Home Η Ικαρία ΠαντουΙκαριώτες Τιμητική εκδήλωση για τον μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Θέμελη

Τιμητική εκδήλωση για τον μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Θέμελη

by ikariaki.gr
8 views

Ο Σύλλογος Φίλων Ευρωπαϊκής Ιδέας, το Ρωσικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη 3 Μαΐου, στις 8μ.μ. στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, συναυλία αφιερωμένη στο έργο του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Θέμελη.

Παράλληλα θα γίνει και η βράβευση του μουσικοσυνθέτη από την Μουσική Ένωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την ανεκτίμητη προσφορά του στην ανάπτυξη της Ρωσο-Ελληνικής αλλά και παγκόσμιας μουσικής κληρονομιάς.

Να θυμίσουμε στους αναγνώστες ότι ο Δημήτρης Θέμελης γεννήθηκε το 1931 στη Θεσσαλονίκη. Ένα μέρος των παιδικών του χρόνων τον πέρασε στην Ικαρία από όπου κατάγεται η μητέρα του. Αυτά τα χρόνια φάνηκαν καθοριστικά για την σταδιοδρομία του αφού του δόθηκε η ευκαιρία να μάθει να παίζει νησιώτικη λύρα από Καριώτες λυράδηδες εκείνης της εποχής και να γνωρίσει από πρώτο χέρι την παραδοσιακή μουσική. Στο βιογραφικό του αναφέρεται: Είναι απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης -βιολί και θεωρητικά- και συνέχισε με υποτροφία τις σπουδές του στο Μόναχο απ’ όπου αποφοίτησε ως διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής.

Διετέλεσε διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (1971-1985), και από το 1985 καθηγητής Μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος επί τέσσερις θητείες. Επίσης διετέλεσε κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Από το Σεπτέμβριο του 1998 είναι ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διετέλεσε εκπρόσωπος του Διεθνούς Συμβουλίου Παραδοσιακής Μουσικής (ICTM) στην Ελλάδα, μέλος της Γερμανικής Εταιρίας Μουσικής Έρευνας και της Διεθνούς Εταιρείας Εθνομουσικολογίας, μέλος του Προεδρείου του Διεθνούς Οργανισμού Λαϊκής Τέχνης (IOV), επίσης τακτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης. Το 1990 τιμήθηκε από την Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος με το «χρυσό βραβείο» μουσικής προσφοράς.

Αναδημοσίευση από : http://www.ert.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue