Home ΚοινωνίαΑιγαίο Τουρκικές μηχανότρατες αλιεύουν επί μέρες στα ελληνικά νερά

Τουρκικές μηχανότρατες αλιεύουν επί μέρες στα ελληνικά νερά

by ikariaki.gr
15 views

Τουρκικές μηχανότρατες αλιεύουν επί μέρες στα ελληνικά νερά! Προκλητική και η αδιαφορία των ελληνικών αρχών

Untitlssed

Την τελευταία εβδομάδα έως και σήμερα, συνεχή είναι τα προκλητικά περιστατικά όπου Τουρκικές μηχανότρατες εντοπίζονται να ψαρεύουν στα ελληνικά νερά, όχι απλώς παραβιάζοντας την οριογραμμή, αλλά βαθιά μέσα στο Αιγαίο, προσεγγίζοντας ακόμα 100 μέτρα από τα ελληνικά νησιά. Αυτές οι παραβιάσεις γίνονται, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά ακόμα και καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, κοντά σε τουριστικές περιοχές, όπως καταγράφηκαν τις περασμένες ημέρες από το ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, ανάμεσα στην Πάτμο και τους Αρκιούς!
Περισσότερο προκλητική από τη στάση των μεγάλων τουρκικών αλιευτικών, θεωρούμε την αδιαφορία και ανεπάρκεια των ελληνικών αρχών, δεδομένου ότι παρόλες τις επανειλειμμένες καταγγελίες που λαμβάνουν καθημερινά από πολίτες, αλιείς, τουριστικά σκάφη και από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, επί μία εβδομάδα δεν είναι σε θέση να απωθήσουν τα τουρκικά αλιευτικά από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

2

Αξιοσημείωτα είναι όμως και τα πολυάριθμα περιστατικά όπου Έλληνες ψαράδες καταγγέλλουν στις λιμενικές αρχές την παράνομη δραστηριότητα των τουρκικών αλιευτικών, αλλά τελικά καταλήγουν να είναι οι ίδιοι υπόλογοι και στόχος ελέγχων, αντί να αξιοποιούνται οι πληροφορίες που προσφέρουν για την αντιμετώπιση αυτών των παραβιάσεων από τα τουρκικά σκάφη.
Οι τουρκικές μηχανότρατες παραμένουν επί μέρες στα ελληνικά νερά και επιστρέφουν στην Τουρκία μόνο για να εκφορτώσουν την ψαριά τους.Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία εποχή όπου τα αντίστοιχα ελληνικά αλιευτικά απαγορεύεται να ψαρεύουν, ενώ οι Έλληνες παράκτιοι αλιείς της περιοχής, με δυσκολία επιβιώνουν ψαρεύοντας τα ήδη υπεραλιευμένα ιχθυαποθέματα.

Untianatled

Σε όλες τις προσεγγίσεις προς τις παράνομες μηχανότρατες από το ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος δεχόμαστε απειλές και προσβλητικές χειρονομίες, αλλά και την αίσθηση ότι χρόνο με το χρόνο επεκτείνεται το “κεκτημένο τους δικαίωμα” να ψαρεύουν στα ελληνικά νερά. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται επικίνδυνα προηγούμενα που μας προβληματίζουν ιδιαίτερα, καθώς εάν οι κρατικές αρχές δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τέτοια προκλητικά περιστατικά κατά τους θερινούς μήνες, τι πρέπει να περιμένουμε όταν θα επικρατούν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα, σε ένα Αιγαίο που εγκαταλείπεται, μόλις αναχωρήσουν οι τελευταίοι επισκέπτες.

Untitled

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, πρέπει να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο, για το ποια είναι η εθνική μας πολιτική σε αυτό το σημαντικό χρόνιο πρόβλημα, το οποίο δεν αφορά ένα μεμονωμένο περιστατικό στην περιοχή της Πάτμου, αλλά παρατηρείται τακτικά σε όλη την ανατολική ακτογραμμή του Αιγαίου. Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για πτήσεις πάνω από τον εθνικό εναέριο χώρο, αλλά για μία ξεκάθαρη κλοπή των φυσικών μας πόρων και καταστροφή των αλιευτικών μας πεδίων, η ανοχή αυτής της κατάστασης πιθανώς να έχει και άλλες προεκτάσεις!

Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος κάνει μία μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για την επίλυση αυτού του προβλήματος που εξελίσσεται στις ελληνικές θάλασσες με τεράστιο κόστος στα αλιευτικά αποθέματα και καταστροφή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

***

Θοδωρής Τσιμπίδης
Διευθυντής, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue