Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Το BBC ταξιδεύει στην Ικαρία. Ο τόπος που οι άνθρωποι ζουν 100 χρόνια (και χωρίς άγχος)

Το BBC ταξιδεύει στην Ικαρία. Ο τόπος που οι άνθρωποι ζουν 100 χρόνια (και χωρίς άγχος)

by ikariaki.gr
11 views

Στην καρδιά του Αιγαίου, υπάρχει ένα νησί διαφορετικό από τα άλλα, σύμφωνα με όσα τουλάχιστον υποστηρίζουν όσοι το έχουν επισκεφτεί. Η Ικαρία από τους περισσότερους συγκρίνεται με έναν επίγειο παράδεισο, όπου ο χρόνος σταματά και τα βάσανα της καθημερινότητας παύουν να έχουν σημασία. Παίρνοντας αφορμή από τη φήμη αυτή του νησιού, το BBC ταξιδεύει και πραγματοποιεί αφιέρωμα στο μοναδικό μέρος που έχει κλέψει την καρδιά εκατοντάδων ταξιδιωτών.

Η Marissa Tejada γράφει για την κυρία Ιωάννα Πρωίου, η οποία είναι 105 ετών. Με τον αργαλειό της δημιουργεί υφασμάτινες τσάντες και ρούχα τα οποία πουλά στο χωριό της στο Χριστό Ραχών, όπου κατοικούν 300 περίπου άτομα. «Τα χέρια της όσο δουλεύει κινούνται με ρυθμικό τρόπο ενώ μου λέει πόσο αγαπάει αυτό που κάνει ακόμα και σε αυτή την ηλικία», γράφει η Tejada.

«Κάνε στη ζωή σου αυτό που θες με πάθος», τη συμβουλεύει η κυρία Ιωάννα, ενώ της εκμυστηρεύεται πως όταν ο άνδρας της πέθανε όταν ήταν ακόμα νέα, έβρισκε δύναμη από τη δουλειά της. Όταν αργότερα της πρότεινε κάποιος άλλος να παντρευτούν, εκείνη αρνήθηκε επισημαίνοντας του πως είναι παντρεμένη με τον αργαλειό της.

ikaria

Η κεντρική πλατεία του Χριστού Ραχών είναι ήρεμη και αποπνέει γαλήνη. Οι ντόπιοι πίνουν τον καφέ τους στη σκιά των πλατάνων και συζητάνε για τα νέα τους. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων ανοίγουν και κλείνουν τις πόρτες τους χωρίς αυστηρό ωράριο. Τις περισσότερες φορές οι πελάτες παίρνουν ό,τι θέλουν και αφήνουν στον πάγκο του καταστήματος για αντάλλαγμα ό,τι έχουν ευχαρίστηση.

Οι εικόνες αυτές είναι συνηθισμένες στα ελληνικά νησιά, η περίπτωση όμως της Ικαρίας είναι λίγο διαφορετική. Στο νησί αυτό το 1/3 του πληθυσμού ζει για περισσότερα από 90 χρόνια. Μαζί με τη Σαρδηνία, τη Nicoya στην Κόστα Ρίκα, την Okinawa στην Ιαπωνία και την Loma Linda στην Καλιφόρνια, η Ικαρία είναι ανάμεσα στις περιοχές όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από τους υπόλοιπους.

ikaria

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι λόγοι της μακροζωίας είναι η υγιεινή διατροφή και ο ενεργός τρόπος ζωής. Η επιστημονική κοινότητα παράλληλα σχετίζει το φαινόμενο με τους στενούς δεσμούς που διατηρούν τα μέλη των οικογενειών στο νησί. Οι Ικαριώτες έχουν καλές σχέσεις με τους γείτονες τους, ενώ οι ηλικιωμένοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην κοινότητα. Οι παππούδες «τρέχουν» επιχειρήσεις ή μεγαλώνουν τα εγγόνια τους.

Ο γιατρός, κ. Χριστόδουλος Ξενάκης που πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί έχει μια άλλη θεωρία για τον τρόπο που οι κάτοικοι του νησιού αποφεύγουν το περιττό άγχος. Σύμφωνα με τον 81χρονο, που θεωρείται νέος για τα δεδομένα του νησιού, η μακροζωία οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι εκεί ζουν για ένα σκοπό. Ο ίδιος για παράδειγμα την περίοδο αυτή διεξάγει ένα πρότζεκτ με τίτλο «Ikaria Senior Regatta», έναν αγώνα που γίνεται με βάρκες.

banner

ikaria

 

Αναδημοσίευση από : http://www.huffingtonpost.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue