Home ΚοινωνίαΑιγαίο Τρίποντα αθλητικής και κοινωνικής προσφοράς από τη Χίο

Τρίποντα αθλητικής και κοινωνικής προσφοράς από τη Χίο

by ikariaki.gr
9 views

Από τις γνωστές αθλητικές κυψέλες στο Αιγαίο, το όνομά του θα περιληφθεί για άλλη μία φορά (η τρίτη) στις εθνικές κατηγορίες του μπάσκετ, την επόμενη περίοδο. Αυτό γιατί ο Βούρειος Αθλητικός Όμιλος Λιβαδίων, κατέκτησε το ειδικό πρωτάθλημα ανόδου μεταξύ των πρωταθλητών των νομών του Αιγαίου για την άνοδο στη Γ’ Εθνική.

Η πολύχρονη δουλειά σε βάθος και η προσφορά κοινωνική & αθλητική, είναι το κριτήριο, που αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε το έργο του ΒΑΟΛ από τη Χίο. Και αν πολλοί έχουν μείνει στη γνωστή φράση ότι οι Χιώτες πάνε δύο – δύο, στο μπάσκετ είναι αναμφίβολα πιο ομαδικοί και απολαμβάνουν τα αποτελέσματα.

Η ομάδα ιδρύθηκε το 1989 με Πρόεδρο τον επί σειρά ετών τιμονιέρη του, καπετάν Στρατή Ματσέλα και όπως αναφέρει ο σύλλογος στην ιστοσελίδα του:

«Φέρει το όνομα του μεγάλου ευεργέτη και δωρητή Γεωργίου Α. Βούρου στα κτήματα του οποίου έχει κατασκευαστεί το Βούρειο Αθλητικό Κέντρο Λιβαδίων και το ομώνυμο Κλειστό Γυμναστήριο του ΒΑΟΛ που φιλοξενεί από το 2006 τα διαρκώς αυξανόμενα τμήματα μπάσκετ, που με τεράστια επιτυχία καλλιεργεί.

Πρόεδροι του ΔΣ έχουν διατελέσει: ο καπ. Στρατής Ματσέλας, ο καπ. Σάββας Προκοπίου και ο εν ενεργεία κ. Μάρκος Ψώρρας.

Το 1991 μετέχει για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Β΄ Κατηγορίας Ανδρών της ΤΕ ΧΙΟΥ και από την επόμενη χρονιά στο πρωτάθλημα γυναικών.

Στην εικοσιπεντάχρονη πορεία του (2015), έχει να επιδείξει 84 τίτλους σε όλες τις κατηγορίες μπάσκετ μεταξύ αυτών 6 πρωταθλήματα Α΄ Ανδρών, 3 Κύπελλα Ανδρών, 14 πρωταθλήματα Γυναικών, 1 Kύπελλο Γυναικών καθώς και 4 Πρωταθλήματα Αιγαίου (2 σε Άνδρες και 2 σε Γυναίκες)

Τον Ιούνιο του 2013 η Ανδρική ομάδα του ΒΑΟΛ Χίου μετά τις νίκες της στο ΜΕΤΣ επί του ΙΚΑΡΟΥ Ικαρίας, του ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟΥ, του ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΥ και του ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ Κω κατακτά για 2η φορά στην ιστορία της τον «τίτλο» του Πρωταθλητή Αιγαίου και το «εισιτήριο» για τη Γ΄ Εθνική Κατηγορία Ανδρών 2013-2014.

Κορυφαία επιτυχία του ΒΑΟΛ αποτελεί η πορεία του στη Γ΄ Εθνική Κατηγορία Ανδρών την περίοδο 2006 – 2007 όταν μπροστά σε ένα κατάμεστο Κλειστό Γυμναστήριο Χίου πέτυχε περισσότερες νίκες από όσες πέτυχαν στο σύνολο τους οι 2 προηγούμενοι εκπρόσωποι της Χίου σε 3 αγωνιστικές περιόδους. Αξέχαστη η πρεμιέρα, όταν ο Βούρειος κέρδισε στην Αθήνα τον Γκυζιακό, η μεγάλη νίκη επί του πρωταθλητή της κατηγορίας Ικάρου Ν. Σμύρνης, καθώς και οι μεγάλες νίκες επί του ΓΣ Χαλκίδας, του Αργοναύτη Ραφήνας, του Πανελευσινιακού, του Έσπερου Καλλιθέας και της Ιεράπετρας.

banner

Για να φτάσει σε αυτήν την πορεία ο ΒΑΟΛ αναδείχθηκε πρωταθλητής ΑΙΓΑΙΟΥ, και μάλιστα αήττητος την περίοδο 2005 – 2006.

Το καλοκαίρι του 2010 η Γυναικεία ομάδα του ΒΑΟΛ, αφού κατέκτησε το 10ο συνεχόμενο τοπικό πρωτάθλημα, ανήλθε πανυγηρικά στην Α2 Εθνική Κατηγορία Γυναικών κερδίζοντας και τις 4 αντιπάλους (ΑΜΙΛΛΑ Τρίπολης, ΑΓΕ Χαλκίδας, ΚΟΥΡΟΣ Σάμου, ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ Λέχαιου) στο «Μπαράζ» Ανόδου, στην Αθήνα. Στην Α2 Εθνική πέτυχε 9 νίκες (Παγκράτι, ΕΑ Παραλίας, Αρκάδι από 2 φορές και Σπόρτιγκ, Παιανία, ΑΕΝΚ από 1) χάνοντας την παραμονή στην ισοβαθμία και στη διαφορά πόντων. Στα πλαίσια της προετοιμασίας της η ομάδα μας πέτυχε την 1η διεθνή νίκη της ιστορίας της επί τουρκικού εδάφους (Σμύρνη – Οκτ.11 ISMIR BASKETBALL – ΒΑΟΛ ΧΙΟΥ) ενώ σε φιλικό αγώνα στη Χίο νίκησε με 55 – 50 την Ελληνική Εθνική Ομάδα Νεανίδων».

Συνεχίζοντας την παρουσίαση της ιστορίας της ομάδας, ο ΒΑΟΛ «είναι το μοναδικό σωματείο της Χίου που έχει να επιδείξει και πανελλήνιες επιτυχίες στα τμήματα υποδομής και μάλιστα 2 φορές. Η πρώτη το 1996 όταν προκρίνεται στην Τελική Φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κορασίδων και η δεύτερη το 2002 όταν προκρίνεται στην Τελική Φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Νεανίδων στην οποία πρώτη σκόρερ αναδεικνύεται η αθλήτρια του Θάλεια Ψώρρα.

26 χρόνια ιστορίας με 2698 αθλητές & αθλήτριες να έχουν φορέσει τη γαλανόλευκη φανέλα του ΒΑΟΛ. 2048 αγώνες σε όλη την Ελλάδας από τη Χαλκιδική μέχρι την Ιεράπετρα και από τη Σμύρνη ως τη Λευκάδα. 2 χρονιά στη Γ΄ Εθνική, 1 χρονιά στην Α2 Εθνική Γυναικών, 4 πρωταθλήματα Αιγαίου, 2 πανελλήνιες προκρίσεις, 78 τοπικά πρωταθλήματα Χίου και δεκάδες αθλητές και αθλήτριες στις μεικτές ομάδες του νησιού και στα κλιμάκια, είναι το παλμαρέ του Βούρειου.

Σήμερα πιο δυνατός από ποτέ, έχει μετατρέψει το Κλειστό του Βούρειου σε μια κυψέλη αθλητισμού και μια βιομηχανία παραγωγής νέων αθλητών και αθλητριών.

Έχει δημιουργήσει μια πρώτυπη Ακαδημία Μπάσκετ με Τεχνικό Διευθυντή τον Μανώλη Χατζηλάμπρου που στοχεύει να δώσει σε αγόρια και κορίτσια από 6 ετών τις σωστές βάσεις στον αθλητισμό και στο μπάσκετ ειδικότερα. Η Ακαδημία που ξεκινάει κάθε χρόνο από 1/9 θα δέχεται νέα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς τα τμήματα έχουν χωριστεί σε ηλικιακά και τεχνικά επίπεδα (για αγόρια και κορίτσια).

Διοικητικοί Υπεύθυνοι της Ακαδημίας είναι οι Γεράσιμος Βρυώνης, Αλέξανδρος Νεαμονίτης και Δημήτρης Μαζωνάκης».

Ιστορικά στοιχεία από την ιστοσελίδα της ομάδας.

Φωτο: αρχείο Νάσου Μπράτσου

2010 αγώνες μπαράζ στο Μετς ΒΑΟΛ-ΠΑΣ Ίκαρος

 

2010 αγώνες μπαράζ στο Μετς ΒΑΟΛ-Αναγέννηση Ρόδου

2011 αγώνες μπαράζ στο Μετς, ΒΑΟΛ-Πολυκράτης Σάμου

 

2013 αγώνες μπαράζ στο Μετς, ΒΑΟΛ-Παναξιακός

2016 αγώνες μπαράζ στον Έσπερο Καλλιθέας, ΒΑΟΛ-Αναγέννηση Σάμου

2017, αγώνες μπαράζ στον Έσπερο, ΒΑΟΛ-Καλλιθέα Ρόδου
Αναδημοσίευση από : http://www.ert.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue