Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Το Εργατικό Κέντρο Σάμου για τον κατώτερο μισθό

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου για τον κατώτερο μισθό

by ikariaki.gr
9 views

Κανείς να μην ξεγελαστεί από τα ψίχουλα της «αύξησης» του κατώτατου μισθού

Κατώτατος μισθός στα 751 € – Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

 

Μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατά τα οποία διατήρησε το αίσχος του κατώτατου μισθού των 586€ μεικτά και 511€ για τους νέους έως 25 ετών, ενώ προεκλογικά έταζε επαναφορά του κατώτατου στα 751€, ανακοίνωσε με φιέστες και τυμπανοκρουσίες, τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στα 650€ μεικτά.

 

Αυτό που μας έκρυψε όμως η κυβέρνηση είναι ότι με την ενέργειά της αυτή βάζει ταφόπλακα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις  εργαζομένων – εργοδοτών αφού με το νόμο Αχτσιόγλου-Βρούτση καθορίζει τον κατώτατο μισθό από δω και πέρα με Υπουργική Απόφαση και σύμφωνα με «τις ανάγκες της αγοράς και τις αντοχές της οικονομίας», όταν η ίδια προεκλογικά τον έλεγε «νόμο-δολοφόνο». Τώρα όμως υλοποιεί ότι θέλει η μεγαλοεργοδοσία, ενώ αύριο με μια άλλη υπουργική απόφαση μπορεί να τον ξαναμειώσει.

Κρύβει ότι προσπαθεί να απαλλάξει τους εργοδότες από τα σωματεία και τις διεκδικήσεις τους, ενώ αρνείται προκλητικά την απαίτηση του εργατικού κινήματος και των 530 συνδικαλιστικών οργανώσεων (μεταξύ αυτών και το ΕΚΣ) για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751€, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υπογραφή κλαδικών συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις, όπως επιτάσσουν οι ανάγκες των εργαζομένων.

Κρύβει ότι με τη νέα μείωση του αφορολόγητου από το 2020, που ήδη έχει ψηφίσει, θα πάρει πίσω πάνω από τη μισή αύξηση. Από 542,79€ καθαρά (από 489,31€ που είναι σήμερα), θα μείνουν μόλις 25,44€ αύξηση, λιγότερο από 1€ δλδ από 1 καρβέλι ψωμί την ημέρα.

banner

Κρύβει ότι στον προϋπολογισμό του 2019 προβλέπονται 1 δισ. ευρώ πρόσθετοι φόροι, τους  οποίους θα πληρώσουν τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.

Κρύβει ότι την ίδια ώρα μειώνει ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις ή και τις επιδοτεί από τα δικά μας λεφτά, σαν «δώρο» για την κατάργηση του υποκατώτατου.

Κρύβει ότι οι εργασιακές σχέσεις είναι λάστιχο με το 60% να είναι με ευέλικτες μορφές, άρα πληρώνονται πχ οι 4ωρίτες με τα μισά δλδ 295€, δηλαδή κοροϊδία.

 

Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί και να ξεχάσει τα αντεργατικά έργα της κυβέρνησης που έβαλαν μισθούς, εισοδήματα και δικαιώματα στον Προκρούστη και φτωχοποίησαν το λαό μας! Διεύρυνε την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Πετσόκοψε τις συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου. Περιόρισε τη συνδικαλιστική δράση και το απεργιακό δικαίωμα με τον νόμο Αχτσιόγλου. Ανέτρεψε τις εργασιακές σχέσεις με τη ραγδαία αύξηση της μερικής απασχόλησης. Ψήφισε νέα μνημόνια και τέσσερα (4) χρόνια μετά ο αντεργατικός κατάλογος δεν έχει τέλος!

 

Η αύξηση του κατώτατου μισθού που εξήγγειλε η δήθεν «φιλεργατική» κυβέρνηση προεκλογικά είναι στάχτη στα μάτια μας, γιατί στην τσέπη μας δεν θα φανεί ούτως ή άλλως…

 

Κανένας να μην ξεγελαστεί. Μέσα από τα σωματεία μας διεκδικούμε όσα έχουμε ανάγκη.

 

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας :

  • Για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.
  • Κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσάκισαν μισθούς και συντάξεις, αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, οδήγησαν σε μεροκάματα πείνας.
  • Συνεχίζουμε μαζί με αλλά ταξικά συνδικάτα, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα  τον αγώνα για υπογραφή ΕΓΣΣΕ στα 751€ για όλους, ώστε κανείς εργαζόμενος να μην αμείβεται πιο κάτω.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue