Home ΚοινωνίαΑιγαίο Ταινίες από το Αιγαίο στη Χίο Cineμάθεια 2018 – Τα βραβεία

Ταινίες από το Αιγαίο στη Χίο Cineμάθεια 2018 – Τα βραβεία

by ikariaki.gr
7 views

45 μαθητικές ομάδες από 12 νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου πήραν μέρος στο φετινό 6ο φεστιβάλ Cineμάθειας.
Συμμετέχοντας με ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου «κέντησαν το δέντρο της μνήμης», όπως ήταν και το θέμα του διαγωνισμού, δημιουργώντας τη δική τους ταινία εμπνευσμένη από ένα ποίημα, τραγούδι, διήγημα ή θρύλο.
Ταινίες με φρέσκες ιδέες, πολλές άρτια τεχνικά με τους μαθητές μάλιστα να αναλαμβάνουν τα θέματα επεξεργασίας ήχου και εικόνας· μα κυρίως το σενάριο και σε ένα κλίμα έντονης ομαδικότητας έδειξαν ότι το σχολείο μπορεί να αποτελέσει κυψέλη πολιτισμού.
«Στο «CINEμάθεια, 2018», την Παρασκευή, 29, Σάββατο 30 Ιουνίου και Κυριακή, 1 Ιουλίου, η οθόνη γέμισε τοπία, αναμνήσεις, πάθη και ιστορίες από όλα τα νησιά που συμμετείχαν με 45, συνολικά, μαθητικές ταινίες, τις οποίες παρακολούθησε το χιώτικο κοινό και οι αντιπροσωπείες από ομάδες της Λήμνου, της Λέσβου, της Ρόδου και της Σύρου. Έτσι, πιστοποιήθηκε, για μία ακόμη φορά, ότι η Τέχνη της κινούμενης εικόνας είναι σε θέση να δροσίζει και το σχολικό τοπίο, από το οποίο, επίσης, και
μπορεί και πρέπει να πνέει αεράκι δημιουργικής προσπάθειας, πρωτοτυπίας, ευαισθησίας και γόνιμης σκέψης», σημειώνεται στο συνοδευτικό δελτίο τύπου από τον Τομέα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου.

Μάλιστα η υπεύθυνη φιλόλογος Στέλλα Τσιροπινά, εκμεταλλεύτηκε την παρουσία τις συγκεκριμένες ημέρες στη Χίο του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη και της συγγραφέως- σεναριογράφου Ιωάννας Καρυστιάνη (που ήταν προσκεκλημένοι του Πολιτιστικού Συλλόγου Βολισσού Ο ΟΜΗΡΟΣ και του Σπιτιού της Λογοτεχνίας του συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη στη Βολισσό, για να έχουν συνάντηση μαζί τους αντιπροσωπείες των μαθητικών ομάδων που συμμετείχαν στο φεστιβάλ.
«Τα λόγια της Ιωάννας Καρυστιάνη πως «…o γενέθλιος τόπος είναι σαν το εμβόλιο στο χέρι τού καθενός μας και ο πρώτος μας έρωτας, είναι ανεξάντλητος και απερπάτητος, γιατί συμπυκνώνει πολλές ιστορίες, πολλά πάθη όλων των λογιών, είναι το πιο στέρεο υλικό μέσα μας και μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή», επιβεβαιώθηκαν με το παραπάνω στη δημιουργία των ταινιών του 6ου Φεστιβάλ Cineμάθειας, σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου.
Βραβεία

Στα ντοκιμαντέρ τα πρώτα βραβεία πήγαν στο Μουσικό Σχολείο Χίου που παρουσίασε «Το τραγούδι της πέτρας» από τα λατομεία στην περιοχή των Θυμιανών Χίου (τιμήθηκε, επίσης, με τα βραβεία Απόδοσης συνοδευτικού κειμένου, Φωτογραφίας,
Μουσικής επένδυσης).
Και στα Γυμνάσια, σε αυτό του Λιβαδοχωρίου Λήμνου με το ντοκιμαντέρ «Φιλοκτήτης. Ξένη γη» (που τιμήθηκε, επίσης, με τα βραβεία: Σκηνοθεσίας, Φωτογραφίας, Μοντάζ).

Αντίστοιχα στις ταινίες μυθοπλασίας πρώτευσαν στα Λύκεια οι «Ασύμπτωτες πορείες» από το 1ο Γενικό Λύκειο Χίου ( τιμήθηκε, επίσης, με τα βραβεία Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Σκηνογραφίας / Ενδυματολογίας,
Μοντάζ, Φωτογραφίας).
Βραβείο Μουσικής επένδυσης: στην ταινία «Γιορτή» από το 1ο ΕΠΑ.Λ. ΧΙΟΥ και ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΧΙΟΥ.
Βραβείο 1ου ρόλου αγοριού, στον Αποστόλη Κομνηνό που πρωταγωνίστησε στην ταινία «Σε νοιάζει;» από το 5ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης.
Βραβείο 1ου ρόλου κοριτσιού, στη Χριστίνα Αλία, που πρωταγωνίστησε στην ταινία » «Γιορτή» από το 1ο ΕΠΑ.Λ. ΧΙΟΥ και ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΧΙΟΥ.

Ενώ στα Γυμνάσια «Ο πλανήτης των διακοπών» από το 1ο Γυμνάσιο Ερμούπολης Σύρου (που τιμήθηκε, επίσης, με τα βραβεία: Σεναρίου – Σκηνοθεσίας – Σκηνογραφίας / Ενδυματολογίας – Μοντάζ – 1ου ρόλου κοριτσιού, Έλενα Μπραζόλα-Μπαχαράκη).
1ος ρόλος αγοριού στο Σίμο Πονηρό, που πρωταγωνίστησε στη ταινία «Τα καμώματα του Ξεφτέρη» από το 2ο Γυμνάσιο Χίου.

banner

Η φωτογραφία της εκπαιδευτικού Μ. Καϊμάκη, από τα γυρίσματα της ταινιούλας του Γυμνασίου Βολισσού Χίου

 

Βραβείο Φωτογραφίας: στο «Γυάλινο γράμμα» από το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Βολισσού Xίου.
Βραβείο Σκηνογραφίας / Ενδυματολογίας (ισοβαθμία): στην ταινία «Ο θρύλος των 7 παρθένων» από το 1ο Γυμνάσιο Καλύμνου (ΝΙΚΗΦΟΡΕΙΟ).

Επίσης στα βραβεία αφίσας το πρώτο στα Γυμνάσια έλαβε η δημιουργία για το «Kυνηγώντας Χίμαιρες» από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο- Λύκειο Σύρου και στα Λύκεια ισοβάθμισαν οι αφίσες από την ταινία «Γιατί;» του 2ου ΓΕΛ Μυτιλήνης και το ντοκιμαντέρ «Νίκος Γιαλούρης: ο ήλιος της Χίου», από το 2ο ΓΕΛ Χίου.

 

Αναδημοσίευση από : http://chiosnews.com

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue