Home ΚοινωνίαΠολιτικήΚινητοποιήσεις Το Ε.Κ. Σάμου στηρίζει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο

Το Ε.Κ. Σάμου στηρίζει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο

by ikariaki.gr
4 views

Το ΕΚΣ στο πλευρό των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Όχι στην κατάργηση της «εμβόλιμης εξεταστικής»
Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου χαιρετίζει την κινητοποίηση των φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιακών Συστημάτων (ΜΠΕΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο και στηρίζει τον αγώνα τους για να μην περάσει ακόμη ένα εμπόδιο στις σπουδές τους με την κατάργηση της «εμβόλιμης εξεταστικής». Η απόφαση της Γ.Σ. των καθηγητών του τμήματος να στερήσουν από τους επί πτυχίο φοιτητές να δίνουν εξετάσεις στο σύνολο των μαθημάτων που «χρωστάνε» και όχι μόνο του τελευταίου διδακτικού εξαμήνου δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα παιδιά των εργατικών λαϊκών οικογενειών να πάρουν το πτυχίο τους όσο πιο σύντομα.

Ήδη πάρα πολλά παιδιά δεν πηγαίνουν να σπουδάσουν ή διακόπτουν τις σπουδές τους επειδή οι οικογένειές τους δυσκολεύονται, ακόμη περισσότερο από το παρελθόν, να αντέξουν το κόστος. Το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών έχει μειωθεί δραματικά, μετά από διαρκείς μειώσεις μισθών και συντάξεων και από τη φορολογική αφαίμαξη. Αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα έχουν φτωχοποιήσει το λαό, ενώ η ανεργία έχει χτυπήσει την πόρτα σχεδόν όλων των οικογενειών.
Η παιδεία είναι δωρεάν μόνο κατ’ όνομα. Δεν υπάρχει φοιτητική μέριμνα, σίτιση και στέγαση δωρεάν για όλους τους φοιτητές ανεξαιρέτως, ενώ τα φοιτητικά επιδόματα έχουν και αυτά μειωθεί. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις ακόμη και αυτές οι λίγες εστίες που υπάρχουν ρημάζουν, ενώ έχουν δοθεί βασικοί τομείς (σίτιση, καθαριότητα, φύλαξη κλπ) σε εργολάβους-ιδιώτες, με τους εργαζόμενους εκεί πάρα πολλές φορές κακοπληρωμένους, απλήρωτους ή και απολυμένους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και οι προηγούμενες όλα αυτά τα χρόνια, πιστές στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «χτίζουν» ένα πανεπιστήμιο με βάση τις ανάγκες της «αγοράς», αφού θέλει όσο το δυνατόν πιο φθηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους και όχι ολοκληρωμένους επιστήμονες, που αύριο θα δουλεύουν και θα προσφέρουν στην κοινωνία με βάση τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Την ίδια ώρα υπεχρηματοδοτεί τα ΑΕΙ, μειώνει τους μισθούς του διδακτικού προσωπικού, καταργεί εργασιακά δικαιώματά τους, δυσκολεύει το ερευνητικό και διδακτικό τους έργο ή το «σπρώχνει» σε κατευθύνσεις που εξυπηρετούν συμφέροντα ιδιωτών και προωθεί την βιωσιμότητα των πανεπιστημίων μέσα από «επιδοτήσεις» επιχειρηματικών ομίλων.

Με βάση όλα αυτά καλούμε το Πανεπιστήμιο (Εκπαιδευτικούς, Πρύτανη κλπ) να προβληματιστούν και να σκεφτούν ποιόν τελικά εξυπηρετεί η απόφαση που έχει πάρει η Γ.Σ. των καθηγητών του ΜΠΕΣ να κόψουν την εμβόλιμη εξεταστική; Τους καλούμε να ανακαλέσουν την απόφασή τους και να διευκολύνει τους επί πτυχίο φοιτητές με κάθε τρόπο. Να συμβάλουν στον αγώνα των φοιτητικών συλλόγων για εξασφάλιση σίτισης, στέγασης και δωρεάν συγγραμμάτων για όλους τους φοιτητές.

Φοιτητές, καθηγητές, διοικητικοί και λοιποί εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου σε συμμαχία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα μαζικά και οργανωμένα μέσα από τα σωματεία τους και τους συλλόγους τους, μπορούν να βάλλουν φρένο στην αντιλαϊκή αντεργατική λαίλαπα και να παλέψουν για παιδεία και κοινωνία στα μέτρα των αναγκών μας.

Καλούμε όλους μέσα από συλλογικές αποφάσεις να οργανώσουν την συμμετοχή των συναδέλφων στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία της 14ης Δεκέμβρη και στην Απεργιακή Συγκέντρωση στις 10:00 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Σάμου στο Βαθύ.

 

banner

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

 

Συνάδελφοι συναδέλφισσες,

Την Πέμπτη 23/11/17, η γενική συνέλευση των καθηγητών του ΜΠΕΣ αποφάσισε να στερήσει από τους επί πτυχίω συναδέλφους μας το δικαίωμα στην εμβόλιμη εξεταστική του Φεβρουαρίου (εξεταστική στην οποία μπορούν να εξεταστούν όλα τα μαθήματα ανεξαρτήτως του εξαμήνου στο οποίο διδάχτηκαν).

Μετά από πιέσεις των φοιτητών που συμμετείχαν μαζικά στις γενικές συνελεύσεις του συλλόγου τους σήμερα 7/12 έγινε νέα γενική συνέλευση των καθηγητών, παρουσία του Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου όπου απορρίφθηκαν εκ νέου τα αιτήματα μας.

Την ώρα που για να σπουδάσουμε και να καταφέρουμε να βγάλουμε σε πέρας τις σπουδές μας, οι γονείς μας πληρώνουν έναν σκασμό λεφτά για τουλάχιστον 5 χρόνια, την ώρα που οι μισθοί και οι συντάξεις πετσοκόβονται, η δωρεάν σίτιση και στέγαση είναι άπιαστο όνειρο για την πλειοψηφία των συναδέλφων μας, την ίδια αυτή ώρα οι κύριοι και οι κυρίες καθηγητές και καθηγήτριες βάζουν ένα ακόμη, μεγάλο, εμπόδιο μπροστά στο στόχο της ολοκλήρωσης των σπουδών μας. Με μία ακατανόητη απόφαση κόβουν την εμβόλιμη εξεταστική και καθυστερούν ακόμη περισσότερο δεκάδες από εμάς από την απόκτηση του πτυχίου τους.

Σε αυτό το ζήτημα οι καθηγητές θα έπρεπε να είναι μαζί μας κι όχι απέναντί μας, όπως και συνολικά στον αγώνα μας για δωρεάν σπουδές, για πτυχίο με αξία, δουλειά με δικαιώματα.

Είναι κατακτημένο δικαίωμα των επί πτυχίω φοιτητών να μπορούν να διευκολύνονται με την εξέταση μαθημάτων σε κάθε εξάμηνο.

Να μην περάσει!

Απαιτούμε:

  • Να ανακληθεί εδώ και τώρα αυτή η απαράδεκτη απόφαση και να δοθούν κανονικά οι εμβόλιμες και τον Φλεβάρη και τον Ιούνη.
  • Να πάρει θέση ο πρύτανης για το ζήτημα και ως πρύτανης και ως καθηγητής του Τμήματος.

 

Από το μεσημέρι της Πέμπτης 7/12 και μετά από  απόφαση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου μας το κτήριο της γραμματείας τελεί υπό κατάληψη. Καλούμε τους φοιτητές να στηρίξουν  τις κινητοποιήσεις. Εκτός από τους άμεσα εμπλεκόμενους επί πτυχίο φοιτητές απευθύνουμε ιδιαίτερο κάλεσμα στα μικρά έτη που θα βρεθούν κι αυτοί αντιμέτωποι με μια τέτοια αρνητική εξέλιξη.

Απευθυνόμαστε στους φορείς και τους συλλόγους της Σάμου για να μας στηρίξουν και αυτοί στο δίκαιο αγώνα μας.

Το Δ.Σ. του Φ.Σ. του ΜΠΕΣ.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue