Home ΚοινωνίαΗ Ικαρία Τώρα Τοποθέτηση της Πανικαριακής Ενότητας Αλλαγής για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019

Τοποθέτηση της Πανικαριακής Ενότητας Αλλαγής για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019

by ikariaki.gr
37 views

Τοποθέτηση της ΠΑΝΙΚΑΡΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ για το

Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019

 

 

Βάσει του Νόμου η  Εκτελεστική Επιτροπή καταρτίζει και εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο το Τεχνικό Πρόγραμμα και έχει την ευθύνη υλοποίησης του.

Τα Δημοτικά Συμβούλια οφείλουν τουλάχιστον δύο μήνες πριν την έναρξη του οικονομικού έτους να αποφασίσουν για το Τεχνικό Πρόγραμμα που περιλαμβάνει με σειρά προτεραιότητας τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν  το επόμενο έτος με τα κάθε είδους έσοδα- χρηματοδοτήσεις-επιχορηγήσεις που θα συμπεριληφθούν στο  προϋπολογισμό .

Επομένως σήμερα θα έπρεπε να μας είχατε γνωρίσει

Α )το συνολικό ποσό για το έτος 2019  που  είναι για  έργα,  β) τις προτάσεις  που έκαναν τα τοπικά συμβούλια για τις ανάγκες τους και γ) την τελική δική σας πρόταση για να  συζητήσουμε και να αποφασίσουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας για τα έργα που προγραμματίζονται για το 2019.  Στο σχέδιο του προϋπολογισμού αναγράφεται στο κωδικό των τακτικών εσόδων  ότι οι επιχορηγήσεις του κράτους για επενδύσεις στο Δήμο Ικαρίας είναι στο ύψος των 2.162.407,51.€ ισχύει ?,  αυτό το ποσό κατανέμουμε σήμερα? πιο είναι το ποσό.

Δυστυχώς όμως για μια ακόμη φορά μας δώσατε μια λογιστική αποτύπωση οικονομικών στοιχείων που ήδη έχετε συμπεριλάβει στο σχέδιο του προϋπολογισμού και που  σε μια ώρα στο επόμενο συμβούλιο σήμερα  μας καλείτε να  ψηφίσουμε.

banner

Τι καλείται λοιπόν να συζητήσουμε ? που είναι οι προτάσεις σας για  τα αναγκαία έργα υποδομής, για την ανάπτυξη του τόπου, για τις κοινωνικές δομές , τι όραμα έχετε?

 ή αυτό θα το αποτυπώσετε  στο προεκλογικό σας πρόγραμμα όπου θα καταγγέλλεται τις Κυβερνήσεις και τις Συγκυβερνήσεις  για τις περικοπές στους πόρους της Αυτοδιοίκησης.

Σίγουρα υπήρξαν επί σειρά ετών περικοπές από τους πόρους της Αυτοδιοίκησης αλλά τα δύο τελευταία χρόνια άρχισαν να αποδίδονται  κρατικές επιχορηγήσεις στην Αυτοδιοίκηση και επομένως και στο Δήμο μας. ( ΠΔΕ, Πράσινο Ταμείο, Φιλόδημος)

Παράδειγμα, με το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ που είναι το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων  για την ενδυνάμωση της ισόρροπης βιώσιμης  δίκαιης  ανάπτυξης , βελτίωσης υποδομών ο Δήμος Ικαρίας επιχορηγήθηκε με το ποσό των 600.000 € περίπου .

Η ανταπόκριση του Δήμου μας   ήταν στη παράταση.  Γιατί τέτοια καθυστέρηση και ολιγωρία? με κίνδυνο να χάσουμε την επιχορήγηση. (μηχανήματα έργου, παιδικές χαρές , σχολεία)

Με τον ίδιο Νόμο χορηγούνται επενδυτικά δάνεια με πληρωμή από το ΠΔΕ και αφορούν στη  κατασκευή έργων, στους τομείς ύδρευσης , αποχέτευσης αντιπλημμυρικής προστασίας , αποκατάστασης ΧΑΔΑ, αγροτικής οδοποιίας , αποκατάσταση καταστροφών από φυσικά αίτια αποκατάσταση δημοτικών κτιρίων κ.λ.π.

Η ένταξη στα προγράμματα αυτά γίνεται με σειρά προτεραιότητας στη υποβολή των αιτημάτων. Ήδη είναι ανοικτές 4 προσκλήσεις που χορηγούν  σημαντικά ποσά για την εκτέλεση των  ανωτέρω έργων π.χ  στην πρόσκληση για την ύδρευση με κατ΄ ελάχιστον 500.000 έως 5.000.000 στη παράτασή της υπέβαλε ο Δήμος Ικαρίας δικαιολογητικά για κάλυψη μικρού μέρους από τις ανάγκες των δικτύων του νησιού μας. Την ίδια αντιμετώπιση είχε από την δημοτική αρχή  και η πρόσκληση για την αποχέτευση (300.000 έως 3.000.000)

Γιατί τέτοια αντιμετώπιση , δεν έχουμε ανάγκη τα χρήματα για τις βασικές υποδομές στη Ικαρία, μήπως σήμερα έπρεπε να αποφασίζουμε για  τις προτάσεις που πρέπει να υποβάλει ο Δήμος Ικαρίας  και να προετοιμαζόσαστε για τις επόμενες ?

Κύριοι  μας καλείται να ψηφίσουμε ένα  Τεχνικό Πρόγραμμα που αποδεικνύει την αδυναμία του Δήμου Ικαρίας  να απορροφά, τα λιγοστά έστω  χρήματα που  μας χορηγούν και βλέπουμε τα περισσότερα ποσά να είναι μεταφορές από προηγούμενα έτη.

Θα ήταν χρήσιμο να μας ενημερώσετε  τι ποσοστό των εξόδων κάλυψε η αύξηση των δημοτικών τελών που επιβάλατε  στους δημότες μας παρά τους λεονταρισμούς και τις επαναστατικές κορώνες σας για την υποχρέωση του κράτους στην κάλυψη των δαπανών των φτωχών δήμων. Η αύξηση τελικά των δημοτικών  τελών έγινε στην δική σας θητεία  παρά το ότι κινδυνολογούσατε  ότι θα επιβάλαμε αύξηση τελών  στη δική μας θητεία.

Εμείς  πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι πρέπει  συνεχώς να αυξάνεται και όχι να περικόπτεται η χρηματοδότηση του Κράτους προς  την Αυτοδιοίκηση ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες  και ιδίως των μικρών Δήμων και όχι να αυξάνονται συνεχώς τα ανταποδοτικά τέλη με κατάληξη την εκχώρηση των δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Το τεχνικό πρόγραμμα του 2019  που μας καλείται να ψήσουμε,  εκτός των μικρών αναγκαίων έργων που αναφέρονται σε τοπικό επίπεδο, στερείται της οποιασδήποτε αναπτυξιακής προοπτικής που θα επέτρεπε συνολικά στην Ικαρία να κάνει ένα βήμα μπροστά  προς την πρόοδο και την βελτίωση του επιπέδου της ζωής  των κατοίκων της για αυτό και το καταψηφίζουμε.

Προτείνουμε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει την κατασκευή  ολοκλήρωση  και βελτίωση των βασικών υποδομών  του νησιού μας όπως :

 

  • Οδικές βασικές υποδομές
  • Κατασκευή μονάδων  βιολογικών καθαρισμών (μεγάλες-μικρές) για να προστατευθούν  οι θάλασσες μας και το περιβάλλον.
  • Απορρίμματα- Ανακύκλωση
  • Αξιοποίηση των φυσικών πόρων (ιαματικά λουτρά, εναλλακτικές μορφές τουρισμού κ.λ.π.)
  • Τουριστική ανάπτυξη    (π.χ Μαρίνα Αγίου Κηρύκου,  κ..λ.π )

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue