Home ΚοινωνίαΑιγαίο Το Αιγαίο των Αγώνων – Επιτυχής βιβλιοπαρουσίαση του έργου του Π. Κουτσκουδή

Το Αιγαίο των Αγώνων – Επιτυχής βιβλιοπαρουσίαση του έργου του Π. Κουτσκουδή

by ikariaki.gr
3 views

“Συναξάρια – Βίοι Λέσβιων Λαϊκών Αγωνιστών”, είναι ο τίτλος του δίτομου έργου του Παναγιώτη Μιχ. Κουτσκουδή, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στο Polis Art Cafe στην Αθήνα.

Κατάμεστη η αίθουσα, με μεγάλη παρουσία της Λεσβιακής παροικίας του λεκανοπεδίου, σε μία παρουσίαση που ξύπνησε μνήμες και συγκίνησε.

 

Την εκδήλωση παρουσίασε η Μυρσίνη Κουτσκουδή-Βουρλή, γραφίστρια-μουσικός, ενώ μίλησαν ο Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, Επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), ο συγγραφέας και ο Στρατής Κόρακας, πρώην βουλευτής Λέσβου και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου.

 

Επίσης προβλήθηκε σχετικό βίντεο, κατά τη διάρκεια του οποίου πολλές φορές το κοινό χειροκροτούσε, όταν αναφέρονταν μορφές αγωνιστών που έχουν φύγει από τη ζωή.

Από τα πρώτα σοσιαλιστικά βήματα, έως τη μικρασιατική καταστροφή, από το Μεσοπόλεμο, έως την κατοχή και από τον εμφύλιο έως τη δικτατορία του 1967- 1974, η Λέσβος έδωσε την αφρόκρεμα των αγωνιστών της σε όλες τις κρίσιμες ιστορικές στιγμές.
Στο βιβλίο παρουσιάζονται τα βιογραφικά τους και το καντήλι της ιστορικής μνήμης μένει αναμμένο και η φλόγα του δυνατή.

ο Π. Κουτσκουδής

Για το βιβλίο που προέκυψε μετά από 25ετή έρευνα χρειάστηκε να κινητοποιηθούν οικογένειες και να προσφέρουν το οικογενειακό τους αρχείο και να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στη συλλογή στοιχείων.  Ο Π. Κουτσκουδής είναι μέλος του συλλόγου  «Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας» και για πολλά χρόνια στέλεχος του “Αναγνωστηρίου Αγιάσου – Η ανάπτυξη”.

Τη ρήση του Elie Wiesel «ο δήμιος σκοτώνει πάντα δύο φορές, τη δεύτερη φορά με τη λήθη» μας υπενθύμισε στην ομιλία του ο Π. Κουτσκουδής και εμείς με τη σειρά μας αφού τον ευχαριστήσουμε δημόσια τόσο για τη βοήθειά του στο δικό μας βιβλίο “Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”, όσο και για τη συνολική του δράση και για το δίτομο έργο του, το συνιστούμε ανεπιφύλακτα και με ενθουσιασμό.

banner

Φ. Μπράτσος

Υ.Γ. και μια πολύ – πολύ μακρινή διακλάδωση των Μπράτσων, ο Φώτης Μπράτσος από την Αγιάσο, μέλος της ομοσπονδίας παλαιών πολεμιστών (σημαντικής αντιπολεμικής οργάνωσης μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922), συνδικαλιστής, μέλος του ΚΚΕ, με πολλές διώξεις και φυλακίσεις στην πλάτη του.

 

 

 

 

 

Νάσος Μπράτσος

 

Αναδημοσίευση από : https://nasosbratsos.blogspot.com

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue