Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά με τη δομή του Λαυρίου

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά με τη δομή του Λαυρίου

by ikariaki.gr
2 views

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ    

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ    

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τοποθετείται πάντα με γνώμονα τις αρχές και τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία  κατάλληλων δομών φιλοξενίας, βάσει του κοινοτικού δικαίου και της ελληνικής έννομης τάξης.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα  τρεις συναντήσεις υψηλόβαθμων πολιτικών στελεχών του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με εκπροσώπους των διαμενόντων στη δομή φιλοξενίας Λαυρίου. Κατά τις συναντήσεις αυτές, το Υπουργείο κατέστησε σαφές το πλαίσιο, τις αρχές και τους περιορισμούς που διέπουν την λειτουργία των μόνιμων δομών φιλοξενίας. Πιο συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των διαμενόντων ενημερώθηκαν  ότι, οι μόνιμες δομές φιλοξενίας αφορούν τους αιτούντες άσυλο, είναι υπό κρατική διοίκηση, έχουν αστυνόμευση, καθώς και καταγραφή εισόδου-εξόδου σ’ αυτές.

Οι εκπρόσωποι των διαμενόντων αρνήθηκαν και στις τρεις συναντήσεις να αποδεχθούν τους ανωτέρω κανόνες λειτουργίας. Συνεπώς, το Υπουργείο δεν είχε την δυνατότητα ένταξης της δομής του Λαυρίου στις μόνιμες δομές φιλοξενίας που δημιουργεί και λειτουργεί η ελληνική κυβέρνηση με χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Στελέχη του Υπουργείου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ενημέρωσαν ήδη από τον Ιούλιο το σύνολο των αιτούντων άσυλο αναφορικά με το δικαίωμα τους για μετακίνηση σε μόνιμες δομές φιλοξενίας και διαμερίσματα, καθώς και τις λοιπές παροχές, δικαιώματα και υποχρεώσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Όσοι διαμένοντες δήλωσαν οικειοθελώς ότι επιθυμούν να μετακινηθούν έχουν ήδη μετακινηθεί, ενώ σε εβδομαδιαία βάση συνεχίζονται ενημερώσεις και μετακινήσεις.

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής συνηγορεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ένταξη στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας (cash programme) των αιτούντων άσυλο ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.

banner

Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποσαφηνίζει ότι, απαρέγκλιτος στόχος είναι η λειτουργία αξιοπρεπών δομών φιλοξενίας και διαμερισμάτων για τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στη χώρα μας και όχι το κλείσιμο τους. Αυτό οφείλει να συντελείται βάσει αρχών και κανόνων που απορρέουν από το κοινοτικό Δίκαιο και την ελληνική έννομη τάξη.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue