Home ΚοινωνίαΑιγαίο Το Αναγνωστήριο Αγιάσου απαντά και ενημερώνει…

Το Αναγνωστήριο Αγιάσου απαντά και ενημερώνει…

by ikariaki.gr
16 views

 

 

Το Αναγνωστήριο απαντά και ενημερώνει…

(Ανακοίνωση του Δ.Σ για ενημέρωση μελών και φίλων του)

Με αφορμή αφενός την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των προτάσεων που κατατέθηκαν στο Τοπικό Πρόγραμμα LEADER/CLLD Λέσβου και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (Δελτίο Τύπου-Ανακοίνωση ΕΤΑΛ ΑΕ και τελικός πίνακας αποτελεσμάτων από 14-01-2019), με βάση τα οποία η πρότασή μας για την ανακατασκευή του θεάτρου μας δεν εγκρίθηκε (Μη παραδεκτή-Μη διαθέσιμοι πόροι), και αφετέρου κάποια ερωτήματα που τέθηκαν σε δημόσιες διαδικτυακές αναρτήσεις και τα οποία αφήνουν ανυπόστατα υπονοούμενα σε βάρος του Αναγνωστηρίου, θέλουμε να απαντήσουμε σ’ αυτά διασκεδάζοντας τις όποιες αρνητικές εντυπώσεις έχουν δημιουργήσει. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπαίνουμε στη λογική της αντιπαράθεσης, αλλά αναγκαζόμαστε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια των πραγμάτων και να διαφυλάξουμε το κύρος του σωματείου. Για την εξυπηρέτηση των σκοπών του το Αναγνωστήριο ουδέποτε συναλλάσσεται με Κόμματα, παρά μόνο με τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας (Υπουργεία, ΓΓΑΙΝΠ, Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού, Βουλευτές).

Η συνδρομή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου (υπ’ αρ. 28/6/20-3-02017) εγκρίθηκαν 296.000€ για την εκπόνηση του συνόλου των μελετών του έργου. Για να γίνει όμως αυτό, έπρεπε – σύμφωνα με το νόμο – να παραχωρηθούν στην ΠΒΑ οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Αναγνωστηρίου και όλες οι εκδηλώσεις του να τεθούν υπό την αιγίδα της για 50 χρόνια!!! Αυτό, όπως ήταν φυσικό, απορρίφθηκε ομόφωνα από το ΔΣ του Αναγνωστηρίου. Γιατί δεν ήταν δυνατό να δεσμεύσουμε για μισό αιώνα τα επόμενα διοικητικά συμβούλια ούτε να θέσουμε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα όλη την δραστηριότητά μας υπό την αιγίδα μιας – ουσιαστικά – πολιτικής αρχής, απλά και μόνο για να γίνει ένα έργο που το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής του δεν ξεπερνά τον ένα χρόνο! Ζητήσαμε νομοθετική ρύθμιση για τον περιορισμό του χρόνου παραχώρησης (οικ. 672/10-4-2017 έγγραφο της Χριστιάνας Καλογήρου, Περιφερειάρχη Β.Α, προς Παναγιώτη Σκουρλέτη, Υπουργό Εσωτερικών, και Αρ. Πρωτ. 99/29-6-2017 έγγραφό μας προς Βουλευτές Λέσβου), αλλά δεν ικανοποιηθήκαμε. Έκτοτε έπαψε να υπάρχει οποιαδήποτε απαίτηση εκ μέρους μας από την ΠΒΑ, αφού χωρίς νομοθετική ρύθμιση ήταν αδύνατο να ικανοποιηθούν οι όροι της συνεργασίας μας. Στο μεταξύ με την αφιλοκερδή προσφορά ιδιωτών επιστημόνων προχωρήσαμε στη σύνταξη των απαραίτητων μελετών (αρχιτεκτονικής, στατικής, ενεργειακής), οπότε δεν υπήρχε λόγος να επιμένουμε στη χρηματοδότηση των μελετών από το δημόσιο κορβανά.

Επισημαίνουμε ότι από την πρώτη μέρα η ΠΒΑ έσπευσε να μας στηρίξει όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στα έργα! Διέθεσε άμεσα 23.000€ για να γίνουν εργασίες αποξήλωσης των υπολειμμάτων της στέγης, καθαρισμού του θεάτρου (απομακρύνθηκαν τα μπάζα από την πλατεία του), στεγανοποίησης του κτιρίου της Βιβλιοθήκης και προστασίας των βοηθητικών χώρων από τη βροχή.

Το Τμήμα Εργαστηρίων της ΠΒΑ διενήργησε (ΔΩΡΕΑΝ) την αναγκαία εδαφολογική μελέτη (έλεγχος της υπόλοιπης κτιριακής υποδομής από άποψη στατικής επάρκειας) και διαπιστώθηκε ότι η κατάρρευση της στέγης δεν δημιούργησε προβλήματα στο φέροντα οργανισμό του οικοδομήματος.

banner

Πέραν αυτών, η ΠΒΑ κάθε χρόνο μάς στηρίζει οικονομικά καλύπτοντας όλες τις μετακινήσεις των καλλιτεχνικών ομάδων μας στη λεσβιακή ύπαιθρο και χρηματοδοτώντας καθιερωμένες σημαντικές δραστηριότητές μας (ετήσια μουσικοχορευτική εκδήλωση προς τιμήν της Επετείου της 25ης Μαρτίου, Αγώνες Ορεινού Τρεξίματος, Αγώνες Ορεινής Ποδηλασίας, Καρναβαλική Επιθεώρηση παλιότερα κ.ά.)

Ποιοι άλλοι μας στήριξαν οικονομικά

Για την πλήρη και αντικειμενική απεικόνιση της οικονομικής βοήθειας που είχαμε κατά την περίοδο των δυο τελευταίων χρόνων, σημειώνουμε ότι λάβαμε από το κράτος και τις εξής επιχορηγήσεις: α) 5.000€ (Αρ. Πρωτ. 4114.02/3628/1-11-2016 απόφασης Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη, Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής) για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών (επισκευή και συντήρηση συστημάτων φωτισμού, κλιματισμού, πυρανίχνευσης, ασφαλείας κλπ), β) 10.000€ (Αρ. πρωτ. 4.114_03/1040/15-5-2017 απόφαση Παναγιώτη Κουρουμπλή, Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής) για τη λειτουργική αποκατάσταση της αίθουσας της Βιβλιοθήκης με ηλεκτρολογική και μηχανολογική αποκατάσταση, κατασκευή στεγάστρου και πρόχειρων βιβλιοθηκών, γ) 5.000€ (Αριθ. Πρωτ.: ΠΠΟΑ /ΓΔΟΥ/ΔΕΦΔΑΧΤΠ/ΤΠΕΛΦ/502670/44841/3751/2622/28.11.2017 απόφαση Λυδίας Κονιόρδου, Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού) για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων και την επαναλειτουργία χώρων του κτιρίου του Αναγνωστηρίου, ύστερα από σχετικό αίτημα-παρέμβαση του Δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού.

Με την από 13-2-2017 απόφαση της Περιφερειακής Εταιρείας Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου διατέθηκαν 3.000€ από τα κέρδη της Εταιρείας για την εκτέλεση έργου προστασίας της Σκηνής του Θεάτρου.

Διευκρινίζουμε ότι το σύνολο σχεδόν των παραπάνω επιχορηγήσεων κάλυψε ανάγκες που δεν σχετίζονταν με το έργο της ανακατασκευής του θεάτρου.

Άλλα ανικανοποίητα αιτήματά μας

Από τις πρώτες μέρες μετά την καταστροφή ζητήσαμε από τους βουλευτές και την Υφυπουργό Οικονομικών νομοθετική ρύθμιση για να μην χαρακτηριστεί ο τραπεζικός λογαριασμός μας ερανικός (με κίνδυνο τη δέσμευση των κατατιθέμενων χρηματικών ποσών από τις Τράπεζες και τη διαχείρισή τους απ’ αυτές κλπ) και να μπορούν απρόσκοπτα να καταθέτουν τις δωρεές – ενισχύσεις τους οι απανταχού της γης φίλοι του Αναγνωστηρίου. Συγκεκριμένα ζητήσαμε (με το Αρ. Πρωτ. 17/22-1-2017 έγγραφό μας προς την κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, Υφυπουργό Οικονομικών) την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της για άμεση νομοθετική ρύθμιση του θέματος (με ψήφιση τροπολογίας ή έκδοση υπουργικής απόφασης κλπ), ώστε να αρθούν τα όποια νομικά κωλύματα και να χαλαρώσει το ασφυκτικό νομικό καθεστώς που διέπει τη διαχείριση των λεγόμενων ερανικών τραπεζικών λογαριασμών, στις περιπτώσεις τουλάχιστον που η κτιριακή – υλικοτεχνική υποδομή ιστορικών πολιτιστικών σωματείων, πνευματικών κέντρων, φιλανθρωπικών ιδρυμάτων κλπ (Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου) πλήττεται σοβαρά από φυσικές καταστροφές και επείγει η άμεση υλική στήριξή τους για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών και την εξασφάλιση συνέχισης του πολύπλευρου κοινωνικού, πνευματικού, πολιτιστικού τους έργου. Δεν έγινε τίποτα!

Το ίδιο αρνητική ήταν η κεντρική εξουσία απέναντι στην πρότασή μας (Αρ. Πρωτ. 60/11-4-2017 έγγραφό μας προς τους Παναγιώτη Κουρουμπλή και Νεκτάριο Σαντορινιό, Υπουργό και Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αντίστοιχα) να χρηματοδοτηθεί το έργο από πιστώσεις του ΠΔΕ (εθνικό σκέλος) της ΓΓΑΙΝΠ με προγραμματική σύμβαση με την ΠΒΑ, όπως είχε γίνει και παλιότερα, σύμφωνα με τις θετικές εισηγήσεις υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων της ΓΓΑΙΝΠ (Αρ. πρωτ. 4.000/53/10-7-2017, 4.000/87/7-11-2017, 4.000/96/13-12-2017, 4.000/2/9-1-2018 αλλεπάλληλα έγγραφα Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη, ΓΓΑΙΝΠ, προς Αλέξανδρο Χαρίτση, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης).

Να σημειωθεί ότι όλα τα προαναφερόμενα γραπτά αιτήματα συνοδεύτηκαν από πλήθος παραστάσεων μας ενώπιον αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών σε Αθήνα και Μυτιλήνη!

Τα παραπάνω έχουν γνωστοποιηθεί με κάθε λεπτομέρεια τόσο με την έκδοση κατά καιρούς σχετικών δελτίων τύπου όσο και στις ετήσιες απολογιστικές συνελεύσεις μας. Επανερχόμαστε όμως γιατί κάποιοι απ’ αυτούς που έπρεπε να τα ακούσουν, αν και προσκλήθηκαν, δεν μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Η πρότασή μας στο πρόγραμμα LEADER

Η πρότασή μας στο LEADER κατατέθηκε ηλεκτρονικά στις 24-8-2018 και ο πρωτότυπος φάκελος στις 31-8-2018 (Αρ. Πρωτ. ΕΤΑΛ ΑΕ: 20117/31-8-2018), δηλαδή εμπρόθεσμα με βάση την προκήρυξη του προγράμματος. Εξάλλου καμιά σημασία δεν έχει αν μια πρόταση  κατατίθεται πρώτη ή τελευταία, αρκεί να πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Στο ερώτημα γιατί η πρότασή μας αξιολογήθηκε 7η επιλαχούσα, θα πρέπει να απαντήσουν οι αξιολογητές. Αυτό που έχουμε να πούμε εμείς είναι ότι οι μελέτες έγιναν από καταξιωμένους στον επαγγελματικό τους χώρο επιστήμονες, ήτοι: η στατική μελέτη από το Τεχνικό Γραφείο Μελετών, Επιβλέψεων, Κατασκευών του Σταύρου Ευστρατίου Παπουτσέλλη, με έδρα την Αθήνα, η αρχιτεκτονική από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο του Γεωργίου Νικ. Βερβενιώτη, με έδρα τη Μυτιλήνη, και η μελέτη ενεργειακής  αναβάθμισης από το ΚΤΕ Πειραιά και Νήσων του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ. Τον δε φάκελο υποψηφιότητας συνέταξε το πολύπειρο και επίσης καταξιωμένο στην αγορά Γραφείο του Παναγιώτη Μυριτζή και των Συνεργατών του (Σύμβουλοι Επιχειρήσεων).

Έστω και «κατ’ εξαίρεση»…

Ύστερα από τα παραπάνω και επειδή πέρασαν δυο χρόνια τώρα «χωρίς να μπει ούτε μια βίδα ούτε μια πέτρα πάνω στην άλλη», είναι απολύτως δικαιολογημένο να εκφράζουμε – ίσως και με μια δόση υπερβολής – την αγωνία και την δυσφορία μας για την ως τώρα μη ικανοποίηση των προφανώς δίκαιων αιτημάτων μας. Αγωνία που εντείνεται σε μια ιδιαίτερα ρευστή πολιτική συγκυρία, η οποία δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. Θέλουμε λοιπόν επιτέλους να τελειώνει αυτό το θρίλερ της εξασφάλισης χρηματοδότησης του έργου, για να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίησή του. Έχουμε τη διαβεβαίωση των αρμόδιων ότι οι δεσμεύσεις τους θα εκπληρωθούν και περιμένουμε…

Ήδη μπήκαμε στην τρίτη χρονιά απ’ την ολοσχερή καταστροφή του θεάτρου μας λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Κατά γενική παραδοχή επί 125 χρόνια η προσφορά του Πνευματικού μας Ιδρύματος στον πολιτισμό, την κοινωνία και την πατρίδα, είναι μοναδική και πλούσια.  Το Δ.Σ, τα μέλη και οι χιλιάδες φίλοι του Αναγνωστηρίου ανά τον κόσμο απαιτούν από την Πολιτεία μια αρμόζουσα συμπεριφορά και ευαισθησία, έστω και «κατ’ εξαίρεση»…

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟΥ

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue