Home ΚοινωνίαΕλλάδα Τι αλλάζει στα νέα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας

Τι αλλάζει στα νέα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας

by ikariaki.gr
26 views

Ρούλα Σαλούρου

Αυξημένη επιδότηση, δυνατότητα συμμετοχής ακόμη και μετά από μια μέρα ανεργίας, στις αλλαγές στα 5 προγράμματα του υπουργείου Εργασίας για τους νέους επιστήμονες. Αναλυτικά οι όροι συμμετοχής και το χρονοδιάγραμμα έναρξής τους.

Με στόχο την ανάσχεση και την αναστροφή του φαινομένου που ονομάζεται brain drain και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στον σχεδιασμό 5 προγραμμάτων που απευθύνονται σε νέους, άνεργους αλλά και εργαζόμενους στο εξωτερικό, υψηλής πανεπιστημιακής εξειδίκευσης.

Την ώρα που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 350.000 με 400.000 Έλληνες,κυρίως μεταξύ των 20 και των 30 ετών, έχουν μεταναστεύσει -κατά βάση σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα- από το 2010 και μετά, στο υπουργείο Εργασίας πριμοδοτούν, μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων, την απασχόληση ή και κατάρτιση 31.500 νέων.

Συνολικά, έως το πρώτο τρίμηνο του 2019 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν 11 νέα προγράμματα για 88.500 άνεργους, προϋπολογισμού 632,5 εκατ. ευρώ.

Τα πρώτα 5 παρουσίασε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και αφορούν τη νεανική ανεργία. Σύμφωνα μάλιστα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλουαλλά και τον υφυπουργό Νάσο Ηλιόπουλοοι νέοι εργαζόμενοι υψηλής πανεπιστημιακής εξειδίκευσης μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη στην προσπάθεια αναβάθμισης του παραγωγικού μοντέλου. Για τον λόγο αυτό, τα νέα προγράμματα, σύμφωνα με τους αρμόδιους, προσφέρουν ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Ζητούμενο βέβαια παραμένει η αποτελεσματικότητα τέτοιων δράσεων, καθώς είναι κοινό μυστικό πως προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν ανοικτά για χρόνια και μόνο δράσεις όπως αυτές που συνδέονται με την κοινωφελή εργασία σε δημόσιο, δήμους και περιφέρειες «κλείνουν» με το που ανοίγουν.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι άλλωστε και αυτό για την επιδότηση 5.500 θέσεων εργασίας για πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, που θα απασχοληθούν σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς. Μεταξύ των σχεδίων που θα κληθούν να υλοποιήσουν οι ωφελούμενοι είναι η ψηφιοποίηση των ασφαλιστικών φακέλων στον ΕΦΚΑ αλλά και η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε φυλακές ανηλίκων. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει εντός του Οκτωβρίου, με προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ.

Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν πως η απορροφητικότητα των υπόλοιπων προγραμμάτων και κυρίως αυτού που αφορά τη δημιουργία 10.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, θα επιτευχθεί εξαιτίας των καινοτομιών που προβλέπονται. Όπως για παράδειγμα επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, για να ενισχυθούν νέοι επιστήμονες που επιθυμούν να επιστρέψουν από το εξωτερικό, πρόσβαση στα νέα προγράμματα θα έχουν ακόμη και άνεργοι μίας ημέρας, η επιδότηση των νέων θέσεων εργασίας θα είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τα προγράμματα που ήδη εφαρμόζονται, ενώ τόσο τα προγράμματα απασχόλησης όσο και οι δράσεις κατάρτισης είναι σχεδιασμένα να στηρίξουν στοχευμένους κλάδους «έξυπνης» εξειδίκευσης.

banner

Το πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας για 10.000 επιστήμονες υψηλής κατάρτισης θα εφαρμοστεί σε δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους. Η έναρξή του τοποθετείται εντός του Οκτωβρίου, με προϋπολογισμό 112 εκατ. ευρώ. Αν και όλα τα προηγούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ αφορούν εγγεγραμμένους άνεργους για τουλάχιστον 3 μήνες στους καταλόγους του Οργανισμού, το πρόγραμμα αυτό θα προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής ακόμη και εργαζόμενων στο εξωτερικό που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα.

Με την εγγραφή τους λοιπόν στον ΟΑΕΔ, θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, που θα έχει διάρκεια 12 μηνών και θα καλύπτει μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος έως του ορίου του 50%. Η επιδότηση θα φτάνει έως τα 800 ευρώ για κατόχους διδακτορικού τίτλου (μισθός 1,600 ευρώ), έως 700 ευρώ για κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου (μισθός 1.400 ευρώ), έως 600 ευρώ για κατόχους πτυχίου (μισθός 1.200 ευρώ). Οι κλάδοι στους οποίους θα μπορούν να απασχοληθούν οι επιστήμονες είναι αυτοί της μεταποίησης, της βιομηχανίας και της αγροδιατροφής. Οριζόντια το πρόγραμμα θα μπορεί να εντάξει και επιστήμονες με ειδικότητα την πληροφορική.

Το πρόγραμμα κατάρτισης, πρακτικής και πιστοποίησης σε Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αφορά 3.000 νέους πτυχιούχους θετικής, τεχνολογικής, οικονομικής κατεύθυνσης, ηλικίας 24-29 ετών. Το πρόγραμμα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο τέλος του 2018 και θα δώσει έμφαση σε ειδικότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη λογισμικού. Η επόμενη παρέμβαση αφορά την επαγγελματική ενδυνάμωση νέων, έως 29 ετών, άνεργων, στους τομείς της αγροδιατροφής, μεταποίησης, κυκλικής οικονομίας. Αναμένεται να ξεκινήσει για 10.000 ωφελούμενους, απόφοιτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στις αρχές του 2019.

Και τέλος, το πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης 3.000 άνεργων, 22-29 ετών, με θεωρητικές σπουδές, θα εφαρμοστεί σε κλάδους αιχμής και ειδικότητες όπως η διαχείριση κοινωνικών δικτύων, marketing πολιτιστικών οργανισμών, διοίκηση πολιτιστικών οργανισμών, συμβουλευτική τρίτης ηλικίας και αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών.

 

Αναδημοσίευση από : https://www.euro2day.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue