Home ΠεριβάλλονΑρχιπέλαγος Τα τελευταία νέα του Αρχιπελάγους

Τα τελευταία νέα του Αρχιπελάγους

by ikariaki.gr
25 views

 

20616218 588337324887729 259748666 o

Συνεχείς Θάνατοι Απειλούν τον Πληθυσμό του Χρυσού Τσακαλιού

Επτά νεκρά “χρυσά” τσακάλια, τα έξι γένους θηλυκού, αλλά και ένα τραυματισμένο είναι ο θλιβερός απολογισμός, μέσα σε 40 ημέρες στη Σάμο. Το νησί στηρίζει το μοναδικό νησιωτικό πληθυσμό τους είδους στη Μεσόγειο, ο οποίος όμως απειλείται από τις προσκρούσεις με διερχόμενα αυτοκίνητα. Σημαντική απειλή αποτελούν και οι φόλες, αλλά και η δευτερογενής δηλητηρίαση – δηλαδή κατανάλωση τρωκτικών που έχουν δηλητηριαστεί με ποντικοφάρμακα.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

unnamed1-1024x596

Ναυάγιο στο Σαρωνικό: Δέκα Ημέρες Μετά…

H απορρύπανση του θαλάσσιου χώρου έχει επικεντρωθεί σε αυτό που μας ενοχλεί αισθητικά και όχι στο σύνολο των πετρελαιοειδών, δηλαδή και σε αυτά έχουν βυθιστεί και κατακάτσει στον πυθμένα, ή αιωρούνται και μετακινούνται με τα θαλάσσια ρεύματα, αποτελώντας βασική πηγή ρύπανσης και εισόδου τοξικών ουσιών στην τροφική αλυσίδα.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

 

unnamedBLUR

Διεκδικώντας το Δικαίωμα στην… Ερημοποίηση των Θαλασσών μας!

Έπειτα από σχεδόν 2 δεκαετίες έρευνας και δράσης του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος για την προστασία των ελληνικών θαλασσών, είναι πραγματικά αξιοσημείωτο ότι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας επαναλαμβάνονται τα ίδια επιχειρήματα στο ερώτημα «Ποιος καταστρέφει και αδειάζει τις θάλασσές μας;»
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

seal archipelagos

Θανατώνοντας τα Σπάνια Ζώα των Θαλασσών μας

Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μία έξαρση στις θανατώσεις σπάνιων ειδών σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου: μία ακόμα πυροβολημένη φώκια, αποκεφαλισμένες χελώνες, μαχαιρωμένα δελφίνια – δεμένα με σχοινί στην ουρά και πολλά άλλα… Αυτά δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά ένα χρόνιο πρόβλημα όπως καταγράφεται από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και άλλους φορείς, που απλώς τώρα κορυφώνεται.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

thwthe

Προκλητικά Περιστατικά Παράνομης Αλιείας από Τουρκικές Μηχανότρατες στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα

Αυξάνονται τα προκλητικά περιστατικά παράνομης αλιείας από Τουρκικές μηχανότρατες στα ελληνικά χωρικά ύδατα του ανατολικού Αιγαίου, κυρίως στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου- Αγαθονησίου. Τα Τουρκικά αλιευτικά εκμεταλλεύονται τα κενά ελέγχου που οφείλονται στην κόπωση και το μεγάλο φόρτο που αναλογεί στα κατά τόπους λιμεναρχεία, λόγω της αύξησης των προσφυγικών ροών.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

unnamed

Έρευνα & Κατάρτιση Επιστημόνων στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο

Έπειτα από μία εβδομάδα εντατικής έρευνας στο αν. Αιγαίο, ολοκληρώθηκε η Δράση Έρευνας και Κατάρτισης Επιστημόνων που υλοποίησε το Περιφερειακό Κέντρο Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο (UNEP/MAP SPA/RAC) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

broulia

Το υπό-δημιουργία Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου

Με εντατική δουλειά κατά τον τελευταίο 1,5 χρόνο και χωρίς δημόσιους ή κοινοτικούς πόρους, προοδεύουν οι διαδικασίες εγκατάστασης και αδειοδότησης του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, το οποίο βρίσκεται υπό δημιουργία στο νησί των Λειψών.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

7e9

Κοινή Εκπαιδευτική Ωκεανογραφική Άσκηση του Πανεπιστημίου Essex Βρετανίας με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος

Oλοκληρώθηκε η κοινή εκπαιδευτική Ωκεανογραφική Άσκηση του Πανεπιστημίου Essex Βρετανίας με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Ικαρίας. Επί μία εβδομάδα, με παράλληλες καταγραφές από 3 ερευνητικά σκάφη του Αρχιπελάγους και σύγχρονο ωκεανογραφικό εξοπλισμό , μία μεγάλη ομάδα τελειόφοιτων Θαλασσίων Επιστημών, εκπαιδεύθηκαν από ειδικευμένους επιστήμονες και ερευνητές των δύο φορέων, στην πολυεπίπεδη έρευνα και συλλογή δεδομένων στο ανοιχτό πέλαγος.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

cover-pic-e1501602283483

Κοινή Επιστολή για τη Θέσπιση Απαγορευμένης Περιοχής Αλιείας στην Αδριατική

Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συμμετέχει στην κοινή επιστολή που απευθύνουν 20 ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές οργανώσεις προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Karmenu Vella. Αίτημά τους, η προώθηση της πλήρους προστασίας της περιοχής Jabuka/Pomo Pit της Αδριατικής, που αποτελεί ένα από τα πλέον παραγωγικά αλιευτικά πεδία της Μεσογείου.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

18582074 10154638551770878 2894633343621577615 n

Τσουχτερό πρόστιμο σε παράνομο ψαροντουφεκά έπειτα από παρέμβαση του Αρχιπελάγους

Άλλος ένας «δεινός ψαροντουφεκάς» επιδεικνύει στο διαδίκτυο το κατόρθωμά του να ψαρέψει ένα προστατευόμενο είδος. Είναι ενδεικτικό πλέον, ότι σε αυτή τη χώρα όχι μόνο έχουμε βάλει σκοπό να αφανίσουμε με κάθε μέσο – μεγάλο ή μικρό– ότι ζει στις θάλασσές μας, αλλά πλέον καμαρώνουμε στα κοινωνικά δίκτυα για τα κατορθώματά μας, λαμβάνοντας εύσημα από τους συμπολίτες μας.Αυτό είναι απόδειξη αφενός άγνοιας έναντι στους νόμους, αλλά και αλαζονείας απέναντι στη θαλάσσια ζωή.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.__

21994234 10154985934565878 1998620524561989749 o

Κοινή Ωκεανογραφική Έρευνα που υλοποιεί το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο

Αποτελεί μία πρωτοποριακή δράση, καθώς στοχεύει στον καθορισμό κοινών πρωτοκόλλων έρευνας στο ανοιχτό πέλαγος, τα οποία θα παράγουν συγκρίσιμα αποτελέσματα στις διάφορες περιοχές της Μεσογείου.
Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

DSC 0536

Δολοφονία Φώκιας με Κυνηγετικό Όπλο

Μία νεκρή Μεσογειακή φώκια, με εμφανή σημάδια δολοφονίας από κυνηγετικό όπλο εντοπίστηκε την περασμένη Κυριακή το πρωί από ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος. Αρχικά εντοπίστηκε να επιπλέει νεκρή στη θαλάσσια περιοχή ΝΔ της Σάμου, και έπειτα με τους επικρατούντες ανέμους εκβράστηκε στη ακτή στη νότια πλευρά του νησιού.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

21314626 10154934273980878 5566106698968057279 n

Ντοκιμαντέρ της Γαλλικής Τηλεόρασης για το Υψηλό Ρίσκο Ναυτικού Ατυχήματος στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Tο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος φιλοξένησε ένα συνεργείο της γαλλικής τηλεόρασης ARTE για τις λήψεις ντοκιμαντέρ με θέμα το υψηλό ρίσκο ναυτικού ατυχήματος στο Αιγαίο και 6 άλλες περιοχές υψηλού κινδύνου στη Μεσόγειο. Η απουσία μηχανισμού πρόληψης και αντιμετώπισης θαλάσσιων ατυχημάτων στις Ελληνικές θάλασσες, έχει ως αποτέλεσμα κάθε στιγμή να υπονομεύει ο κίνδυνος μεγάλου ναυτικού ατυχήματος, που μπορεί να προκαλέσει δραματικές επιπτώσεις στη φύση, τις τοπικές κοινωνίες, τη δημόσια υγεία και φυσικά την οικονομία και τον τουρισμό.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

SDG14-DSMstatement-supportNGOs

Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος Συμμετέχει σε Διεθνή Έκκληση Περιβαλλοντικών Φορέων προς τον ΟΗΕ για την Παύση των Εξορύξεων στα Βαθιά Νερά

Στο πρόσφατο συνέδριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «Ocean Conference», το οποίο έλαβε χώρο στις αρχές Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συμμετείχε στη Διεθνή Έκκληση Περιβαλλοντικών Φορέων προς τον ΟΗΕ για την Παύση των Εξορύξεων σε Βαθιά Νερά. Αυτή η κοινή δήλωση προς τον ΟΗΕ η οποία ήταν πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Seas At Risk, υποβλήθηκε από κοινού από 37 περιβαλλοντικούς φορείς από όλο τον κόσμο.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

Microplastic-picturesRIGHT

Περιεκτικότητα Μικροπλαστικών Ινών σε Στομάχια Δελφινιών από το Αιγαίο: Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας σοκάρουν

Στο πλαίσιο μίας από τις πρώτες έρευνες παγκοσμίως, που διεξάγει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος για την εκτίμηση της περιεκτικότητας μικροσκοπικών ινών πλαστικού σε στομάχια δελφινιών που έχουν βρεθεί νεκρά στις ακτές του Αιγαίου, τα πρώτα αποτελέσματα είναι άκρως ανησυχητικά! Αναλύοντας ένα μέρος του πεπτικού συστήματος από 7 δελφίνια, έχουν ήδη εντοπιστεί περισσότερα από 700 μικροσκοπικά σωματίδια και ίνες πλαστικού.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.

***

Το Αρχιπέλαγος στον Τύπο

Άρθρο της “Εφημερίδας των Συντακτών” με τίτλο “Ανοχύρωτη η Ελλάδα στον κίνδυνο ρύπανσης από θαλάσσιο ατύχημα”
Βίντεο από το Βυθό Ανατολικά της Σαλαμίνας…
Άρθρο στην εφημερίδα “Τα Νεά” με τίτλο “Βόμβα Βυθού για τις Ελληνικές Θάλασσες το Παράνομο Ψάρεμα”
Άρθρο στην εφημερίδα “Παραπολιτικά” με τίτλο “Θ. Τσιμπίδης για Σαρωνικό: Από το ατύχημα επλήγησαν πολλοί άνθρωποι”
Άρθρο στην online εφημερίδα “Εποχή” με θέμα ” Συνέντευξη με τον Θοδωρή Τσιμπίδη, διευθυντή του ινστιτούτου θαλάσσιας προστασίας “Αρχιπέλαγος””
Άρθρο στην εφημερίδα “Καθημερινή” με θέμα “Αφήνουμε το τοξικό κατακάθι…”
Άρθρο στην “Τα Νέα” με θέμα το σοβαρό πρόβλημα της διάβρωσης στα νησιά
Άρθρο στην εφημερίδα “Καθημερινή” με τίτλο “Το ρέκβιεμ μιας θάλασσας που αδειάζει από ψάρια”
Άρθρο στην εφημερίδα “Καθημερινή” με θέμα την Υπεραλίευση στις Ελληνικές Θάλασσες
To Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου στις ειδήσεις του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού FRANCE2
Άρθρο στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο με τίτλο “Στα στομάχια δελφινιών καταλήγουν τα πλαστικά απορρίμματα”
Άρθρο στην εφημερίδα “Καθημερινή” με τίτλο “Ειδεχθές έγκλημα κατά μεσογειακής φώκιας στη Σάμο”
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος παρουσιάζει στη Βουλή των Ελλήνων τους άξονες προτεραιότητας για την προστασία των ελληνικών θαλασσών.
***

Μπορείτε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία νέα και τις δράσεις του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” στην ιστοσελίδα μας www.archipelago.gr. καθώς και στα κοινωνικά δίκτυα του Αρχιπελάγους: facebookYoutube

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue