλλά και από την αδερφή του Διαμαντή Διαμαντή κα Αθηνά Διαμαντή η οποία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον Ικαριακό λαό για τις εκδηλώσεις τιμής προς τους αλύγιστους αντάρτες του ΔΣΕ .H εκδήλωση συνεχίστηκε με αντάρτικα τραγούδια από νεολαίους του Καραβοστάμου

Την επόμενη μερα,5/8/17, στο Καραβόσταμο, πραγματοποιήθηκε από την Κ.Ο.Β. Καραβοστάμου η παράδοση τιμητικών πλακετών τόσο στους επιζώντες όσο και στις οικογένειες των υπολοίπων μαχητών της Σκίζας. Νώριτερα στην ομιλία του το στέλεχος της Τ.Ε Ικαρίας-Φούρνων του ΚΚΕ Νίκος Λαρδάς παρουσιάζοντας το ντοκυμαντέρ της Κ.Ε του ΚΚΕ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος,εμείς θα νικήσουμε» είπε μεταξύ άλλων:

« Ο  αγώνας του ΔΣΕ στην Ικαρία είναι στενά δεμένος με την δράση και τον αγώνα του ΔΣΕ στην Σάμο συνολικά. Είναι αλληλένδετος, με ενιαία καθοδήγηση των δύο Κ.Ο.  Σε τρία  νησιά του Αιγαίου (Μυτιλήνη –Σάμος – Ικαρία) η μεταδεκεμβριανή κατάσταση, δεν μπόρεσε να στεριώσει καθεστώς τρόμου και θανάτου, που επέβαλαν στην  υπόλοιπη Ελλάδα, οι προστατευόμενοι των νέων «αφεντικών» πρώην συμμάχων, κάθε λογής εθνοπροδότες Σούρληδες, Μαγγανάδες, Τσαουσαντώδηδες και πάει λέγοντας… Παρά τα 70 χρόνια που πέρασαν από την ίδρυσή του και τα 67 χρόνια από την ήττα, ο ΔΣΕ εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης. Συνεχίζει να προβληματίζει και να απασχολεί τα επιτελεία των αντιμαχόμενων τάξεων, τόσο της εργατικής, όσο και της αστικής τάξης. Από διαφορετική, φυσικά, σκοπιά…Η εμφάνιση και η δράση του ΔΣΕ δεν ήταν μια παρέκκλιση από την ιστορική εξέλιξη. Ήταν το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της όξυνσης της ταξικής πάλης και η κορύφωσή της στη συγκεκριμένη περίοδο. Τα ιστορικά γεγονότα είναι αμείλικτα και οι επιλογές που είχαν τεθεί τότε μπροστά στο λαϊκό κίνημα ήταν πολύ συγκεκριμένες: Υποταγή ή αντεπίθεση. Τις αλυσίδες ή τα όπλα Η αστική τάξη και τα επιτελεία της, παρότι κάνουν ό,τι μπορούν να συσκοτίσουν και να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα και τις αιτίες της ταξικής αναμέτρησης ’46 – ’49, στην ουσία τούς απασχολεί το μέλλον. Η διασφάλιση και διαιώνιση της εξουσίας τους. Απαιτούν υποταγή και σήμερα και ταυτόχρονα σχεδιάζουν προληπτικά και κατασταλτικά την αντιμετώπιση της ταξικής πάλης. Φοβούνται και ξορκίζουν την κορύφωση της ταξικής πάλης, γιατί θέλουν το λαό φοβισμένο, υποταγμένο και ανήμπορο μπροστά στις συνέπειες των αντιφάσεων και της βαρβαρότητας του καπιταλισμού ή να αρκεστεί στην αδιέξοδη πάλη της δήθεν «επιδιόρθωσής» του και όταν δεν τους παίρνει, καπηλεύονται ή νοθεύουν αυτόν τον αγώνα… Ο αγώνας του ΔΣΕ μας διδάσκει ακόμα την τεράστια σημασία που έχει η καλή οργάνωση και εκπαίδευση δυνάμεων σε όλες τις φάσεις του αγώνα. Πολύτιμη πείρα για το σήμερα και το αύριο. Η πολεμική επίδοση του ΔΣΕ, η εντυπωσιακή αντοχή και η αυτοθυσία των μαχητών του δεν ήταν τυχαία. Κρύβει μέσα της μια τεράστια ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική προετοιμασία που προκαλεί θαυμασμόΤο ΚΚΕ είναι υπερήφανο για τη στρατιά ηρώων που διαπαιδαγώγησε,  και συνεχίζει, πάντα μπροστά, το δρόμο του αγώνα… Έτσι σμίγουμε σε αυτές τις εκδηλώσεις, ορκιζόμενοι στους νεκρούς μας, με επαναστατική αισιοδοξία. Δεν είμαστε μόνοι μας…»

 

Τέλος έγινε κάλεσμα για το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο Μονοκάμπι στις 11 Αυγούστου στις 9 μ.μ. με εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν:

  • Αφιέρωμα στον κομμουνιστή Αντώνη Καλαμπόγια, έναν από τους 9 εναπομείναντες αντάρτες του Δ.Σ.Ε στην Ικαρία, και παρουσίαση του βιβλίου του «Ικαρία, ο Κόκκινος Βράχος», το οποίο επανεκδόθηκε στα πλαίσια των 70 χρόνων από την ίδρυση του Δ.Σ.Ε.
  • Αφιέρωμα και έκθεση για τα 100 χρόνια από την Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση (1917-2017)
  • Ομιλία από τον Ν. Λάππα, μέλος του γραφείου του Κ.Σ της ΚΝΕ.
  • Συναυλιακό καλλιτεχνικό  πρόγραμμα, έκθεση βιβλίου και αρχειακών υλικών καθώς και παιδότοπος.

 

ΙΚΑΡΙΑ 8.7.17

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue