Home ΚοινωνίαΕλλάδα Τι προτείνει το Οικονομικό Επιμελητήριο για εισφορές και φορολογία εισοδήματος

Τι προτείνει το Οικονομικό Επιμελητήριο για εισφορές και φορολογία εισοδήματος

by ikariaki.gr
7 views

Στον μονόδρομο των μεταρρυθμίσεων και των παρεμβάσεων εκείνων, οι οποίες θα φέρουν επενδύσεις, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα αυξήσουν το ΑΕΠ και κατά συνέπεια τα φορολογικά έσοδα και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, θα πρέπει να κινηθεί από εδώ και στο εξής η χώρα μας, αναφέρει σε επιστολή του προς τους πολιτικούς αρχηγούς το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Το επιμελητήριο υποστηρίζει ότι ζητούμενο είναι πλέον η δημιουργία ενός απόλυτα υγιούς παραγωγικού μοντέλου με στόχο να αποσυρθούν το συντομότερο δυνατόν τα μέτρα λιτότητας, που έπονται (περαιτέρω μείωση συντάξεων και αφορολογήτου). Στο υπόμνημα περιλαμβάνονται προτάσεις για αλλαγές στη φορολογία και στο ασφαλιστικό σύστημα. Συγκεκριμένα προτείνεται:

1. Καθιέρωση ενός ενιαίου συστήματος φορολογίας εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα, μισθωτούς, αυτοαπασχολουμένους και ατομικές επιχειρήσεις, με φορολόγηση του καθαρού εισοδήματος (έσοδα – έξοδα) για όλους.

2. Ο φόρος να υπολογίζεται με τέτοιο συντελεστή ώστε να υπάρχει σημαντικό κίνητρο για απαίτηση απόδειξης από τον καταναλωτή (από 22% μέχρι 40%).

3. Επιτάχυνση των προβλεπόμενων διαδικασιών για τη σύνδεση των τερματικών POS με τις ελεγκτικές αρχές, ώστε να αποδίδεται αυτόματα στο δημόσιο ταμείο ο αναλογών ΦΠΑ από τις λιανικές πωλήσεις που διενεργεί κάθε επιτηδευματίας.

4. ΦΠΑ με κύριο συντελεστή 20%, χαμηλό 10% και κατάργηση του ενδιάμεσου 13%.

5. Ενέργειες της φορολογικής διοίκησης για την εντατικοποίηση των ελέγχων και την άμεση επίλυση των φορολογικών υποθέσεων, ατομικών και εταιρικών, με τη διεύρυνση του μητρώου των ελεγκτών, με διασταυρώσεις και άντληση πληροφοριών μέσω ηλεκτρονικών διασυνδέσεων.

6. Το σύνολο των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν θα πρέπει να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του καθαρού εισοδήματός τους (50% στα υψηλά εισοδήματα και σημαντικά χαμηλότερο όσο μειώνεται το εισόδημα).

 

banner

 

Αναδημοσίευση από : http://www.kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue