Home ΚοινωνίαΣάμος Το φύκι συναντά το Σαμιώτικο Μοσχάτο

Το φύκι συναντά το Σαμιώτικο Μοσχάτο

by ikariaki.gr
10 views

HoReCa 2018: ΤΟ ΒΡΩΣΙΜΟ ΦΥΚΙ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΜΟΣΧΑΤΟ

  • Yψηλή μαγειρική τέχνη από Σαμιώτη Chef
  • Cocktailμε σαμιώτικο κρασί

Από την «ιχθυόεσσα» περιοχή του Βορείου Αιγαίου και τη Σάμο, ο executive chef και παγκόσμιος κριτής γαστρονομίας W.A.C. S Ευάγγελος Μπιλιμπάς, τακτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, αφού για χρόνια εντρύφησε στα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά τoυ νησιού, φέτος στα πλαίσια της διεθνούς  ΗοReCa όχι μόνο θα δημιουργήσει καινοτόμες συνταγές με υλικό το βρώσιμο φύκι αλλά και θα το συνδυάσει με το σαμιώτικο μοσχάτο κρασί, το τόσο ιδιαίτερα δροσιστικό και φρουτώδες. H διεθνής έκθεση φιλοξενείται στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo. Ξεκινά στις 9 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει ως τις 12 Φεβρουαρίου 2018.

Σαν παιδιά, βλέπαμε τα φύκια να επιπλέουν στη θάλασσα ή να μετατρέπουν το βυθό της σε σκουρόχρωμο κι αναζητούσαμε ακτές αμμουδερές. Αργότερα, στις καταδύσεις διαπιστώναμε πως η ζωή που αναπτύσσεται ανάμεσα στη λικνιζόμενη πράσινη επιφάνειά τους, είναι ποικιλόχρωμη και πολυπληθής. Σήμερα, φαίνεται να κερδίζουν διαρκώς έδαφος στη διεθνή κουζίνα ως βασικοί πρωταγωνιστές σε σούσι γεύματα, ωστόσο, στην ελληνική διατροφή δεν έχουν ακόμη εισαχθεί δυναμικά.

Στις Δυτικές χώρες που οι λάτρεις των sushirolls πολλαπλασιάζονται, τα φύκια έχουν ισχυρή παρουσία και μεγάλη -όπως λένε οι ειδικοί- διατροφική αξία ως μια εναλλακτική μορφή πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης.

Από τις παγωμένες ακτές της Ιρλανδίας, το φύκι «dulce»με χρώμα και μυρωδιά που παραλλάσσει με το… μπέικον θα αποτελέσει υλικό για τη δημιουργία ενός veganburger, με έμπνευση υψηλής γαστρονομικής προσέγγισης από το Σαμιώτη chef Ευάγγελο Μπιλιμπά.

banner

«Αγαπώ τη Σάμο και τα αγροτοδιατροφικά της προϊόντα, τα οποία θεωρώ υψηλής διατροφικής αξίας. Το παγκοσμίως γνωστό και πολυβραβευμένο σαμιώτικο μοσχάτο κρασί, αποτελεί στοιχείο που συνδέεται άρρηκτα με τη γαστρονομική ταυτότητα του νησιού μας, με τη μακραίωνη παράδοση και την ιστορία του και ταιριάζει τόσο με την κουζίνα της γιαγιάς όσο και με τις γκουρμέ εκφάνσεις. Η φετινή μου επιλογή των βρώσιμων φυκιών, για την παρουσίαση στη Horeca, εντάσσεται στη σύγχρονη τάση αναζήτησης και νέων πρώτων υλών υψηλής διατροφικής αξίας που να μπορούν να εναρμονίζονται με το θαλασσινό στοιχείο, το τόσο σημαντικό για μας τους νησιώτες, δίνοντάς του ωστόσο μια καινοτόμα πινελιά…»

Mερικές από τις καινοτόμες δημιουργίες που θα παρουσιαστούν στη HoReCa, είναι:

Σαλάτα από φύκια, πράσινα φυλλώματα, μανιτάρια πλευρώτους, γαρίδα, λάδι τρούφας, χαβιάρι από το «SamosVinDoux», το πολυβραβευμένο γλυκό Μοσχάτο Σάμου.

Θαλασσινός μουσακάς με καραβίδα σβησμένη με «AegeanBreeze», το τραγανό λευκό ξηρό Μοσχάτο Σάμου.

Θαλασσινές ταλιατέλες με κρέμα καπνιστού σολωμού σβησμένου με «Ψηλές Κορφές».

Σούπα με ραβιόλι γεμιστό με ραγού φυκιών και γαρίδας σβησμένης με το εξαιρετικό παλαιωμένο «SamosAnthemis.»

Μπαρμπούνι με ραγού λαχανικών αρωματισμένων με «Ψηλές Κορφές», πουρέ σελινόριζας και τουίλ από φύκια.

Στρείδι με φύκια και σάλτσα από το λευκό ημίξηρο Μοσχάτο «AegeanBreeze».

Και για επιδόρπιο: Γλυκιά κρέμα με τσάι μάτσα, άγαρ-άγαρ και το ημίξηρο ροζέ «Selana» (ημίξηρο, ροζέ).

«Γνωρίζαμε μέχρι στιγμής τα φύκια από σούσι, σε σαλάτες ή και κάποιους ζωμούς. Φέτος, στη ΗoReCaμε τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, θα προσπαθήσω να δείξω ότι αξίζει να εισαχθούν στην ελληνική διατροφή, καθώς τα οφέλη τους είναι πολλαπλά. Για παράδειγμα να τα χρησιμοποιήσουμε στις συνταγές μας αντί για το αλάτι που γνωρίζουμε πόσο επιβαρύνει τον οργανισμό μας. Αξίζει να σκεφθεί κανείς πως μόλις 100 γραμμάρια βρώσιμων φυκιών περιέχουν τόσο φωσφόρο όσο 2.400 κιλά καρότα, ενώ η περιεκτικότητά τους σε ιώδιο είναι εξαιρετικά μεγάλη, όπως και σε βιταμίνες Α και Κ, ασβέστιο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά…» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Σαμιώτης chef.

Διαγωνισμός Cocktailμε σαμιώτικο κρασί

Στο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου ΕλληνικούCocktailθα συμμετάσχει ο Σαμιώτης bartender Ιωακείμ Ζαβουδάκης, που το 2016 συγκαταλέχθηκε μεταξύ των δώδεκα καλύτερων bartender στην Ελλάδα στα classiccocktail.

Το εμπνευσμένο cocktailπου θα παρουσιάσει έχει ως βάση το γλυκό σαμιώτικο Μοσχάτο κρασί του ΕΟΣ Σάμου και θα περιλαμβάνει έναν πρωτοποριακό χειροποίητο αφρό από τοπικά βότανα και μυρωδικά. Τα λοιπά «μυστικά» επιτυχίας, θα τα μάθουμε στην κεντρική σκηνή της HoReCa 2018!

(γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου)

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue