Home ΚοινωνίαΑιγαίο Το σχέδιο της κυβέρνησης για την υγεία στα νησιά παρουσίασε ο κ. Παύλος Πολάκης από τη Νάξο

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την υγεία στα νησιά παρουσίασε ο κ. Παύλος Πολάκης από τη Νάξο

by ikariaki.gr
2 views

Το σχέδιο της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας για τα νησιά του Αιγαίου παρουσίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης από τη Νάξο.

Ο κ. Πολάκης βρέθηκε στο νησί για τα εγκαίνια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου, όνειρο δεκαετιών των κατοίκων της περιοχής.

“Κοινωνικό αντιστάθμισμα” στα μνημόνια, οι παροχές στην υγεία

Στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα μνημόνια και στην “ορατή έξοδο της χώρας από αυτά, του χρόνου το καλοκαίρι” αλλά και στο “κοινωνικό αντιστάθμισμα” που αφορά την υγεία.
“Μπήκαμε στα μνημόνια το 2010 γιατί η χώρα χρεοκόπησε για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι είχε χτιστεί ένα πελατειακό κράτος στη βάση της ψηφοθηρίας και ο άλλος ότι υπήρχε ένα κράτος που έγινε νόμος κίνησής του το μαύρο χρήμα και η παραοικονομία. Μόνο στο χώρο της υγείας κατασπαταλήθηκαν 85 δις ευρώ, δηλαδή το 1/4 του δημόσιου χρέους. Εμείς αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε μια συμφωνία συμβιβασμού τον Ιούνιο του 2015 που είχε κακά μέτρα, αλλά δεσμευτήκαμε ότι το σημαντικότερο κοινωνικό αντιστάθμισμα που θα προσφέρουμε σε μια κοινωνία χτυπημένη από τα μνημόνια, θα είναι να μπορούμε να προσφέρουμε ένα δωρεάν, αποτελεσματικό και στον τόπο που κατοικεί ο καθένας, σύστημα υγείας. Γι αυτό το στόχο αγωνιζόμαστε δυο χρόνια τώρα” σημείωσε ο κ. Πολάκης.

Όπως είπε, ο ίδιος και ο Υπουργός Υγείας κατάφεραν να ισορροπήσουν ένα σύστημα και από δω και πέρα θα “χτίζουν” επάνω του.

“Και στα δικά σας νοσοκομεία έχουμε ανεβάσει 40% τη χρηματοδότηση συνολικά. Και από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα δυο νοσοκομεία (Σύρου και Νάξου) χρηματοδοτήθηκαν με 1,8 εκατ. ευρώ το καθένα για να ξεπληρώσουν παλιά χρέη που είχαν στους προμηθευτές. Ενισχύθηκαν με προσωπικό, 50 άτομα το νοσοκομείο Σύρου και με 25 άτομα της Νάξου στο πλαίσιο των 10.000 προσλήψεων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Έρχονται ακόμα 9.000 προσλήψεις” τόνισε και πρόσθεσε ότι “τέτοια ένεση το ΕΣΥ είχε να δει από την ίδρυση του τη δεκαετία του ’80.

“Ποιο είναι το σχέδιο για το ομορφότερο αρχιπέλαγος του κόσμου”

Ο κ. Παύλος Πολάκης παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης για τα νησιά “το ομορφότερο αρχιπέλαγος του κόσμου” όπως είπε, υποστηρίζοντας ότι αυτό που χρειάζονται είναι “3-4 καλά δευτεροβάθμια νοσοκομεία, 6-7 καλά επαρχιακά νοσοκομεία που να διαθέτουν όλες τις βασικές ειδικότητες και κάθε νησί να έχει τουλάχιστον ένα γιατρό σε Πολυδύναμο ή Περιφερειακό Ιατρείο”.

“Χρειαζόμαστε επίσης ένα καλό σύστημα μεταφοράς. Αυτό είναι το σχέδιο” τόνισε και πρόσθεσε:

“Τα τέσσερα τέτοια μεγάλα νοσοκομεία είναι της Ρόδου, Σύρου, Μυτιλήνης και Χίου. Τα επαρχιακά είναι της Κω, Λέρου, Καλύμνου, Νάξου, Λήμνου και Σάμου. Τα πρώτα σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μπορούν να προσφέρουν την κάλυψη του 80-90% των περιστατικών”.

banner

Ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε επίσης και στη χρηματοδότηση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που δεν υπήρχε στα νοσοκομεία φέρνοντας ως παράδειγμα το μαγνητικό τομογράφο που πρόσφατα λειτούργησε στη Σύρο, προαναγγέλλοντας και για το νοσοκομείο Νάξου, την προμήθεια με αξονικό τομογράφο.

Επίσης σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη η ψηφιοποίηση όλων όλων των ακτινολογικών μηχανημάτων, η αντικατάσταση εξοπλισμού πληροφορικής και η προσπάθεια να λειτουργήσει πλήρως το σύστημα τηλεϊατρικής.

“Για όλα υπάρχει πρόγραμμα. Ξέρουμε τι σημαίνει δημόσια υγεία και τις ανάγκες που έχει και γι αυτό κάνουμε σχεδιασμένη παρέμβαση” είπε.

Διακομιδές

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη βάση ΕΚΑΒ που πρόσφατα λειτούργησε στη Σύρο και όπως σημείωσε, μέχρι σήμερα έχουν διακομισθεί 197 άτομα. “Το σχέδιο, εκτός από τη λειτουργία της βάσης ΕΚΑΒ στη Σύρο, είναι να ενισχυθεί η βάση ΕΚΑΒ της Ρόδου και να φτιαχτεί μια τρίτη βάση στη Μυτιλήνη, που θα εξυπηρετεί το βόρειο Αιγαίο. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν και τρεις βάσεις πλωτών διακομιδών στα νησιά Ρόδος, Λέρος και Νάξος” σημείωσε.

Νοσοκομείο Σαντορίνης

Ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε επίσης και στο νοσοκομείο της Σαντορίνης . “Τα ντουβάρια δεν δουλεύουν από μόνα τους… Αυτό που κινεί την ιστορία είναι η αξία που δίνει ο άνθρωπος. Το νοσοκομείο της Σαντορίνης, χτίστηκε, εξοπλίστηκε και έμεινε κλειστό. Εμείς διορίσαμε 130 ανθρώπους και το νοσοκομείο λειτουργεί. Έχουν γίνει 200 χειρουργεία και μόλις χθες τρεις τοκετοί. Λειτουργούν πλήρως τα εργαστήρια και η αιμοδοσία. Αυτή είναι η διαφορά… Άλλο να χτίζεις κι άλλο να το βάζεις μπροστά και να δουλεύει που θα σου κοστίζει κάθε χρόνο. Κι αυτή είναι η διαφορά του πριν με το μετά”.

 

Δείτε το βίντεο από την ομιλία του κ. Παύλου Πολάκη από τα εγκαίνια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στη Νάξο

Αναδημοσίευση από : http://www.naxostimes.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue