Home ΚοινωνίαΕλλάδα Το Υπουργείο Εργασίας για την πρόταση του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, για το ασφαλιστικό

Το Υπουργείο Εργασίας για την πρόταση του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, για το ασφαλιστικό

by ikariaki.gr
7 views

 

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα, 05-09-2018

banner

Δελτίο Τύπου

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχείρησε να παρουσιάσει ως φιλική προς τη νέα γενιά την πρότασή του για το ασφαλιστικό, ενώ αυτή αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα μανιφέστο νεοφιλελευθερισμού και κοινωνικού κανιβαλισμού.

Χαρακτηρίζει ως στρέβλωση που πρέπει να αλλάξει τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του Ν.4387/16, παρουσιάζοντας την πλήρη ανταποδοτικότητα ως κάτι το δίκαιο. Υπόσχεται, δηλαδή, να ρίξει στον Καιάδα όσους προφανώς χωρίς δική τους επιλογή και εν μέσω της κρίσης που έπληξε τη χώρα, έχουν λίγα ένσημα και μεγάλα διαστήματα ανεργίας.

Υπόσχεται να παραδώσει σε ιδιωτικές εταιρείες την επικουρική ασφάλιση, προεξοφλώντας την εξαΰλωση όλων των ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων. Προφανώς αδιαφορεί για το πώς θα πληρώνονται οι σημερινές επικουρικές συντάξεις, εφόσον εκλείψουν οι εισφορές των νέων εργαζομένων.

Υπόσχεται, μέσω της οριζόντιας μείωσης των εισφορών για την κύρια ασφάλιση,  να ανοίξει «τρύπα» πάνω από 2 δις ευρώ ετησίως, καταβαραθρώνοντας  το σύστημα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης που έχει ξανασταθεί στα πόδια του. Και αυτό, χρησιμοποιώντας χιλιοειπωμένα ψεύδη που, όμως, έχουν διαψευστεί από την πραγματικότητα περί δήθεν πολύ υψηλών εισφορών.

H πρόταση που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης εξηγεί πως κατάφερε η ΝΔ να παραδώσει το 2015, μετά από 12 διαδοχικές μειώσεις συντάξεων, ένα ασφαλιστικό σύστημα βαθιά ελλειμματικό.

Το σχέδιο επιστροφής του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης σε συνθήκες χρεοκοπίας, των αλλεπάλληλων περικοπών και  των ελλειμμάτων του παρελθόντος, για να ενισχυθούν τα συμφέροντα της ιδιωτικής ασφάλισης που εκπροσωπεί ο κ. Μητσοτάκης,  θα πέσει στο κενό.

 

Το σημείο της συνέντευξης του κ. Κ. Μητσοτάκη που σχολιάζεται  παραπάνω, από την συνέντευξη του στον τ/σ ALPHA:

Δημοσιογράφος:
Εσείς θα δείξετε αυτοσυγκράτηση; Γιατί το λέω αυτό; Το λέω αυτό γιατί και στο δικό σας πρόγραμμα υπάρχουν κάποια κενά τα οποία, αν θέλετε, να τα συζητήσουμε και τώρα. Για παράδειγμα, έχετε προαναγγείλει την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Δεν μας έχετε πει τι θα φέρετε στη θέση του νόμου Κατρούγκαλου. Πού θα φτάσουν οι συντάξεις με τον νέο νόμο που εσείς θα φέρετε, για παράδειγμα; Τι εισφορές θα έχουμε; Δεν μας έχετε δώσει κάποια στοιχεία για αυτό. Θα το πείτε στη ΔΕΘ; Μπορείτε να μας πείτε σήμερα δύο λόγια;

Κ. Μητσοτάκης:
Θα σας πω τώρα. Καταρχάς έχω μιλήσει για την ανάγκη να έχουμε ένα καινούργιο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων. Αυτό μπορεί να ακούγεται σχετικά περίπλοκο για τους τηλεθεατές μας, να το εξηγήσω με απλά λόγια.

Ποιο είναι το πρόβλημα, το βασικό πρόβλημα του νόμου Κατρούγκαλου πέραν των μειώσεων των συντάξεων και του επανυπολογισμού; Είναι ένα σύστημα το οποίο τελικά τιμωρεί την εργασία και είναι πάρα πολύ άδικο, κυρίως για αυτούς οι οποίοι δουλεύουν περισσότερα χρόνια. Θα αλλάξουμε, λοιπόν, την ανταποδοτικότητα του συστήματος: εάν δουλεύεις περισσότερο θα παίρνεις περισσότερα πίσω. Αν δουλεύεις λιγότερο θα παίρνεις λιγότερα πίσω. Είναι δίκαιο αυτό, και πιστεύω ότι είναι μία βασική στρέβλωση στον ίδιο τον νόμο Κατρούγκαλου. Θα θεσμοθετήσουμε αυτό το οποίο αποκαλούμε κεφαλαιοποιητικό δεύτερο κανόνα. Να το εξηγήσω πάλι με απλά λόγια: Επικουρική σύνταξη. Για όλους τους νέους οι οποίοι μπαίνουν τώρα στο σύστημα, ένας ιδιωτικός αποταμιευτικός κουμπαράς τον οποίον δεν θα το διαχειρίζεται υποχρεωτικά το κράτος θα λειτουργεί καλύτερα. Θα μπορούν να τον  διαχειρίζονται και οι ιδιωτικές εταιρείες, πάντα με την εποπτεία του κράτους και με αυστηρούς κανόνες, ώστε ο νέος ο οποίος σήμερα μας ακούει και ο οποίος δεν πιστεύει πραγματικά, κ. Σρόιτερ, ότι δεν θα πάρει σύνταξη, να γνωρίζει τουλάχιστον ότι, ως προς το κομμάτι της επικουρικής σύνταξης, έχει ένα δικό του ατομικό κουμπαρά, τον βλέπει κάθε μήνα, τον βλέπει να τοκίζεται και γνωρίζει ότι αυτά τα χρήματα είναι δικά του.

Δημοσιογράφος:
Πριν πάτε στο τρίτο, μία διευκρίνιση σε αυτό γιατί φαντάζομαι ότι ενδιαφέρει πολύ τον κόσμο που το ακούει. Δηλαδή κάποιος θα μπορεί να παίρνει την επικουρική του σύνταξη μέσα από μία συμφωνία με έναν ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα.

Κ. Μητσοτάκης:
Βεβαίως.

Δημοσιογράφος:
Όχι απαραίτητα με ένα ταμείο δημόσιο. Για παράδειγμα, με την τάδε ή με την τάδε εταιρεία.

Κ. Μητσοτάκης:
Με το ίδιο υποχρεωτικό ύψος 7%, δεν εισηγούμαστε μείωση στις επικουρικές αλλά με δυνατότητα ευελιξίας και επιλογής. Πλήρως ατομικός κουμπαράς ώστε να ξέρει ο νέος 19 ετών, ο οποίος μπαίνει σήμερα στην αγορά εργασίας, ότι κάποια στιγμή θα έχει μία αποταμίευση η οποία θα συμπληρώσει την κύρια σύνταξή του η οποία θα υπολογιστεί ανάλογα με τις κύριες εισφορές του.

Τρίτο σημείο το οποίο  χρειάζεται αλλαγή είναι το ύψος των εισφορών. Όλοι αναγνωρίζουμε σήμερα, εντός και εκτός Ελλάδος, ότι  οι υπερβολικά  υψηλές εισφορές οδηγούν τελικά στην εισφοροδιαφυγή και υπονομεύουν την βιωσιμότητα των ταμείων. Κανείς δεν θα σας πει το αντίθετο. Το δικό μου σχέδιο, λοιπόν, είναι να μπορέσουμε να μειώσουμε εντός μίας τετραετίας τις κύριες εισφορές για όλους ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς από το 20% στο 15%. Αυτός είναι ο στόχος, και πιστεύω ότι με τη αναπτυξιακή δυναμική που θα έχει η οικονομία και με το συνολικότερο πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών το οποίο θα δρομολογήσουμε, αλλά και με μία ανακατανομή στις προτεραιότητες του όποιου υπερπλεονάσματος, ότι αυτό το στόχο μπορούμε να τον πετύχουμε. Άρα μείωση των κύριων εισφορών για όλους από το 20% έως το 15%.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue