Home ΚοινωνίαΚόσμος Τουρκία: Η λίρα κατακρημνίζεται και ο τουρισμός σημειώνει ρεκόρ διετίας

Τουρκία: Η λίρα κατακρημνίζεται και ο τουρισμός σημειώνει ρεκόρ διετίας

by ikariaki.gr
0 views

Της Στεφανίας Σούκη

Kι ενώ το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται σε κλοιό μεγάλων πιέσεων, ο τουρισμός στην Τουρκία πραγματοποιεί, με βάση τα επίσημα νούμερα από τις αρχές του έτους, ρεκόρ διετίας έχοντας αφήσει πίσω τα ζητήματα ανασφάλειας που απασχολούσαν στο πρόσφατο παρελθόν τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες. Οι τελευταίοι μάλιστα, αν κρίνει κανείς από τους ρυθμούς των προκρατήσεων, φαίνεται να ανταποκρίνονται στο δέλεαρ της τιμής που παρουσιάζουν αυτό το καλοκαίρι οι τουρκικοί προορισμοί, την ίδια στιγμή που οι ευρωπαϊκοί προορισμοί, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας έχουν γίνει πιο ακριβοί για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Αυτή, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, μπορεί να είναι και μία από τις σημαντικές επιπτώσεις, από την πτώση της τουρκικής λίρας, όσον αφορά τη χώρα μας και τη ροή Τούρκων τουριστών, αφού η Ελλάδα καθίσταται αυτομάτως πολύ πιο ακριβή για τους Τούρκους πολίτες. Πολύ περισσότερο δε από την στιγμή που η χώρα μας είναι ο νούμερο 1 προορισμός για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στο εξωτερικό και βρίσκονται στην 7η θέση των εισερχομένων τουριστών, ως αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, με 890 χιλ. επισκέπτες στη χώρα μας, έστω κι αυτοί ξοδεύουν λιγότερα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ξένους, κυρίως Δυτικοευρωπαίους επισκέπτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Sete Intelligence του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, συνολικά, ο εξερχόμενος τουρισμός από την Τουρκία φθάνει τα 8 εκατομμύρια, με το τοπ 5 των προορισμών στο εξωτερικό να απαρτίζεται από την Ελλάδα, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, τη Γερμανία και την Ιταλία, ενώ ειδικά στην Ελλάδα οι τρείς περιοχές- προορισμοί που προτιμούν περισσότερο οι Τούρκοι τουρίστες είναι η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, η Αττική και το Βόρειο Αιγαίο.

Πάντως, σε επίπεδο ανταγωνισμού με την Τουρκία, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, οι δημοφιλείς προορισμοί στα τουρκικά παράλια έχουν επανέλθει φέτος, με υψηλά, διψήφια ποσοστά αύξησης ως προς τις κρατήσεις, ενώ και οι αεροπορικές ενισχύουν από φέτος τις διαθέσιμες θέσεις τους, πέραν φυσικά των πρωτοβουλιών που έχει λάβει η ίδια η Turkish Airlines προς ενίσχυση του τουρκικού τουρισμού: Η αεροπορική προσφέρει δωρεάν την υπηρεσία touristanbul στους επιβάτες που ταξιδεύουν με ενδιάμεση στάση στο Αεροδρόμιο Ατατούρκ (Istanbul Ataturk Airport) και των οποίων η πτήση έχει διάρκεια παραμονής από 6 έως 24 ώρες. Από την έναρξη της υπηρεσίας αυτής το 2009, περίπου 250.000 επιβάτες έχουν ήδη κάνει χρήση της υπηρεσίας, η οποία παρέχεται δωρεάν, περιλαμβάνει την μεταφορά και την πρόσβαση σε ενδιαφέροντα ιστορικά αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης, καθώς και μια γευστική εμπειρία της φημισμένης τούρκικης κουζίνας. Το πρόγραμμα ξενάγησης περιλαμβάνει τα βασικά αξιοθέατα της πόλης, όπως το Παλάτι Τοπ Καπί, το Σουλτάν Αχμέτ Τζαμί, την Αγία Σοφία, το Μεγάλο Παζάρι, τον Πύργο του Γαλατά, το Παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ και πολλά άλλα.

Ως προς τις μέχρι σήμερα επιδόσεις, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Απριλίου από την Ενωση Ξενοδόχων της Τουρκίας (TUROB), οι πληρότητες των ξενοδοχείων κατά τον προηγούμενο μήνα ήταν στο 72,6% (+19,7% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2017), ενώ τα ξενοδοχεία ειδικά της Κωνσταντινούπολη αύξησαν κατά 23,6% τις πληρότητές τους σε σύγκριση με πέρυσι, φθάνοντας σε ένα συνολικό 79,5% και κατατάσσοντας την πόλη στην υψηλότερη θέση της κατάταξης των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων όσον αφορά τα ποσοστά αύξησης πληροτήτων.

Ρεκόρ διετίας σημειώνουν τα τουρκικά ξενοδοχεία για το διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου του 2018, αφού η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων έφθασε το 66% (+ 22,7% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2016).

 

Αναδημοσίευση από : http://www.newmoney.gr

banner

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue