Home Εκπαίδευση Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. Ικαρίας & Φούρνων : Ανακοινώσεις για τις ελλείψεις στα σχολεία, το ακτοπλοϊκό και των αγώνα ενάντια στον εκφασισμό της εκπαίδευσης

Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. Ικαρίας & Φούρνων : Ανακοινώσεις για τις ελλείψεις στα σχολεία, το ακτοπλοϊκό και των αγώνα ενάντια στον εκφασισμό της εκπαίδευσης

by ikariaki.gr
9 views

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΙΚΑΡΙΑΣ – ΦΟΥΡΝΩΝ

[email protected]

 

ΑΠ:  248, 4/12/18

ΠΡΟΣ:

Υπουργείο Παιδείας  Έρευνας και Θρησκευμάτων

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης    Βορείου Αιγαίου

banner

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου

Μέλη Συλλόγου

Γονείς και κηδεμόνες

ΚΟΙΝ:

ΜΜΕ

Δήμαρχος Ικαρίας

Έπαρχος Ικαρίας

Θέμα: Για τις ελλείψεις των σχολείων της περιοχής μας

 

Με ακάλυπτο το κενό σε δάσκαλο για το Δημοτικό Σχολείο Φούρνων, έχουμε μπροστά μας τον λειτουργικό υποβιβασμό του Δ.Σ. των Φούρνων από 6θέσιο σε 5θέσιο, ο οποίος επιχειρείται εδώ και χρόνια.

Η παραπάνω απόφαση εντάσσεται στη γενικότερη αντιεκπαιδευτική πολιτική όλων των τελευταίων χρόνων που επιδιώκει τη μείωση του κόστους της εκπαίδευσης, μέσω της αύξησης του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Όμως, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί σε περιοχές όπως αυτή των Φούρνων Ικαρίας δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως αριθμοί. Γιατί η επιδείνωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε αυτά τα νησιά αναγκάζει τις οικογένειες να εγκαταλείψουν τον τόπο τους αναζητώντας καλύτερη εκπαίδευση για τα παιδιά τους. Γιατί οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται σε αυτά τα νησιά αναγκάζονται να ζήσουν μακριά από τις οικογένειές τους, μακριά από όλους και όλα επωμιζόμενοι το υψηλό κόστος της ζωής στο νησί ακόμα και με μισθό μειωμένου ωραρίου. Το δικαίωμα να έχουν οι μαθητές των ακριτικών περιοχών της χώρας δάσκαλο σε κάθε τάξη δεν είναι πολυτέλεια. Είναι το μοναδικό εισιτήριο στις επόμενες βαθμίδες της εκπαίδευσης για αυτά τα παιδιά που λόγω του αποκλεισμού που βιώνουν έχουν ελάχιστες ευκαιρίες μάθησης.

Σαν να μην έφτανε η τεράστια καθυστέρηση στην έναρξη της μεταφοράς μαθητή στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ικαρίας, η ίδια σχολική μονάδα παραμένει χωρίς Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό) και ειδικότητες. Χωρίς ώρες Εικαστικών με την αντίστοιχη ειδικότητα βρίσκεται το Δ.Σ. Ευδήλου.

Κι ενώ Δεκέμβρη μήνα ακόμη δεν έχουν καλυφθεί όλα τα κενά στα σχολεία αποδεικνύοντας πως η πρόσληψη συμβασιούχων εκπαιδευτικών δεν επαρκεί, η κυβέρνηση κρατά 25 χιλιάδες συναδέλφους αναπληρωτές σε προεκλογική ομηρία, ελαστικά απασχολούμενους, με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα. Μάλιστα προχωρά σε νέο σύστημα διορισμών, που ανοίγει τη λογική των κριτηρίων και της πολυδιάσπασης, για να πετάξει έξω δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές.

 

 

 

 

Μπροστά να βάλουμε τις ανάγκες μας!

  • Άμεση κάλυψη όλων των κενών.
  • Όχι στον υποβιβασμό το Δημοτικού Σχολείου των Φούρνων! Να χαρακτηριστεί λειτουργικά και οργανικά εξαθέσιο! Εδώ και τώρα πρόσληψη δασκάλου. Όχι στο κλείσιμο/στον υποβιβασμό σχολικών μονάδων.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών για την πάγια κάλυψη όλων των μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας.
  • Σύγχρονες υποδομές σε όλα τα σχολεία! Άμεσα μέτρα αντιπυρικής – αντιπλημμυρικής – αντισεισμικής θωράκισης! Γενναία χρηματοδότηση όλων των σχολικών επιτροπών!

 

Οργανώνουμε την πάλη μας:

  • Καταθέτουμε και συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε υπογραφές εκπαιδευτικών και κατοίκων της περιοχής ενάντια στον υποβιβασμό του Δ.Σ. Φούρνων.
  • Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για το σχέδιο απολύσεων που θα φέρει η κυβέρνηση. Απαντάμε με απεργία.

 

 

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος                                                                  Η Γραμματέας

Μηλιάδου Ανθή                                                               Σοφία Γεωργιάδη

 

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΙΚΑΡΙΑΣ – ΦΟΥΡΝΩΝ

[email protected]

 

Προς:Περιφερειακή Δ/νση Π.Ε. & Δ.Ε. Βορ. Αιγαίου,

Δ/νση Π.Ε. Σάμου,

Γραφείο Εισερχομένων Υπ.Π.Ε.Θ.,[email protected],

ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,Υπουργείο Παιδείας

 

Για την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία

Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί που στελεχώνουν τα σχολεία των Φούρνων και της Ικαρίας ζουν μακριά από τις εστίες και τις οικογένειές τους. Άλλοι είναι αναπληρωτές, άλλοι μόνιμοι που διαμένουν στην περιοχή για χρόνια, αφού οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις έχουν περιοριστεί δραματικά. Όπως μπορεί να γίνει κατανοητό, υπάρχει αναγκαστική τακτική μετακίνηση συναδέλφων μας από την Ικαρία και τους Φούρνους προς την ηπειρωτική Ελλάδα ή άλλα νησιά του Αιγαίου όχι για εκδρομή αλλά για να βρεθούν κοντά στους οικείους τους, πολλές φορές μάλιστα για να καλύψουν ανάγκες που αφορούν ηλικιωμένους γονείς, παιδιά ή ασθένειες.

Σε αυτές τις συνθήκες η στήριξη των εκπαιδευτικών αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Το κόστος της μετακίνησης λειτουργεί σωρευτικά, αφού οι συνάδελφοι που μένουν μακριά από τα σπίτια τους αναγκάζονται να νοικιάζουν και σπίτια, ενώ οι μισθοί έχουν καθοδική τάση. Ως αποτέλεσμα, οι εκπαιδευτικοί ουσιαστικά επιδοτούν από την τσέπη τους τη στελέχωση των ακριτικών σχολείων της περιοχής μας. Για αυτούς τους λόγους αιτούμαστε έκπτωση 50% στις μετακινήσεις από και προς Ικαρία και Φούρνους των μελών του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας- Φούρνων.

Εδώ και ένα μήνα δεν εκτελείται το δρομολόγιο Φούρνοι-Θύμαινα-Ικαρία-Σάμος λόγω επικείμενης αντικατάστασης του επιβατηγού πλοίου «Παναγία Θεοτόκος»,  διακόπτοντας τη σύνδεση της Θύμαινας και των Φούρνων με το νοσοκομείο, τα καταστήματα και τις υπηρεσίες που εδρεύουν στην Ικαρία και τη Σάμο και προκαλώντας επιπρόσθετες δυσκολίες στη ζωή των κατοίκων στα ήδη απομονωμένα νησιά. 

Στα εναπομείναντα ούτως ή άλλως ελάχιστα δρομολόγια (μόλις 3 φορές τη βδομάδα) σύνδεσης της περιοχής μας με την πρωτεύουσα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες των νησιωτών και των μεταφερόμενων προϊόντων, έρχεται να προστεθεί και η αυθαίρετη ακύρωση δρομολογίου του “NISSOS ΜΥΚΟΝΟΣ” προς Πειραιά στις 29/11. Το πλοίο που βρισκόταν δεμένο λόγω απαγορευτικού στην Καβάλα, θα έρθει σε Ικαρία/Φούρνους ξημερώματα Σαββάτου 1/12 και αντί να ταξιδέψει για Πειραιά, θα ξαναφύγει για Καβάλα και θα κάνει το δρομολόγιο για Πειραιά την Κυριακή.

Με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, η εφαρμοζόμενη πολιτική στον χώρο των ακτοπλοϊκών μεταφορών καθορίζεται από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτές, προκαλώντας έτσι σοβαρές επιπτώσεις στην ζωή των νησιωτών.

Διεκδικούμε:

  • Δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων με καθημερινά δρομολόγια από και προς Πειραιά, χειμώνα – καλοκαίρι. Καθημερινά δρομολόγια Θύμαινα-Φούρνοι-Ικαρία-Σάμος. Δρομολόγια σύνδεσης της περιοχής μας με τη Βόρεια Ελλάδα.
  • Έκπτωση 50% στους εκπαιδευτικούς.
  • Μείωση 50% των εισιτηρίων– Ναύλα προσιτά στους επιβάτες που θα συμβαδίζουν με το επίπεδο των μισθών και συντάξεων της πλειονότητας των Ελλήνων εργαζομένων
  • Διατήρηση και παραπέρα διεύρυνση των εκπτώσεων των εισιτηρίων στις ευπαθείς ομάδες (αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, συνταξιούχους, φοιτητές, στρατιώτες, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνους).
  • Δημιουργία Ενιαίου Αποκλειστικά Δημόσιου Οργανισμού ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, που θα αντιμετωπίζει τις μεταφορές ως κοινωνικό αγαθό υπηρετώντας τα συμφέροντα του λαού και όχι ως εμπόρευμα που υπηρετεί την κερδοφορία των εφοπλιστών.

 

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος                                                                  Η Γραμματέας

Μηλιάδου Ανθή                                                               Σοφία Γεωργιάδη

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΙΚΑΡΙΑΣ – ΦΟΥΡΝΩΝ

[email protected]

 

 

Αγώνας ενάντια στον εκφασισμό της εκπαίδευσης

Τις τελευταίες ημέρες το αυγό του φιδιού επωάζεται μέσα σε αρκετά σχολεία. Ένα ετερογενές πλήθος φασιστών, ακροδεξιών και εθνικιστών με το μανδύα του «πατριώτη» προσπαθούν να προτρέψουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να αγωνιστούν με καταλήψεις, για τη Μακεδονία που είναι μόνο «ελληνική». Παρακινούν και υποδεικνύουν μαθητές και μαθήτριες να δώσουν αγώνες για επέκταση των συνόρων και κατάληψη εδαφών έξω από τον σημερινό ελλαδικό χώρο δηλ. για πόλεμο,καλλιεργούν το μίσος και το ρατσισμό για τις διπλανές χώρες, ενώ δεν λένε κουβέντα και τάσσονται υπέρ του πολεμοχαρούς ΝΑΤΟ και τις οικονομικές και πολιτικές εξουσίες της Ε.Ε., των κυβερνήσεων και κομμάτων που τους στηρίζουν και που επεμβαίνουν στρατιωτικά και καθορίζουν τις ζωές και τις τύχες όλων των λαών του πλανήτη.

Ταυτόχρονα ακροδεξιοί γονείς απειλούν εκπαιδευτικούς που παίρνουν ανοιχτά θέση ενάντια στις παρελάσεις που προπαγανδίζουν την ανωτερότητα της φυλής, και καλλιεργούν τον εθνικισμό, που διδάσκουν στα παιδιά τον αγώνα του Πολυτεχνείου του ’73 για δημοκρατία-λαοκρατία και ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ (σε σχολεία στα Χανιά και στην Α’ Αθήνας),τους αγώνες ενάντια στο φασισμό στο Β Παγκόσμιο πόλεμο(Ν. Φιλαδέλφεια),τους αγώνες ενάντια στη μισαλλοδοξία (Βέροια) με συνθήματα πάνω στους τοίχους, ευθείες απειλές και τηλεφωνήματα.

Αυτά τα περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα και δεν προέκυψαν τυχαία.

Οι ρίζες του εκφασισμού βρίσκονται στο ξέπλυμα των εθνικιστικών και φασιστικών ιδεών από τα κόμματα της δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας καθώς και από τα συστημικά ΜΜΕ. Έχει τις αιτίες του στη φτώχεια και την εξαθλίωση που φέρνουν οι κυβερνήσεις των νεοφιλελεύθερων μνημονίων στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Όλα αυτά μαζί καλλιεργούν το φόβο και αφήνουν χώρο για ακροδεξιές ρητορείες και προπαγάνδα, για εθνικιστικά συλλαλητήρια που αξιοποιούν οι φασίστες της ΧΑ για να αθωωθούν για τις δολοφονίες και τα εγκλήματά τους! Αγωνιούν να ξαναβγούν στην επιφάνεια, προσπαθώντας να στρέψουν τον θυμό και την οργή της κοινωνίας εναντίον του «διαφορετικού» άλλου, του μετανάστη, του πρόσφυγα, εναντίον όσων αγωνίζονται ενάντια στο φασισμό-ναζισμό πηγαίνοντας κόντρα στα σχέδιά τους.

Καλούμε μαθητές και μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικούς να γυρίσουν την πλάτη στις φωνές του εθνικισμού, του μίσους, του ρατσισμού, του φασισμού και του πολέμου μέσα και έξω απ΄τα σχολεία. Να αντισταθούν σ΄αυτούς που τελικά αποτελούν το στήριγμα του συστήματος και που του είναι τόσο χρήσιμοι για να καλλιεργούν το φόβο στην κοινωνία και να στρέφουν αλλού την λαϊκή οργή. Ενάντια σε αυτούς που αντιδρούν με λύσσα στο δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση, τη δωρεάν δημόσια παιδεία, τα ανοιχτά σχολεία για όλα τα παιδιά, των όλων, των ίσων, των διαφορετικών. Ενάντια σε αυτούς που θέλουν νέα παιδιά-θύματα των πολέμων και της προσφυγιάς.

Να αποτελέσουμε τον φραγμό στην διάδοση της εθνικιστικής προπαγάνδας στα σχολεία και των φασιστικών-νεοναζιστικών ιδεών. Να οργανώσουμε αντιφασιστικές και αντιπολεμικές δράσεις στα σχολεία μας, να μιλήσουμε για τα εγκλήματα του φασισμού-ναζισμού, να διδάξουμε την αλληλεγγύη και τη συναδέλφωση των λαών που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν αλλά παρά πολλά να μοιραστούν! 

Το μίσος, οι φιλοπόλεμες κραυγές, ο εθνικισμός και ο φασισμός δεν χωράνε στα σχολεία μας.

Οι μαθητές/μαθήτριες,οι εκπαιδευτικοί και το γονεϊκό κίνημα έχουν πολλά πραγματικά προβλήματα και πολλούς λόγους να διαμαρτύρονται και να κινητοποιούνται με όποιο τρόπο επιλέξουν . 

Τον εθνικισμό και το φασισμό θα τον τσακίσουν οι κοινοί κοινωνικοί αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας.

 

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος                                                                  Η Γραμματέας

Μηλιάδου Ανθή                                                               Σοφία Γεωργιάδη

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue